“Ζήτω” που βουλιάζουμε!


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε στην Κύπρο γεγονότα που από μόνα τους προκάλεσαν την προσοχή της κοινής γνώμης και όλα μαζί παρουσιάζουν μια εικόνα της κυπριακής κοινωνίας που πρέπει να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Ανησυχίες γιατί αν δεν αλλάξει αυτή η εικόνα, τότε ματαιοπονούμε όταν αγωνιζόμαστε -αν αγωνιζόμαστε- για τη λύση του Κυπριακού. Γιατί απλά, και αν ακόμα καταλήξουμε σε μια διευθέτηση, η εφαρμογή της θα είναι αδύνατη όσο η κοινωνία θα παρουσιάζει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα. 

Ζήσαμε, λοιπόν, αυτούς τους μήνες, την έναρξη ή την επανέναρξη της διαδικασίας αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, τη φασιστική επίθεση του ΕΛΑΜ στην εκδήλωση του ΤΕΠΑΚ με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό, την εκδήλωση της βίας που κυριαρχεί στην κοινωνία μας, με την αισχρότητα μέσα στο γήπεδο του αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ, τη χωρίς αποτέλεσμα και με οδυνηρή διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί και για την Αμμόχωστο και για το Κυπριακό, επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, το αποκορύφωμα των ευρωεκλογών με τον αποκλεισμό χιλιάδων Τ/Κ ψηφοφόρων, την εκμετάλλευση του γεγονότος αυτού από τους υπερπατριώτες στα Κατεχόμενα, την εθνική αγανάκτηση των από εδώ υπερπατριωτών για την παρουσία του Κ. Κουτσοκούμνη σε εκδήλωση της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, την απογοήτευση που προκάλεσε η νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου. Και χωρίς να ξεχνάμε τις συνέπειες της κρίσης στο σώμα της κυπριακής κοινωνίας ή τις ισχυρές διά της τηλεόρασης δόσεις βίας και φανατισμού από τη Συρία, την Ουκρανία και από όπου αλλού καταγράφονται τέτοια φαινόμενα.

Η ουσία όλων των πιο πάνω;

Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι μπροστά στα αδιέξοδα η κοινωνία πιέζεται να στραφεί προς επιλογές που επιταχύνουν μια πορεία προς ακραίες και άκρως επικίνδυνες καταστάσεις. Η ουσία είναι ότι αποδομείται εκ των πραγμάτων μια πολιτική στο Κυπριακό που βασιζόταν στη …βέβαιη προσδοκία της αμερικανικής παρέμβασης, ώστε οι προσπάθειες για λύση να κινηθούν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η ουσία είναι ότι 40 χρόνια μετά το έγκλημα κατά της Κύπρου, κυριαρχεί η σύγχυση για βασικές έννοιες της πολιτικής μας στο Κυπριακό και η κοινωνία παρουσιάζει τάσεις προς επιλογές που επισπεύδουν την υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων και όσων φοβόμαστε ότι αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας. Η ουσία είναι ότι οι αριθμοί στην οικονομία επανέρχονται στην περίοδο της ευημερίας και οι πολίτες ολισθαίνουν σε επίπεδα απόλυτης φτώχειας και απόγνωσης. Η ουσία τέλος, είναι ότι έχουμε ξεφύγει….

Σε όλα τα πιο πάνω πρέπει να προσθέσουμε τις αξίες που αποκτήσαμε στο μεταξύ, αξίες που δεν αποτελούν κολακευτικά σχόλια για τον πολιτικό ή κοινωνικό πολιτισμό μας. Χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας είναι η σχιζοφρένεια, ο εγωκεντρισμός και ο φιλοτομαρισμός, η συνεχής εκτράχυνση του πολιτικού μας λόγου, η επιπολαιότητα, ο ρεβανσισμός, ο άνευ ουσιαστικού περιεχομένου εντυπωσιασμός και η διεκπεραίωση των πάντων με τη λογική του «άρπα-κόλα».

Αυτά πια θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα. Αλλά, δυστυχώς, αρχίζει να αποτελεί δεδομένο και το εξής: Φτάσαμε στα όριά μας. Περιθώρια για συμπεριφορές σαν αυτές που μας αποδίδονται στα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχουν πια. Ήμαστε στη δωδεκάτη. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν ενδείξεις τάχιστης, ταχύτατης επιστροφής στη λογική και το μέτρο. Οι ταγοί αυτής της κοινωνίας, αυτού του τόπου, και στις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, δεν φαίνεται να είναι σε θέση να απαλλαγούν από την αλαζονεία και το σύνδρομο μιας ανέξοδης και ανεδαφικής υπεροχής

Όλοι έχουν συνταγές που αποδεικνύονται λανθασμένες και επικίνδυνες. Όλοι είναι σοφοί μόνο στον βαθμό που επιρρίπτουν ευθύνες σε ξένους ώμους. ΟΛΟΙ αγνοούν την πραγματικότητα που μας περιζώνει. Ακόμα και όσες φωνές λογικής ακούγονται, αν ακούγονται, όσο είναι ακόμα δυνατόν να διατυπώνεται ένας ορθός πολιτικός λόγος, όλα σκεπάζονται κάτω από ένα φασιστικό μανδύα ισοπέδωσης των πάντων. Δίνοντας την εικόνα ενός σαπιοκάραβου στο έλεος των κυμάτων.

Και όμως: Αναζητείται ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ η φωνή και ο δρόμος της λογικής

 

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 15/6/2014.