Η διεθνής περιοδεία της  Ahed Tamimi

Του Μάριου Δημητρίου

Ευρωπαϊκή-διεθνή περιοδεία, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτέμβρη 2018, στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Αλγερία και την Τυνησία, πραγματοποίησε η 17χρονη Παλαιστίνια Ahed Tamimi από το χωριό Nabi Saleh της Δυτικής Όχθης, συνοδευόμενη από τους γονείς της. «Για να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη στο Παλαιστινιακό ζήτημα», σύμφωνα με τους πολιτικούς φίλους της. «Για να προπαγανδίσει εναντίον του Ισραήλ, χειραγωγούμενη από τον μηχανισμό εξουσίας των Παλαιστινίων», σύμφωνα με τους πολιτικούς επικριτές της. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έφηβη με τα χαρακτηριστικά ξανθά σγουρά μαλλιά και τα πρασινογάλαζα μάτια, που έγινε μεγάλη διεθνής είδηση, την Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018, όταν απολύθηκε από ισραηλινή φυλακή, αφού εξέτισε σχεδόν 8 μήνες φυλάκισης, μετά από καταδίκη της από στρατιωτικό Δικαστήριο, για επίθεση κατά Ισραηλινών στρατιωτών, είναι σύμβολο μιας νέας γενιάς Παλαιστινίων, που δρουν εναντίον του Ισραήλ, όχι με καλασνίκοφ και βόμβες, όπως οι γονείς και οι παππούδες τους, αλλά με τις γυμνές γροθιές τους, διεξάγοντας ένα εξίσου ανελέητο πόλεμο, αυτόν της τηλεοπτικής εικόνας, της φωτογραφίας και του διαδικτύου. Σε δηλώσεις του μετά την αποφυλάκιση της Ahed Tamimi και αφού τη δέχτηκε στο Γραφείο του στη Ραμάλλα, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τη συγχάρηκε και την αποκάλεσε «πρότυπο για τον Παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία και κρατική υπόσταση». Πρόσθεσε ότι «η μη βίαιη αντίσταση, που ακολουθεί η Ahed, αποδείχτηκε ότι είναι ιδανικό και ζωτικό όπλο στην αντιμετώπιση της ισραηλινής κατοχής». Απευθυνόμενος στην ίδια, της είπε: «Είσαι πρότυπο άμιλλας, στην πολιτική αντίσταση. Απέδειξες ότι ο Παλαιστινιακός λαός, θα παραμείνει σταθερός στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, όποιο και να είναι το τίμημα».

Το περιστατικό που έστειλε στη φυλακή τη μικρή Παλαιστίνια, συνέβη στην αυλή του σπιτιού της στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και έγινε παγκόσμια γνωστό την ίδια μέρα, αφού η μητέρα της Nariman, τη βιντεογράφησε την ώρα που κλωτσούσε και χαστούκιζε στο πρόσωπο δύο στρατιώτες και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο, στον προσωπικό λογαριασμό της, στο Facebook, που έγινε viral στο διαδίκτυο. Να αναφέρω ότι οι πάνοπλοι στρατιώτες που δέχτηκαν τα χαστούκια της έφηβης Παλαιστίνιας, αποχώρησαν από τη σκηνή, χωρίς να  ανταποδώσουν με κανένα τρόπο και χωρίς να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε  βία εναντίον της. Η κοπέλα συνελήφθη την επόμενη μέρα, όπως και η μητέρα της.

Από 11 χρόνων παιδί, η Ahed Tamimi έγινε διεθνώς γνωστή, όταν δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες της σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, σε περιστατικά όπου προτάσσει το μικρό της ανάστημα και φωνάζει στα μούτρα πάνοπλων Ισραηλινών στρατιωτών, εναντίον της παρουσίας τους στο χωριό της. Τα επόμενα χρόνια, η Ahed συνέχισε να συμμετέχει σε διαδηλώσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και να γίνεται πιο γνωστή διεθνώς, παραχωρώντας συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής και εκφωνώντας ομιλίες, σχετικές με την ισραηλινή κατοχή. Αποκορύφωμα της διεθνοποιημένης πια, πολιτικής δράσης της, υπήρξε η πρόσκλησή της από Ευρωβουλευτές, τον Σεπτέμβρη 2017, σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ήταν μια από τις κυριότερες προσκεκλημένες ομιλήτριες, για τον ρόλο των γυναικών στον Παλαιστινιακό αγώνα. Όμως, η πρόσφατη περιοδεία της στην Ευρώπη, ήταν ακόμα πιο επιτυχημένη, καθώς η εικόνα της έγινε ακόμα πιο… ιδανική, μετά τη φυλάκισή της, που υπήρξε το σκληρό, χειροπιαστό τίμημα για την αντίσταση  και την ηθική ακεραιότητά της. Τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα,  η Ahed ήταν προσκεκλημένη των αντίστοιχων Κομμουνιστικών Κομμάτων. Μίλησε σε εκδηλώσεις τους, στο Παρίσι και στην Αθήνα, καλώντας τους νέους Ευρωπαίους «να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους για να παρέμβουν υπέρ του Παλαιστινιακού ζητήματος και για να επιβάλουν μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ». Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λυών, Willy Beauvallet, σχολίασε ότι «υπάρχουν πολλά αυτιά στην Ευρώπη, πρόθυμα να ακούσουν όσα καταγγέλλει αυτή η νέα γενιά Παλαιστινίων ακτιβιστών. Οι σημερινές συνθήκες, επιτρέπουν μια νέα ευκαιρία, μια νέα προοπτική κινητοποίησης, τη δημιουργία μιας νέας, μη βίαιης μορφής αγώνα, που θα πάρει τη σκυτάλη από τις γενιές που συγκρούονταν και δεν συμβιβάζονταν, σε σχέση με αυτό το ζήτημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Πολλοί Ισραηλινοί, αλλά και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναλυτές, υποστηρίζουν ότι η Ahed Tamimi για πολλά τώρα χρόνια, πρωταγωνιστεί σε ένα «κινηματογραφικό έργο» στο πλαίσιο του «Pallywood», (κατά το Hollywood), που οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν, για να χειραγωγούν υπέρ τους, τα διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας και να κερδίζουν τη μάχη των εντυπώσεων, κατά του Ισραήλ. Κατηγορούν την οικογένειά της, ότι την εκμεταλλεύεται και τη χρησιμοποιεί, από την παιδική κιόλας ηλικία της, εκθέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία της και την ίδια τη ζωή της, για να προκαλεί Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ την κινηματογραφούν ή τη φωτογραφίζουν, σε στημένα δηλαδή επεισόδια και στη συνέχεια μεταφέρουν τις εικόνες και τις φωτογραφίες, στο διαδίκτυο.  Να αναφέρω ότι ο 51χρονος πατέρας της Bassem Tamimi, είναι πολιτικός ακτιβιστής που έχει συλληφθεί πολλές φορές από τον Ισραηλινό στρατό, τα τελευταία 20 χρόνια και πέρασε στη φυλακή, συνολικά τρία χρόνια διοικητικής κράτησης χωρίς δίκη, για οργάνωση διαδηλώσεων εναντίον του Ισραήλ. Είναι οπαδός του Μαχάτμα Γκάντι και της μη βίαιης αντίστασης, δηλώνει αντίθετος στις δολοφονίες Ισραηλινών στρατιωτών ή άλλων, αλλά στηρίζει τον πετροπόλεμο κατά των Ισραηλινών και ενθαρρύνει παιδιά να ρίχνουν πέτρες εναντίον στρατιωτών. «Οι πέτρες μας, είναι το μήνυμά μας», είπε κάποτε.

Μια μετριοπαθή άποψη από την ισραηλινή πλευρά, για την υπόθεση αυτή, δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post», στις 30 Ιουλίου 2018, με άρθρο του δημοσιογράφου Nachman Shai, Αναπληρωτή Προέδρου της Ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ), βουλευτή με το Εργατικό Κόμμα και πρώην Εκπροσώπου Τύπου του Ισραηλινού στρατού, όπου εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση και ο στρατός της χώρας, χειρίστηκε λανθασμένα την περίπτωση, αφήνοντας να νοηθεί ότι με τη φυλάκιση της Ahed, το Ισραήλ άθελά του ηρωοποίησε την κοπέλα, στα μάτια των Παλαιστινίων και πολλών άλλων στο εξωτερικό. «Η Ahed Tamimi, δεν είναι αφελής», έγραψε ο Nachman Shai. «Ξέρει πολύ καλά τι έχει κάνει. Πολλές φορές στο παρελθόν, έχει παρενοχλήσει Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ η οικογένειά της, έχει επίσης ένα ιστορικό παρενοχλήσεων στρατιωτών. Φυσικά όλα τα σχετικά περιστατικά, με την Ahed και την οικογένειά της, έχουν φωτογραφηθεί και βιντεογραφηθεί από τους ίδιους, ή φίλους τους, ώστε να εξαπλωθούν γρήγορα και άμεσα, σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και να πάρουν την επιδιωκόμενη δημοσιότητα. Την Κυριακή αφέθηκε ελεύθερη και έγινε δεχτή σαν ηρωίδα, στο χωριό της. Ο παρών πόλεμος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είναι ένας πόλεμος της κοινής γνώμης. Σε αυτό τον πόλεμο, τα σύμβολα είναι αξεχώριστο μέρος της μάχης, καθώς οι Παλαιστίνιοι ψάχνουν για πρόσωπα και ονόματα, για να εικονογραφήσουν τον αγώνα τους. Οι αριθμοί και οι τοποθεσίες, δεν μιλούν. Αλλά το ανθρώπινο πρόσωπο, ιδιαίτερα ενός νεαρού αγοριού ή κοριτσιού, είναι ένα είδος καύσιμου, που συντηρεί τον πόλεμο αυτό. Η ζημιά σε βάρος του Ισραήλ, που προέρχεται από τον πόλεμο της κοινής γνώμης, δεν είναι λιγότερο σοβαρή, από αυτήν που προέρχεται από μια Ιντιφάντα, με νεκρούς και τραυματίες. Χάρη στη στήριξη που παίρνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις νέες τεχνολογίες, οι Παλαιστίνιοι φτάνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επηρεάζουν την κοινή γνώμη, ή κινητοποιούν διεθνή μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ (σ. σ. γνωστά ως BDS – Boycott, Divestment and Sanctions Movement). Σε αυτό τον αγώνα, οι διαφορές μεταξύ δυνατού και αδύνατου, μεγάλου και μικρού, τεχνολογικού και πρωτόγονου, σχεδόν παύουν να υπάρχουν. Ο πόλεμος της κοινής γνώμης, απαιτεί μια νέα προσέγγιση, άλλη από αυτήν που είχαμε στο παρελθόν».

Με τους γονείς της Bassem και Nariman Tamimi, την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, μόλις αποφυλακίσθηκε.

Η Ahed έχει φωτογραφηθεί στα 11 χρόνια της, να υψώνει τη μικρή γροθιά της, σε ομάδα στρατιωτών που γελούσαν αμήχανα…και στα 14 της να επιτίθεται φραστικά και να χειρονομεί  κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, σε ομάδα Ισραηλινών γυναικών αστυνομικών.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τον Σεπτέμβρη 2017. 

Μια τεράστια τοιχογραφία της Ahed Tamimi, στον τοίχο που χωρίζει τη Βηθλεέμ από την Ιερουσαλήμ.

Φώτο: Η Ahed Tamimi στην Αθήνα το σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2018.