Και η ΕΕ υπέρ της κοινωνικής επανένταξης των Ρομά

Η σύσταση εγκρίθηκε ομόφωνα από τους υπουργούς των κρατών μελών σε λιγότερους από έξι μήνες από την υποβολή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη νομική πράξη που εκδίδεται σε επίπεδο ΕΕ για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Εγκρίνοντας τη σύσταση αυτή, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να αναλάβουν στοχευμένη δράση για τη γεφύρωση των χάσματος ανάμεσα στους Ρομά και τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να προωθήσουν την ένταξη των Ρομά με ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέμα δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, προσθέτοντας ότι μετά την ομόφωνη δέσμευση των υπουργών να βελτιώσουν στην πράξη την κατάσταση των κοινοτήτων των Ρομά, τα βασικά εργαλεία βρίσκονται πλέον στα χέρια των κρατών μελών και πρέπει τώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις.

«Η έγκριση της σύστασης καταδεικνύει την από κοινού δέσμευση των κρατών μελών να επενδύουν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Λάσλο Άντορ.

Η σύσταση παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εντείνουν και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Τους συνιστά να λάβουν στοχευμένα μέτρα για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους Ρομά και τον υπόλοιπο πληθυσμό και ισχυροποιεί το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Εθνικές Στρατηγικές Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά που συμφωνήθηκε από όλα τα κράτη μέλη το 2011, καθώς ορίζει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ένταξη των Ρομά στα κράτη μέλη.

Η σύσταση επικεντρώνεται στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγειονομικής περίθαλψης και της στέγαση. Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, ζητά από τα κράτη μέλη να διαθέσουν όχι μόνον ευρωπαϊκούς, αλλά και εθνικούς πόρους, ενώ δίνει επίσης οδηγίες για διατομεακές πολιτικές που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, π.χ. προσαρμογή των στρατηγικών στα τοπικά δεδομένα, επιβολή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων, υιοθέτηση μιας πολιτικής «κοινωνικών επενδύσεων», προστασία των παιδιών και γυναικών των Ρομά και καταπολέμηση της φτώχειας.

Παρότι η σύσταση δεν είναι δεσμευτική από νομική άποψη, τα κράτη μέλη αναμένεται τώρα να θέσουν σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αλλάξει επί της ουσίας η κατάσταση των Ρομά. Σύμφωνα με την έκθεση προόδου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο, τα κράτη μέλη πρέπει να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την εφαρμογή των εθνικών τους στρατηγικών για τους Ρομά.Η Κομισιόν θα υποβάλει και πάλι έκθεση την άνοιξη του 2014 για την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη μέλη.

Αν και τυπικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υποχρεούται να ψηφίσει επί του θέματος, υποστήριξε τη σύσταση του Συμβουλίου με ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE). Η επιτροπή αυτή ενέκρινε σχέδιο ψηφίσματος για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών ένταξης των Ρομά, στο οποίο υπογραμμίζει τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την ανάπτυξη και υλοποίηση των σχετικών πολιτικών, καθώς και τη σημασία της διάθεσης επαρκών οικονομικών πόρων για τις πολιτικές αυτές. Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ένταξη των Ρομά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι μόνον ένα ηθικό καθήκον, αλλά είναι προς το συμφέρον των κρατών μελών, ιδίως εκείνων που έχουν μεγάλες μειονότητες Ρομά. Οι Ρομά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας, αλλά και του μελλοντικού εργατικού δυναμικού. Η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και την παροχή εξατομικευμένων και προσιτών υπηρεσιών στήριξης των Ρομά που αναζητούν εργασία παίζει καθοριστικό ρόλο για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να συμμετέχουν ενεργά και ισότιμα στην οικονομία και την κοινωνία, καταλήγει η Κομισιόν.

Κονδύλια των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ είναι διαθέσιμα για τα κράτη μέλη με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ένταξης των Ρομά, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη. Για να είναι τα προγράμματα πιο αποτελεσματικά και στοχευμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν εθνικά σημεία επικοινωνίας, τα οποία θα βοηθούν στον προγραμματισμό της χρήσης των κονδυλίων για τους Ρομά στα κράτη μέλη, με τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Πηγή: KYΠΕ