Κουκουλώνει ποινικές υποθέσεις το… δημόσιο συμφέρον;

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

 Ξέρετε αλήθεια πότε η Γενική Εισαγγελία μπορεί να διατάξει την διακοπή μιας ποινικής δίωξης; Μπορείτε να το φανταστείτε;

 Μπορείτε να σκεφτείτε κάτω από ποιες προϋποθέσεις, ποια είναι δηλαδή τα κριτήρια, για να πει «στοπ» σε μια ποινική δίωξη;

 Και όμως δεν υπάρχουν κριτήρια. Σωστά το διαβάζετε. Αρκεί ένα «για το δημόσιο συμφέρον» και κάποιος καθάρισε. Και ποιος καθορίζει τι είναι το δημόσιο συμφέρον; 

Το άρθρο 113.2 του Συντάγματος είναι ξεκάθαρο: Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, έχει εξουσία κατά την κρίση του, προς το δημόσιο συμφέρον, να κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνεται και συνεχίζει ή διακόπτει οποιαδήποτε διαδικασία ή διατάσσει δίωξη εναντίον οποιουδήποτε προσώπου στη Δημοκρατία για οποιοδήποτε αδίκημα. Η εξουσία αυτή μπορεί να ασκείται από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω υπαλλήλων που υπάγονται σε αυτόν και ενεργούν υπό και σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι καθημερινά ο Γενικός Εισαγγελέας δέχεται πιέσεις για αναστολή ποινικών διώξεων από τους «κορυφαίους» με αποτέλεσμα ουσιαστικά να γίνεται μια προσπάθεια για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. 

Και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αποτελεί «δημόσιο συμφέρον» εάν κάποιος δεν έχει καταβάλει το ΦΠΑ, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ή ακόμη και για ιδιωτικές υποθέσεις. Και όμως οι «επώνυμοι» κάνουν ότι μπορούν για να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νόμου.

Και ερωτώ: Ο Δημοσιογράφος κ. Γράβαρης γιατί φυλακίστηκε για 4500€ την ώρα που άλλοι είναι έξω για εκατομμύρια όπως π.χ. ο κ. Ορφανίδης που πήρε το μαξιλάρι προστασίας από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα; 

Μπροστά μας έρχεται, αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνετε, ένα τσουνάμι εξελίξεων. Που θα φέρει την Γενική Εισαγγελία να πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. 

Και συνεχίζω για την ενημέρωση όλων με το τι γράφει για το θέμα ο Περί Ποινικής Δικονομίας νόμος (Κεφ 155): Σε οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής πριν από την απόφαση ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δύναται να καταχωρήσει αναστολή δίωξης, είτε ανακοινώνοντας αυτό στο Δικαστήριο είτε πληροφορώντας το Δικαστήριο γραπτώς ότι η Δημοκρατία προτίθεται να διακόψει τη διαδικασία και για αυτό ο κατηγορούμενος αμέσως απαλλάσσεται ως προς το κατηγορητήριο ή το κατηγορητήριο που καταχωρίστηκε σε Κακουργιοδικείο για το οποίο καταχωρείται η αναστολή δίωξης.

Δεν γίνεται κύριοι ο απλός πολίτης να περνάει από την διαδικασία της δίκης την ώρα που άλλοι να την γλιτώνουν επειδή έχουν…πλάτες. 

Το άρθρο μου πιστέψτε με δεν γράφεται τυχαία… Πολύ σύντομα θα έρθουμε να συζητάμε όλοι μας μια απόφαση που λήφθηκε «για δημόσιο συμφέρον». 

Εις το επανιδείν…