Η νομοθεσία δουλεύει μόνο για μερικούς

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φ» ο διορισμός του Εφόρου Φορολογίας και των τριών βοηθών Εφόρων κρίθηκε αντισυνταγματικός από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Με επιστολή προς τον Υπουργό Χάρη Γεωργιάδη, ο Κώστας Κληρίδης εξηγεί ότι η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο γεγονός ότι το Υπουργικό προέβη στους εν λόγω διορισμούς αφού πρώτα εξασφάλισε τη γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, το πιο πάνω συγκρούεται άμεσα με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία απαγορεύει στη νομοθετική εξουσία να επεμβαίνει στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας.
Ο Κώστας Κληρίδης εισηγήθηκε όπως η Κυβέρνηση άμεσα συντάξει τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο να διαγράφει τις αντισυνταγματικές διατάξεις που υπάρχουν σε αυτό.
Έτσι το κώλυμα λύθηκε μέσα σε μια νύχτα αφού το νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και οι διορισμοί του Εφόρου Φορολογίας και των τριών βοηθών Εφόρων θα ανακληθούν για να επαναδιοριστούν στις ίδιες θέσεις, με βάση τη νέα νομοθεσία.
Η νομοθεσία δουλεύει μόνο για μερικούς
Η θέση του Εφόρου Φορολογίας αποτελεί «κλειδί» για το κράτος και την οικονομία. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που οι διάφορες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τον κάθε διορισμό Εφόρου αλλά και το σκοτεινό παρασκήνιο που ακολουθεί κάθε νέα προσθήκη ατόμων στο Τμήμα Φορολογίας.
Ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Υπουργός Οικονομικών βρήκαν λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα εντός μίας νύχτας, άλλα παραδείγματα μας δείχνουν την ιδιαιτερότητα που ο νόμος αντιμετωπίζει μερικά πρόσωπα και καταστάσεις.
Πίσω στο 2014 όταν την θέση του Εφόρου Φορολογίας διεκδικούσε η κ. Λιάνα Χαραλάμπους, και όταν πλέον φάνταζε το φαβορί για την θέση βγήκαν στη δημοσιότητα δύο καταγγελίες από λειτουργούς του τμήματος, που και οι ίδιοι ήταν υποψήφιοι για βοηθοί του Εφόρου.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς ο ένας εκ των δύο που είχαν κάνει τις καταγγελίες τότε ήταν ο Γιάννης Τσαγγάρης, ο σημερινός Έφορος Φορολογίας.
Ενώ τελικά οι καταγγελίες δεν ευσταθούσαν, που ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας τότε να επαναφέρει το νομικά ορθό όπως έκανε και σήμερα; Τι παιχνίδια παίζονται τελικά στο παρασκήνιο και γιατί οι νόμοι γίνονται κάποιες φορές ως μέσα εξυπηρέτησης κυβερνητικών ή προσωπικών συμφερόντων;
Φυσικά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Ενώ ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεση του κάνει λόγο για οφειλόμενα εκατομμυρίων του ΤΕΠ στο κράτος, κάποιοι στο Τμήμα Φορολογίας κάνουν τα στραβά μάτια σε ανείσπρακτους φόρους εκατομμυρίων.
Δεν είναι μυστικό ότι εδώ και αρκετό καιρό αποκαλύψαμε τα εκατομμύρια που ο Γιάννης Παπαδόπουλος, εκδότης του «Πολίτη», οφείλει στο Τμήμα Φορολογίας, χωρίς ωστόσο να γίνονται οι σωστές ενέργειες για είσπραξη τους.
Συγκεκριμένα μια υπόθεση εκατομμυρίων που κρατάει εδώ και 12 χρόνια έχει κλειδωθεί στα συρτάρια του Τμήματος, με τους λειτουργούς του να σφυρίζουν αδιάφορα και κανείς από τους αρμόδιους να κάνει το παραμικρό για την είσπραξή τους.
Τελικά αντισυνταγματικός είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Τμήμα Φορολογίας και όχι το πώς γίνονται οι διορισμοί, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει κάτι. Ενώ βιοπαλαιστές και οικογενειάρχες οδηγούνται στην φυλακή για οφειλόμενα 500 ευρώ, κάποιο άλλοι μεγαλοοφειλέτες εκατομμυρίων κυκλοφορούν ελεύθεροι και χωρίς επιπτώσεις.
Την συγκεκριμένη «αντισυνταγματικότητα» ποιος θα την διορθώσει κ. Κληρίδη; Το Σύνταγμα πρέπει να «εξυπηρετεί» τα συμφέροντα όλου του λαού και όχι μόνο μερικών που μπορούν να κινούν τα νήματα…