Γιατί οι τιμές των Ακινήτων άρχισαν να πέφτουν από το 2007


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Του Πασχάλη Θεοφάνους*

Ένας λόγος είναι ότι οι Άγγλοι, που ήταν οι βασικοί αγοραστές ακινήτων σε παραλιακές περιοχές, άρχισαν να βλέπουν και άλλες αγορές, όπως της Ισπανίας λόγω καλύτερης τιμής, αλλά και πτώσης της στερλίνας και έτσι άρχισε να μειώνεται το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο, επηρεάζοντας άμεσα τη «Ζήτηση» στην αγορά Ακινήτων.

Άλλος λόγος, για τον οποίο άρχισε να δημιουργείται το «Απόθεμα», είναι γιατί οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν παγκύπρια, σε σημείο που η μεσαία τάξη στην Κύπρο δεν μπορούσε πλέον να αγοράζει, αφού μαζί με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου τα πράγματα άρχισαν να γίνονται δύσκολα στους μισθούς των νοικοκυριών και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις των ακινήτων και έτσι η «Ζήτηση» άρχισε και πάλι να μειώνεται.

Σ’ αυτό το σημείο, ο κύκλος είχε αρχίσει να φεύγει από το «Boom Cycle», δηλαδή η «Ζήτηση» άρχισε να μην μπορεί να ανταποκρίνεται στην «ανεξέλικτη »προσφορά» και να κατευθύνεται προς τον «Bust Cycle» δηλαδή, η «Προσφορά» άρχισε να γίνεται μεγαλύτερη από τη «Ζήτηση», οπότε το επόμενο σημείο που η «Προσφορά» θα συναντήσει τη «Ζήτηση» θα είναι εκεί που οι τιμές των ακινήτων θα βρεθούν σε «ισορροπία», (equilibrium).

Οι Τράπεζες έπρεπε όλα τα πιο πάνω να τα γνωρίζουν, παίρνοντας μέτρα κατά πόσο οι αναπτύξεις των πελατών τους είναι «Οικονομικά Βιώσιμες»..! Επίσης, θα έπρεπε να αρχίσουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου από πολύ πιο παλιά. Αντ’ αυτού, όχι μόνο «δεν γνώριζαν», αλλά ούτε διαθέτουν μέχρι σήμερα Επιστημονικό τμήμα Ανάλυσης Δεδομένων Ανάπτυξης Ακινήτων.

Σ’ αντίθεση μ’ αυτό, συνέχιζαν να δανείζουν αλόγιστα και έτσι δημιούργησαν τη μεγάλη «μαύρη τρύπα» με τα 6.5 δισ. «Αρνητικής Μόχλευσης» (Negative (Leverage), δανείζοντας τους μεγάλους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (ΕΑΓ), μέχρι και τελευταίως. Σήμερα όμως, οι μεγάλοι Ε.Α.Γ. δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δόσεών τους προς τις τράπεζες.

Εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει:

I. Αυτό που πρέπει να γίνει, για να μην πάμε σύντομα σε δεύτερο μνημόνιο, είναι να χωριστεί η Τράπεζα Κύπρου σε «Καλή» και σε «Κακή» τράπεζα. Στην καλή θα μείνουν αυτοί που μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους και στην κακή θα πάνε όλα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).

II. Στην κακή Τράπεζα, τα ΜΕΔ, θα μπορούν να πωληθούν σε «Επενδυτικά Οχήματα», όπως «Hedge Funds», ή «Mortgage Back Securities» (MBS).

III. Θα πρέπει να λυθεί αμέσως το θέμα με τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

IV. Για τα μικρά μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους η κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί από την Ευρώπη ακόμα 1 δισ. ευρώ, με το οποίο θα μπορεί να καλύψει όλα τα μικρά, μη εξυπηρετούμενα ποσά μέχρι σήμερα, με πολύ χαμηλό και μακροπρόθεσμο επιτόκιο οπόταν με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα των ΜΕΔ που έχουν οι Τράπεζες, για μερικά χρόνια μέχρι να ανακάμψει η οικονομία, οπόταν δεν θα χρειαστεί να βγει κανένας από το σπίτι του ή να καταντήσει να ενοικιάζει αυτό που χρόνια προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να αποκτήσει.

* Πασχάλης Θεοφάνους
Master of Science in Real Estate (MSc RE)

* To άρθρο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 24/8/2014.