Ελληνική Τράπεζα: Δύο νέα χρηματοδοτικά σχέδια

{loadposition ba_textlink}

Η Ελληνική Τράπεζα στηρίζει τις Κυπριακές Επιχειρήσεις και είναι δίπλα τους σε κάθε επιχειρηματικό τους βήμα.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει υπογράψει τη συμφωνία Χρηματοδότησης των Κυπριακών Επιχειρήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο ξενοδοχείο Hilton σήμερα.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας ο κος Μαρίνος Γιαννόπουλος, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, παρουσία της Προέδρου του Διοικητικού Συμβούλιου του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κας Ειρένας Γεωργιάδου. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμφωνία υπέγραψε ο Υπ. Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ο Αντιπρόεδρός της κος Mihai Tanasescu, παρουσία του Προέδρου της κου Werner Hoyer.

Το πρώτο χρηματοδοτικό σχέδιο, ύψους €35 εκ., που υπογράφτηκε σήμερα, απευθύνεται σε μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις με δυνατότητα χρηματοδότησης από €600,000.

Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα είναι σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (μέλος του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), για τη χρηματοδότηση μεσαίων και μικρών Κυπριακών Επιχειρήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (CYPEF), με προνομιακούς/ ευέλικτους όρους και ελκυστικά επιτόκια.

 

Ομιλία κ. Μαρίνου Γιαννόπουλου, Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας

Αξιότιμε Πρόεδρε Hoyer

Αξιότιμε Αντιπρόεδρε Tanasescu

Αξιότιμε Υπουργέ Οικονομικών

Κυρίες και Κύριοι

Εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας θα ήθελα να σας απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα.

Αποτελεί, πράγματι, προνόμιο για μένα, ως ο νέος Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας να υπογράφω, εκ μέρους του Ομίλου μας, τη Σύμβαση Χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιθυμώ να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου προς τον Πρόεδρο κύριο Werner Hoyer και τον Αντιπρόεδρο κύριο Mihai Tanasescu, καθώς και προς όλους τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριο Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος εκπροσωπεί την Κυπριακή Κυβέρνηση σε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την τόνωση και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Οι αποφάσεις του Eurogroup, τον Μάρτιο του 2013, άφησαν την κυπριακή οικονομία σε μια κατάσταση η οποία απαιτεί εκ νέου τον επαναπροσδιορισμό της. Μετά από ενάμιση χρόνο από την υπογραφή του Μνημονίου του Eurogroup, οι συνθήκες της τοπικής αγοράς εξακολουθούν να εμπεριέχουν προκλήσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από το αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στη χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποτονική επιχειρηματική ανάπτυξη, την αρνητική πιστωτική επέκταση και την περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά. Η περιορισμένη δυνατότητα δανειοδότησης επηρεάζει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται για πρόσβαση στη χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει πρόθεση να συμμετέχει ενεργά στην αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας. Πιστεύουμε ότι, μεσούσης της κρίσης μπορούμε να βοηθήσουμε τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές. Έτσι προσθέτουμε πραγματική αξία στην οικονομία.

Η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, την οποία προτίθεται να διοχετεύσει σε αξιόχρεες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, με το δανειοδοτικό προϊόν «DirectLine of Credit» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα διοχετεύσουμε επιπρόσθετη μακροπρόθεσμη ρευστότητα σε κυπριακές επιχειρήσεις, με ευνοϊκά επιτόκια και ελκυστικούς όρους στους δανειολήπτες. Περαιτέρω, εταιρείες οι οποίες εργοδοτούν νέους στις επιχειρήσεις τους, θα επωφελούνται από ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Με αυτόν τον τρόπο, η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία ως παίκτες – κλειδιά στον τομέα της απασχόλησης και του εισοδήματος, και ως κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης. Επιπλέον, κάποια από αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση δανείων οικονομικά βιώσιμων εταιρειών, ώστε να βελτιώσουν τα οικονομικά τους δεδομένα και να ενισχύσουν τη ρευστότητά και τις ταμειακές τους ροές. Αυτή η κοινή προσπάθεια μεταξύ των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της κυβέρνησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε να εξέλθει η Κύπρος από την κρίση και να εισέλθει η χώρα σε τροχιά αειφόρου ανάπτυξης.

Θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την συνεχή και πολυδιάστατη βοήθειά της στην επίτευξη αυτού του στόχου.