Στο Ιράκ το κουτί της Πανδώρας


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Πριν μερικές μέρες η ρωσική εφημερίδα Πράβδα προειδοποιούσε ότι οι φανατικοί ισλαμιστές του ISIL, σχεδιάζουν να επεκτείνουν, στο άμεσο μέλλον, την αιματηρή τρομοκρατία τους και την επιρροή τους, πέρα από το Ιράκ και στο Αζερμπαϊτζάν, την Κύπρο και την Τουρκία. Με πρώτο βήμα την ‘ίδρυση δικού τους κράτους στις ελεγχόμενες από αυτούς περιοχές του Ιράκ.

ΙSIL είναι το ακρωνύμιο του Islamic State of Iraq and the Levant («Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»).

Ο ΙSIL αναπτύχθηκε στο σφαγείο της Συρίας,ως μέρος της λεγόμενης Συριακής Αντιπολίτευσης που ενίσχυαν πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκίας και η Δύση γενικότερα στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν τον συριακό καθεστώς. Και η παρουσία του και η δρασρηειοποίηση του στο Ιράκ θεωρείται από πολλούς ένδειξη της αποτυχίας των ισλαμιστών στη Συρία. Οπωσδήποτε όμως οι περισσότεροι μουσουλμάνοι αναλυτές, αλλά και πολλοί δυτικοί θεωρούν ότι η εμφάνιση της οργάνωσης αυτή στο προσκήνιο με ένα τόσο αιματηρό τρόπο, είναι αποτέλεσμα της Αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ και στις αλλαγές που προσπάθησε να επιφέρει σε ένα κόσμο για τον οποίο ελάχιστα γνώριζε και ελάχιστα ενδιαφερόταν να μάθει. Σε μια άνευ σκοπού σταυροφορία που άρχισε με την αντιπαράθεση με το Ιράν, εξελίχθηκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ και με την τελική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα αυτή, αφού τελικά δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν τους στόχους τους. Η ειρωνεία είναι ότι σήμερα πολλές αναλύσεις στο Βρετανικό και Αμερικανικό τύπο θεωρούν ότι το φαινόμενο του ΙSILμπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με συνεργασία ΗΠΑ-Ιράν!

Είναι βέβαιο ότι πολλά θα γίνουν γνωστά στο άμεσο μέλλον για την προέλευση της οργάνωσης αυτής και την ανάγκη που την ανέδειξε τη φοβερή μηχανή σφαγής και θρησκευτικού φανατισμού που σκόρπισε τον φόβο και τον τρόμο όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό που απασχολεί σήμερα, ως θέμα επείγουσας ανάγκης, είναι η εκτίμηση για τις δυνατότητες του ΙSIL και η ανακοπή των στρατηγικών του στόχων.

Ο ΙSIL κτίζει στα συσσωρευμένα προβλήματα ολόκληρης της περιοχής και στην πικρία που δικαιολογημένη ή μη κυριαρχεί στον μουσουλμανικό κόσμος, για αυτό που αντιλαμβάνεται ως αδικία της Δύσης (και κατ επέκταση του χριστιανικού κόσμου) σε βάρος του. Και παράλληλα «πατά» σε διαφορές μεταξύ μουσουλμανικών αιρέσεων για να προβάλει ένα όραμα που πρώτο στόχο έχει την αποκατάσταση της μουσουλμανικής αξιοπρέπειας, όπως την αντιλαμβάνεται η ίδια η οργάνωση. Και αυτό μοιραία προσδίδει ένα σεχταριστικό και άκρως επικίνδυνο χαρακτηριστικό στην οργάνωσης και την υπόθεση για την οποία πολεμά.

Ο ΙSIL αποτελεί το όχημα της μεταφοράς των ιστορικών διαφορών (από την περίοδο αμεσως μετά τον θάνατοτου Προφήτη) μεταξύ των Σιητών και Σουνιτών στην εποχή μας. Αλλά και αυτό ακόμα αποτελεί μια αναγκαιότητα προκειμένου να  «τεκμηριωθεί» και δογματικά μια διαφορά με καταβολές στην εμφάνιση του Ισλαμισμού και του Προφήτη. Και μοιραία, αν όλα αυτά ευσταθούν είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι ότι ουσιαστικά η δράση του ΙSIL μποορεί δυνητικά να ανατρέψει εκ των πραγμάτων γεωστρατηγικές πραγματικότητες και ουσιαστικά να επιταχύνει την διαδικασία επαναχάραξης του πολιτικού χάρτη της περιοχής, σε συνδυασμό πάντα με άλλα περιφερειακά προβλήματα και ανοικτά ζητήματα.

ΙSIL, ο φρανκεστάιν της δύσης

Ο πληθυσμός των μουσουλμάνων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 235% τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι για άλλη μια φορά η Δύση και ειδικότερα οι Ηνωμενες Πολιτείες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα … φράνγκεστάιν που οι ίδιοι δημιούργησαν αλλά τελικά βρέθηκε εκτός του ελέγχου τους. Αυτό δεν είχε συμβεί και στην περίπτωση της Αλ Κάιντα; Και ο ΙSIL μας προέκυψε μέσα από τους κόλπους της Αλ Κάιντα. Η αναγωγή όμως του θεματος του ιλσαμικού φαμενταλισμού της ισλαμικής τρομοκρατίας ΚΑΙ σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Σιητών και Σουνίτων προκαλεί δέος και προδιαγράφει όχι μόνο ανατροπή του γεωστρατηγικού χάρτη της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και παγκόσμια αναστάτωση. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους και υπογραμμίζουν το μέγεθος του προβλήματος αν αφεθεί να εξελιχθεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα: Ο μουσουλμανικός πληθυσμός τηςγης ανέρχεται στι 1.6 δις και παρουσιάζει αύξηση 235% στα τελευταία 50 χρόνια. Από αυτό τον πληθυσμό, 87% είναι Σουνίτες και 12% Σιήτες. 

Η αντιπαλότητα στις μέρες μας μεταξύ των Σιητών και των Σούνι, εκδηλώνεται με την κατοχή του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2003. Το 2006 εκδηλώνονται συγκρούσεις μεταξύ των δύο στοιχείων στο Λίβανο. Οι κοινωνικές και πολιτικές ανισότητες τροφοδοτούν τις ιστορικές διαφορές μεταξύ τους. Οι Σιήτες στο Μμπαχρἐην διεκδικούν ισότητα στην πρόσβαση σε κυβερνητικά αξιώματα, ενώ οι μειονότητα των Σουνιτών στο Ιράκ αισθάνονται αποκομμένοι από την κεντρική κυβέρνηση που ελέγχουν οι Σιήτες.

Στην προσπάθεια της να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή, η Τουρκια, όπου κυριαρχούν οι Σουνίτες, ενίσχυε την τρομοκρατία κατά του καθεστώτος της Συρίας, όπου το το 70% είναι Σουνίτες και ένα άλλο 10-15% είναι Αλεβίτες. Στο Ιράκ το 69% είναι Σιήτες. Και στο Ιράν το 89% είναι Σιήτες.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργήθηκαν για το ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου μετά τον θάνατο του Προφήτη. Το κίνημα του  ΙSIL ακολουθεί τον πλέον συντηρητικό ιλσμαισμό και συγκεκριμένα το δόγμα των Σαλαφί, στοιχεία του οποίου εντοπίζονται και στην Τουρκία.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εμφάνιση του ΙSIL στη δυναμική μορφή που προκάλεσε και τις σοβαρές ανησυχίες και γενικότερη αναστάτωση, είναι η κατάληψη των πλούσιων σε αποθέματα πετρελαίου περιοχές των Κούρδων του Ιράκ στη Μοσούλη και το Κιρκούκ. Όπου διαμένουν και Τουρκομάνοι τους οποίους διεκδικεί η Τουρκία ως Τούρκους. Σήμερα η Τουρκία του Έρτογαν και του Νταβούτογλου θεωρούν τον ΙSIL απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας!

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 22/6/2014.