Κασουλίδης: «Με την Ελλάδα ξανάζησα αυτά που ζήσαμε τον Μάρτιο του 2013»

{loadposition ba_textlink}

Ο υπουργός εξωτερικών κος Ιωάννης Κασουλίδης «ανοίγει τα χαρτιά του» στην 24 για το ζήτημα της Ελλάδος, το Κυπριακό, την Τουρκία, καθώς και τον ρόλο της ΕΕ και άλλων δυνάμεων στην επίλυση του Εθνικού ζητήματος της χώρας.

24: Κύριε υπουργέ, δεδομένου ότι η συνέντευξη που μας παραχωρείτε, δίδεται εν μέσω των γεγονότων που αφορούν την Ελλάδα, θα θέλατε να μας κάνετε ένα πρώτο σχόλιο σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στην χώρα;

«Η ουσία είναι μια: Οτι η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός πάνω στον οποίον εδράζονται οι Αρχές και οι Αξίες της ΕΕ, – παράλληλα με τον Χριστιανισμό και τον Ρωμαϊκό πολιτισμό – παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης. Γιατί εκεί ανήκει. Και αυτό είναι η ουσία την οποία πρέπει να δούμε εάν θέλουμε να κοιτάζουμε μακροχρόνια και σε έναν ορίζοντα που δεν είναι μόνο το παρόν. Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση αριθμών. Αυτή είναι η ουσία. Και αυτό, τουλάχιστον αυτήν την στιγμή, έχει επιβεβαιωθεί. Από εκεί και πέρα, ο Ελληνικός λαός θα περάσει δύσκολες εποχές, αλλά εάν όλα πάνε κατ’ευχήν, θα δει στο τέλος το φως στην άκρη της σύραγγας. Ιδιαίτερα αν ακολουθήσει, όπως υπάρχει η δέσμευση, η αναδιάρθρωση του χρέους, που να προβλέπει κατ’εμένα και μακροχρόνια αποπληρωμή, μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και απαλλαγή απο πληρωμή στα πρώτα χρόνια μέχρις ώτου η Ελλάδα βρει τα πόδια της και φυσικά να βρεθεί λύση πάνω στο θέμα του επιτοκίου με το οποίο θα ξεχρεωνει το χρέος».

24: Ηταν ισχυρότερη η πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα από εκείνη που έπρεπε;

«Ξανάζησα, αυτή τη φορά από μακριά, τα ίδια, που ζήσαμε στις 13 Μαρτίου 2013. Είναι εντελώς άνισος ο αγώνας. Μάλιστα, όταν με ρώτησαν τότε, είχα πει ότι δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει αυτά που πέρασε η Κύπρος. Ομως, από την άλλη πιστεύω ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός χειρίστηκε σωστά το θέμα, ζυγίζοντας την ευθύνη, αλλά και το ιστορικό πεπρωμένο της Ελλάδας».

24: Με όλα αυτά που συμβαίνουν, η εκτίμησή σας είναι πως Κύπρος και Ελλάδα «δένονται» ακόμη περισσότερο, ή ότι καθεμια τραβά τον δρόμο της, δεδομένου του γεγονότος ότι έχει διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα;

«Ήρθαν από την Ελλάδα για να ευχαριστήσουν την Κυπριακή Κυβέρνηση για την συμπαράσταση προς την Ελλάδα. Εγώ απάντησα ότι δεν αποδέχομαι τα ευχαριστήρια διότι έπραξα το καθήκον μου σαν Ελληνας της Κύπρου. Και εγώ και ο ΠτΔ, καθώς και η υπόλοιπη Κυβέρνηση».  

24: Να περάσουμε στα της Κύπρου τώρα. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ δήλωσε ότι τα «σύγχρονα κράτη δεν χρειάζονται εγγυήσεις», ενώ κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο CNN Turk έκανε λόγο για ανάγκη απόσυρσης των στρατευμάτων προκειμένου να υπάρξει Λύση του Κυπριακού προβλήματος. Θα θέλαμε το σχόλιό σας πάνω σε αυτά και εάν προβλέπεται οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης της γειτονικής χώρας ως εγγυήτριας δύναμης εν όψει πολυμερούς για το Κυπριακό τον Σεπτέμβριο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας από την εισβολή του 1974 και εντεύθεν ήταν και παραμένει η παράνομη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο δια των στρατευμάτων της στα κατεχόμενα. Η διαπίστωση αυτή έθετε αυτόματα και τον στόχο της δικής μας πλευράς, ο οποίος παραμένει αμετάθετος στην αποχώρηση της Τουρκίας και των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι που θα επιτευχθεί και θα επέλθει με τη λύση του Κυπριακού. Τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σαφή και μιλούν αφεαυτών. Θα πρέπει να πω ότι έχουμε συμφωνήσει με την άλλη πλευρά ότι δεν θα διαπραγματευόμαστε δημόσια προβαίνοντας σε τοποθετήσεις στα ΜΜΕ επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε άλλο επί του όλου θέματος. Μια διόρθωση μόνο. Δεν έχει συμφωνηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα πολυμερούς για το Κυπριακό τον προσεχή Σεπτέμβριο».

24: Κύριε υπουργέ, θεωρείτε ότι τα σκάνδαλα στην Τουρκία, η εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα και το τελευταίο αποτέλεσμα των εκλογών θα της κοστίσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ που κάποιοι σαφέστατα επιθυμούν, ή υπάρχει κωλυσιεργία από τουρκικής πλευράς για συγκεκριμένους σκοπούς;

«Οι εκλογές στην Τουρκία κατέδειξαν ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας. Το πώς και αν θα επηρεαστούν οι θέσεις της Τουρκίας στα διάφορα διεθνή ζητήματα ως αποτέλεσμα των πολιτικών συμπράξεων, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε. Ωστόσο, η ενταξιακή διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί κάθε υποψήφια χώρα είναι σαφής και ξεκάθαρη, ενώ προβλέπει σειρά υποχρεώσεων και μέτρων εναρμόνισης σε διάφορους τομείς. Συνεπώς, δεν μπορούν να υπάρξουν παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, ούτε προνομιακή μεταχείριση κάποιων κρατών. Εξάλλου, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ήδη αρκετά προβληματική ένεκα της απροθυμίας της να εκπληρώσει τις Κυπρογενείς της υποχρεώσεις, οι οποίες αν εφαρμόζονταν θα προσέδιδαν δυναμική και θα ενίσχυαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

24: Θα θέλαμε το σχόλιό σας σε ό,τι αφορά την παρέμβαση της ΕΕ, καθώς και άλλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ στο Κυπριακό. Θεωρείτε ότι πρέπει να επέμβουν, ή να λυθεί με την παρουσία όσο των δυνατόν λιγότερων παραγόντων πέραν των άμεσα εμπλεκομένων;

«Η ΕΕ χρειάζεται να είναι παρούσα και άμεσα εμπλεκόμενη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αφού το ομόσπονδο κράτος που θα επέλθει από τη λύση θα είναι μέλος της ΕΕ και θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες και το κεκτημένο της Ένωσης. Επί του παρόντος, με τον τρόπο που λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση άλλων δυνάμεων. Παρεμβάσεις ενδεχομένως να είναι χρήσιμες στη συνέχεια, όταν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε πιο καθοριστικό στάδιο. Ωστόσο, οι παροτρύνσεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς την Τουρκία, έτσι ώστε να συμβάλει εποικοδομητικά και να λειτουργήσει βοηθητικά προς την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης είναι θεμιτές και καλοδεχούμενες».

24: Η επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ κρίθηκε άκρως επιτυχημένη. Την ίδια ώρα, η είδηση ότι Ο Β. Νετανιάχου και ο Ρ.Τ. Ερντογάν είχαν μυστική συνάντηση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία κάνει το γύρο του κόσμου. Σας ανησυχούν, τόσο για το Ισραήλ, όσο και για οποιαδήποτε χώρα, οι επαφές με την Τουρκία, την στιγμή που καταβάλλεται σαφής προσπάθεια από τον ΠτΔ να χτίσει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, όχι μόνο για το κυπριακό, αλλά και γενικότερα για άλλα θέματα όπως η ενέργεια;

«Δεν υπήρξε καμιά συνάντηση Ερντογάν – Νετανιάχου, παρά μόνο συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι οι σχέσεις μεταξύ δύο κρατών δεν είναι σχέσεις μηδενικού αθροίσματος. Υπενθυμίζω ότι κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα στο Ισραήλ και κατόπιν παρότρυνσης του ιδίου, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά. Αμέσως μετά, ακολούθησε τηλεφώνημα του κ. Νετανιάχου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να του μεταφέρει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ».

24: Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ, πέραν του ανοίγματος των Βαρωσίων, των όσων αποφασίζονται για τα οδοφράγματα κλπ., έχει γίνει πάρα πολύς λόγος για το αεροδρόμιο της Τύμπου και το κατά πόσον αυτό πρέπει να «ανοίξει» με την έννοια της αναγνώρισης. Επειδή, αυτό το ζήτημα έχει σχολιαστεί ουκ ολίγες φορές στα ΜΜΕ, θα θέλατε να μας δώσετε μια απάντηση πάνω στην άποψή σας σε αυτό το θέμα για να σταματήσει και η λεγόμενη παραφιλολογία στο ζήτημα;

«Δεν μπορώ να ανοίξω το θέμα εκ νέου γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ότι και να πω θα είναι παραφιλολογία. Πολλοί, εσκεμμένα εγείρουν το εν λόγω ζήτημα, νομιζόμενοι ότι προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση και δημιουργία προσδοκιών. Γι αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορώ να πω περισσότερα. Όταν έρθει η ώρα να μιλήσουμε για ένα τέτοιο θέμα τότε θα μιλήσουμε».

24: Θα θέλαμε την θέση σας ως προς τον ρόλο της Ελλάδας στο Κυπριακό. Σας ικανοποιεί η στάση της εως τώρα; Το υπουργείο εξωτερικών έχει μιλήσει επανειλημμένα για απόσυρση στατευμάτων από την Μεγαλόνησο.

«Νομίζω θα πρέπει να αναμένετε την απάντησή μου γιατί είναι αυτονόητη και προφανής. Ασφαλώς και είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαχρονική θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό. Η αποχώρηση του τουρκικού στρατού δεν αποτελεί μόνο την θέση της Ελλάδος, αλλά είναι το φυσικό επακόλουθο της λύσης του Κυπριακού».

24: Ποια είναι η άποψή σας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Είστε αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει λύση; Και ποια είναι η θέση σας για τον αγώνα Αναστασιάδη-Ακιντζί;

«Δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε με τον αγώνα Αναστασιάδη – Ακιντζί. Αν αναφέρεσθε στον εν εξελίξει διάλογο, θα πρέπει να πω ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα. Είναι εμφανής η βούληση των δύο πλευρών για σμίκρυνση των αποστάσεων και επίτευξη προόδου, στοιχεία τα οποία δημιουργούν αισιοδοξία. Εξάλλου είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!