Ξανά απ’ την αρχή

{loadposition ba_textlink} 

Με οριοθετημένη τη βάση λύσης που θέλουν οι Τούρκοι από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του κ. Ερντογάν, που μιλάει για ομοσπονδιακή λύση δύο κρατών, πιάνει δουλειά ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Espen Barth Eide. Ο απεσταλμένος του Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, ξεκινά τη δράση του, την ώρα που συνομιλίες Αναστασιάδη – Έρογλου είχαν φτάσει στο τέλος της 2ης φάσης, όπου οι δύο πλευ¬ρές έχουν καταθέσει τις θέσεις τους, την τ/κ πλευρά να ζητά να περάσουμε στο λεγόμενο «πάρε – δώσε» και την ε/κ από την πλευρά της να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο έγγραφο σημαντικών συγκλίσεων για να «μπούμε στα βαθιά».

Ο K.Eide στις κατ’ ιδίαν επαφές του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον κατοχικό ηγέτη πήρε μια πρώτη γεύση του τι θα συναντήσει στις απευθείας συνομιλίες των δύο ηγετών. Τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης και όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν την περασμένη Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίζουν τις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης μετέφερε στους δύο ηγέτες την προσδοκία ότι καθώς οι ηγέτες ετοιμάζονται να εισέλθουν στην επόμενη φάση, θα δείχνουν αφοσίωση και θάρρος στη βάση της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου.

Χωρίς ουσία οι επόμενοι μήνες

Η «24» είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2015 δεν θα πρέπει να περιμένουν σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Από τη μία, οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα και από την άλλη οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία δημιουργούν ένα πλαίσιο που εμποδίζει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα η Άγκυρα διαψεύδει τη Λευκωσία και όσους πίστευαν ότι ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερνογάν θα προχωρούσε σε κινήσεις που θα έδειχνα τη βούληση για να προχωρήσει η διαδικασία.

Κλειστή πόρτα για Αμμόχωστο

Μετά την αναφορά του κ. Ερντογάν για λύση στη βάση δύο κρατών ήρθε ο νέος Υπουργός Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ με δηλώσεις του να κλείσει την πόρτα στο ενδεχόμενο της άμεσης επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της. Ακόμη απέκλεισε το ενδεχόμενο του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αερολιμένων στα πλοία και στα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι αυτή η συγκεκριμένη περίοδος δεν προσφέρεται για κινήσεις καλής θελήσεως. «Ξεχάστε το Βαρώσι, ξεχάστε και τις ρυθμίσεις στο εδαφικό», είναι το μήνυμα του νέου Υπουργού Ε.Ε. της Τουρκίας. «Άφησε τα λιμάνια. Να επικεντρώσεις την προσοχή στου στη λύση», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα του κ. Μποζκίρ προς τη Λευκωσία. Ο κ. Μποζκίρ έπλεξε το εγκώμιο των ΗΠΑ σχετικά με τη στάση, την οποία τηρούν στο Κυπριακό. Κατά την άποψή του, σε αντίθεση με την Ε.Ε., οι ΗΠΑ συμβάλλουν στην πρόοδο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Το «πρόσωπο» του Eide

Πάντως η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη υπό τις περιστάσεις με τον διορισμό του Νορβηγού πολιτικού. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για είσοδο της Νορβηγίας στην ΕΕ κάτι που τελικώς δεν υπερψηφίστηκε από τον νορβηγικό λαό σε δημοψήφισμα. Χαρακτηριστική ήταν η άποψή του για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρί¬ση στην ΕΕ, η οποία εκφράστηκε σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2012 τονίζοντας ότι «πιστεύω ότι η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη. Λιγότερο Ευρώπη ή κάποιο είδος αποσύνθεσης δεν είναι μόνο λάθος, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά επικίνδυνο».

Το δεύτερο δεδομένο που θεωρεί σημαντικό η Λευκωσία είναι το γεγονός ότι είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν δίστασε τον Μάρτιο του 2012, όταν διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας να έρθει σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούνσεν σχετικά με τη χρήση πληροφοριών που αποκτώνται κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και γίνεται παραβίαση των διεθνών συμβάσεων.

Στο μυαλό του Ερντογάν

Αίσθηση προκαλούν τα όσα γράφει η Guardian για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του Ταγίπ Ερντογάν. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όποιο τηλεοπτικό κανάλι και αν βάλεις θα τον δεις μπροστά σου». Χαρακτηριστικά η κρατική τη-λεόραση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκ-στρατείας έδειξε «Ταγίπ» για 553 λεπτά συνολικά και τον βασικό του αντίπαλο… μόλις 3 λεπτά.

Ο κ. Ερντογάν βλέποντας τις κινήσεις που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να τον μιμηθεί με ακόμη πιο κομβικές κινήσεις. Το σχέδιο είναι να κερδίσει αρκετές έδρες στις εκλογές -που πρέπει να γίνουν πριν από τον Ιούνιο- του χρόνου για να αλλάξει το Σύνταγμα, αναβαθμίζοντας τη νέα θέση του και υποβαθμίζοντας τη θέση όποιου αναλάβει πρωθυπουργός τη στιγμή της αλλαγής.

 

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη “24”, στις 7/9/2014.