Η διαπλοκή οδηγεί στην υποβάθμιση των Νοσοκομείων

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του «24h», οι δυο γιατροί που θα διωχθούν από τη δημόσια υπηρεσία, βρίσκονται στα Νοσοκομεία Πάφου και Παραλιμνίου.

Η απομάκρυνσή τους από τη δημόσια υπηρεσία, εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος, του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην αξιολόγηση των γιατρών μέσα από την οποία θα κριθεί ποιοί πρέπει να αντικατασταθούν με επαρκείς γιατρούς.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών Δρα. Πέτρου Μάτσα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αξιολόγησης, εύλογα είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται για το τι μέλλει γενέσθαι με τους γιατρούς εκείνους εναντίον των οποίων έγιναν έρευνες, μετά από σοβαρές καταγγελίες που διατυπώθηκαν εναντίον τους. Οπως πληροφορούμαστε σε μια τουλάχιστον περίπτωση , η έρευνα ενώ έχει ολοκληρωθεί, το αποτελέσμά της παραμένει ως επτασφράγιστο μυστικό καλά φυλαγμένο στα συρτάρια του γραφείου του Δρα. Μάτσα. Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις γιατρών όπου καταγγέλθηκαν από τους προιστάμενούς τους για ανεπάρκεια, εντούτοις με παρεμβάσεις κομμάτων, φίλων και άλλων, δεν έχουν απομακρυνθεί αντίθετα κάποιοι από αυτούς έχουν τακτοποιηθεί.

Κάποιοι μάλιστα από αυτούς προήχθησαν ως διευθυντές τμημάτων με αποτέλεσμα να καταπιέζονται ικανοί γιατροί προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η δική τους ανεπάρκεια.

Ενα άλλο ερώτημα που τίθεται προς το Υπουργείο, είναι τι θα γίνει με τους γιατρούς εκείνουν που αποδεδειγμένα ασκούν ιδιωτική ιατρική και μάλιστα έχουν καταγγελθεί από τον ΠΙΣ, ωστόσο έχουν αθωωθεί. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα φεύγουν νωρίτερα από τα Νοσοκομεία για να μεταβούνς στα ιατρεία που βρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις πλησίον των Νοσοκομειων όπου εργάζονται.

Πάντως την έντονη αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Δρα. Μάτσα. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ εκφράσει την έντονη απαρέσκεια και πικρία της για τα δημοσιεύματα περι ανεπάρκειας των γιατρών.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΥΚΙ υπεραμύνεται των γιατρών του δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται, όπως αναφέρει, κάτω από αντίξοες συνθήκες και υπερβάλλουν εαυτόν προσπαθώντας να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στα καθήκοντά τους με στόχο την βέλτιστη και ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα. Κάποια μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν και δεν πρέπει να μειώνουν το σύνολο της προσφοράς των Κρατικών Λειτουργών της Υγείας, σημειώνει η ΠΑΣΥΚΙ. Σε ότι αφορά στην πρόσληψη και την αξιολόγηση των γιατρών, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται μέσα από θεσμοθετημένη, διάφανη διαδικασία που δεν θα θίγει το κύρος και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών Υγείας.