Κόμματα και Εκκλησία “τρώνε” με χρυσά κουτάλια – Καμία ανάπτυξη στην Κύπρο για 20 χρόνια (vid)

 

Aλλά και η ευθύνη της Εκκλησίας είναι τεράστια.

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στο 24h ο Πρόεδρος του ΛΑΣΟΚ, Λάκης Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου, ο άνθρωπος που υπήρξε συνεργάτης του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμερ, αλλά και του τωρινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Ανατασιάδη, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του, κατακεραυνώνοντας πολιτικά κόμματα και Εκκλησία.

Μερικά από τα κύρια σημεία της συνέντευξης του κ. Ιωάννου:

Μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση έχουν όλοι οι Πρόεδροι από 1960.

Είτε ΑΚΕΛ είτε Συναγερμός έχουν την ίδια πολιτική, τρώνε από την ίδια κούπα με χρυσά κουτάλια.

Όλα τα κόμματα ελέγχονται από τους ίδιους ανθρώπους, αυτούς τους πολυεκατομμυριούχους.

Δε θα υπάρξει ανάπτυξη στην Κύπρο για τα επόμενα 20 χρόνια.

 

Του Γιώργου Πετρή 

 

Κύριε Ιωάννου παρατηρώντας το βιογραφικό σας, έχετε διατελέσει σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμερ. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Είχα πάει για σπουδές τέλος του 1982 στη Σουηδία. Ήμουν στο Πανεπιστήμιο του Λουμ και σε μια επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού της Σουηδίας, του Πάλμερ, ο οποίος ήταν απλός άνθρωπος και του άρεσε να συζητά με φοιτητές, ξεκίνησε μία συζήτηση και εγώ έκανα μία πρόταση για το επίδομα οικοκυράς η οποία υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας μεταγενέστερα.

Η πρόταση μου ενθουσίασε τον Πάλμερ, είχαμε μια περαιτέρω συνάντηση κατ’ ιδίαν, συζητήσαμε αρκετά θέματα, μου είχε προταθεί να λάβω μέρος σαν ένας σύμβουλός του και αυτή η σχέση διατηρήθηκε μέχρι τη μέρα που επέστρεψα πίσω στην Κύπρο, περίπου δύο χρόνια.

Είχατε μια επιτυχημένη καριέρα στη Σουηδία. Πώς αποφασίσατε να φύγετε από τη Σουηδία, ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, και να έρθετε πίσω στην Κύπρο;

Τότε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έγραφε πολύ συχνά «ο Κύπριος σύμβουλος του Πάλμερ», μετά όταν επέστρεψε δεν βλέπουμε καμία δήλωση σε καμία εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν πουθενά δηλώσεις σας και έχετε αποκλειστεί από κάποια τηλεοπτικά κανάλια. Ο λόγος που έγινε αυτό;

Δυστυχώς στην Κύπρο βλέπουμε ένα κατεστημένο το οποίο ελέγχει τα πάντα. Ελέγχει τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, τα κόμματα, το κράτος, τις υψηλόμισθες θέσεις κλπ. Εμείς είπαμε από την πρώτη μέρα που ιδρύσαμε το ΛΑΣΟΚ, ότι στόχος μας είναι να στηρίξουμε το μη προνομιούχο πολίτη, τον πολίτη που έχει ανάγκη, δεν είμαστε εναντίον του κεφαλαίου, απλώς ιδεολογία μας είναι ο κάθε πολίτης να παίρνει το κομμάτι από την πίτα που του ανήκει.

Άλλο κομμάτι παίρνει ένας ανάπηρος ο οποίος χρειάζεται δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος και άλλο κομμάτι ένας μεγαλοεπιχειρηματίας που χρειάζεται άλλη στήριξη για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πρέπει να φορολογηθεί έτσι ώστε ο φτωχός συνάνθρωπός μας να μπορεί να σπουδάσει δωρεάν στη χώρα του. Στηρίζουμε όλο το φάσμα του πολίτη της Κύπρου.

Λόγω του ότι ιδρύσαμε το Γραφείο των Δικαιωμάτων του πολίτη και σταθήκαμε δίπλα από τον μη προνομιούχο και φτωχό, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το κατεστημένο. Στην Κύπρο  δυστυχώς βλέπουμε μια τάξη του 10% του πληθυσμού να ελέγχει τα πάντα και τα κόμματα. Είτε ΑΚΕΛ είτε Συναγερμός έχουν την ίδια πολιτική, τρώνε από την ίδια κούπα με χρυσά κουτάλια. 

Παρόλο που το ΛΑΣΟΚ υποστηρίζει τα δικαιώματα του απλού λαού, της μεγαλύτερης μάζας του πληθυσμού, η δημοτικότητα αν και θα έπρεπε να έχει ψηλά ποσοστά δεν βρίσκεται στις ψηλές θέσεις.

Το 10% του κόσμου πιθανό να ξέρει το ΛΑΣΟΚ για το λόγω του ότι υπάρχει φίμωση. Αν ένα κόμμα που το γνωρίζει το 10%  του πληθυσμού πήρε σχεδόν 1% στις εκλογές, σημαίνει του αναλογεί ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα. Αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούν τα υφιστάμενα κόμματα, που προσπαθούν να μην ακουστεί το όνομα ΛΑΣΟΚ, είτε το όνομα Λάκης Ιωάννου. Εγώ για 4-5 χρόνια έκανα ένα πρόγραμμα στο «Σίγμα» με παρέμβαση του Προεδρικού, επί προεδρίας Χριστόφια, τερματίστηκε το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, για έξι μήνες ξεκίνησα στο «Έχεις μέσον», αλλά με παρέμβαση του ΔΗΣΥ τερματίστηκε κι εκείνο το πρόγραμμα. Αυτή είναι η κατάσταση της Κύπρου. Καταγγείλαμε στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές, στην ΕΕ τη φίμωση και ο ΟΟΑΣΕ τιμώρησε το ΡΙΚ με ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αλλά δυστυχώς επειδή το πρόστιμο πληρώνεται από τον φορολογούμενο πολίτη δεν ενδιαφέρει κανένα απολύτως.

Μήπως θα έπρεπε εσείς να κινηθείτε και να προβάλετε την ιδεολογία, τις θέσεις του κόμματος και τον Λάκη Ιωάννου σαν προσωπικότητα, χωρίς να στηριχτείτε σε τηλεοπτικές εκπομπές;

Κάνουμε ζωντανές ομιλίες οπουδήποτε, χρησιμοποιούμε το Facebook γιατί είναι το μόνο ελεύθερο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, δεν υπάρχει καμιά φίμωση, μπορούμε να γράψουμε ότι θέλουμε, βλέπουμε την ανταπόκριση του κόσμου και για αυτό ανησυχεί το κατεστημένο.

Όταν λέω πολιτικό κατεστημένο, λέω τις οικογένειες που ελέγχουν τα υφιστάμενα κόμματα και δε θέλουν να αφήσουν τον κόσμο να μάθει τις προτάσεις του ΛΑΣΟΚ. Στις τελευταίες Εκλογές, χωρίς καμιά σχεδόν παρουσίαση από τα κανάλια, αν εξαιρέσουμε κάποια πεντάλεπτα που είχα, πήρε 0,8%.

Ο κ. Χριστόφιας έριξε ευθύνες και κατακεραύνωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και βλέπω στις δικές σας προτάσεις να αναφέρεστε στην Εκκλησία. Συμμερίζεστε την άποψη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ότι μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην Κύπρο έχει η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος;

Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση έχουν όλοι οι Πρόεδροι από 1960. Για να γίνει αντιληπτό, κάθε Κυβέρνηση διόριζε πέντε Δημοσίους Υπαλλήλους καθημερινά για τα τελευταία 50 χρόνια.  Αυτή ήταν η μεγάλη καταστροφή, γιατί μια χώρα με το μέγεθος της Κύπρου χρειάζονταν 25 με 30 χιλιάδες Δημόσιους Υπαλλήλους και όχι 75 χιλιάδες. Δεν γίνεται στην Κύπρο ένας Διευθυντής Υπουργείου να παίρνει 104 χιλιάδες το χρόνο και στην Ελλάδα 18 χιλιάδες το χρόνο και στην Αγγλία 35 χιλιάδες. Σε αυτό φέρει ευθύνη η Κυβέρνηση ΧριστόφιαΟ κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί, πρέπει να πει τέλος. 

Το Φεβρουάριο είχα πει ότι τον Μάρτη θα έχουμε κούρεμα καταθέσεων, ενώ τα άλλα κόμματα έβγαζαν λεφτά από την Κύπρο, βγήκαν 6,5 δις από το τραπεζικό μας σύστημα παράνομα. Οι ευθύνες είναι σε όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. 

Είναι τεράστια η ευθύνη της  Εκκλησίας. Η περιουσία της Εκκλησίας προήλθε λόγω της Τουρκοκρατίας, που ο κάθε ο Κύπριος αντί πλήρωνε το 10% σε φόρους στην τουρκοκρατία, μεταβίβαζε την περιουσία του στην Εκκλησία. Αυτή την περιουσία η Εκκλησία την εκμεταλλεύεται. Μπορούσε να χτίσει κατοικίες, σε συνεργασία με του Δήμους και όσος κόσμος χάσει την κατοικία του στα επόμενα χρόνια να έχει ένα κατάλυμα.

Έχετε προτάσεις για να έλθουν στην Κύπρο 8,5 δις και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Για ποιο λόγο πιστεύετε η προηγούμενη και η σημερινή Κυβέρνηση δεν ενστερνίστηκαν την άποψή σας; 

Όλα τα κόμματα ελέγχονται από τους ίδιους ανθρώπους, αυτούς τους πολυεκατομμυριούχους που δίνουν κάποιες συνδρομές στα κόμματα αυτά, μισού και ενός εκατομμυρίου. Τα κόμματα έχουν προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ετησίως. Που βρίσκουν αυτά τα λεφτά; Δεν έχουμε κανένα οργανισμό που να ελέγχει πως διαχειρίζονται τα κόμματα αυτά τα λεφτά; 

Ο λόγος που δεν επιστρέφουν αυτά τα λεφτά στην Κύπρο είναι γιατί όταν σε χρηματοδοτεί κάποιος, στέκεις προσοχή όταν σου σφυρίζει. Είχαμε κατακρίνει και τον Τάσο Παπαδόπουλο για τη φορολογική αμνηστία. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μέσα του ’14 θα αποφασίσει για τη φορολογική αμνηστία.

Η Κυβέρνηση έχει δεχθεί τα εύσημα από την Τρόικα και την ΕΕ ότι κάνουμε σωστά και σταθερά βήματα προς το καλύτερο και προβλέπουν ότι μέσα στο ΄14 ή στο ΄15 η οικονομία καλυτερεύσει; Πιστεύετε θα γίνει κάτι τέτοιο;

Είχαμε δει στις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι το Δεκέμβριο, θα είχαν αρθεί τα μέτρα στο τραπεζικό σύστημα. Αν γίνει αυτό η Τράπεζα Κύπρου θα κλείσει, το μέλλον της Τράπεζας και του Τραπεζικού Συστήματος είναι δυσοίωνο.  Κανένα μέτρο δε θα αρθεί και τα εύσημα που έχουμε πάρει είναι γιατί τηρούμε το Μνημόνιο.

Δε θα υπάρξει ανάπτυξη στην Κύπρο για τα επόμενα 20 χρόνια. Σε όλες τις πόλεις, βλέπουμε καταστήματα κλειστά, τους ανέργους να αυξάνονται.

Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όταν τερματιστεί στο εξάμηνο η εργασία τους, δικαιούται επίδομα από το Γραφείο Ευημερίας για το ενοίκιο τους και άλλες βασικές ανάγκες. Δυστυχώς στο Κράτος το έχουν στο συρτάρι κρυφά.