Η «κρυφή» ατζέντα των ΗΠΑ


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Τελικά οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο «είχε συμβολικό χαρακτήρα», αποδεικνύονται ορθές. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι στόχοι αποδείχτηκαν πολύ περιορισμένοι με σκοπό να δώσουν νέα δυναμική στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση και αποφασιστικότητα να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα. Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για το Βαρώσι αποδείχτηκαν εκτός πραγματικότητας. Ούτε καν έθεσε το θέμα στη συνάντησή του με τον Έρογλου, ενώ Τ/κ πηγές λένε ότι η τουρκική πλευρά, εκθέτοντας γενικότερα τις θέσεις της σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, επανέλαβε ότι το θέμα της Αμμοχώστου το θέτουν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.

Ωστόσο, ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα, στο πλαίσιο ενός «πάρε-δώσε» και αναμένουν, είπαν στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, να ακούσουν από την Ε/Κ πλευρά τι έχει να προσφέρει έναντι της Αμμοχώστου! Όμως, από τις δηλώσεις των ιδίων των Αμερικανών, αλλά και από συγκλίνουσες πληροφορίες συνάγεται ότι η προσοχή της Ουάσιγκτον ήταν εστιασμένη από την αρχή σε συγκεκριμένους στόχους που έχουν να κάνουν με πτυχές της κρίσης στην Ουκρανία και μόνο μέσα στο πλαίσιο αυτό τράβηξε την προσοχή τους το Κυπριακό. Με άλλα λόγια, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι μπορεί η επίσκεψη να φάνταζε στη Λευκωσία ως «συμβολικού χαρακτήρα», αλλά φαίνεται ότι υπηρετούσε και μια «κρυφή» αμερικανική ατζέντα.

Η Ουκρανία για την Ουάσιγκτον αντιπροσωπεύει ένα κλειδί για την επιβολή μιας νέας τάξης πραγμάτων. Η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη σημασία της Ουκρανίας, αλλά και της Ρωσίας στο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Και επιδιώκει ως προϋπόθεση επιτυχίας των στρατηγικών της σχεδιασμών και επιδιώξεων να αφαιρέσει από τη Μόσχα την ιδιότητα της μόνης πηγής τροφοδότησης της Ευρώπης με ενέργεια. «Στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την Ευρώπη –έγραφε η Γκάρντιαν του Λονδίνου την Πέμπτη- πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πλέον υψηλόβαθμου Αμερικανού επίσημου, η οποία προέλκυσε την προσοχή στην μόνη μοιρασμένη χώρα της (Ευρωπαϊκής) Ηπείρου». Και προσθέτει: «Η επίσκεψη υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στην περιοχή, μετά την κρίση στην Κριμαία».

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται να ανησυχεί ότι οι στρατηγικοί της σχεδιασμοί ενδεχομένως να απειλούνται από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν ευθυγραμμίζονται ακριβώς με τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς. «Αναλυτές στη Μεσόγειο, γράφει η Γκάρντιαν, υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει σε μια αναζωογόνηση της παρουσίας της στην φθίνουσα περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω του παράγοντα της ενέργειας, αλλά με σαφέστατο στόχο να φέρει σε συνεργασία τις φιλοαμερικανικές χώρες της περιοχής, οι οποίες εκδηλώνουν αυξανόμενο αντιδυτικισμό, με την άνοδο του ισλαμικού φανταμενταλισμού μετά τη λεγόμενη αραβική άνοιξη».

Εκτός τούτου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται μέσα από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η αμερικανική στρατηγική στην περιοχή εξυπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις στην Ουκρανία, μέσα από τον έλεγχο στις ενεργειακές πηγές. «Για μια κυβέρνηση που χρειάζεται επειγόντως μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η Κύπρος (προφανώς εννοώντας το Κυπριακό πρόβλημα) φαίνεται να είναι επιλύσιμη»! Και ο έλεγχος των ενεργειακών προοπτικών της περιοχής, εξυπακούεται και επίλυση του Κυπριακού, πέρα από την αντιμετώπιση και των φόβων του Ισραήλ και την εξασφάλιση της συνεργασίας μουσουλμανικών χωρών, όπως η Τουρκία. Και ως μέσον αποκλεισμού της Ρωσίας από το ενεργειακό παιγνίδι της περιοχής και της Ουκρανία.

 

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 25/5/2014.