Φεύγει ο Πρόεδρος από το τραπέζι των συνομιλιών;

{loadposition ba_textlink}

Στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα μία από τις μεγαλύτερες πράξεις του. Η συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό είναι η «ευκαιρία» της Τουρκίας, την οποία δεν αφήνει να πάει χαμένη. Χρηματική υποστήριξη και άνοιγμα των ενταξιακών της κεφαλαίων είναι μερικά από τα «χατίρια» που ζητά για να στηρίξει την Ευρώπη σε αυτό το πρόβλημα.

Η Κύπρος στέκεται απέναντι στην Τουρκία φράσσοντας της τον δρόμο προς την Ευρώπη. «Έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τουσκ, τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο, εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της», δήλωσε στο Euronews ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Διαβάστε επίσης: Τίτλοι τέλους για το Κυπριακό…

Είναι διατεθειμένη η κυπριακή πλευρά να φτάσει στα άκρα, ακόμη και να αποχωρήσει από τις συνομιλίες του Κυπριακού, ως μια μορφή πίεσης προς την Τουρκία; Πληροφορίες που φτάνουν κοντά μας τείνουν προς το «παρατραβηγμένο» αυτό μέτρο. Η «24» επικοινώνησε με εκπροσώπους των κομμάτων για να μας μιλήσουν για το ενδεχόμενο αυτό.

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: «Δεν επιβεβαιώνω αυτές τις πληροφορίες, οπότε δεν μπορώ να προβώ σε κανένα σχόλιο πάνω σε κάτι που εγώ δεν τον επιβεβαιώνω».

Γιώργος Λουκαΐδης: «Μα είναι δυνατόν να αποφασίσει να φύγει από τις συνομιλίες; Δεν γνωρίζω κάτι και γι’ αυτό δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι».

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Δεν είχαμε καμία τέτοια πληροφόρηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας έχει συνηθίσει στην άγνοια. Αλλά, δυστυχώς αυτός θα κοιμηθεί, εμείς θα πουληθούμε. Ανοίγουν τα θέματα του αεροδρομίου και όλα τα υπόλοιπα… Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή, η νομιμοποίηση της λειτουργίας τους αεροδρομίου και η σύνδεση του αεροδρομίου της Τύμπου μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό τι σημαίνει…».

Πρόδρομος Προδρόμου: «Δεν ξέρω από που το μάθατε, εγώ δεν γνωρίζω τέτοιο πράγμα. Καταλαβαίνετε ότι είναι και λίγο παρατραβηγμένο. Να αποχωρήσει γιατί; Επειδή η Τουρκία ζητά το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων; Αφού θα αρνηθεί. Δεν μας έκαναν κάτι. Τώρα, αν είπε κάπου ο Πρόεδρος ότι ΄τώρα τι θέλετε να κάνω; Θέλετε να αποχωρήσω από τις διαπραγματεύσεις;΄… μπορεί να το είπε, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός νομίζω. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν γνωρίζουμε και ούτε μας φαίνεται αληθοφανές αυτό το πράγμα. Δεν χρειάζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να το κάνει γιατί έχουμε δυνατό χαρτί σε αυτή τη συζήτηση. Όταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κύριος Τούσκ, κάλεσε τους ηγέτες για να πάνε στη Σύνοδο Κορυφής λέγοντας ότι η αναθέρμανση των σχέσεων Κύπρου – Ευρώπης – Τουρκίας δεν σχετίζεται τόσο με το προσφυγικό όσο με τη λύση του Κυπριακού, είναι μια καλή κουβέντα για εμάς».

«Αναμέναμε πιέσεις. Αλλά οι πιέσεις μένουν πιέσεις. Η ίδια η κυρία Μέρκελ είπε ότι πρέπει να δεχθούν τα κράτη μέλη. Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι η πρώτη που θα ήθελε συμφωνία με την Τουρκία για να γλυτώσει η ίδια. Κατά κάποιο τρόπο ερχόμαστε σε αντίφαση με την Ελλάδα όμως υπήρξε πλήρης συνεννόηση και δεν υπήρξε καμία παρεξήγηση. Η Κύπρος θα παραμείνει σταθερή και η Ευρώπη πρέπει να βρει μια άλλη λύση. Και υπάρχουν λύσεις. Αυτή είναι η γραμμή που υποστηρίζουν και άλλα κράτη και όχι μόνο η Κύπρος. Θα δούμε τώρα πως θα προχωρήσουν παρακάτω. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν θα γίνει τίποτα. Θα μείνει ανοικτό το θέμα και θα δούμε παρακάτω».

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!