Μην φλυαρείς στην σιωπή σου και μην ορίζεις τα Χριστούγεννα με απουσίες…

«Τσάμπα τρέχεις, δεν αλλάζουν οι άνθρωποι…» η ατάκα που έχω ακούσει δεκάδες φορές το 2018. Ε, και; … Ξέρεις γιατί το κάνω; Γιατί Θέλω και Μπορώ. Είμαι ακριβώς όπως εσύ…Ανάμεσα σε κόσμο ανάμεσα σε φίλους και είναι εκείνη η στιγμή που βιώνεις κάτι δευτερόλεπτα μοναξιάς που μοιάζουν με αιωνιότητα.

Και πριν το καταλάβεις σου σκάω ένα χαμόγελο…Μου κάνεις ερωτήσεις, τις πιο ενδιαφέρουσες, που ίσως οι απαντήσεις δεν έχουν και νόημα.

Αντιφατικό  το πνεύμα των Χριστουγέννων, απόψε έτσι δεν είναι…Σαν σήμερα όπως κάθε παραμονή Χριστουγέννων πάντα κάτι θα σου λείπει: Συγγενείς, φίλοι, σύντροφος, η επικοινωνία, η αγκαλιά…Λες τέτοιες μέρες είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Κοιτάς γύρω σου και παιδεύεσαι…όλο και κάτι θα λείπει – Πάντα θα λείπει.

Μην κάνεις απόψε  απολογισμό την χρονιάς. Απόψε δεν υπάρχουν αποτυχίες ή ατυχίες, απώλειες ή απόγνωση. Μην “σκοτώνεις τα μέσα σου”. Αυτό που δεν έχεις  τώρα δίπλα σου, δεν άξιζε να ήταν ούτε χθες κοντά σου.

Μην φλυαρείς στην σιωπή σου και μην  φιλοδοξείς. Μην προκαλείς άλλη θλίψη και μην ορίζεις τα Χριστούγεννα με απουσίες.

«Το πιο σπουδαίο στη ζωή είναι όχι να ανεβαίνεις πιο ψηλά απ’ όλους, αλλά να ανεβαίνεις πιο ψηλά απ’ τον εαυτό σου», βάλε μουσική, κοίτα το υπέροχο φεγγάρι, μην αφήνεις «φαντάσματα» να σε χειραγωγούν.

«Γέλα μου, να αρχίσω να γελάω…» τραγουδάει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε στίχους του ιδίου και του Οδυσσέα Ιωάννου…Αυτούς αναζητήστε απόψε…Ξέρεις όλα είναι «ζωή» και η «ζωή» δεν έχει λύσεις. Η μόνη λύση είναι να το «ζεις». Ταρακούνησε το πνεύμα των Χριστουγέννων απόψε…Μην παραπονιέσαι για τίποτα. Δεν υπάρχει ευτυχία ή δυστυχία. Μην αυξάνεις την λύπη σου, μην κλαις και μην παραπονιέσαι.

Καλό ξημέρωμα φίλοι μου – Τα καλά Χριστούγεννα είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει ανεκτή η ζωή μας και να μάθουμε πρώτα συγχωρούμε τις δικές μας ανοησίες.

Της Νικολέτας Χρήστου