Είναι πολλά τα συμφέροντα Φίλιππε

{loadposition ba_textlink}

Πολλά είναι τα συμφέροντα και τα κατεστημένα που φαίνεται να κρύβονται πίσω από τις εισηγήσεις του παραιτηθέντα Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, της ομάδας του υπουργείου που ασχολείται με το θέμα της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ και όχι μόνο, για εξαίρεση από το Γενικό Σχέδιο Υγείας, του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών.

Το ερώτημα που γεννάται είναι ξεκάθαρο, πού αποσκοπεί, και ποιους εξυπηρετεί μια τέτοια εισήγηση, από τη στιγμή που σε καμία χώρα του κόσμου δεν εξαιρούνται από κανένα σχέδιο υγείας οι διάφορες υπηρεσίες, πολύ δε περισσότερο οι συγκεκριμένες -ογκολογικές, νευρολογικές και ψυχιατρικές- οι οποίες καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η απάντηση είναι επίσης ξεκάθαρη,  καθώς όπως φαίνεται, όλα αποσκοποπούν στη διαιώνιση του μονοπωλίου από τα συγκεκριμένα κέντρα υγείας και στην εκμετάλλευση της παράνομης κρατικής χορηγίας.

Ευλογούσε τα γένια…του ο τέως Υπουργός

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «24», η εν λόγω πρόταση φαίνεται να κατατέθηκε στο τραπέζι από τον τεως υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή – ο οποίος διατηρούσε τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου με άδεια άνευ απολαβών-και παρά τις έντονες διαφωνίες κάποιων κρατικών λειτουργών του Υπουργείου Υγειας, αυτός επέμενε. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη θύελλα αντιδράσεων που θα ξεσπουσε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προέβαλλε τον ισχυρισμό ότι οι εισηγήσεις αυτές ανήκαν στη Τρόικα, παρόλο που οι θέσεις της Τρόικας είναι ξεκάθαρες, ότι δηλαδή πρέπει να σταματήσει πάραυτα η παράνομη κρατική χορηγία προς τα συγκεκριμένα κέντρα.

Είναι τοις πάσοις γνωστό, ότι πίσω από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες κρύβονται οικονομικά συμφέροντα- μεγαλογιατρών ,  φαρμακέμπορων και επιχειρηματιών υγείας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι για τις χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν τους καρκινοπαθείς μόνο για ένα χρόνο, υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιατρικοί κύκλοι, ανέφεραν πάντως στην «24», ότι εάν γίνει τελικά κάτι τέτοιο θα αποτελεί πρόκληση, ενώ χαρακτήρισαν απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και εντελώς αντίθετο με την φιλοσοφία του ΓεΣΥ, να διαφέρει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών για ένα κομμάτι του πλυθησμού που αντιμετωπίζει  συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Οπως μας εξήγησαν οι ίδιοι ιατρικοί κύκλοι, μια τέτοια διευθέτηση, ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθώς πλην του γεγονότος ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση του μονοπωλίου, παράλληλα δεν θα μπορεί να γίνεται απολεσματικός ποιοτικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Είναι πολλά τα λεφτά

Εύλογα είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για την μονοπωλιακή θέση που κατέχει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σαν διοικοινωτικό ερευνητικό κέντρο, ωστόσο παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας, χρεώνοντας το κράτος με υπέρμετρο κόστος-κάθε επίσκεψη 150 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι το κράτος καλύπτει το βασικό μέρος της  μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Κέντρο ενώ παράλληλα με  το δικαίωμα που παρέχεται στους γιατρούς του να ασκούν ιδιωτική ιατρική,  ανακυκλώνουν τους δικαιούχους ασθενείς που παραπέμπονται από το δημόσιο, στα δικά τους ιατρεία τις απογευματινές ώρες, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για επείγοντα περιστατικά που δεν μπορούν να περιμένουν.

Οι ίδιοι ιατρικοί κύκλοι άφησαν επίσης σαφείς αιχμές για την ύπαρξη εμπλεκόμενων συμφερόντων, πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς, εξαιτίας της άμεσης εμπλοκής του Φίλιππου Πατσαλή, με το Ινστιτούτο Νευρολογίας, και της εμπλοκής της Τράπεζας Κύπρου με το Ογκολογικό. Ταυτόχρονα η εταιρεία του τέως Υπουργού, εμπλέκεται με τις ερευνητικές εργασίες που προσφέρει το Ινστιτούτο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι προτού αναλάβει υπουργικά καθήκοντα κατάφερε να πετύχει την εξασφάλιση της συγκατάθεσης  του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, για αύξηση του ποσοστού από το ερευνητικό του πρόγραμμα στο 30% από το 10% που ίσχυε παλαιότερα.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν αναπτύχθηκαν οι υπηρεσίες κλινικής νευρολογίας τόσο στα κρατικά νοσηλευτήρια όσο και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο βέβαια  ισχύει και για τις υπηρεσίες ογκολογίας στα κρατικά νοσηλευτήρια, οι οποιες υπολειτουργούν.

Από την άλλη, η εξαίρεση του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο, καθώς όπως είναι γνωστό από τη λειτουργία του Κέντρου  τον Μάρτιο του 1998 μέχρι το 2013, η κρατική χορηγία ξεπέρασε τα 330 εκατομμύρια, τη στιγμή που αν το κράτος αποφάσιζε να προχωρήσει στη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων στη Λευκωσία και Λεμεσό, θα δαπανόταν μόνο 22 εκατομμύρια ενώ για λειτουργικά έξοδα θα χρειάζονταν μόνο 6 εκατομμύρια και για τα δύο.

Η ίδια φιλοσοφία φαίνεται να προωθείται και για τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες τουλάχιστον στο στάδιο της αυτονόμησης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα εξαιρεθούν και από το ΓεΣΥ σε μεταγενέστερο στάδιο. Να σημειώσουμε ότι μέλος της ομάδας που υιοθετούσε αυτές τις εισηγήσεις, είναι και η Δρ. Ολγα Καλακούτα σύζυγος του Προιστάμενου Ψυχιατρικών Υπηρεσιών Δρ. Γιάννη Καλακούτα.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!