Ειρήνη Χαραλαμπίδου: «Στην πολιτική δεν μπαίνεις για να είσαι παρατηρητής. Δεν σου δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο κόσμος για να ασχολείσαι με τα εύκολα»

{loadposition ba_textlink}

Καυστική, ειλικρινής και με διάθεση για «ξεκαθάρισμα» η Ειρήνη Χαραλαμπίδου μίλησε στην «24» σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.
Με πολλούς φίλους και πιστούς ψηφοφόρους, αλλά ταυτόχρονα με άλλους τόσους πολέμιους και επικριτές, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου θεωρείται μια από τις πλέον δυναμικές και μελετημένες πολιτικές φιγούρες του τόπου. Οι κατά καιρούς πολυεπίπεδες «μάχες» της για ανάδειξη οικονομικών και όχι μόνο σκανδάλων, η έντονη κοινοβουλευτική της δράση, οι τεκμηριωμένες και ουσιαστικές τοποθετήσεις της και η μελετημένη και αποφασιστική πολιτική συμπεριφορά της, προκάλεσαν θόρυβο και συζητήσεις σε όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανήκει αδιαμφισβήτητα στην κατηγορία των βουλευτών που αυτή την πενταετία διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο και ανέβασε αισθητά τον πήχη με τη σκληρή δουλειά, τις αναπόφευκτες συγκρούσεις, τις εις βάθος έρευνες και τις τεκμηριώσεις γεγονότων.
Ένα είναι το σίγουρο. Πολλοί θα την ήθελαν στα έδρανα τους, την έχει όμως η Αριστερά.

24.Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη σας επιτυχία τόσο σαν άτομο όσο και υπό την ιδιότητά σας ως Βουλευτής;
«Έχουμε ευθύνη και ηθική υποχρέωση από την στιγμή της εκλογής να δικαιώσουμε όσους και όσες μας πίστεψαν και μας τίμησαν με τη ψήφο τους. Νομίζω ότι έχω καταφέρει, ευρύτερα, να κερδίσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτό ήταν αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, σύγκρουσης, έρευνας και τεκμηρίωσης γεγονότων. Η αναμέτρηση με το σύστημα δεν είναι εύκολη ιδιαίτερα όταν ανοίγεις μέτωπα με ισχυρά συμφέροντα. Οι εχθροί είναι ισχυροί και όσο πιο κοινωφελές και σημαντικό είναι το έργο που παράγεις τόσο πιο ισχυροί είναι οι εχθροί που κάνεις. Στην πολιτική δεν μπαίνεις για να είσαι παρατηρητής. Δεν σου δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο κόσμος για να ασχολείσαι με τα εύκολα. Αισθάνομαι όμως πολύ δυνατή με τους ανθρώπους που έχω γύρω μου, στην προσπάθεια να διατυπώσω μια πολιτική θέση ή να αποκαλύψω την αλήθεια γύρω από ένα θέμα. Άλλωστε το γεγονός ότι ανήκω σε μια μεγάλη και ιστορική παράταξη, αυτό από μόνο του με θωρακίζει».

24.Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος ενός Βουλευτή; Η αποκάλυψη σκανδάλων;
«Στη δική μου αντίληψη ένας βουλευτής έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Έχει υποχρέωση να είναι ενεργό μέρος της κοινωνίας και να αξιοποιεί τη δύναμη που του έχει δώσει ο πολίτης για να αναδεικνύει περιπτώσεις που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Πάντοτε μιλούσα με στοιχεία και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Γι’ αυτό άλλωστε οι καταγγελίες που κάναμε απέδωσαν. Τότε που καταγγείλαμε το θέμα της Commerzbank στις Γερμανικές Εποπτικές Αρχές, στο FCA της Αγγλίας και στην ΕΚΚ μας κατηγορούσαν ότι γίναμε Ντετέκτιβ. Από Σέρλοκ Χολμς μέχρι Ηρακλειδία Πουαρώ με αποκαλούσαν, τα ειρωνικά σχόλια συναδέλφων από τα απέναντι έδρανα. Τελικά αποδείχτηκε σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΚ ότι ήταν η μεγαλύτερη υπόθεση χειραγώγησης μετοχών της Μαρφίν Λαϊκής που είχαν να χειριστούν. Η υπόθεση «Αριστοτέλης»: Τι επιθέσεις δέχτηκα τότε… Ένας υπουργός που ήθελε να καλύψει τις πράξεις του επιχείρησε να με διασύρει στα ΜΜΕ. Τελικά κάηκε ο ίδιος. Και η ειρωνεία: ο ΠτΔ αποφάσισε, πριν η Νομική Υπηρεσία ολοκληρώσει την έρευνα της, να τον στείλει Πρέσβη στην Αθήνα. Όσο για τον Βοηθό Εισαγγελέα, από το 2013 χτυπούσα πόρτες και κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Μέχρι σε τηλεοπτική εκπομπή βγήκε και με απείλησε δημόσια για να με φιμώσει. Αυτό είναι το απύθμενο θράσος των ατόμων που κατέχουν εξουσία και αισθάνονται άτρωτοι. Τη ρουτίνα την έμαθα. Μόλις αναδειχθεί ένα θέμα και ιδιαίτερα όταν αφορά πρόσωπα σε θέσεις εξουσίας, στοχοποιούν αυτόν που αναδεικνύει το θέμα. Επιχειρούν να διαβρώσουν την αξιοπιστία του για να συγκαλύψουν τις πράξεις τους. Είναι ψυχοφθόρος διαδικασία και την έχω ζήσει κατ’ επανάληψη αυτά τα πέντε χρόνια. Και μετά προκύπτουν και θέματα που αναρωτιέσαι πως κανείς τόσα χρόνια δεν τα ακούμπησε: Όπως το «Παντοπωλείο των Φυλακών». Το γνώριζαν όλοι, δεν μιλούσε κανείς μέχρι που το καταγγείλαμε στον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος μας δικαίωσε πλήρως. Δόθηκαν οδηγίες για αλλαγή εκ θεμελίων του συστήματος πράγμα που θα τερματίσει και την εκμετάλλευση μιας ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού. Επιλέγουν να ξεχνούν κάποιοι. Καλλιεργείται η λήθη . Ευτυχώς που υπάρχουν αρχεία και αν ανατρέξει κανείς στα πρωτοσέλιδα του 2013 θα δείτε ποιοι έφεραν στο φως τις ατασθαλίες της Λαϊκής, ποιοι ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και ποιοι αποκάλυψαν τα δάνεια του Ζολώτα ύψους 720 εκ.».

24.Έχετε δεχτεί σεξιστικές επιθέσεις από συνάδελφους σας βουλευτές. Πως αξιολογείτε την όλη διαχείριση του θέματος;
«Δυστυχώς, κάποιοι είναι πολιτικά αδίστακτοι και θρασείς. Δεν έχουν ηθικές αναστολές. Δεν είναι κυπριακό το φαινόμενο. Σε πολλά κοινοβούλια, ανά το παγκόσμιο, υπάρχουν σεξιστικές, ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Το ζητούμενο είναι να τις αναδεικνύουμε, να τις καυτηριάζουμε και να αντιδρούμε. Διεκδικώντας μία διαφορετική κουλτούρα, ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καυτηρίασε αυτές τις συμπεριφορές στο συνέδριο του κόμματός του, όταν μίλησε για συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξη του και τα κοινοβουλευτικά ήθη. Βέβαια, μπορεί να καταδίκασε αυτές τις συμπεριφορές αφενός, αφετέρου τις επιβράβευσε με μία θέση στα ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις Βουλευτικές εκλογές. Απ’ εκεί και πέρα, το πρόβλημα εστιάζεται στη Νομική Υπηρεσία, στο ηθικό δίδαγμα και στο προηγούμενο που αφήνει για την κυπριακή κοινωνία ευρύτερα, όχι μόνο για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά, η απόφαση της μη δίωξης. Πάντως, με τη διαρροή του Πορίσματος και των καταθέσεων, το τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Νομική Υπηρεσία είχε ενώπιον της έξι καταθέσεις που περιέγραφαν με λεπτομέρεια το περιστατικό και το κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα με αναφορές στις καταθέσεις για «εικόνες ενδοοικογενειακής βίας». Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ευθυνοφοβία αποδείχθηκε εύκολη διέξοδος».

24.Την περασμένη πενταετία ζήσατε στιγμές έντονης απογοήτευσης. Σας απείλησαν δημόσια. Οι πολιτικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν όπως αναμένατε επί του προκειμένου;
«Στην επίθεση και τις απειλές που δέχθηκα από τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής από την κρατική τηλεόραση, ουδείς τόλμησε να αντιδράσει ίσως λόγω των εξουσιών που απορρέουν από το αξίωμά του. Αργότερα, όταν απειλήθηκε η οικογένεια μου υπήρξε καθολική αντίδραση. Το ότι κάποιοι είναι αδίστακτοι είναι ευρέως γνωστό. Ιδιαίτερα όταν απειλούνται τα συμφέροντά τους δείχνουν τα όρια και το πραγματικό περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Καμία ηθική αναστολή δεν έχουν. Φυσικά, αυτό είναι αναμενόμενο όταν υπάρχει έντονη κοινοβουλευτική δράση. Το θλιβερό είναι ότι επηρεάζει άμεσα την οικογένεια. Η αστυνομική παρουσία έξω από το σπίτι μου, επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία των παιδιών μου».

24.Τους μεγαλοφοροφυγάδες γιατί δεν τους κυνηγούν;
«Σε αυτό έχετε δίκιο αλλά ας πάρουμε το παράδειγμα των εκροών. Τη λίστα των 6000 φυσικών και νομικών προσώπων. Γιατί η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να συνεργαστεί και να δώσει ταυτότητες στον Έφορο Φορολογίας προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροφυγάδων; Άξιο απορίας δεν είναι; Βέβαια δεν είναι και το μόνο. Άξιο απορίας είναι και η οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Γιωρκάτζη και η απόλυτη σιγή του στη συνέχεια. Γεγονός που σε κάνει να διερωτάσαι…!».

24.Αναφέρεστε συχνά σε «βαθύ» κράτος! Το ακουμπά κανείς σε επίπεδο τιμωρίας; Οι πολίτες που έρχονται σε σας είναι του δικού σας κομματικού χώρου;
«Πολλά από τα σκάνδαλα που έχω τεκμηριώσει και αναδείξει προήλθαν από πληροφορίες πολιτών, χωρίς κομματικό χρώμα. Από ανθρώπους που νοιάζονται για το δημόσιο συμφέρον και προβαίνουν σε καταγγελίες σε άτομα που πιστεύουν ότι δεν θα συγκαλύψουν και δεν είναι διαπλεκόμενα γιατί δεν υπάρχει πια ούτε αντοχή, ούτε ανοχή. Για παράδειγμα, η περίπτωση Κενεβέζου – «Αριστοτέλης» από πολίτες προήλθε, όπως και το Παντοπωλείο των φυλακών. Τώρα ένα εύστοχο παράδειγμα στην ερώτηση σας για το βαθύ κράτος, είναι η περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου. Εκεί και αν εμπλέκεται ελίτ της αστικής τάξης. Ποιοι θα τιμωρηθούν; Και πότε; Αυτό δεν είμαι εγώ που θα το απαντήσω. Το βαθύ κράτος στην Ελλάδα που αφορούσε την παρέα Βγενόπουλου άρχισε να ξηλώνεται. Στην Κύπρο αυτοί που κινούσαν τα νήματα τότε στην Τράπεζα Κύπρου εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις ισχύος γι’ αυτό και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς το ζητούμενο που είναι η τιμωρία αυτών που μας κατέστρεψαν».

24.Κυρία Χαραλαμπίδου, πως αξιολογείτε πρόεδρο και Υπουργούς;
«Τώρα από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω; Από τις δεσμεύσεις του Προέδρου; Για το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις; Και να το πούμε επιτέλους. Σαφώς και είχε επιλογές με το θέμα του κουρέματος. Ξεπούλησαν τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, για €350εκ αφού τα €150εκ ήταν οφειλές της οικογένειας αυτού που τα αγόρασε. έχασαν το πιο δυνατό διαπραγματευτικό τους χαρτί και ήρθε στη συνέχεια ο Χ. Γεωργιάδης στη Βουλή να πανηγυρίσει και να εξυμνήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη δήθεν βοήθεια του. Ποια βοήθεια; Που μας καταλήστευσαν; Μετά μπορούμε να ξεχάσουμε τους συμπεθέρους, τις θυγατέρες και τους φίλους Βοηθούς Γενικούς Εισαγγελείς; Την υπόθεση Αριστοτέλης με τον Κενεβέζο, τον οποίο ο πρόεδρος αντάμειψε για την εξαφάνιση των φακέλων, διορίζοντας τον ως πρέσβη τη στιγμή που η νομική υπηρεσία δεν είχε τοποθετηθεί επί του θέματος; Την παράσταση «οργισμένος πρόεδρος» τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, που δεν είχε κατάληξη; Και «έμεινε και η τάτσα» στο Προεδρικό όπως είπε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου! Η ευρύτερη συμπεριφορά των υπουργών του; Τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του λαού, τις περικοπές σε δημόσια επιδόματα και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων; Την αλαζονεία και την έπαρση με την οποία αντιμετωπίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων; Πέρα από την έπαρση και τα σκάνδαλα, πρόκειται για μια Κυβέρνηση που έχει αλλάξει την Κύπρο προς το χειρότερο. Την έχει κάνει πρωταθλήτρια στην οικονομική ανισότητα. Έχει αφανίσει τη μεσαία τάξη και έχει φέρει δυστυχία στα λαϊκά στρώματα».