Nατάρ – Χριστοδούλου: Το καταστροφικό κοκτέιλ

Μετά τον «σεισμό» που ακολούθησε το πρώτο μας αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας για την κατάσταση των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο και τον ανύπαρκτο έλεγχο από τον επίσημο Φορέα, την Έφορο των Ασφαλιστικών Εταιρειών, σας παρουσιάζουμε τα στοιχεία που προκαλούν… ίλιγγο σε όλους τους ασφαλισμένους.

Δεν υπάρχει επάρκεια, αντικειμενικότητα, δύναμη και ανεξαρτησία, ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα στον ασφαλιστικό τομέα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο έχουν καθοριστικό ρόλο για την οικονομία του κράτους μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία το σύνολο των ασφαλίστρων που εισέπραξαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για το 2014 ανήλθε σε €906,9 εκ. ποσό που αντιπροσωπεύει το 5,69% του ΑΕΠ.

Εντούτοις, η ετήσια Έκθεση της Εκλεκτικής Υπηρεσίας για το 2014 αποκαλύπτει ότι ο επιτόπιος έλεγχος των Ασφαλιστικών Εταιρειών είναι ανύπαρκτος, ενώ από την άλλη διατυμπανίζουμε πως έχουμε βγει στις αγορές και πως η οικονομία ανακάμπτει.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Εποπτικής Αρχής, ο επιτόπιος έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια. Κατά το έτος 2014 έγινε επιτόπιος έλεγχος μόνο στις 5 από τις 33 ασφαλιστικές εταιρείες. Βάσει των στοιχείων που έδωσε η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, σε 6 ασφαλιστικές εταιρείες δεν διεξήχθη ποτέ επιτόπιος έλεγχος και σε 3 ασφαλιστικές εταιρείες ο τελευταίος επιτόπιος έλεγχος που διεξήχθη ήταν το 2009 και σε 1 ασφαλιστική εταιρεία το 2008.

Διαβάστε ακόμη: Ο Χριστοδούλου, η Νάταρ και η συγκάλυψη

Άξιο αναφοράς είναι πως σε μία περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας για την οποία, παρόλο ότι ο επιτόπιος έλεγχος που διενεργήθηκε το 2012 κατέδειξε αρκετά προβλήματα, εκ των οποίων ορισμένα κρίθηκαν υψηλού κινδύνου, εντούτοις, δεν διεξήχθη άλλος επιτόπιος έλεγχος μέσα στα επόμενα 2 έτη.

Σωστά καταλάβατε.

Σχεδόν κανένας επιτόπιος έλεγχος στις 33 Ασφαλιστικές Εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο. Η σύσταση από πλευράς Γενικού Ελεγκτή είναι ξεκάθαρη: «Ο επιτόπιος έλεγχος είναι σημαντικός και επιβεβλημένος, καθώς, σύμφωνα και με το εγχειρίδιο της Εποπτικής Αρχής, κατά τη διεξαγωγή του ελέγχονται οι πολιτικές, οι διαδικασίες, τα συστήματα που διαθέτει μια ασφαλιστική εταιρεία, εντοπίζονται τυχόν οργανωτικά προβλήματα, αξιολογείται ο τρόπος χειρισμού των πελατών και επιπλέον ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος στα περιουσιακά της στοιχεία με τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα τα πιστοποιητικά επενδύσεων, τα αποδεικτικά για χρεώστες, οι βεβαιώσεις τραπεζικών υπολοίπων κ.λ.π».

Κυρία Νάταρ ακούς ή δεν σε βολεύουν τα γραφόμενα και κωφεύεις εσκεμμένα;

Κύριε Χάρη Γεωργιάδη, Υπουργάρα των Οικονομικών, αλήθεια, σε απασχόλησε ποτέ, αυτό το άκρως σημαντικό «κεφάλαιο»;

Ενδιαφέρθηκες ποτέ για το ποιοι χειρίζονται τα εκατομμύρια ασφάλιστρα που πληρώνει ο κοσμάκης ή είσαι ακόμα μεθυσμένος από την τρελή χαρά που βγήκαμε στις αγορές;

Τρομάρα μας…

Από την περασμένη έκδοση μέχρι και σήμερα οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στην εφημερίδα «24» και το «24h.com.cy» είναι δεκάδες, με τα παράπονα και τα έγγραφα να μην έχουν τελειωμό.

Ο σκοπός μας δεν είναι να κατηγορήσουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου, αλλά να αποκαλύψουμε ποιες είναι επικίνδυνες.

Πολλές από τις καταγγελίες που έχουν έρθει στην κατοχή μας, μιλούν για εξαπάτηση των ίδιων των ασφαλιζόμενων, ενώ ακόμη και άνθρωποι που εργάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες μας τονίζουν πως υπάρχει ένα μεγάλο «κύκλωμα». Ένα «κύκλωμα» που εμπλέκει πολλούς.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο

Η βιομηχανία της ασφάλισης στην Κύπρο αποτελεί και αυτή ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ είναι τα ετήσια ασφάλιστρα που εισπράττουν και διαχειρίζονται οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και είναι σχεδόν ίσα με το σημερινό καθαρό εισόδημα των Τραπεζών μας. Μιλάμε για εκπληκτικά μεγέθη.

Επαναλαμβάνουμε: το μέγεθος σε εισοδήματα της ασφαλιστικής αγοράς, είναι σχεδόν το ίδιο με την τραπεζική αγορά. Και ενώ οι Τράπεζες εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα που εργοδοτεί περίπου 330 άτομα συν άλλα 300 η Συνεργατική Κεντρική με εξαιρετικού επιπέδου διευθυντικά στελέχη που εποπτεύονται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυρία Νάταρ με τι ασχολείται;

Πως καταφέρνει να  φέρνει εις πέρας το τεράστιο και δύσκολο έργο της με μόνο 24 άτομα;

Η απάντηση είναι απλή: ΔΕΝ τα καταφέρνει!

Κυρία Νάταρ, Επαρκεί η εμπειρία; Υπάρχει έλεγχος; Φτάνει το προσωπικό;

Σταματήστε επιτέλους να γυρίζετε την πλάτη στην κοινωνία, στους πολίτες που σας πληρώνουν, για να τους προστατεύετε και να τους ενημερώνετε.

Ξυπνήστε κύριε Υπουργέ των Οικονομικών γιατί πάλι εμείς θα κλάψουμε χάνοντας εκατομμύρια!

Ξυπνήστε κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών!

Εάν τα γνωρίζετε και δεν κάνετε τίποτε τότε είστε εκ προμελέτης υπεύθυνοι. Αν δεν ξέρετε, διαβάστε τα και πάρτε τις σωστές αποφάσεις.

Αναλυτικά:

Πως είναι δυνατό, εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης, τα Ετήσια συνολικά ασφάλιστρα της ασφαλιστικής εταιρείας Trust, να «πέτασαν», με τόσο φρενήρεις ρυθμούς; Η Trust φροντίζει να διατηρεί τα απαραίτητα αποθεματικά για τα κυπριακά ασφάλιστρα, που φυσικά θα έπρεπε να ακολουθούν τον ρυθμό αύξησης;

Την απάντηση την γνωρίζουμε, Κυρία Έφορε. Θα αναμένουμε όμως, μάταια πιστεύουμε, τη δική σας θέση.

Έτος Ασφάλιστρα  
2009 1,654.270  
2010 5,898.576 256.57% αύξηση!
2011 10,909.014 84.94% αύξηση!
2012 14,549.758 33.37% αύξηση!
2013 18,128.669 24.60% αύξηση!
2014 21,600.123 19.15% αύξηση!
2015 (9μηνο) 17,779.006 6.96% αύξηση!

Η Trust και οι «άγραφοι», μη αδειούχοι, ασφαλιστές

Είναι κοινό μυστικό, ότι η ασφαλιστική εταιρεία Trust, έχει στεγάσει πάμπολλους άγραφους «ασφαλιστές». Οι συγκεκριμένοι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν δικαιούνται, ούτε να υπογράφουν τις προτάσεις των πελατών για ασφάλιση, αλλά ούτε και να εισπράττουν ασφάλιστρα από πελάτες. Ο κόσμος, γενικά, δεν είναι κατοχυρωμένος αν και εφόσον συνάψει οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, μέσω «άγραφου» και ως εκ τούτου παράνομου ασφαλιστή.

Το γνωρίζετε αυτό κυρία Νάταρ;

Γνωρίζετε, ότι, η στρατολόγηση μη αδειούχων ασφαλιστών, με απώτερο στόχο την επίτευξη της όσο το δυνατό μεγαλύτερης «παραγωγής» ασφαλιστηρίων και κατ’ επέκταση ασφαλίστρων, είναι ένα από τα πάμπολλα έργα της Trust;

Πιστεύουμε πως το γνωρίζετε αλλά κλείνετε τα μάτια σας εσκεμμένα.

Αν δεν το έχετε στα υπόψη, για του λόγου το αληθές, σας προκαλούμε να ψάξετε την παραγωγή κάτω από τον κωδικό 20040 και να ψάξετε ποιοι πήραν στην εταιρεία την συγκεκριμένη παραγωγή.

Κυρία Έφορε, το πιο πάνω εκτός από αντιδεοντολογικό είναι και παράνομο.

Αντί δηλαδή, μέσω της Εποπτικής Αρχής της οποίας ηγείστε, να κάνετε τους απαραίτητους ελέγχους για πάταξη της παρανομίας, με την δική σας επιλεκτική ανοχή, στηρίζετε την παρανομία, αδικώντας ταυτόχρονα τους αδειούχους επαγγελματίες ασφαλιστές. Αυτούς δηλαδή που για χρόνια τώρα, εκπληρώνοντας όλες τις πρόνοιες της νομοθεσίας, τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να κερδίσουν τα προς το ζην.

Και διερωτάται κάποιος, πως η Έφορος με ελαφρά την καρδία ανακαλεί άδειες διαμεσολαβητών και τους διαγράφει από τα μητρώα γιατί οφείλουν χρήματα στην οποιαδήποτε εταιρεία, ενώ από την άλλη κλείνει τα μάτια της στην περίπτωση της Trust που στεγάζει άγραφους ασφαλιστές…

Αυτό λέγεται κατάχρηση εξουσίας κυρία Βικτώρια Νάταρ, Έφορε Ασφαλιστικών Εταιρειών. Λειτουργείτε με κακοπιστία και εμπάθεια προς τους διαμεσολαβητές και παρερμηνεύετε τον νόμο και την εξουσία σας, ανάλογα με το ποιους θέλετε να εξυπηρετήσετε.

Η ευθύνη είναι καθαρά δική σας, αξιότιμη κυρία, σαν εποπτική αρχή.

Κυρία Βικτώρια Νάταρ:

– Δεν υπάρχει καταλληλότητα των διευθυνόντων. Έχουμε στοιχεία για να αποδείξουμε του λόγου το αληθές.

 – Πόσες άδειες αναμένεται να ανακληθούν λόγω της μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια που ορίζονται από την οδηγία Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II);

– Τι προληπτικές ενέργειες έχει λάβει η Έφορος Ασφαλίσεων για να αποφύγει την άτακτη ανάκληση αδειών με τη νέα χρονιά (π.χ. έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σε κάθε ασφαλιστική εταιρεία ξεχωριστά μετά την υποβολή των αποτελεσμάτων της Άσκησης Αντοχής 2014 και της σχετικής Εκτίμησης Ιδίου Κινδύνου και Φερεγγυότητας);

– Τι επιπτώσεις θα υποστεί ο φορολογούμενος πολίτης από τις αναμενόμενες ανακλήσεις; Ο απλός ασφαλιζόμενος καταναλωτής;

– Έχει προχωρήσει η Έφορος Ασφαλίσεων σε εκτίμηση της επίδρασης στις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιριών λόγω της εφαρμογής της οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ;

Στην επόμενη έκδοση θα σας αναδείξουμε και θα σας αναλύσουμε προβληματισμούς και σημεία που η κ. Νάταρ και η Υπηρεσία της δεν ασχολείται ή/και δημοσιεύει. Μάλιστα, δεν μπαίνει καν στον κόπο να μας απαντήσει. Αλλά εδώ δεν… έχει χρόνο να ελέγξει τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Κρατηθείτε λοιπόν γερά αφού θα αποκαλύψουμε πράγματα και θαύματα που αφορούν τις Εταιρείες, τους ανθρώπους και την οικονομική τους κατάσταση, και θα αποδείξουμε την ανεπάρκεια της κ.  Νάταρ γι΄ αυτό το πολύ σημαντικό πόστο. 

 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!