Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το Κυπρο-Ρωσικό Φεστιβάλ (pics&vids)

Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο το Σάββατο 6, όσο και την Κυριακή 7 Ιουνίου, οπότε και έλαβε χώρα το Φεστιβάλ, το οποίο για μια ακόμη χρονιά στήριξε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδέχθηκε μαζί με τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου η πρόεδρος του Κυπρορωσικου Φεστιβάλ κα Ναταλία Καρτάς, προσφέροντας ψωμί και αλάτι, όπως παραδοσιακά υποδέχονται τους φιλοξενουμενους στη Ρωσία.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά και την χαρά του, καθώς και την ευγνωμοσύνη του προς τον αριθμό των Ρώσων επιχειρηματιών και επενδυτών που συνεχίζουν να στηρίζουν τη Κύπρο, σε μια δύσκολη όπως ανέφερε περίοδο για την χώρα. Ακόμη τόνισε πώς το Κυπρορωσικό Φεστιβάλ εδώ και μια δεκαετία προσελκύει χιλιάδες κόσμου ενώ έχει καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά γεγονότα στη πολιτιστικό καλεντάρι της χώρας.

Ο πρέσβυς της Ρωσίας στην Κύπρο κ. Στάνισλαβ Οσάτσι, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την διοργάνωση του 10ου Κυπρορωσικού Φεστιβάλ, ανέφερε πως το 2015 είναι μια χρονιά όπου οι Κυπρορωσικές σχέσεις ενδυναμώνονται ακόμη περισσότερο και αυτό αποδεικνύεται από τις δύο επισκέψεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μόσχα και την σύναψη συμφωνιών στρατηγικής σημασίας.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Ανδρέας Χρίστου τόνισε τη σημασία που αποδίδεται από τον Δήμο Λεμεσού στη φετινή 10η διαδοχική διοργάνωση του Φεστιβάλ, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας, οι οποίοι είναι είτε ρωσικής καταγωγής ή δεν ομιλούν τη ρωσική γλώσσα και επισκέπτονται το Κυπρορωσικό Φεστιβάλ.

Μιλώντας στο 24Η, η πρόεδρος του Κυπρορωσικού Φεστιβάλ κα Ναταλία Καρτάς δήλωσε χαρακτηριστικά: ”Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι το φεστιβάλ δεν φέρνει κοντά μόνο Ρώσους και Κύπριους, αλλά ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν στην Κύπρο. Και πλέον αυτό το event είναι άκρως διεθνές. Στις τρεις σκηνές του θεάτρου ανέβηκαν συνολικά 1500 χορευτές και τραγουδιστές. Πέρυσι το φεστιβάλ παρακολούθησαν 12.000 άνθρωποι, φέτος, είμαι βέβαια ότι η ανακοίνωση της Αστυνομίας θα αφορά πολύ περισσότερα άτομα”. 

Οπως μας είπε η κα Καρτάς, η ίδια είναι ιδιαιτέρως χαρούμενη, καθώς η διοργάνωση διευρύνεται και μεγαλώνει και εκτός από διασκεδαστική γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Και συμπλήρωσε: ”Ολη η Ρωσική κοινότητα εκφράζει την χαρά και την ικανοποίησή της που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ταξίδεψε στην Ρωσία δύο φορές φέτος, μια για επίσημη επίσκεψη και μια για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης. Κι έτσι θεωρώ ότι οι Ρώσοι τον εκτίμησαν ακόμη περισσότερο. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς το γεγονός ότι ο Πρόεδρος παρίσταται στο Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Τιμή και απόδειξη ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Κύπρο δεν είναι ευφήμερες. Είναι σταθερές για πολλά χρόνια και πολύ δύσκολο να διαταραχθούν εύκολα”. 

Την επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους, πρέσβεις άλλων χωρών, Δημάρχοι, μέλη της Κυπριακής Βουλής, και άλλοι επίσημοι.

Στο φεστιβάλ ανάμεσα σε άλλα, υπήρχε έκθεση μεγάλων εταιρειών και οργανισμών από όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας, αλλά και μικροπωλητές με χειροποίητες κατασκευές αλλά και κυπριακά και ρώσικα προιόντα.

Ταυτόχρονα στον χώρο του Δημοτικού Κήπου λειτούργησαν και τις δυο μέρες του Φεστιβάλ 3 διαφορετικές σκηνές με παραδοσιακους και μοντέρνους χορούς αλλά πραγματοποιήθηκαν συναυλίες από κύπριους και ρώσους τραγουδιστές. Περαιτέρω, για τις γυναίκες διεξήχθη ο πρωτότυπος «Αγώνας Δρόμου με Τακούνια», διαγωνισμός διακόσμισης ματριόσκας με μπογιά και διαγωνισμός σκακιού για κάθε ηλικία.

Συνολικά το διήμερο του Φεστιβάλ περισσότεροι από 1500 καλλιτέχνες έδωσαν το παρών τους , με 150 εξ’ αυτών να ταξιδεύουν ειδικά για το φεστιβάλ από τη Ρωσία ανάμεσα τους και το διάσημο ρωσικό συγκρότημα Fabrika. Επίσης, τραγούδησαν ο Νίκος Γκάνος και η Ελευθερία Ελευθερίου.

Δείτε μοναδικά βίντεο από το φεστιβάλ στην σελίδα του Cyprus-Russian Festival στο Facebook