Εργασία στον ΟΗΕ (pics)


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Παρόλο που πολλές φορές θεωρούμε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βασίζεται μόνο σε εθελοντική εργασία αυτό όμως δεν ισχύει. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο που συνεισφέρουν μέσα από την εργασία τους στην ανθρωπότητα μέσω του συγκεκριμένου Οργανισμού. Χαρακτηριστικό για εμάς που μένουμε στην Κύπρου είναι η Ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNFICYP) που προστατεύει και προσπαθεί να προασπίζει την ειρήνη στον μαρτυρικό μας τόπο. 

Μέσω της εργασίας σου στα Ηνωμένα Έθνη, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία ασχοληθήκαμε σε προηγούμενη έκδοση δεν θα αποκτήσεις αποκλειστικά και μόνο το χρήμα. Οι εμπειρίες και οι ευκαιρίες που αποκτάς εργαζόμενος σε αυτούς τους οργανισμούς θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να κτίσεις τη μετέπειτα καριέρα σου. Οτιδήποτε συμπληρώνεις στο Βιογραφικό σου σημείωμα, ιδίως αν μιλάμε για τέτοιους οργανισμούς, οι οποίοι χαίρουν του σεβασμού ολόκληρης της ανθρωπότητας, θα αποτελέσουν ένα μεγάλο θετικό βήμα για τη μετέπειτα ζωή σου. 

Ποιος είναι ο ΟΗΕ

Παρόλο που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αξίζει να γίνει μια αναφορά στο έργο το οποίο επιτελεί ο ΟΗΕ και συνάμα και οι εργαζόμενοί του.  Ο ΟΗΕ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο. Πολλές φορές ορισμένα από τα συμφέροντα τα οποία υπάρχουν δεν τον αφήνουν να φέρει εις πέρας το έργο του. Αξίζει να τονιστεί εδώ το παράδειγμα της Κύπρου με τον ΟΗΕ σε ορισμένα σημεία της Ιστορίας να στέκεται ως απλός θεατής κατά τη διάρκεια της Εισβολής. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτελεί έργο για την ανθρωπότητα. Αντιθέτως, ο ΟΗΕ είναι επωμισμένος με πολλές ευθύνες ανά το παγκόσμιο. Ο κόσμος στρέφεται προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις λύσεις σε πολλά προβλήματα όπως οι διάφορες συγκρούσεις και διενέξεις. Όμως το πιο σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί ο ΟΗΕ είναι οι προσπάθειες που καταβάλει για την καταπολέμηση της φτώχειας και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους. 

Ποιοι, πόσοι και σε ποια πόστα είναι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό

Όπως κάθε παγκόσμιος οργανισμός έτσι και ο ΟΗΕ εργοδοτεί προσωπικό από πολλές χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα εργοδοτεί περίπου 41,000 υπαλλήλους από 193 κράτη όσα δηλαδή και τα κράτη-μέλη του. Αυτό τον κατατάσσει ως τον πιο πολυπολιτισμικό οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι στις τάξεις του θα βρείτε την ευκαιρία να συνενώσετε γνώσεις με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα με τον κάθε ένα ξεχωριστά να κουβαλά τις δικές του εμπειρίες, προσδοκίες και προσεγγίσεις. Το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι διαμοιρασμένο σε διάφορα πόστα. Περισσότεροι από τους μισούς (συγκεκριμένα το 51%) βρίσκονται σε αποστολές σε χώρες στις οποίες υπάρχει ανάγκη για προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Στην έδρα των ΗΕ εργοδοτούνται το 31%, ενώ στις περιφερειακές επιτροπές το 6% και στα δικαστήρια του ΟΗΕ το 3%. Το υπόλοιπο 9% βρίσκονται σε διάφορα άλλα πόστα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται στον οργανισμό. Το εργατικό δυναμικό αποτελείται με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από 66% άνδρες και 34% από γυναίκες. Γι’ αυτό τον λόγο τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μειώσουν αυτή τη διαφορά οργανώνοντας εκστρατείες για προσέλκυση περισσότερων γυναικών που ενδιαφέρονται να εργαστούν για τον ΟΗΕ.

Ποιες οι αρμοδιότητες των εργαζομένων

Το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει ο ΟΗΕ είναι σε ένα ευρύ φάσμα αγγίζοντας κάθε γωνιά του πλανήτη. Θεμελιώδη ζητήματα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, τα θέματα των προσφύγων (για τα οποία έχουμε πικρή πείρα), καθώς και η ανακούφιση από φυσικές και μη καταστροφές είναι ανάμεσα στις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει κάποιος εργαζόμενος στα Ηνωμένα Έθνη.  Ένας εργαζόμενος στα Ηνωμένα Έθνη θα κληθεί να προασπίσει μέσα από την εργασία του τους στόχους που θέτει ο οργανισμός. Χαρακτηριστικές όμως είναι οι προειδοποιήσεις που θέτει ο ίδιος ο οργανισμός προς όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν εκεί. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του δεν είναι εύκολη η εργασία στον ΟΗΕ. Θα πρέπει πρώτα και κύρια να αποφασίσεις ο ίδιος αν είσαι έτοιμος να εργαστείς με γνώμονα την ανθρωπότητα. Θα πρέπει να δουλέψεις με ζήλο, ούτως ώστε να κάνεις τη διαφορά σε ένα κόσμο ο οποίος είναι πολύπλοκος. Επίσης οφείλεις να είσαι πρόθυμος να εργαστείς σε οποιοδήποτε πόστο και σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο χρειαστεί να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου. Επίσης από τους υπαλλήλους του ο ΟΗΕ ζητά ακεραιότητα χαρακτήρα, επαγγελματικότητα, καθώς και σεβασμό προς τη διαφορετικότητα. Αν τηρείς αυτά τα προσόντα τότε είσαι έτοιμος να δουλέψεις για τον ΟΗΕ. 

Δες μερικές από τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται

Διερμηνέας Γαλλικών για τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη

Θα πρέπει να έχει πτυχίο αναγνωρισμένου πανεπιστημίου ως διερμηνέας, ενώ θα πρέπει να περάσει μια σειρά εξετάσεων τις οποίες διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη. Όσο αφορά την προηγούμενη εργασιακή πείρα θα πρέπει να έχει δουλέψει τουλάχιστον για πέντε χρόνια σε άλλον οργανισμό ως διερμηνέας. Για τους σκοπούς της εργασίας του οφείλει να έχει άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας και άριστη κατανόηση αγγλικής και ρωσικής ή ισπανικής γλώσσας. Για την κάλυψη της θέσης τα Ηνωμένα Έθνη στην Αυστρία θα οργανώσουν συνέντευξη και γραπτή δοκιμασία του υποψηφίου. Οι αιτήσεις είναι ανοικτές μέχρι τις 22/9/2014.

Θέση στο Γραφείου τύπου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Για τη δουλειά αυτή ο υποψήφιος θα πρέπει να μπορεί να ενημερώνει τον Τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) για τα πεπραγμένα του ΟΗΕ. Όπως αναφέρεται στην αίτηση θα οργανώνει συνεντεύξεις τύπου για ενημέρωση, αλλά και να πληροφορεί τους δημοσιογράφους για το έργο που επιτελεί ο ΟΗΕ. Θα πρέπει να έχει γνώση για τα πεπραγμένα ανά το παγκόσμιο, καθώς και το έργο του ΟΗΕ. Επίσης θα πρέπει να ετοιμάζει δελτίο τύπου με πολυμέσα από τις καθημερινές συνεντεύξεις τύπου που δίνει ο ΟΗΕ. Θα πρέπει να έχει πανεπιστημιακό τίτλο Master στη δημοσιογραφία, αλλά και τουλάχιστον 7 χρόνια πείρα ως δημοσιογράφος σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα τόσο σε προφορικό όσο και σε γραπτό λόγο, ενώ η γνώση μιας άλλης γλώσσας θα είναι επιπρόσθετο προσόν στον υποψήφιο. Οι αιτήσεις είναι ανοικτές μέχρι τις 12/9/2014.

Για να βρείτε του τρόπους να καταχωρήσετε την αίτησή σας για εργασία μπείτε στο careers.un.org

*Το θέμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 της Κυριακής 27/07/14