Γιώργος Μαυρολεύτερος: Από την ψυχιατρική, στην πολιτική

{loadposition ba_textlink}

Συνέντευξη στην Ιλιάνα Κουλαφέτη

Ο Δρ. Γιώργος Μαυρολεύτερος κατέρχεται για πρώτη φορά υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με το ΔΗΚΟ στην επαρχία Λάρνακας.
Η «24» ζήτησε τη γνώμη του γύρω από την πολιτική, το χώρο της Υγείας, τη νεολαία και το Κυπριακό.

24. Από το χώρο της κλινικής ψυχιατρικής στην πολιτική. Τι σας ώθησε να πολιτευτείτε;
«Tο ενδιαφέρον μου για τον τόπο μου και την κοινωνία. Πάντοτε με ενδιέφερε η κοινωνία και τα προβλήματα της και για αυτό τον λόγο επέλεξα το επάγγελμα του ψυχολόγου που στόχο έχει να βοηθά ανθρώπους να επιλύουν τα προβλήματα τους. Με την εμπλοκή μου στην πολιτική πιστεύω ότι θα μπορώ να βοηθήσω στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ο τόπος μας σήμερα».

24. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να υποβάλετε υποψηφιότητα με το ΔΗΚΟ;
«Διαχρονικά οι θέσεις μου τοποθετούνται στον χώρο του κέντρου και πάντοτε ήμουν με το Δημοκρατικό Κόμμα. Για να υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Το θεωρώ αδύνατον να προκύψουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μέσα από προτάσεις των άκρων. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου το να ασπαζόμαστε μια θεωρητική προσέγγιση και να προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα μέσα από μόνο μια προσέγγιση δεν είναι αποδεκτό. Η σύνθεση των απόψεων έχει τις περισσότερες πιθανότητες να παράξει τις πιο αποδοτικές λύσεις».

24. Ποια υπόσχεση δίνετε στον κόσμο αν εκλεγείτε βουλευτής;
«Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει μπουχτίσει από υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Δεν ενδιαφέρεται να ακούσει υποσχέσεις. Ο κόσμος αισθάνεται θυμό και απογοήτευση. Έχει αυξημένη ευαισθησία και προσπαθεί να διακρίνει ειλικρίνεια και γνήσιο ενδιαφέρον από ένα υποψήφιο. Προσπαθεί να διακρίνει αν αυτός που στέκεται μπροστά του και ζητά την ψήφο του πραγματικά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του και πονάει αυτό τον τόπο. Θέλει να ξέρει ότι αυτός που θα καθίσει στην καρέκλα δεν θα το κάνει για προσωπικό όφελος και δεν θα έχει ως στόχο να «κανονίσει» τους δικούς του, παιδιά και εγγόνια και ο τόπος ας καίγεται. Θέλει να νιώσει σιγουριά ότι αυτός που θα πάρει την ψήφο του όταν βρεθεί μπροστά στο δοχείο με το μέλι, θα έχει την δύναμη και δεν θα βουτήξει το χέρι του μέσα. Πολλές φορές όταν αντιστάθηκα υπήρξε και τίμημα. Το ίδιο θα συνεχίσω να πράττω από όποια θέσει υπηρετώ». 

24. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η αποχή προορίζεται να είναι πολύ μεγάλη και σε αυτές τις εκλογές. Τι καταδεικνύει κατά την προσωπική σας άποψη η απαξίωση που δείχνει ο κόσμος και ιδίως η νεολαία προς τα πολιτικά τεκταινόμενα του τόπου;
«Η αποχή του κόσμου και ιδίως της νεολαίας από τις κάλπες αντικατοπτρίζει κατά την άποψη μου την απογοήτευση του κόσμου για την όλη συμπεριφορά των πολιτικών στην Κύπρο. Όσον αφορά τους νέους, είναι εμφανές ότι αυτά τα αισθήματα θυμού και της απόρριψης είναι ακόμη πιο έντονα. Για αυτό τον λόγο θεωρεί ότι η όποια προσπάθεια να ψηφίσει θα επαναλάβει την εμπειρία της απογοήτευσης που θα τον κάνει να αισθάνεται ότι πάλι τον κορόιδεψαν. Για αυτό τον λόγο ο κόσμος θέλει να αποφύγει την όλη διαδικασία».

24. Ποια Κύπρο οραματίζεστε να αφήσετε στη νέα γενιά και τι σκοπεύετε να κάνετε για τη νεολαία;
«Πιστεύω ότι σε ένα κράτος η πολιτική και οι στρατηγικές που αναπτύσσονται θα πρέπει πάντοτε να έχουν υπόψη τους νέους. Να τους δίνει την ευκαιρία να δημιουργούν και να αποδίδουν. Αυτό είναι υποχρέωση του κράτους να το διασφαλίζει. Πρέπει να καταλάβουν οι παλαιότεροι ότι η χώρα βασίζεται στους νέους ανθρώπους. Αυτοί είναι που έχουν τις φρέσκες ιδέες και τον ενθουσιασμό, αυτοί είναι που μπορούν να εργαστούν σκληρά, αυτοί είναι που θα κάνουν οικογένειες και παιδιά για την αύξηση του πληθυσμού, αυτοί είναι που θα χρειαστούν στέγη και αυτοκίνητο και ψώνια στα ντουλάπια για τις νέες οικογένειες που θα δημιουργήσουν. Στόχος είναι να δημιουργούμε μια κοινωνία που να μπορούν οι νέοι να ξεκινούν την ζωή τους και να έχουν χρόνια μπροστά τους να είναι παραγωγικοί και να έχουν την ευκαιρία να εκπληρώσουν τους στόχους τους και όχι να φτάνουν τα τριάντα τους χρόνια και οι συνθήκες να μην τους επιτρέπουν να ανεξαρτητοποιηθούν.

24. Ως άνθρωπος που προέρχεται από το χώρο της Υγείας, ποιες αλλαγές θεωρείται πως είναι αναγκαίες;
«Θεωρώ ότι το όλο σύστημα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την δομή και λειτουργία του συστήματος υγείας στον τόπο μας είναι γνωστές και πολυσυζητημένες, είτε μιλάμε για αναδιοργάνωση είτε για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να γίνει όμως είναι στον τρόπο χειρισμού από την εκάστοτε κυβέρνηση των διαφόρων συμφερόντων, που δεν αφήνουν το Γενικό Σχέδιο Υγείας να εφαρμοστεί. Υπάρχουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα από διάφορες ομάδες που δεν θέλουν να δώσουν αρκετά, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ. Πιστεύω ότι η μη εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεν είναι θέμα έλλειψης τεχνογνωσίας, αλλά έλλειψη πολιτικής βούλησης. 

24. Για το Κυπριακό είπατε πως η στάση και οι ενέργειες εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν αποδίδουν και τις χαρακτηρίσατε ως «επικίνδυνες». Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει όσον αφορά τις συνομιλίες;
«Στο Κυπριακό η δική μας πλευρά φαίνεται να χρησιμοποιεί μια απλή προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος, όπου πιστεύει ότι η θετική προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή τι αλλιώς ονομάζουμε το win-win situation, δηλαδή στο τέλος θα ικανοποιηθούν τα θέλω και των δύο πλευρών. Καθοδόν όμως, εν ονόματι της θετικής προσέγγισης, αγνοεί σωρεία πράξεων της τουρκοκυπριακής πλευράς που σταδιακά δίνουν εγκυρότητα και αναγνώριση στο ψευδοκράτος, παραμερίζοντας τα παραδεχτά γεγονότα και δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Αυτό πιστεύω δημιουργεί τον κίνδυνο για μη επίλυση και αυξάνει τις πιθανότητες διχοτόμησης. Θα μπορούσε να πει κάποιος «μα καλά δεν πρέπει να υπάρχει η θετική προσέγγιση»; Βεβαίως και πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει να υπάρχει και σε επαρκή βαθμό η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είναι διαθέσιμα ούτως ώστε η θετική προσέγγιση να μην μεταφράζεται μόνο σε δώσε αλλά να είναι μια κατάσταση όπου δίνουμε και παίρνουμε».

24. Ποια λύση προτείνει το ΔΗΚΟ και ποιες ενέργειες θα κάνει όσον αφορά το Κυπριακό, σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία του Κράτους.
«Η δική μας πλευρά εργάζεται προς την επίλυση του προβλήματος βάση του πλαισίου λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτό είναι το πλαίσιο και δεν πιστεύω ότι το να αλλάξει ο τίτλος έχει μεγάλη διαφορά. Η ουσία είναι ποιοι θα είναι οι νόμοι που θα διέπουν την λειτουργία αυτού του κράτους βάση του διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου. Το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της λύσης και πιστεύω ότι δεν εξαντλήσαμε τις προσπάθειες για εξεύρεση τους μέσα στα πλαίσια ΔΔΟ και δεν είναι σωστό να συζητάμε για άλλο μοντέλο. Τα πιο κύρια θέματα είναι το εδαφικό, το περιουσιακό, η ασφάλεια και η εσωτερική διακυβέρνηση σε μια λύση όπου πρέπει να είναι ξεκάθαρα συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μορφή ΔΔΟ. Υπάρχει ο κίνδυνος η λύση να είναι άδικη και δυσλειτουργική όχι λόγω του μοντέλου ΔΔΟ αλλά λόγω του περιεχομένου το οποίο θα είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης βάσει της προσέγγισης που ανέφερα προηγουμένως. Ως εκ τούτου η προσέγγιση στην διαπραγμάτευση είναι ουσιώδες θέμα γιατί όταν δεν ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα της άλλης πλευράς με την οποία διαπραγματεύεσαι, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σε μια λύση που να είναι άδικη και δυσλειτουργική».

24. Σας ευχαριστώ πολύ.