Κλείσιμο Blinkers: 45 οικογένειες έμειναν στον δρόμο!

{loadposition ba_textlink} 

Στο Γραφείο Ανεργίας οδηγήθηκαν 45 υπάλληλοι λόγω του κλεισίματος της Blinkers, ένας χώρος που για χρόνια αποτελούσε σήμα κατατεθέν στη νυχτερινή ζωή της Λευκωσίας. Αυτό αποκάλυψε στην «24» ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης.

Προ ημερών η Αστυνομία προχώρησε σε ξαφνικές εφόδους σε διάφορα κέντρα αναψυχής και νυχτερινά κέντρα σε όλη την Κύπρο, ελέγχοντας το κατά πόσο τηρούν τις νομοθεσίες.

Η «24» επικοινώνησε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, αφού η λέξη «διασκέδαση» κρύβει πίσω της μία κοινωνική, αλλά και πολιτική προέκταση.

Οδηγούνται σε κλείσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, οι πρόνοιες του παρόντος νομοσχεδίου που αφορά τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ένα κέντρο διασκέδασης δικαιούται να λειτουργεί, πρέπει να αναθεωρηθούν, αφού γνωστά νυχτερινά κέντρα είτε έκλεισαν, είτε έχασαν πολλούς πελάτες.

«Για παράδειγμα, με το που έκλεισε η Blinkers, 45 άτομα βρέθηκαν στο Γραφείο Ανεργίας. Δηλαδή, 45 οικογένειας έμειναν εκτεθειμένες. Η βιομηχανία αυτή προσφέρει πολλά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στον τομέα της ανεργίας, αφού εργοδοτεί πάρα πολλά άτομα», τόνισε ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ.

Οι δύο κατηγορίες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης, ανέφερε στην «24», πως τα νυχτερινά κέντρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα μπαράκια, στα οποία επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους, αλλά απαγορεύεται η πώληση οινοπνευματωδών ποτών. Η δεύτερη είναι τα clubs στα οποία δικαιούνται να εισέρχονται άτομα άνω των 17 ετών και επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ. «Φυσικά είναι ηθική υποχρέωση του εκάστοτε υπαλλήλου να μην σερβίρει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ σε κάποιο νεαρό», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

Τα ποτά «πόμπες»

Κατά διαστήματα κυκλοφορούν φήμες για υποστατικά τα οποία σερβίρουν στους πελάτες τους νοθευμένα ποτά, τις γνωστές «πόμπες». Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν σε αυτή τη διαδικασία. Ο έλεγχος της ποιότητας των ποτών που σερβίρονται αφορά τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, έτσι ώστε να φύγουν οι οποιεσδήποτε σκιές για την ποιότητα διασκέδασης. Σκιές που δημιουργούνται από λίγους. Θέλουμε να παρέχουμε ασφαλή και υγιή διασκέδαση σε όλους».

Τι ισχύει για το κάπνισμα

Όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, αυτή τη στιγμή τα κέντρα διασκέδασης βρίσκονται υπό καθεστώς πλήρους απαγόρευσης όσο αφορά το κάπνισμα και όσοι παρανομούν καταγγέλλονται.

Παράλληλα όμως, δήλωσε πως έγιναν κινήσεις για αλλαγή στο νόμο, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υποστηρίξαμε τους καπνιστές, αλλά το δικαίωμα ενός επιχειρηματία να υποστηρίξει την επιχείρησή του».

Συμπλήρωσε ακόμη πως «είναι μια νομοθεσία η οποία ουσιαστικά γελοιοποιείται, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Επίσης, τόνισε ότι «υπάρχουν χώροι στους οποίους η Αστυνομία δεν έχει πάει και ούτε πρόκειται να πάει».

Ακόμη, ανέφερε ότι έγινε πρόταση με την οποία σε χώρους κάτω των 100 τ.μ., ο ιδιοκτήτης να έχει την επιλογή να παρέχει χώρο στους καπνιστές εντός του υποστατικού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης να έχει το δικαίωμα επιλογής αν θα επιτρέπει το κάπνισμα κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Η καθυστέρηση στη ψήφιση του νομοσχεδίου

Ο κ. Λεβέντης άφησε αιχμές κατά του Κράτους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη ψήφιση των τροποποιήσεων που πρότεινε ο ΠΑΣΙΚΑ για τα κέντρα διασκέδασης. Συγκεκριμένα ανέφερε πως υπάρχουν αδυναμίες στη νομοθεσία, όπως για παράδειγμα οι άδειες εκπομπών ήχου, συμπληρώνοντας πως έτσι «οι ιδιοκτήτες είναι εκτεθειμένοι στο νόμο». Ακόμη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα νυχτερινά κέντρα έχουν το δικαίωμα να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 3 το πρωί και να μπορούν να έχουν μουσική μέχρι και 15 λεπτά πριν το κλείσιμό τους. Αντίθετα, στα κέντρα διασκέδασης ναι μεν παραχωρείται το ίδιο δικαίωμα στο ωράριο, αλλά τους επιτρέπεται να «παίζουν» μουσική μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, νόμος που πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ είπε πως «προκαλούμε δημόσια του Υπουργείο Εσωτερικών να διαβουλευθούμε μαζί και να κάνουμε τροποποιήσεις στο υπάρχον νομοσχέδιο, αλλά παρατηρείται μία αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους του Κράτους.

Η πρόταση του ΠΑΣΙΚΑ

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση προχώρησε πριν χρόνια ο ΠΑΣΙΚΑ η οποία όμως έμεινε στα συρτάρια της Βουλής. Σύμφωνα με την πρόταση, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας νυχτερινών κέντρων που θα επικεντρώνονταν μόνο σε ανήλικους. Σύμφωνα με την πρόταση, η δημιουργία των νέων κέντρων θα παρείχε σε ανήλικους, κάτω των 17, την ίδια διασκέδαση με τη διαφορά ότι δεν θα επιτρεπόταν η πώληση αλκοολούχων ποτών.

Ο κ. Λεβέντης είπε πως η Νομική Υπηρεσία τότε είδε με καλό μάτι την πρόταση του ΠΑΣΙΚΑ, αλλά για κάποιο λόγο, ακόμη, δεν συζητήθηκε στη Βουλή.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε πως «στην ουσία αυτό που ζητούμε είναι να υπάρχουν νομοθεσίες, οι οποίες θα επιτρέπουν σε κάθε ιδιοκτήτη να λειτουργεί την επιχείρησή του απρόσκοπτα, αλλά παράλληλα θα συλλαμβάνει αυτόν που παρανομεί».

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 9/11/2014