Χρ. Φωκαϊδης: «Δίνουμε μεγάλη μάχη στον τομέα του ρουσφετιού»

{loadposition ba_textlink}

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά για την «μαύρη μέρα» στην ιστορία της Κύπρου, τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, την κατάταξη των νεοσυλλέκτων, την ΕΛΔΥΚ, την Τουρκία, τις φίλες χώρες στην Κύπρο, αλλά και όλα τα μεγάλα ζητήματα του υπουργείου του.

24: Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε κατ’ αρχήν ένα πρώτο σχόλιο για όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και τις δραματικές διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους μια και η συγκυρία της συνάντησής μας μαζί σας είναι τέτοια.

«Ο Ελληνικός λαός περνά μια πολύ σκληρή και δύσκολη δοκιμασία. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας. Η δική τους αγωνία είναι και δική μας αγωνία. Η δική τους ελπίδα είναι και δική μας ελπίδα. Και πρέπει να είναι ελπίδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να βρει τους τρόπους, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να βαδίσουμε στο μέλλον ως μια μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου».

24: Να περάσουμε στα του υπουργείου σας τώρα. Το τελευταίο διάστημα, γίνεται πάρα πολύς λόγος για τον εκσυγχρονισμό βασικών πτυχών του ΥΠΑΜ και δη της Εθνικής Φρουράς. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια στο πού βρισκόμαστε αυτήν την περίοδο και τί προβλέπεται για το άμεσο μέλλον;

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Πρέπει να σας πώ, αν δεν το διαπιστώσατε και η ίδια κατά την διαδρομή προς το γραφείο μου, έχουμε αναρτήσει ειδικές «αφίσες», αν μπορώ να πω, στις οποίες αναγράφεται η φράση: «Ετος 2015: Ετος αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης». Βεβαίως, η πορεία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2014.Πρέπει να σας πω ότι τώρα βρισκόμαστε στην τελική φάση ολοκλήρωσης ενός μεγάλου, φιλόδοξου σχεδίου, που οδηγεί στον μετασχηματισμό της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό, που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Βεβαίως, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά έχουν ακουστεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και θα έχει δίκιο αν το πει αυτό. Εκείνο όμως το οποίο εγώ θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι αποφεύγουμε να επαναλαμβάνουμε χιλιο-ειπωμένες εξαγγελίες, γι’ αυτό και όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε εργαστεί αθόρυβα, προκειμένου το φθινόπωρο να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο. Η πρόταση αυτή στηρίζεται σε τρεις άξονες:

Νέα δομή δυνάμεων, νέα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία ήδη τρέχουν στο πλαίσιο του υφιστάμενου προϋπολογισμού και πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, αναπόσπαστο κομμάτι είναι και η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Αυτός είναι ο πρώτος άξονας των αλλαγών που είναι σε εξέλιξη. Ο δεύτερος άξονας στον οποίον έχετε αναφερθεί στην ερώτηση σας αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση. Αφορά δηλαδή μια διαδικασία σημαντικών διοικητικών αλλαγών που θα ολοκληρωθεί μέσα από την συστέγαση του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ – θέλω να πιστεύω – μέχρι το πρώτο τετράμηνο του νέου έτους, του 2016. Και βεβαίως συστέγαση δεν σημαίνει απλώς μια νέα χωροταξική διευθέτηση. Σημαίνει συγχώνευση διαδικασιών, συγχώνευση λειτουργιών, συγχώνευση τμημάτων. Σήμερα, τμήματα ή υπηρεσίες που επιτελούν παρόμοιο έργο ή ρόλο, όπως για παράδειγμα το νομικό τμήμα, στρατολογία, εθιμοτυπία, εξοπλισμοί, λειτουργούν παράλληλα και στο Υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ. Με την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης και τις συγχωνεύσεις, θα έχουμε την δυνατότητα να αποδεσμεύσουμε περισσότερο στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο θα αποδοθεί στις μάχιμες μονάδες, εκεί δηλαδή όπου και υπάρχει μεγάλη ανάγκη και αυτό συναρτάται άμεσα και με το όλο σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, στο οποίο έχω αναφερθεί.

Σ’ ότι αφορά τη μείωση του στρατιωτικού προσωπικού στο Υπουργείο, πρέπει να σας πω εδώ ότι ήδη και πριν από την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 25%».

24: Αυτό αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση;

«Όχι, σε αυτό το ζήτημα και σε ό,τι αφορά το υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχει καμία μνημονιακή υποχρέωση. Ήταν μια διαπίστωση που κάναμε από την πρώτη στιγμή και αφορούσε την ανάγκη να ενισχυθούν οι μάχιμες μονάδες, οι μονάδες που βρίσκονται στην γραμμή αντιπαράταξης, οι μονάδες που διαδραματίζουν επιχειρησιακό ρόλο και να μειωθεί ο αριθμός των στελεχών που υπηρετούσαν σε γραφεία. Και υπηρετούσαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό απ’ ό,τι χρειαζόταν».

24: Μιλήσατε για δύο άξονες, οι οποίοι αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και επαγγελματίες οπλίτες. Επειδή πρόκειται για δύο εξαιρετικά σημαντικά θέματα, μπορούμε να δώσουμε κάποιες παραπάνω πληροφορίες επ’ αυτών;

«Ας ξεκινήσω από το δεύτερο. Έχω πει ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και ξεκινάμε την διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε την τελική πρόταση που θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρέπει, ωστόσο να σας πω το εξής: Η μείωση της στρατιωτικής θητείας που συναρτάται με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών θα γίνει κατά τρόπο που δεν θα επηρεάσει ποσώς την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίθετα, εμείς θεωρούμε ότι με τον τρόπο που σχεδιάζουμε, τόσο την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης, όσο και την μείωση της θητείας, πέρα από τα προφανή ωφέλη που θα έχει για τους στρατεύσιμους νέους μας και τις οικογένειές τους, (όπως η δυνατότητα να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, τα οφέλη για τις οικογένειες, την οικονομία ευρύτερα, ακόμη και την μείωση της φυγοστρατίας), η μείωση της θητείας θα πρέπει να οδηγήσει, όχι σε μείωση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ αλλά σε επαύξησή της, ακριβώς γιατί θα έχουμε επαγγελματίες οπλίτες. Στην σημερινή εποχή, όπως ξέρετε, το αξιόμαχο ενός στρατού συναρτάται πολύ περισσότερο με την δυνατότητα αξιοποίησης και χρήσης σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπου εκεί η εμπειρία και η δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος τεχνογνωσία και πείρα έχει μεγάλη σημασία. Σε μια τέτοια περίπτωση αντιλαμβάνεσθε ότι οι επαγγελματίες οπλίτες θα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από τους κληρωτούς.

Επομένως, επαναλαμβάνω μέσα από τον σωστό προγραμματισμό, η όλη αναδιοργάνωση μαζί και με την νέα δομή δυνάμεων θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας.

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σας διαφωτίσω πάρα πολύ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σε γνώση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής ο σχεδιασμός μας, η οποία έχει ενημερωθεί σε κλειστές συνεδρίες. Αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στον φετινό προϋπολογισμό βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης».

24: Κύριε Υπουργέ, η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι γεγονός. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο παρελθόν, κάτι στο οποίο η Κύπρος είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι αρκετή πάνω σε αυτό το θέμα, ή σε περίπτωση ανάγκης, θεωρείτε ότι δεν θα αποκλειόταν η συνδρομή άλλων δυνάμεων με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί φιλικές σχέσεις;

«Θα σας πω. Ο ένας άξονάς στον οποίο εργαζόμαστε είναι η δυνατότητά μας να αποκτήσουμε κάποια στοιχειώδη επάρκεια σε ό,τι αφορά μέσα επιτήρησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και γενικότερα σ’ ότι αφορά την αμυντική μας θωράκιση. Ο δεύτερος, όμως, άξονας, στον οποίο εργαζόμαστε είναι οπωσδήποτε η δημιουργία προώθησης στρατηγικών συμμαχιών με φίλες χώρες της περιοχής που θα μας επιτρέψουν να υπερασπιστούμε καλύτερα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν εντάσσω την Ελλάδα σ’ αυτό το δεύτερο άξονα γιατί η στρατηγική σύζευξη με την Ελλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αποτρεπτική δυνατότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει μια νέα απειλή γι’ αυτό και προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτή τη στρατηγική σύζευξη».

24: Άρα δεν αποκλείεται η συμβολή και άλλων δυνάμεων σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο;

«Κοιτάξετε, πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού από την μια μέρα στην άλλη. Ούτε η αγορά ενός, δύο ή τριών πλοίων μπορεί να αλλάξει το ισοζύγιο δυνάμεων έναντι της Τουρκίας μέσα σε μερικά χρόνια. Όμως εάν ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και η στρατηγική που έχουμε καθορίσει, υπηρετηθούν με συνέπεια σε βάθος δεκαετίας και συνεχισθούν, τότε οπωσδήποτε δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες προκειμένου η Κύπρος να διαμορφώσει δυνατότητες αποτροπής. Όπως κατά τον ίδιο τρόπο δεν πρέπει να αναμένει κανείς ότι μια χώρα θα εμπλακεί σε μια σύγκρουση για χάρη μας εάν δεν διακυβεύονται δικά της πολύ σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα. Γι’ αυτό και έχει σημασία, οι συνεργασίες πρέπει να αποκτούν βάθος και στρατηγικό χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα πρέπει να σας πω ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται και μέσα από μια αμυντική διπλωματία που προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση της προώθησης του αγαθού της ασφάλειας, ως ένα κοινό αγαθό ευρύτερα για την περιοχή, για το κοινό συμφέρον όλων. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε στην ενίσχυση των σχέσεων μας γενικότερα στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας με φίλες χώρες της περιοχής, όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες φίλες χώρες που μας δίνουν αν θέλετε δυνατότητες να διαμορφώσουμε από κοινού ένα πλαίσιο συνεργασίας. Ξέρετε, η Κύπρος αυτήν την στιγμή αποτελεί μια νησίδα σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας σε μια περιοχή που σπαράζεται από εμφύλιες θρησκευτικές και εθνοτικές συγκρούσεις, σε μια περιοχή που αποτελεί πηγή θρησκευτικού εξτρεμισμού, τρομοκρατίας, ασύμμετρων απειλών, συνεπώς έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε και νομίζω αυτός ο ρόλος αρχίζει να γίνεται κατανοητός από τους εταίρους μας στην ΕΕ και ευρύτερα. Η Κύπρος σήμερα μπορεί να παράγει ασφάλεια. Στο παρελθόν η Κύπρος, ήταν μια χώρα που ήταν διασυνδεδεμένη αποκλειστικά με το κυπριακό πρόβλημα στην αντίληψη πολλών.

Σήμερα, όμως, η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία μπορεί να παράγει ασφάλεια. Ο ρόλος αυτός αναδεικνύεται και με τις πολύ συχνές ασκήσεις που πραγματοποιούμε, ειδικότερα στα θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, στα θέματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, εκκένωσης πληθυσμών, έρευνας και διάσωσης. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η άσκηση Νέμεσις πρόσφατα, στην οποία έλαβαν μέρος οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα, καθώς και ο Αργοναύτης που προηγήθηκε με την συμμετοχή 18 χωρών. Πρέπει να σας πω ότι στον Αργοναύτη, είχαμε την δυνατότητα να προωθήσουμε και την λειτουργία ενός επιχειρησιακού κέντρου για θέματα διαχείρισης κρίσεων και εκκένωσης πληθυσμού που είναι το πρώτο τέτοιο κέντρο στον κόσμο.

Όπως επίσης πρέπει να σας πω ότι τους επόμενους μήνες (αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών) αναμένεται να εγκαινιάσουμε στην Κύπρο τη λειτουργία ενός από τους τρεις επίγειους δορυφορικούς σταθμούς, που θα εκπέμπουν μηνύματα για αποστολές έρευνας και διάσωσης και που θα διοχετεύονται από την Κύπρο στα εθνικά κέντρα έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αναλαμβάνονται αποστολές έρευνας και διάσωσης. Επαναλαμβάνω είναι ένα από τα τρία στην Ευρώπη και ένα από τα έξι στον κόσμο».

24: Σε αυτές τις φίλες χώρες στις οποίες αναφερθήκατε εντάσσεται και η Ρωσία;

«Αναμφίβολα με την Ρωσία διατηρούμε μια παραδοσιακά στενή φιλική σχέση, έχουμε κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς, σημαντικές οικονομικές σχέσεις και βεβαίως και στον τομέα της Άμυνας από την δεκαετία του ’90, με σημαντικές αγορές όπλων, λόγω βεβαίως και του εμπάργκο από άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τότε και αμυντική συμφωνία η οποία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου στη Μόσχα, και η οποία πλέον περιλαμβάνει και νέου τύπου απειλές που στο μεταξύ έχουν προκύψει στο πεδίο της ασφάλειας».

24: Πρόσφατα, και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου 2015, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media έγραψε: «Απλήρωτοι οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ από τις 23 Μαρτίου. Τα 280 ευρώ που δικαιούνται δεν τα έχουν πάρει». Θα θέλαμε την δική σας απάντηση ως καθύλην αρμοδίου.

«Κατ’ αρχήν να σας πω ότι οι μισθοί της ΕΛΔΥΚ πληρώνονται από την Ελλάδα. Δεν ξέρω πώς ακριβώς έχει το εν λόγω ζήτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο είναι εσωτερικό της Ελλάδος. Το μόνο που οφείλω να πω για άλλη μια φορά είναι να εκφράσω την βαθιά ευγνωμοσύνη μας προς την Ελλάδα γιατί σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Κύπρου και η παρουσίας της ΕΛΔΥΚ παραμένει αναλλοίωτη και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν πρέπει να το ξεχνούμε».

24: Εφεδρείες: Πρόσφατα είχατε αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια οι παρουσιάσεις των εφέδρων να εξυπηρετούνται κυρίως για σκοπούς εκπαίδευσης. Είναι εφικτό αυτό και τί θα προβλέπεται ιδίως για τους καλοκαιρινούς μήνες;

«Η Εθνική Φρουρά είναι κατεξοχήν στρατός εφεδρείας. Συνεπώς, όσο υπάρχει κατοχή, έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε την εφεδρεία μας σε ικανοποιητικά επίπεδα επιχειρησιακής ικανότητας. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια σταδιακή απαξίωση του θεσμού, τουλάχιστον σε έναν αριθμό εφέδρων. Και αυτό είναι εν μέρει δικαιολογημένο. Κι εγώ προσωπικά μέχρι πρόσφατα υπηρετούσα ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Και είναι αλήθεια ότι υπήρχε η εντύπωση, ή υπάρχει ακόμη σε μεγάλο βαθμό, ότι ο χρόνος κατά τον οποίο παρουσιάζεται κανείς δεν αξιοποιείται κατάλληλα. Το δεύτερο που προκαλεί μεγάλο πρόβλημα είναι η εντύπωση ότι κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να υπεκφεύγουν των υποχρεώσεων χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες τους προκειμένου να απαλλάσσονται από την υποχρέωση της παρουσίασης, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζονταν κανονικά. Πρέπει να σας πω ότι από το γραφείο του υπουργού όπου υπήρχε το δικαίωμα – με βάση τον νόμο – απαλλαγής σε εφέδρους, δίνονταν περίπου 2.500 απαλλαγές το χρόνο. Άλλες 3.500 απαλλαγές δίνονταν από στρατιωτικούς γιατρούς. Όλα αυτά έχουν καταργηθεί.

Αυτό που κάνουμε είναι:

1) να δίνουμε διευκολύνσεις με την έννοια της αναβολής στην παρουσίαση, υιοθετώντας ένα πιο ευέλικτο σύστημα, προκειμένου για παράδειγμα αν κάποιος δεν μπορεί να παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα, να παρουσιαστεί την επόμενη. Η τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας ότι στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να παρουσιαστεί σε συγκεκριμένο αριθμό ασκήσεων ή παρουσιάσεων όπως και οι υπόλοιποι. Κι έτσι ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

2)Το άλλο που έχουμε κάνει είναι να μειώσουμε την σπατάλη του χρόνου. Δηλαδή έχουμε μειώσει τις ώρες των παρουσιάσεων κατά τρόπο που να περιορίζονται σε αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει, προκειμένου ο έφεδρος να ασκείται μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, κατά τρόπο συντεταγμένο και κατά τρόπο που ο χρόνος του να είναι χρήσιμος και παραγωγικός. Στόχος είναι να κρατάμε εφέδρους, όσες ώρες είναι αναγκαίες προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σκοπός για τον οποίον έρχονται.

Και βεβαίως 3) ο τρίτος άξονας είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης.

‘Έχουμε και εδώ κάνει κάποια πρώτα βήματα ήδη από φέτος. Όμως γενικά, μιλώντας για την εφεδρεία, θα έλεγα ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να αλλάξει μια εδραιωμένη εικόνα χρόνων. Αναμένω τον επόμενο χρόνο να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό».

24: Αναφερθήκατε στις απαλλαγές, μιλώντας για τεράστιο αριθμό που δινόταν από το υπουργείο. Υπάρχουν άλλα στοιχεία που βρήκατε στο υπουργείο όταν αναλάβατε και τα οποία είδατε ότι έπρεπε να αλλάξουν, τόσο σε επίπεδο ιεραρχίας όσο και γενικότερα;

«Θα σας πω κάτι με απόλυτη ειλικρίνεια. Λόγω και της ιεραρχικής δομής του στρατού, υπήρχε η ευχέρεια σ’ αυτό ειδικά το Υπουργείο να γίνονται πάρα πολλές εξυπηρετήσεις. Είτε σε ό,τι αφορά τους εφέδρους, είτε σε ό,τι αφορά τους Εθνοφρουρούς, είτε σε ό,τι αφορά το μόνιμο προσωπικό. Προσπαθούμε να κλείσουμε αυτά τα μεγάλα παράθυρα που επέτρεπαν τις εξυπηρετήσεις. Κι έχουμε κάνει πάρα πολλές αλλαγές, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τις επιτροπές που αξιολογούν αιτήματα για τοποθετήσεις εθνοφρουρών. Η λεγόμενη Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων που παλιά είχε μια μόνιμη σύνθεση, πλέον κληρώνεται κάθε φορά πριν από την σύνοδό της, το ίδιο πρωί. Μάλιστα η κλήρωση γίνεται ενώπιον των στρατιωτών. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο κανείς να παρέμβει διότι απλά δεν είναι η γνωστή η σύνθεση της Επιτροπής και δεν δημιουργούνται εξαρτήσεις.

Δίνουμε μια μεγάλη μάχη στον τομέα του ρουσφετιού και πιστεύω ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως πολλή προσπάθεια ακόμα, επιμονή, συνέπεια, και η συνεργασία όλων, κομμάτων και πολιτών για να πούμε ότι οριστικά έχουμε γυρίσει σελίδα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με πείσμα στην ίδια κατεύθυνση».

24: Είμαστε σε περίοδο Κατάταξης νεοσυλλέκτων. Το σχόλιο σας πάνω στην νέα σειρά στρατεύσιμων νέων;

«Αυτό το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω και τους στρατευμένους νέους μας και τις οικογένειές τους είναι ότι οι συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης είναι κάθε χρόνο και καλύτερες. Και φέτος θα υπάρξει βελτίωση. Οι στρατεύσιμοι νέοι μας και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς έχει γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που πρέπει. Έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να γίνεται συνεχής έλεγχος και να υπάρχει συνεχής μέριμνα και για την τροφοδοσία και τις συνθήκες υγιεινής, την διαμονή, την εκπαίδευση και γενικά ώστε η προσαρμογή τους να είναι όσο το δυνατό πιο ομαλή.

Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι έχουμε ενισχύει όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν την αξιοκρατική μεταχείριση όλων. Για παράδειγμα, το σύστημα με το οποίο γίνεται η πρώτη τοποθέτηση των εθνοφρουρών μας μετά τα ΚΕΝ, λειτουργεί με συγκεκριμένο λογισμικό πρόγραμμα, σε ειδική αίθουσα στην οποία μπορεί να εισέλθει κανείς μόνο με ηλεκτρονική κάρτα και σε υπολογιστές τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο με ειδικό κωδικό. Κι έχουν ληφθεί αποφάσεις ούτως ώστε οι χειριστές που θα έχουν πρόσβαση, σε περίπτωση διαρροής οποιασδήποτε τοποθέτησης, να μετακινούνται αμέσως και να ακολουθούν οι όποιες έρευνες ή ανακρίσεις. Αυτό αποτελεί και ένα μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε την οποιαδήποτε παρέκκλιση από όσα έχουμε θεσπίσει μέσα από νέους κανονισμούς ή διαταγές και που συνιστούν ένα υπόβαθρο αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης που είναι απαραίτητο. Ο καθένας ο οποίος καλείται να υπηρετήσει την Πατρίδα πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει αξιοκρατική μεταχείριση χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

Θέλω επίσης να προσθέσω ότι από φέτος εφαρμόζονται μια σειρά από νέα προγράμματα μέσα στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής θετικών κινήτρων που στόχο έχουν να καταστήσουν το χρόνο της στρατιωτικής θητείας όσο το δυνατό πιο χρήσιμο και παραγωγικό. Ένα σημαντικό πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα εξ αποστάσεως φοίτησης που δίνει τη δυνατότητα στους στρατιώτες μας να ξεκινήσουν τις σπουδές τους μέσω του Ανοικτού Πανεπιστήμιου, παρακολουθώντας μαθήματα που στη συνέχεια μπορεί να μεταφέρουν σε πανεπιστήμια της επιλογής τους. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι μπορεί να μειώσουν το χρόνο σπουδών τους κατά ένα εξάμηνο. Από φέτος ξεκινάμε επίσης ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα απόκτησης διπλωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, πάλι με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως φοίτησης. Επιπρόσθετα εγκαινιάζουμε από το Σεπτέμβριο και ένα νέο πρόγραμμα προαγωγής της νεανικής επιχειρηματικότητας, που έχουμε υιοθετήσει ως καλή πρακτική από το στρατό του Ισραήλ, όπου εφαρμόζεται με επιτυχία για πολλά χρόνια. Καινούργια προγράμματα εφαρμόζονται επίσης στο τομέα του αθλητισμού, όπως η εκμάθηση πολεμικών τεχνών και τεχνικών αυτοάμυνας».

24: Ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, η Κύπρος έχει θέσει θέμα άρσης ή χαλάρωσης του εμπάργκο των ΗΠΑ στις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού προς την Μεγαλόνησο;

«Είχαμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα σε εκπροσώπους της Αμερικανικής Κυβέρνησης ,αλλά και εκπροσώπους του Κογκρέσου που επισκέφθηκαν το υπουργείο Άμυνας, για πρώτη φορά μάλιστα πρέπει να πω».

24: Για ποιο λόγο δεν είχαν επισκεφθεί το υπουργείο στο παρελθόν; Υπήρχε κάποιος λόγος;

«Οι λόγοι μπορεί εύκολα να γίνουν κατανοητοί. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι ότι υπάρχει μια σημαντικά ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και θεωρώ ότι αυτό εντάσσεται στην λογική της αναβαθμισμένης σχέσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κύπρο, στο πλαίσιο αν θέλετε, που είχε προδιαγράψει ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος Μπαίντεν περί στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κύπρο. Είχαμε λοιπόν την δυνατότητα να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα και πώς αυτή η διακήρυξη μπορεί να μεταφραστεί σε ουσιαστικό περιεχόμενο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Γίνεται κατανοητό και αναγνωρίζεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή, ειδικότερα στην σημερινή συγκυρία, που αντιμετωπίζουμε μια σειρά από νέες απειλές. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται ότι το εμπάργκο είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Δεν είμαι σίγουρος πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αλλά πιστεύω ότι είτε γρήγορα είτε αργότερα θα υπάρξουν εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα αλλαγής αυτής της κατάστασης».

24: Κλείνοντας θα θέλαμε το δικό σας προσωπικό μήνυμα για το έργο του Υπουργείου Αμυνας και το πώς ο κόσμος θα πρέπει να αισθάνεται απέναντι στην άμυνα της χώρας από ξηράς, αέρος και θαλάσσης σε αυτήν την δύσκολη εποχή και συγκυρία που διανύουμε.

«Εργαζόμαστε έτσι ώστε το ιερό αυτό αγαθό της ασφάλειας να ενισχύεται όσο το δυνατό περισσότερο. Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, όχι μόνο από το υπουργείο Άμυνας, αλλά σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια υπουργεία και όλες τις υπηρεσίες του Κράτους στον τομέα της ασφάλειας. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε οποιαδήποτε εικόνα ή ένδειξη κινδύνου, οπότε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. Όμως η δική μας ευθύνη και προσπάθεια είναι να εργαζόμαστε αθόρυβα και συστηματικά έτσι ώστε να βελτιώνονται οι δυνατότητες μας και οι συνθήκες ασφάλειας της χώρας διαρκώς».

24: Αυτή τη βδομάδα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη μεγάλη τραγωδία του Μαρί. Ένα σύντομο σχόλιο.

«Αναμφίβολα η τραγωδία του Μαρί θα κυνηγάει πάντοτε, όπως είχα πει στο περσινό μνημόσυνο, σαν ερινύα την πολιτική και την κρατική ανεπάρκεια, την εγκληματική αμέλεια, τον ωχαδερφισμό όλων μας σ’ αυτό τον τόπο. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι και το μνημείο-εκκλησάκι, του οποίου ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και το οποίο θα αναγερθεί στο χώρο της θυσίας, θα αποτελεί μόνιμο σύμβολο εθνικής αυτογνωσίας αλλά και λογοδοσίας . Έχουμε ευθύνη να σταθούμε δίπλα σ’ αυτούς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους αλλά έχουμε και ευθύνη να διδαχθούμε από τα λάθη μας έτσι που ποτέ ξανά να μη ζήσουμε ανάλογες τραγωδίες».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!