Ναρκωτικά και Ντόπινγκ

{loadposition ba_textlink}

Της Αλεξίας Καφετζή

Mε αφορμή την 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, συνεχίζουμε την έρευνα μας, που ξεκίνησε στην προηγούμενη έκδοση της εφημερίδας μας, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και τους τρόπους αποθεραπείας από τις συγκεκριμένες ουσίες.

Τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο η ηρωίνη, η κοκαΐνη και η μαριχουάνα όπως μπορεί αρκετοί να νομίζουν. Ένας ακόμα ύπουλος και φαινομενικά ακίνδυνος εχθρός. Πέραν από τις γνωστές μας ως εξαρτησιογόνες ουσίες, ένας άλλος ακόμα πιο ύπουλος εχθρός παραμονεύεις κυρίως για τα αγόρια κάθε ηλικίας, στα γυμναστήρια και γενικά τους χώρους άθλησης. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ντόπινγκ. Τα αναβολικά που είναι εξίσου παράνομες ουσίες όπως και τα υπόλοιπα ναρκωτικά, έχουν παρόμοιες σωματικοπνευματικές και κοινωνικοψυχικές καταστροφικές επιδράσεις και δεν πρέπει να αγνοείται ως δευτερευούσης επικινδυνότητας.

Ας γνωρίσουμε στην συνέχεια τουλάχιστον ένα απαραίτητο αλφαβητάρι του ντόπινγκ για να έχουμε μια πρώτη γενική άποψη και έτσι στην συνέχεια να μπορέσουμε να μπούμε σε περισσότερο βάθος κατανόησης της λειτουργίας των ουσιών αυτών και των επιδράσεων που αυτές έχουν στους χρήστες τους.

1. Μεθυλτριενολόνη (μ3): Αναβολικό στεροειδές, 100 φορές ισχυρότερο από την τεστοστερόνη. Αυξάνει ταχύτατα τη μυϊκή μάζα των αθλητών, αυξάνει την ταχύτητα καύσης του σωματικού λίπους και βελτιώνει την αντοχή.

Ορισμένες από τις παρενέργειες είναι βλάβες στο συκώτι, ανάπτυξη καρκίνου, έμφραγμα και ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών στις γυναίκες.

2. Βουπρενορφίνη: Οπιοειδές ναρκωτικό. Εξαφανίζει το αίσθημα του πόνου, επιτρέποντας ατέλειωτες ώρες προπόνησης στους αθλητές. Χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο της ηρωίνης σε προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών. Προκαλεί σύνδρομο εξάρτησης.

3. Εφεδρίνη: Διεγερτική ουσία, παράγωγο της αδρεναλίνης. Δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τη διέγερση του εγκεφάλου και του σώματος.

Αυξητική ορμόνη (GH): Εκκρίνεται από την υπόφυση και διεγείρει την αύξηση των οστών, των μυών και των ιστών. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται οι μυοκαρδιοπάθειες, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η σπλαχνική υπερτροφία, ακόμα και ο καρκίνος.

4. Ερυθροποιητίνη (EPO): Παράγεται από τα νεφρά για να ρυθμίσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της μάζας των ερυθροκυττάρων, της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου και την αύξηση της αντοχής. Προκαλεί πονοκεφάλους, υπέρταση και αποπληξία, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος και εμφραγμάτων.

5. Tετραϋδρογεστρινόνη (THG): Συνθετικό στεροειδές αναβολικό που παράγεται από την προσθήκη τεσσάρων ατόμων υδρογόνου στην ουσία γεστρινόνη, η οποία κυκλοφορεί νόμιμα στο εμπόριο και περιέχει τεστοστερόνη. Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών. Για χρόνια, δεν ανιχνευόταν στα αντιντόπινγκ τεστ.

Που μπορεί να απευθυνθεί κανείς στην Κύπρο για βοήθεια;

Υπάρχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά τη θεραπεία στην Κύπρο και τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Οι πληροφορίες ασφαλώς είναι και διαθέσιμες στο Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (22442960/9, fax. 22305190, web.www.ask.org.cy) από το οποίο μπορεί να προμηθευτεί κανείς το αναλυτικό ενημερωτικό έντυπο με τις δομές θεραπείας.

Συμβουλευτικά Κέντρα

Στα Κέντρα αυτά μπορούν να απευθυνθούν ενήλικα άτομα (και τα οικεία τους πρόσωπα) που κάνουν χρήση, ως το πρώτο στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας. Παρέχεται ενημέρωση για θέματα που σχετίζονται με θεραπεία, γίνεται προετοιμασία για την κυρίως φάση της θεραπείας, καθώς και παραπομπές για ένταξη σε κατάλληλο πρόγραμμα ανοιχτού ή κλειστού τύπου.

Μονάδες Αποτοξίνωσης

Η σωματική αποτοξίνωση συνήθως αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας μακρόχρονης θεραπευτικής πορείας. Πρόκειται για προγράμματα βραχύχρονης διαρκείας που απευθύνονται σε εξαρτημένους χρήστες παράνομων ή νόμιμων ουσιών (αλκοόλ, φάρμακα) για επίτευξη της αποχής από τη χρήση με ασφαλή αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου. Προσφέρεται φαρμακευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, απαραίτητη είναι η συνέχιση της θεραπείας για ψυχολογική απεξάρτηση. Σε αντίθετη περίπτωση, η αποχή από τη χρήση σπάνια διατηρείται.

Θεραπεία με Υποκατάστατα

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται στους χρήστες ηρωίνης οι οποίο επανειλημμένα έχουν αποτύχει σε άλλες θεραπευτικές προσπάθειες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών μαζί με την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Ανοικτά Θεραπευτικά Προγράμματα Εφήβων και Οικογένειας

Τα ημερήσια προγράμματα εφήβων και οικογένειας απευθύνονται:

  1. Σε πειραματικούς και περιστασιακούς χρήστες από 12-22 ετών που έχουν εκπαιδευτικές ή και επαγγελματικές δραστηριότητες και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.
  1. Σε συστηματικούς χρήστες εξαρτημένους από 12-22 ετών
  1. Σε Γονείς- Οικογένειες εφήβων και νέων με προβλήματα χρήσης/εξάρτησης.

Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν εντατική θεραπεία ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος όπως ατομική ή ομαδική συμβουλευτική, ψυχοθεραπεία, οικογενειακή συμβουλευτική κ.ά.

Ανοιχτά Προγράμματα Απεξάρτησης

Αναφέρονται στα προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε εξαρτημένα άτομα που είναι λειτουργικά σε κάποιους τομείς της ζωής τους ( έχουν δικό τους χώρο διαμονής, σπουδάζουν ή εργάζονται και έχουν στη ζωή τους άλλα σημαντικά πρόσωπα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τη θεραπευτική τους προσπάθεια). Στα ανοικτά προγράμματα απεξάρτησης συμπεριλαμβάνεται το πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης.

Κλειστά Προγράμματα Απεξάρτησης

Απευθύνονται σε ενδοφλέβιους χρήστες ηρωίνης ή μακροχρόνιους χρήστες άλλων ουσιών ή πολυχρήστες ουσιών. Προϋπόθεση για ένταξη στα προγράμματα αυτά είναι η αποχή από τη χρήση. Τα άτομα που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα έχουν συνήθως προηγουμένως λάβει υπηρεσίες προετοιμασίας Συμβουλευτικών Σταθμών ή αποτοξίνωσης.

Πρόκειται για προγράμματα εσωτερικής διαμονής όπου τα άτομα ζουν σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον με στόχο την απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.

Κέντρα Άμεσης Επέμβασης

Αυτού του τύπου τα προγράμματα παρέχουν τις υπηρεσίες τους άμεσα και τα άτομα μπορούν να προσέλθουν στο χώρο, χωρίς ραντεβού ακόμη και αν βρίσκονται κάτω από την επίδραση της ουσίας. Η βοήθεια που προσφέρεται εστιάζεται σε θέματα μείωσης των συνεπειών της βλάβης από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και φροντίδας της υγείας του ατόμου. Άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες είναι η δωρεάν παροχή γεύματος, η χρήση χώρων υγιεινής και η κάλυψη άλλων βασικών αναγκών φροντίδας της υγείας.

Προγράμματα Οικογένειας

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε οικογένειες και οικεία άτομα χρηστών ουσιών εξάρτησης που είτε παρακολουθούν είτε δεν παρακολουθούν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνουν οικογενειακή θεραπεία, ατομική και ομαδική συμβουλευτική γονέων, ομαδική θεραπεία γονιών, ψυχοεκπαίδευση γονιών, συμβουλευτική οικογένειας.

Τα προγράμματα αυτά παρέχονται εντός των υπηρεσιών των:

Ανοικτών Προγραμμάτων Εφήβων και Οικογένειας

Συμβουλευτικών Κέντρων

Ανοιχτών Προγραμμάτων Απεξάρτησης

Κλειστών Προγραμμάτων Απεξάρτησης

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!