Μας κλέβουν και δεν παίρνουμε χαμπάρι (pics + vid)

Του Γιώργου Πετρή

Καλώς η κακώς το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο για όλες μας τις μετακινήσεις καθώς, οι αστικές συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες (αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα). Δεν υπάρχει οικογένεια του δεν έχει στην κατοχή της τουλάχιστον δυο αυτοκίνητα, δεδομένο που δημιουργεί πληθώρα αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους.  Σίγουρα στις περισσότερες πόλεις υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε όλοι, πάρκινγκ να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.  Δεν υπάρχει οδηγός που να μην έχει μπει σε κάποιο χωράφι ή ανοιχτό χώρο για να σταθμεύσει το αυτοκίνητο του.

Κάπου εκεί ξεκινά η μεγάλη κλεψιά προς τον οδηγό, αλλά και το κράτος το οποίο όμως είναι απών σφυρίζοντας αδιάφορα. Ενώ θα έπρεπε το κράτος ή ο δήμος της κάθε περιοχής να προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους για τη νόμιμη λειτουργία των χώρων στάθμευσης και για το κατά πόσο ο «κύριος» που θα πάει στον εκάστοτε οδηγό να ζητήσει τα «δυο», «τρία», πολλές φόρες και «τέσσερα» ευρώ να είναι νόμιμος ή αφήνει ένα αρκετά σεβαστό ποσό να καταλήγει στις τσέπες του κάθε επιτήδειου, φοροδιαφεύγοντας και όχι μόνο.  Παράλληλα όμως υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες ο ιδιοκτήτης του οικόπεδου δεν έχει (ή σε έλεγχο που του γίνεται λέει ότι δεν έχει), την παραμικρή ιδέα ότι κάποιος «εξυπνάκιας» στήνετε στο οικόπεδο του μερικές ώρες την ημέρα κερδίζοντας ότι μπορεί από τον κάθε ανύποπτο οδηγό.  

Το 24h μίλησε με την Ντιάνα, ιδιοκτήτρια «ΝΟΜΙΜΟΥ» πάρκινγκ η οποία μας εξέφρασε το παράπονο – πικρία της με όλους όσους είναι παράνομοι:  «Είναι άδικο εγώ να πληρώνω κοινωνικές ασφαλίσεις και να δέχομαι έλεγχο από το φόρο και κάποιοι να μην αποδίδουν τίποτα στο κράτος και να μην τους ενοχλεί κανένας». «Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι 75 – 80 χρονών, είναι συνταξιούχοι και έχουν πάρκινγκ». «Ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις βάζουν, γιατί είναι συνταξιούχοι, ούτε φόρο πληρώνουν, γιατί; Που είναι το κράτος; γιατί δεν γίνονται έλεγχοι»;  

Η Ντιάνα μας είπε παράλληλα πως είναι δύσκολο ένας οδηγός να καταλάβει αυτόν που λειτουργεί ένα παρκινγκ παράνομα, καθώς παραπλήσιες αποδείξεις με τα νόμιμα πάρκινγκ μπορούν να δίνουν και οι παράνομοι. Η διαφορά τους είναι ότι οι νόμιμοι ελέγχονται καθώς ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια λειτουργίας του πάρκινγκ, ενώ οι  παράνομοι δεν αποδίδουν τίποτα στο φόρο και τις κοινωνικές ασφαλίσεις με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει χιλιάδες ευρώ

Μετά απ’ όλα αυτά τελικά τι πρέπει να προσέχουμε;  Δυστυχώς οπως μας ανέφερε και η Ντιάνα είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβουμε το νόμιμο από το παράνομο και σε αυτό έχει μεγάλη ευθύνη το κράτος. Όπως θα δείτε παρακάτω έχουμε φωτογραφίσει αποδείξεις που δίνονται στους οδηγούς από νόμιμο και από παράνομο πάρκινγκ.  

Φωτογραφία από απόδειξη νόμιμου παρκινγκ 

Φωτογραφία από απόδειξη παράνομου παρκινγκ


Παρατηρείτε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά.

 

Κανείς αρμόδιος δηλαδή δεν σκέφτηκε να εφαρμοστεί η σήμανση των αποδείξεων ώστε στα νόμιμα παρκινγκ να είναι σφραγισμένες από το κράτος, δίνοντας την δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να εντοπίζουν και να καταγγέλλουν πιο εύκολα τους παρανομούντες;

   

Το κράτος ή οι δήμοι έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτή την κλεψιά.  Μερίδιο ευθύνης όμως έχουμε και όλοι εμείς οι οδηγοί που είτε λόγο άγνοιας, είτε λόγο του «δεν βαριέσαι βρε αδελφέ», είτε λόγο του «σιγά μην ασχοληθώ» πληρώνουμε και δεν λέμε κουβέντα συμμετέχοντας σε μια κλεψιά προς το κράτος, αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ απλό. Αν αντιληφθούμε κάτι το περίεργο, όπως, αν  εκεί δηλαδή που σταθμεύαμε το αυτοκίνητο μας, ξαφνικά έρθει κάποιος και μας ζητήσει χρήματα, ρωτάμε σε ποιον ανήκει το οικόπεδο, αν υπάρχει άδεια λειτουργίας παρκινγκ και αν μπορούμε να τη δούμε. Από τις αντιδράσεις και τις απαντήσεις του ανθρώπου που μας ζήτησε τα χρήματα θα ξέρουμε αν είναι νόμιμο η παράνομο το παρκινγκ και αν θα πρέπει να το καταγγείλουμε στην αστυνομία.