Μαθήματα πολιτικής γλώσσας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Εκεί που η πολιτική, η διπλωματία και οι προσπάθειες για να γίνουν οι αποκλίσεις συγκλίσεις αποτυγχάνουν, τον δρόμο δείχνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος κάνει μαθήματα πολιτικής βάζοντας τα γυαλιά στα «εκλεγμένα μειράκια» της πολιτικής σκηνής! Με τα «λόγια σοφίας» του και τα επιχειρήματά του, αφήνει άφωνους τους πάντες να παρακολουθούν, καθώς με περισσή μαεστρία αποστομώνει τους «αντιπάλους» του και τους οδηγεί στον δρόμο της λογικής, τον οποίο και ο ίδιος βαδίζει. 

Το πιο πρόσφατο παραστράτημα των «αντιπάλων» του μακαριότατου και συγκεκριμένα των κατοχικών αρχών είναι η συχνότητα των λειτουργιών στις εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρώτιστος στόχος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι να της επιτραπεί να επιδιορθώσουν τους ναούς και τα μνημεία στα Κατεχόμενα, ούτως ώστε αυτά να μην καταστραφούν τελείως. Συνεχίζοντας ο μακαριότατος αναφερόμενος στη συχνότητα των λειτουργιών των εκκλησιών στα κατεχόμενα, δήλωσε πως είπε στις κατοχικές αρχές ότι «εάν δεν μας επιτρέψετε να πάμε να λειτουργούμε όπου υπάρχουν χριστιανοί ξεχάστε τον Τεκκέ. Δεν θα ξαναπάτε. Και έτσι μάλλον συμμορφώνονται».

Ο μακαριότατος παρέλειψε να αναφέρει την ιδιότητα με την οποία θα «απαγορεύσει» την πρόσβαση στον Τεκκέ. Ως ένας σύγχρονος «Υψηλός σπουργίτης» (βλ. Game of Thrones) θα βάλει τους φανατικούς πιστούς τους με τα ρόπαλα να φρουρούν τον Τεκκέ ούτως ώστε η μη πρόσβαση να είναι διασφαλισμένη ή ως σοβαρός επιχειρηματίας θα προσλάβει απλώς μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένων σεκιούριτι για φύλαξη Τεκκέ μέχρι να «συμμορφωθούν» οι κατοχικές αρχές;
Η επιχειρηματολογία του είναι υπόδειγμα πολιτικού λόγου! Αλήθεια γιατί δεν τον όρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως διαπραγματευτή της πλευράς μας; Έτσι το Κυπριακό θα λυνόταν όχι μέσα στο 2016, που είναι ο στόχος και των δυο ηγετών, αλλά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που ξεκίνησαν οι συνομιλίες των δυο πλευρών. Ή θα μας τα δώσετε αυτά ή ξεχάστε αυτά! Σωστή, λογική και γρήγορη διαπραγμάτευση!

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναδεικνύει τον εαυτό του ως την ορθότερη επιλογή που δεν έκανε ο λαός το 2004 με την εκλογή του. Το επιχειρηματικό και πολιτικό του δαιμόνιο δεν λέει να ηρεμίσει, παραδίδοντας μαθήματα στα προαναφερθέντα πολιτικά μειράκια του τόπου μας. Ίσως στις εκλογές του 2018 δούμε και την υποψηφιότητα του μακαριότατου να φιγουράρει στο ψηφοδέλτιο. Δυστυχώς οι Προεδρικές δεν γίνονται με εκλέκτορες, κάτι που θα δυσκολέψει το έργο του. Ευελπιστούμε όμως στον ισχυρό πολιτικό του λόγο για να αποστομώσει και να «εξοντώσει» τους πολιτικούς του αντίπαλους!
Η δύναμη των επιχειρημάτων του δεν είναι το μοναδικό προσόν που έχει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Η διορατικότητά του, να βλέπει το καλό μέσα στο χάος και την χαρά μέσα στα συντρίμμια, είναι αυτό που ίσως τον κάνουν τον ιδανικό ηγέτη. Η πρόσφατη επίσκεψή του στη Συρία είναι εκείνο που επαληθεύει την επαφή του με την σκληρή πραγματικότητα.

Κατά την άφιξή του στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε πως «ήρθα στη Συρία για να μεταφέρω ένα μήνυμα προς το συριακό λαό να παραμείνει ακλόνητος σε αυτή τη γη». Αυτό ίσως να το αναφέρει ο μακαριότατος στις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φεύγουν από την χώρα, για να γλυτώσουν από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και αρκετό καιρό. Η φυγή μάλλον δεν είναι λύση όταν πύραυλοι βομβαρδίζουν το σπίτι σου, όταν ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίζονται, όταν μικρά και αθώα παιδιά πεθαίνουν σε καθημερινή βάση από τις βόμβες και τις σφαίρες.
Στη Συρία, ο Αρχιεπίσκοπος είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον Σύρο Υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίτ Αλ Μουαλέμ και τον Πρόεδρο της Βουλής της Συρίας, Χαντιγέχ Κχαλάφ Αμπάς, δίνοντας τους την υπόσχεση ότι με την άφιξή του στο νησί μας, θα μετέδιδε στον κόσμο και στους κρατικούς αξιωματούχους την εικόνα της πολύπαθης χώρας.

Όπως και έπραξε καθώς δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος με την επίσκεψή του στη γειτονική Συρία. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «έφυγα πολύ ικανοποιημένος γιατί είδα ένα συριακό λαό μονοιασμένο, έχουν αντιληφθεί όλοι και μουσουλμάνοι και χριστιανοί ότι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό». Ο κοινός εχθρός; Η τρομοκρατία, από όπου και αν αυτή προέρχεται. Ο «μονιασμένος» συριακός λαός είναι όμως αυτός που κάνει τον εμφύλιο. Δεν είδε ίσως ο μακαριότατος τους αντάρτες, ή τους φανατικούς ισλαμιστές ή τις δυνάμεις του Άσαντ που βομβαρδίζουν ανελέητα. Είδε ένα λαό «μονιασμένο» στον κοινό εχθρό…
Παράλληλα ο μακαριότατος διαβεβαίωσε τον Σύρο Πρόεδρο ότι θα έρθει σε επαφή με ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου και θα ζητήσει την άρση του άδικου εμπάργκο στη χώρα, γιατί όπως πολύ σωστά ανέφερε, «καταδικάζουν ένα λαό, δεν καταδικάζουν τον Άσαντ».

«Εγώ ευχαριστώ το Θεό που πήγα εκεί και είδα από κοντά την όλη κατάσταση και έχω πλέον αποκρυσταλλωμένες απόψεις», δήλωσε ο μακαριότατος με την άφιξή του στο νησί. Ίσως οι απόψεις σας μακαριότατε να μην είναι και τόσο «αποκρυσταλλωμένες» όσο νομίζετε. Μια ματιά στα βίντεο που δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της Συρίας θα ανοίξει περισσότερο τα μάτια σας στο δράμα του συριακού λαού. Μια ματιά στα αθώα άψυχα κορμάκια θα σας ανοίξει περισσότερο τα μάτια σας. Ίσως το καθημερινό δράμα που ζουν οι πρόσφυγες που πνίγονται στη θάλασσα της Μεσογείου να σας ανοίξει περισσότερο τα μάτια σας.

ΥΓ: Όπως είπε ο Ράλφ Γουόλντο Έμερσον, «είμαστε όλοι σαν παιδιά, που πρώτα επαναλαμβάνουν την “αλήθεια” που μας λέει η γιαγιά μας, μετά την αλήθεια που μας λένε οι δάσκαλοί μας και μετά, όταν μεγαλώσουμε, την αλήθεια που μας λένε οι διαπρεπείς άνθρωποι». Η αλήθεια δεν κρύβεται στα λόγια του Άσαντ ή της κυβέρνησής του, η αλήθεια είναι εμφανής στο δράμα του «μονιασμένου» λαού…