Ελίτα Μιχαηλίδου : «Το έργο δεν ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή σε μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή»

{loadposition ba_textlink}

Βρεθήκαμε με την Ελίτα Μιχαηλίδου, υποψήφια βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, για μια χαλαρή και φιλική συζήτηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές.

Η κ. Μιχαηλίδου, με μακρά εμπειρία στους τηλεοπτικούς σταθμούς Sigma, Mega και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, καθώς και στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», η δημοσιογράφος και μητέρα, μας τονίζει με νόημα : «μπορεί η δημοσιογραφία και η πολιτική είναι δύο εντελώς ξεχωριστά πράγματα, αλλά και τα δύο είναι ταγμένα να υπηρετούν την αλήθεια».

24. Έχετε αφήσει μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της τηλεόρασης για να ασχοληθείτε με το στίβο της πολιτικής. Τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;
«Ποτέ δεν είδα την τηλεόραση παρά σαν ένα μέσον που μέσα από αυτό μπορούσα να αναδείξω αυτά που ήταν τα προβλήματα της κοινωνίας και της Κύπρου μας, να δώσω φωνή στον Πολίτη και μαζί, να εμβολιαστούμε ξανά με την αίσθηση της παρουσίας ο ένας του άλλου, να αξιώσουμε την αλλαγή. Ήταν η μαρτυρία ανθρώπων μέσα από τη δική τους ζωή, τις αγωνίες, τις απογοητεύσεις, τα όνειρα και τις αξιώσεις τους για όσα αρμόζουν σε μια δίκαιη κοινωνία. Από την άλλη, στον ΔΗ.ΣΥ. ανήκω από την εφηβεία μου. Υπήρξα εκλεγμένη στο Ανώτατο, διορισμένη στο Πολιτικό Γραφείο και στο Δ.Σ του ΘΟΚ από τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, δραστηριοποιημένο μέλος της ΓΟΔΗΣΥ και της Πρωτοπορίας. Για μένα, δεν είναι ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθώ με την πολιτική αλλά ότι ήρθε η στιγμή, να προσφέρω τον εαυτό μου, την υπηρεσία μου – και το λέω όπως το αισθάνομαι ακριβώς- στον άνθρωπο και την πατρίδα μου ολόψυχα. Το αισθάνομαι σαν ένα είδος οφειλής».

24. Ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία όπου τουλάχιστον υποδόρια βλέπουμε να υποθάλπεται ένας φυλετικός ρατσισμός. Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να καθιερωθεί πολιτικά;
«Δεν είναι εύκολο αλλά οφείλουμε να δίνουμε πάντα μια μάχη. Είναι θέμα συνείδησης και από την άλλη, παρακαταθήκη εάν θέλεις, στη επόμενη γενιά».

24. Είστε άνθρωπος εκδηλωτικός και μαχητικός. Κάποιοι σας κατηγορούν για υπερβολή, θεατρινισμό και λαϊκισμό. Τι απαντάτε;
«Πιστεύω πως μέσα σε 13 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας καθημερινά στα σπίτια των ανθρώπων, δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβήτηση της ειλικρίνειας ή των προθέσεων μου».

24. Ποια η θέση σας για τη θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (e- petition) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών; Δηλαδή νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών πολιτών, το αρμόδιο θεσμικό όργανο (κυβέρνηση, βουλή κοκ) θα υποχρεούται να απαντήσει τεκμηριωμένα ή να εκκινήσει διαδικασία εκπλήρωσης του αιτήματος;
«Γενικότερα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η βάση των ανθρώπων να συμμετέχει στην ουσία της πολιτικής. Θα πρέπει να υπάρχει βέβαια ένα πλαίσιο».

24. Είστε υπέρ ή κατά για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας;
«Απόλυτα υπέρ του περιορισμού».

24. Μιλήσατε για στοχευόμενο πρόγραμμα κυρίως σε συνταξιούχους, ευάλωτες ομάδες και νεολαία. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο επί του προκειμένου;
«Είναι ατέλειωτη η λίστα. Από που να ξεκινήσω; Προσωπικά έχω ένα τρόπο να δουλεύω, συζητώντας με τα άτομα και εντάσσοντας τις ίδιες τις ομάδες πολιτών σε αυτό που αφορά τους ίδιους. Η δεύτερη φάση είναι η μελέτη με βάση τα δεδομένα, η στόχευση πραγματοποίησης ώστε να μπορούμε να στηρίξουμε αυτά που προτείνουμε και τέλος, η θεσμοθέτηση για διάφορων ειδών ελαφρύνσεις, κίνητρα ένταξης στην αγορά εργασίας, σπουδών, τη βεβαιότητα για καλό σύστημα υγείας και ψυχικής στήριξης σε όσους το χρειάζονται, γενικά, ένα όραμα με σαφείς στόχους αναδιαμόρφωσης ολόκληρης της κουλτούρας. Μιας κοινωνίας που περιθωριοποιούσε διαχρονικά τις ευάλωτες ομάδες και βέβαια, τους νέους».

24. Σε περίπτωση εκλογής σας, σε ποιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα επιθυμούσατε να συμμετέχετε και γιατί;
«Όπου θα καλεστώ θα συμμετέχω αλλά το έργο δεν ολοκληρώνεται σε μια επιτροπή. Στόχος μου είναι ο διάλογος με τη βάση σε τακτικά διαστήματα και την κοινωνία των πολιτών ώστε να μπορεί το έργο να τροχοδρομείται με άμεση συμμετοχή δική τους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται σύνδεσμοι, κοινότητες, τα χωριά της υπαίθρου, άτομα και βέβαια νέοι άνθρωποι που θα θελήσουν μαζί να προχωρήσουμε σε μια νέα πραγματικότητα της οποίας θα είναι αναπόσπαστο μέρος οι ίδιοι».

24. Θα θέλαμε να μας χαρτογραφούσατε την σημερινή κοινωνία. Τι εντοπίζετε; Ποια προβλήματα υπάρχουν;
«Αλεξία μου, η σημερινή κοινωνία έχει κονιορτοποιηθεί από συσσωρευμένα διαχρονικά προβλήματα, από τη διάσπαση της οικογένειας, από μια απόχρωση κατάθλιψης που έχει σχέση και με το εθνικό αλλά και το οικονομικό θέμα. Οι άνθρωποι από τη φούσκα της επίπλαστης ευμάρειας ξεχάσαμε τις αξίες και τις αρχές μας οι μισοί, ενώ οι άλλοι, παρακολουθούμε με απόγνωση τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που γινόταν, την κακοδιαχείριση και από την ολιγωρία, την έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, να μας παραδίδεται το αναπόφευκτο μνημόνιο με τεράστιες αλλαγές που βιώσαμε ως σοκ. Η δημόσια υπηρεσία βραχυκυκλώθηκε διαχρονικά, η υγεία, η παιδεία, το τραπεζικό σύστημα, τα πάντα σε κατάσταση σήψης ή με τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας εις βάρος του πολίτη. Σήμερα επιχειρείται η αλλαγή, η κάθαρση, η αναδιοργάνωση και η εξυγίανση αλλά συγχρόνως, οφείλουμε στοχοπροσήλωση στον Άνθρωπο και ελαφρύνσεις στο μεγάλο κόστος που αναγκάστηκε να επωμιστεί και να πληρώσει».

24. Με ποια κριτήρια πρέπει να αποφασίσει ο κόσμος για τους βουλευτές του; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για τις εκλογές στις 22 Μαΐου 2016;
«Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές από κάθε άποψη. Η Κύπρος μας, γυρνάει σελίδα μέσα από μεγάλο κόστος. Επιτελείται έργο. Βγήκαμε από το μνημόνιο αλλά παραμένουμε στην αποκατάσταση με τεράστιο ρίσκο και για την παραμικρή οπισθοδρόμηση. Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό, να δοθεί η βοήθεια, η ανάσα και η ελάφρυνση στον πολίτη, στους μικρομεσαίους, στις ευάλωτες ομάδες, λύσεις για όσους έχουν θέματα ανάλογα με τα δάνεια και τις ανάγκες τους, με κάθε τρόπο, ώστε να στηριχθούν και να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους και αυτή των παιδιών τους. Επίσης, ίσως να είναι αυτή η βουλή που θα πρέπει με εντιμότητα, ηθική και τεράστια ωριμότητα να θέσει πάνω από σκοπιμότητες την αξία της ανθρώπινης ζωής, να επιφέρει την αναβάθμιση σε θέματα πολιτικής κουλτούρας, να συμπληρώσει τα κενά νομοθεσίας για εκμηδένιση οποιασδήποτε πιθανής διασπάθισης δημοσίου χρήματος, να σταθεί στο ύψος των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει και να ορίσει όραμα, ηθική και έργο με δουλειά και στοχοπροσήλωση δίχως σκοπιμότητες. Έχοντας κατά νου την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και την προοπτική κυρίως των νέων ανθρώπων».