Εμείς σας Διαλύσαμε …

Είναι ή δεν είναι πολιτικός στρουθοκαμηλισμός να βλέπεις την ΕΔΕΚ το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ κ.τ.λ να διατυμπανίζουν στους άμβωνες ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων; Είναι ή δεν είναι πολιτικός λαϊκισμός, και πολιτική ανανδρία και  ανευθυνότητα να χαϊδεύουν τα αυτιά του Κυπριακού λαού λέγοντας ότι είναι εναντίων των ιδιωτικοποιήσεων;

Πότε επί τέλους κύριοι θα δείτε αυτόν τον ταλαιπωρημένο λαό κατάματα και να του πείτε “Εμείς σας Διαλύσαμε” ? Για πόσα ακόμα χρόνια θα εμπαίζετε τον δύσμοιρο κυπριακό Λαό;  Είναι ή δεν είναι το ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, που για 5 χρόνια έτρωγαν και έπιναν το αίμα του Κυπριακού Λαού, μέχρι που δεν του άφησαν σταγόνα, αλλά μόνο “Αρνητική Μόχλευση”¹ 19 δισεκατομμυρίων ? 

Για να δούμε τελικά ποιος λέει τις αλήθειες στον Κυπριακό λαό….. 

Αλήθεια 1:

Στις 15 Μαρτίου το 2013 στο EUROGROUP ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε να αποφασίσει κατά πόσο θα έπρεπε να αφήσει την χώρα να χρεοκοπήσει μετά τις ανεύθυνες πολιτικές της προηγούμενης Συν-Κυβέρνησης ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, ή να σώσει την Κύπρο από μία “Άτακτη Χρεοκοπία”² με όλα τα καταστροφικά συνεπακόλουθα, τα οποία θα αναφέρω μόνο τα κύρια σημεία στο τέλος. 

Αλήθεια 2:

Το μνημόνιο το είχε συμφωνήσει ο Δ. Χριστόφιας και οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν μέρος της Συμφωνίας, εξ’ ου και ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής τράπεζας Πανίκκος Δημητριάδης, ανέφερε ότι ο Δ. Χριστόφιας του είπε να μην κλείσει την Λαϊκή Τράπεζα μέχρι να πάμε σε εκλογές, οπότε το μνημόνιο με την Τρόικα με κωλυσιεργία δεν υπογράφηκε και αφέθηκε η Λαϊκή εγκληματικά να ρουφήξει 9.5 δισεκατομμύρια Ε.Λ.Α.  (Emergency Liquidity Assistance E.L.A.)        

Αλήθεια 3:

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.), δεν είναι βιώσιμη εταιρία αλλά ένα μονοπώλιο που σήμερα έχει φορτωθεί τεράστια χρέη λόγω του Μαρί, και για να μπορέσει ορθολογιστικά να  έχει θετικό ισολογισμό και να μετατρέψει την σημερινή αρνητική μόχλευση, σε θετική μόχλευση, ή θα πρέπει να μας επιβαρύνει με αυξήσεις, η θα πρέπει να πουλήσει μέρος της για να μπορέσει να είναι βιώσιμη. 

Παράλληλα, δεν μπορεί να λέει ότι είναι κερδοφόρα την στιγμή που για να κερδίζει βαραίνει τον Κύπριο καταναλωτή με αυξήσεις στις τιμές ρεύματος όποτε επιθυμεί, κατατάσσοντας την Κύπρο ως μία από τις ακριβότερες χώρες του κόσμου. Είναι χιλιάδες οι μικροεπιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγο ακριβού ρεύματος. Συμβαίνει ή όχι το ίδιο και με άλλους κυβερνητικούς και Ημικρατικούς οργανισμούς;  

Είναι, ή δεν είναι τα κόμματα, και ιδίως ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ που έφεραν αυτήν την άθλια κατάσταση στην οικονομία της Κύπρου; Είναι ή δεν είναι τα κόμματα που κυβερνούσαν για 60 χρόνια αυτόν τον τόπο που γέμισαν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς με υπαλλήλους για καθαρά κομματικό και προσωπικό όφελος;

Γιατί κύριοι, δεν λέτε κατάματα σήμερα στους υπαλλήλους της Κυβέρνησης και τους Ημικρατικούς ότι ο μοναδικός σκοπός σας όταν τους βάζατε, απλά ήταν για να εισπράξετε τους οικογενειακούς ψήφους, αλλά και η ιδεολογική ανάπτυξη της κομματικής ατζέντας που θέλατε να διαδραματίζεται όλα αυτά τα χρόνια;

Σήμερα η Κυβέρνηση με τους Ημικρατικούς απαριθμεί περίπου 90.000 υπαλλήλους , δηλαδή 90.000/500.000 που είναι οι φορολογούμενοι , είναι στο 18%. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει 18% υπαλλήλους στο Δημόσιο με ένα (payroll) περίπου €350.000.000 τον μήνα, δηλαδή 4.2δις μισθούς τον χρόνο. 

Σήμερα όμως η Κύπρος μετά από εγκληματικούς χειρισμούς έχει για 4 χρόνια τις τράπεζες εκτός αγορών και η μόνη τράπεζα που βρέθηκε να δανείσει το χρεοκοπημένο Νησί μας είναι η Τρόικα.

Η Τρόικα για να είναι σίγουρη ότι θα πάρει τα 10δις που μας δάνεισε ήρθε και μας είπε (αφού κανένας πολιτικός στρουθοκάμηλος δεν το έλεγε):

1. Το κράτος σας ξοδεύει περισσότερα από ότι παράγει…

2. Για να μπορέσετε να  ξαναβρείτε τα πόδια σας και να φύγετε από την χρεοκοπία θα πρέπει να μειώσετε τα έξοδα του υδροκέφαλου κράτους 

3. Αυτά που σας έταξαν χαϊδεύοντας σας τα αυτιά οι πολίτικοι ξεχάστε τα

4. Το πάρτι τελείωσε.. (The party is over…)        

Σήμερα τα κόμματα τι μας λένε ……

“Εμείς που σας μάθαμε το ρουσφέτι… και το κάναμε μαζί επάγγελμα… δεν θα δεχθούμε να σας πάρουν πίσω αυτά που με πολύ κομματικό ιδρώτα σας δώσαμε”

Και τελικά με αυτό το ωραίο παραμύθι  έγινε το Κυπριακό Σύμπαν … και πέρασαν όλοι καλά και εμείς καλύτερα..     

Χρηματοοικονομική μόχλευση¹: (financial leverage) είναι η διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Εάν δεν υπάρχουν χρέη είναι θετική, και αντιθέτως αν υπάρχουν χρέη είναι Αρνητική. 

 Άτακτη Χρεοκοπία”²: Δηλαδή, τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες. Οι άμεσες περικοπές δαπανών θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων”. “Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση. Το βιοτικό μας επίπεδο, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα κατέρρεε και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, στην έξοδο από το ευρώ, και η Κύπρος σαν χώρα θα καταντούσε ήταν αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης”.

Πασχάλης Θεοφάνους 

“You cannot speak that which you do not know. You cannot share that which you do not feel. You cannot translate that which you do not have. Good communication starts with good preparation.” — Jim Rohn