Η «προστασία» του Γιάννη Παπαδόπουλου

{loadposition ba_textlink}

Tο πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «24» αποκαλύπτει συγκεκριμένες παραβάσεις που είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρες, για οποιονδήποτε ουδέτερο παρατηρητή.

Στα συμπεράσματα της επιτροπής που έκανε την έρευνα, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «υπάρχουν στοιχεία που κατ’ αρχήν δεικνύουν ότι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων δυνατόν να ενήργησαν, ή παρέλειψαν να ενεργήσουν, με τρόπο που ισοδυναμεί με παράβαση των καθηκόντων ή των υποχρεώσεών τους ως υπάλληλοι της Τράπεζας».

Η Επιτροπή που κατάρτισε την έκθεση, αναφέρει, μάλιστα, πιθανή παρέμβαση για την παρακολούθηση των όρων της πώλησης της AMER στην ACNielsen, παρόλο που οι λειτουργοί των αρμόδιων τμημάτων της Κεντρικής Τράπεζας επισήμαναν τις πιθανές παραβάσεις που φέρεται να διέπραξε ο Γιάννης Παπαδόπουλος: «Το προσωπικό της Τράπεζας που χειρίστηκε τη μεταβίβαση των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών της AMER στην Ανατολική Ευρώπη από την AMER στην AC Nielsen φαίνεται να ενήργησε επιπόλαια, καθότι δεν φαίνεται να ζητήθηκαν ούτε και λήφθηκαν πληροφορίες ως προς το τίμημα της εν λόγω διευθέτησης και τον τρόπο διακανονισμού του. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρξαν αμφιβολίες από το προσωπικό ως προς το κατά πόσον ο κ. Γ. Παπαδόπουλος έλεγε την αλήθεια για τα 40 εκ. δολάρια, εντούτοις, δεν υπήρξε η απαραίτητη παρακολούθηση των τεθέντων όρων. Από σημειώσεις που υπάρχουν αφήνεται να νοηθεί ότι δυνατό να υπήρξαν παρεμβάσεις, όπως μη επιδιωχθεί παρακολούθηση υλοποίησης των όρων που τέθηκαν. Ενδείκνυται, τουλάχιστον, διερεύνηση του θέματος».
Τελικά, οι παρεμβάσεις που εντόπισε η επιτροπή αποδείχθηκαν αρκούντως ισχυρές για να… «θαφτεί» το συγκεκριμένο καταδικαστικό πόρισμα για τον εκδότη του «Πολίτη», Γιάννη Παπαδόπουλο.

Η συνέχεια των παρεμβάσεων στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων μετά τις αποκαλύψεις της «24» ενήργησε ώστε να επιβληθούν όλοι οι φόροι που πρέπει στον Γιάννη Παπαδόπουλο για τα έσοδα άνω των 45 εκ. δολαρίων που αποκόμισε από την πώληση της AMER. Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, για μία ακόμη φορά υπήρξε σοβαρή πολιτική παρέμβαση για να μην προχωρήσει η επιβολή φορολογίας στον εκδότη του «Πολίτη». Βέβαια, τώρα στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν είναι πλέον υπεύθυνος ο Γιώργος Ππούφος, ο οποίος, όπως εχουμε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ μας σε προηγούμενες εκδόσεις, δυστυχώς δεν χρησιμοποίησε τη δύναμη που του έδινε το τμήμα του.

Αυτή τη φορά, υπεύθυνος είναι ο κ. Λαζάρου, ο οποίος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την υποστελέχωση του τμήματος, δείχνει τη διάθεση να συγκρουστεί με το κατεστημένο του τόπου και να εφαρμόσει επιτέλους την νομοθεσία.

Ο ρόλος του Γιώργου Ππούφου στο σκάνδαλο Παπαδόπουλου

Ο τέως διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργος Ππούφος προσπαθούσε να διατηρεί προς τα έξω το προφίλ του «αυστηρού» λειτουργού, που δεν δίσταζε να επιβάλει υπερβολικές φορολογίες σε πολίτες που απλά καθυστέρησαν να υποβάλουν στοιχεία, ή έκανε επίδειξη… δύναμης διατάζοντας να επιδοθούν ποινικές διώξεις σε απλούς πολίτες που ήταν σε νοσοκομεία και κλινικές λόγω ασθένειας.

Μάλιστα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο κ. Ππούφος έστελνε επιστολές ακόμη και μέσα σε κρατητήρια.

Όλα αυτά, όμως, δεν βρήκαν εφαρμογή στην περίπτωση του κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν δήλωσε περισσότερα από 40 εκ. δολάρια. Η «24» έχει στη διάθεσή της τρεις επιστολές που απέστειλε ο κ. Ππούφος στην AMER Holdings στις 21 Δεκεμβρίου 2010, στις 21 Ιανουαρίου 2011 και στις 17 Ιανουαρίου 2012, όπου ζητάει στοιχεία για να φορολογήσει τα ποσά που αποκόμισε από την πώλησή της στην AC Nielsen.

Όμως, πέραν των επιστολών που έστελνε με… χαρακτηριστική συχνότητα, κάθε χρόνο, ο κ. Ππούφος δεν προέβη σε άλλη ενέργεια. Με αυτές τις επιστολές μπορεί ο τέως Διευθυντής του ΤΕΠ να δείχνει «καλυμμένος» σε οποιαδήποτε έρευνα, αλλά παράλληλα δόθηκε χρόνος ώστε να περάσουν τα 12 χρόνια που χρειάζονται για να παραγραφεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής, όταν υπάρχει δόλος από πλευράς του φοροφυγά.

Ο ρόλος του κ. Ππούφου ίσως πρέπει να απασχολήσει τη Νομική Υπηρεσία, όταν επανεξετάσει τον φάκελο του κ. Παπαδόπουλου, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι ίδιες παρεμβάσεις που οδήγησαν στο «θάψιμο» της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας, οδήγησαν στην… ένοχη «σιωπή» του κ. Ππούφου.

Έχουμε αποκαλύψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τον «Πολίτη» ο Γιάννης Παπαδόπουλος προς ίδιον όφελος.

Ο κ. Ππούφος ήταν ένα από τα πρόσωπα που ήταν στο απυρόβλητο από την εφημερίδα του κ. Παπαδόπουλου, την εφημερίδα που «τα λέει όλα», αλλά όχι για όσους θέλει ο εκδότης της εφημερίδας.

Ο υπεύθυνος για το «θάψιμο» της υπόθεσης, Πέτρος Κληρίδης

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2004, η υπόθεση προχώρησε και έγινε η απαραίτητη έρευνα για τις ποινικές ευθύνες από την Αστυνομία, αλλά ο διάδοχος του Σόλωνα Νικήτα, τότε Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης άσκησε την αναστολή δίωξης που ουσιαστικά «έσωσε» τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Ο κ. Κληρίδης που διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας σε κρίσιμα χρόνια για την Κυπριακή Δημοκρατία, χρόνια στα οποία αποσιωπήθηκαν όλα τα μεγάλα σκάνδαλα του τόπου, όπως του Χρηματιστηρίου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην «ένοχη» σιωπή που έχει καλύψει την υπόθεση.

Η «24» θα αποκαλύψει στα επόμενα φύλλα τον ρόλο που έχουν παίξει στο «κουκούλωμα» της υπόθεσης, ακόμη και μέλη της οικογένειάς του τέως Γενικού Εισαγγελέα.

Στην επικοινωνία μας με τον κ. Κώστα Κληρίδη, τον Γενικό Εισαγγελέα μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση κάλυψης του κ. Παπαδόπουλου εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τη φοροδιαφυγή που αποκαλύπτει το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Κληρίδης είναι «πνιγμένος» αυτόν τον καιρό με τα σκάνδαλα που έχουν προκύψει με τον ΣΑΠΑ και άλλες υποθέσεις, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να «καταχωνιάσει» σε κάποιο συρτάρι το θέμα.

Φοροδιαφυγή με και… χωρίς τον Σαουδάραβα

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ακόμη και να υπάρχει ή να… εμφανιστεί ξαφνικά ο περίφημος Σαουδάραβας «επενδυτής», αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τη φοροδιαφυγή που έχει ήδη συντελεστεί, καθώς τα χρήματα προήλθαν από την πώληση της AMER και θα έπρεπε τα κέρδη να έχουν δηλωθεί στην Κύπρο και να έχουν φορολογηθεί.

Εξάλλου, όλοι οι μέτοχοι της AMER είναι Κύπριοι και όλοι τους έχουν παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην προσπάθεια απόκρυψης των εσόδων από την πώληση της εταιρείας στην ACNielsen, ενώ έχουν καρπωθεί μέρος των κερδών.

Ο ρόλος των υπόλοιπων μετόχων

Επομένως, οι κ.κ. Νίκος Λ. Ζωμένης, Αντώνης Αντωνίου, Κωνσταντίνος Κωστάρας και Γιώργος Σφικτός θα πρέπει να τύχουν του ίδιου ελέγχου που θα πρέπει να γίνει και στα εισοδήματα του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, καθώς συμμετείχαν στη συγκεκριμένη υπόθεση, υπογράφοντας τις συμφωνίες πώλησης της AMER.

Υπερβαίνει τα 60 εκ. δολάρια το συνολικό ποσό της φοροδιαφυγής

To ποσό της φοροδιαφυγής επίσης πρέπει να διαπιστωθεί, καθώς είναι βέβαιο ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα 40 εκ. δολάρια.

Η συμφωνία προέβλεπε αρχικά το αντίτιμο των 45 εκ. δολαρίων, αλλά με τα κέρδη της AMER και της ANR, καθώς επίσης και τα διάφορα μπόνους που προβλέπονταν, το ποσό της φοροδιαφυγής μπορεί να είναι και πάνω από 60 εκ. δολάρια.

Πόθεν έσχες κ. Παπαδόπουλε;

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας για το ποιόν του κ. Παπαδόπουλου, του «κριτή και τιμητή των πάντων» έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των απλών πολιτών και των «θυμάτων» των αντιδεοντολογικών πρακτικών του εκδότη του «Πολίτη».

«Βομβαρδιζόμαστε» καθημερινά από καταγγελίες για τον πολυτελή βίο που διάγει ο Κύπριος επιχειρηματίας που έχουν να κάνουν με ιδιωτικά σκάφη, επαύλεις στο εξωτερικό και σε όλη την Κύπρο που είναι κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και άλλα «πάθη» που φέρνει μαζί του ο πλούτος, όπως ο τζόγος.

Η «24» προσπάθησε να επικοινωνήσει και πάλι με τον κ. Παπαδόπουλο για να του κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις για τα όσα πληροφορούμαστε για σαλέ στην Ελβετία, την προκλητική για την εποχή – πολυτελή ζωή του, αλλά προφανώς δεν έχει συνηθίσει σε τόση δεοντολογία και αυτή τη φορά δεν μας απάντησε καν στις συνεχείς κι επίμονες κλήσεις μας, ούτε καν για να… προβεί και πάλι σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Αλλά, είναι εύκολο να κάνεις τέτοια ζωή, όταν έχεις αποκομίσει κέρδη άνω των 40 εκ. δολαρίων από την πώληση της εταιρείας σου και έχεις δηλώσει και φορολογηθεί μόνο για τα 5 εκ.

Η «24» θα συνεχίσει τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τον βίο και την πολιτεία του κ. Παπαδόπουλου και θα αποκαλύψει τον ρόλο και την αμοιβή των δικηγορικών ποιεί ο Κύπριος επιχειρηματίας…

Γιάννης Παπαδόπουλος: Το σκάνδαλο που αποκάλυψε μόνο η «24»

H εφημερίδα «24» από τις 23 Νοεμβρίου έφερε στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της επιχειρηματικής ζωής της Κύπρου, καθώς ανοίξαμε τον «φάκελο» του Γιάννη Παπαδόπουλου, του εκδότη της εφημερίδας «Πολίτης».

Ο κ. Παπαδόπουλος, όπως αποκαλύψαμε και μας επιβεβαίωσε – δυστυχώς – το υπουργείο Δικαιοσύνης έτυχε προκλητικής εύνοιας από τους θεσμούς, καθώς δεν του επιδόθηκε ποτέ η κλήτευση από την Ελλάδα για μήνυση που του είχε γίνει, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης αρχικά έριξε το… «μπαλάκι» στη Νομική Υπηρεσία και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι δεν επιδόθηκε η κλήτευση, γιατί η κυπριακή δικαιοσύνη κάνει έρευνες για… άλλα θέματα.

Εκτός όλων αυτών, παραθέσαμε στοιχεία για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά της εφημερίδας «Πολίτης», καθώς δεν ζητάει ποτέ τη θέση όσων κατηγορεί μέσα από τα ρεπορτάζ της και ο Άντρος Κυπριανού, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι γίνεται διαπλοκή μέσω του «Πολίτη», καθώς υπάρχουν πολιτικά και θεσμικά πρόσωπα που απολαμβάνουν εύνοιας.

Στις 7 Δεκεμβρίου φέραμε στην επιφάνεια τη σκανδαλώδη υπόθεση πώλησης της AMER στην AC Nielsen, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κ. Παπαδόπουλος κέρδισε πάνω από 40 εκ. δολάρια από την πώληση της εταιρείας του, ενώ είχε δηλώσει και εμφανίσει στην Κεντρική Τράπεζα μόλις τα 5 εκ. δολάρια.

Μετά από δική μας έρευνα, βρήκαμε το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το οποίο είχε… «καταχωνιαστεί» από τους αρμόδιους φορείς, με τη μεγαλύτερη ευθύνη του τότε Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος είχε ασκήσει αναστολή δίωξης για το θέμα, παρόλο που όλα τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας έδειχναν ότι επρόκειτο για καθαρή υπόθεση φοροδιαφυγής και αποφυγής των νόμων για το ξένο συνάλλαγμα, που ήταν σε ισχύ τότε.

Τελικά, στον κ. Παπαδόπουλο επιβλήθηκε φορολογία από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, για τις πράξεις που είχε κάνει τότε, καθώς η φοροδιαφυγή ήταν ξεκάθαρη. Προς το παρόν, η Νομική Υπηρεσία που έχει υπόψη της το όλο θέμα, δεν έχει κινηθεί για τα ποινικά αδικήματα του Κύπριου επιχειρηματία που επιφέρουν μέχρι και ποινή φυλάκισης για πέντε έτη.

To ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 που κυκλοφόρησε στις 28/12/2014