Οι διαταγές Σιακόλα, το σκόντο του κ. Χριστόφια και τα “τσέκια” (docs&vids)

Ερευνα: Ιωάννα Μάντζιηπα

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα  έγιναν με σωστή και προγραμματισμένη μελέτη. Και αυτό το αποδεικνύουμε από το πως απόκτησε o κ. Σιακόλας τα τεμάχια στη Λίμνη μέχρι και το πως πήρε τις άδειες από το Κράτος.

Το 24H έχει και αποδείξεις και ονόματα όλων αυτών που πίεσαν, ώστε η μεγάλη αυτή επένδυση να πάρει σάρκα και οστά. Έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τις μεγάλες πιέσεις που εξασκούσε ο κ. Σιακόλας σε όλη την πολιτεία, από τον τελευταίο γραμματικό μέχρι και τους Διευθυντές των τμημάτων Υπουργείων.

Ποιοι όμως  βοήθησαν τον κ. Νίκο Σιακόλα και πως τους το «ξεπλήρωσε» όλο αυτό;

Το πιο κάτω βίντεο είναι πολύ αποκαλυπτικό. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2012 ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας εγκαινίασε το έργο του κ.Σιακόλα “Cyprus Limni Resort”.

Ο Δ. Χριστόφιας εκείνη την ημέρα μας παραδέχτηκε κυνικά :


Δ. Χριστόφιας: Κάναμε αρκετό σκόντο συνειδητά από 24hcomcy

Ποιό ήταν το σκόντο του πρώην Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια θα σας το αναλύσουμε πιο κάτω.

Για την συγκεκριμένη «ατάκα» του Δ.Χριστόφια τοποθετήθηκε με δηλώσεις του ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέροντας και το γεγονός της δωρεάς των 300.000 χιλιάδων ευρώ του κ. Σιακόλα προς το Ταμείο του Προεδρικού.


Περδίκης: Σκόντο μαζί με επιταγές από Σιακόλα από 24hcomcy

Ο κ.Σιακόλας πίεζε την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να εκδώσει τις άδειες (Πολεοδομίας και Τμ. Περιβάλλοντος)  άρον-άρον ώστε να γίνουν τα εγκαίνια Limnis Resorts  πριν από τις προεδρικές εκλογές.  Ένα μέρος του έργου αυτού, της παράλιας ζώνης δεν είχε αδειοδοτηθεί λόγω του ότι εμπίπτει μέσα στην περιοχή Natura 2000.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

Όπως σας είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη έρευνα μας σε ότι αφορά το περιβάλλον, η εταιρεία είχε υποβάλει στο Τμήμα Περιβάλλοντος την μελέτη εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβαλλοντικών για το έργο το οποίο προτίθετο να κάνει. Το έργο περιλαμβάνει 2 γήπεδα γκολφ όπως επίσης και 850 περίπου κατοικίες μεμονωμένες και άλλα συγκροτήματα ενιαίων αναπτύξεων.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει και το Master Plan του έργου αυτού, στην ανάπτυξη αναμένεται να κατασκευαστεί μεγάλος αριθμός οικιστικών µονάδων, κυρίως επαύλεων. Ενώ αναµένεται ότι  θα κατασκευαστούν και άλλες περίπου 200-300 άλλες οικιστικές µομάδες σε οργανωµένη ανάπτυξη  µεγάλων τεµάχιων γης.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το τμήμα Περιβάλλοντος ύστερα από πάρα πολλές πιέσεις (αφού έπρεπε να προλάβουν να κάνουν και τα εγκαίνια του έργου!) έκδωσε την πρώτη του γνωμάτευση στις 31 Ιανουαρίου 2013 όπου εν ολίγοις έλεγε πως η εταιρεία θα πρέπει να μείνει 500 μέτρα πίσω από την ακτή. Να αναφέρουμε πως τα 150 μέτρα είναι αυτά της περιοχής Natura 2000. Άρα σε αυτή την φάση δεν αδειοδοτουνται οι περισσότερες επαύλεις που βρίσκονται μπροστά από την περιοχή Natura 2000.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως σε αυτή την γνωμάτευση υπήρχε η πρόνοια για επανεξέταση της, αφού ζητήθηκε από την εν λόγω εταιρεία να ξανά υποβάλει και άλλες μελέτες για αυτές τις επαύλεις ώστε να προχωρήσει και η αδειοδότηση τους.

Έτσι αφού εκδόθηκε η πρώτη γνωμάτευση, στις 8 Φεβρουαρίου του 2013 η εταιρεία πήρε και τις Πολεοδομικές άδειες για το συγκεκριμένο έργο, εκτός της παραλιακής ζώνης.

Στις 9 Φεβρουαρίου έγιναν τα εγκαίνια και κατατέθηκε και ο θεμέλιος λίθος από τον Δ.Χριστόφια και τον κ.Σιακόλα.

Ο κ.Σιακόλας όμως δεν ήταν ευχαριστημένος με την 1η γνωμάτευση, έπρεπε πάση θυσία να την αλλάξει, και έτσι οι πιέσεις του δεν σταμάτησαν ποτέ. Ήθελε να φτάσει μέχρι την παραλία και το κατάφερε. Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβούλιου του έδινα όλα τα προνόμια, αφού είχαν παραχωρηθεί επιπρόσθετες πολεοδομικές διευκολύνσεις, όπως το τοπικό Σχέδιο Κόλπου Χρυσοχούς αλλά και την αύξηση του συντελεστής δόμησης σε περιπτώσεις Γηπέδων Γκολφ.

Δέχθηκαν πιέσεις όλοι τονίζει ο Γ.Περδίκης, επισημαίνοντας πως το θέμα της Λίμνης είχε «πάει» πολλές φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Να σας θυμίσουμε λίγο και την απόφαση του Υπουργικού για τις 2 οπές των γηπέδων γκολφ μέσα στην Natura.


Περδίκης: Δέχτηκαν όλοι τεράστιες πιέσεις από 24hcomcy

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

Η δεύτερη γνωμάτευση ήρθε στις αρχές του Αυγούστου του 2013 οπού έδινε αδειοδότηση περίπου στις μισές επαύλεις να κατασκευαστούν, ενώ από τα 500 αρχικά μέτρα που θα έπρεπε να κρατήσει από την παραλία, «έπεσαν» αμέσως στα 270m. Δηλαδή 120 μέτρα μετά την Natura!

Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου απαντώντας στις ερωτήσεις του 24H σχετικά με τις γνωματεύσεις του τμήματος του μας απάντησε χαρακτηριστικά: « Η πρώτη γνωμάτευση του τμήματος ήταν να μείνει πίσω από την προστατευμένη περιοχή έχοντας υπόψη μας την αρχή της πρόληψης, όμως μετά από τις επιπρόσθετες μελέτες που κατέθεσε η εν λόγω εταιρεία προχωρήσαμε σε δεύτερη συμπληρωματική  γνωμάτευση και μειώσαμε τα μέτρα σε 270 από 500 μέτρα. Με αυτή την γνωμάτευση μπορούσαν να κατασκευαστούν οι μισές περίπου επαύλεις, γύρω στις 22 σε αριθμό. Ο λόγος είναι ότι δεν είχαμε επαρκή μετρήσιμη ζημιά που πιθανόν να γινόταν στις παραλία ωοτοκίας, η δική μας θέση ήταν να πάρουμε μέτρα προληπτικά.»

Διαβάστε τη δεύτερη γνωμάτευση

Όμως τελικά ούτε και αυτή η γνωμάτευση ήταν ικανοποιητική για το κ. Σιακόλα.

Ε ναι, δεν μπορούσε να μην κατασκευάσει όλες του τις επαύλεις… πως θα πετύχαινε όλη την ανάπτυξη του;

Και όμως υπήρξε και νέα γνωμάτευση… με ακόμη πιο χαλαρούς όρους και πρόνοιες… 

Είπε κανείς κάτι; Σε πόσος από εσάς έχουν κάνει τέτοια χατίρια… εμ δεν είμαστε όλοι “Σιακόλας”!

 

Η 3η συμπληρωματική γνωμάτευση με τις  πιέσεις να είναι αφόρητες

Το 24H έχει στην κατοχή του την επιστολή της εταιρείας Limnis Resorts προς την Αν. Διευθύντρια του Τμ. Πολεοδομίας Αθηνά Αριστοτέλους Κληρίδου.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 ο  κ.Σιακόλας στην επιστολή του αναφέρει πως δεν αποδέχεται τους όρους και την 2η συμπληρωματική γνωμάτευση του τμ. Περιβάλλοντος, μάλιστα επιβάλλει και υποδεικνύει στην Αν. Διευθύντρια πως θα διαχειριστεί το θέμα.

Διατάζει ο κ. Σιακόλας τη Δημόσιο Ανώτατη Λειτουργό το πως θα κινηθεί!

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Στην περίπτωση σας δικαιολογείται πλήρως και επιβάλλεται να ασκήσετε την διακριτική σας εξουσία και να διαφωνήσετε σχεδόν με όλους τους ουσιώδεις όρους που εισηγείται η Περιβαλλοντική Αρχή, παραπέμποντας το όλο θέμα στην Διυπουργική Επιτροπή για μελέτη και οριστική λήψη απόφασης».

Εδώ φαίνονται ξεκάθαρα οι πιέσεις που εξασκήθηκαν προς το τμήμα Πολεοδομίας. Τονίζοντας μάλιστα και το πως θα διαχειριστεί το ζήτημα η Διευθύντρια του τμήματος.

Να αναφέρουμε επίσης πως μέσα από την επιστολή του κ.Σιακόλα υπάρχει μελέτη- έκθεση από τον Δρ. Κώστα Παπασταύρο ο οποίος αναφέρει το εξής: «Το έργο μπορεί να αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες αρχές, ενώ δεν κινδυνεύει η περιοχή από ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές βλάβες».

Ποιος είναι ο Δρ. Κώστας Παπασταύρος;

O Δρ. Κώστας Παπασταύρος από το 1991 μέχρι και τις αρχές του 2013 εργαζόταν στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Περιβάλλοντος ως Ανώτατος Λειτουργός του τμήματος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Μετά την αφυπηρέτηση του εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Envi Services Ltd, η οποία εταιρεία παρείχε υπηρεσίες στον κ.Σιακόλα.

Επίσης ο κ. Παπασταύρος από το 1993 είναι Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας ΜΚΟ «ΟΙΚΟΓΝΩΣΙΑ» σε περιβαλλοντικά θέματα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Από το 1995 μέχρι σήμερα είναι και Προϊστάμενος στο Πανεπιστήμιο Intercollege σε  μη- κερδοσκοπικό οργανισμό, στον τομέα των περιβαλλοντικών μελετών,  ερευνών και ανάπτυξης.

Πως όμως ένας πρώην Αν. Λειτουργός πηγαίνει ενάντια στο τμήμα το οποίο τον εργοδοτούσε;

Μήπως το κράτος θα πρέπει να ελέγξει  την ποιότητα μελετών και γνωματεύσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος καθώς την ταχύτητα και την προτεραιότητα κατά την οποία εξεταζόταν το τότε καιρό;

Όπως αναφέρεται και στην επιστολή του ο κ.Σιακόλας, ο Δρ. Κώστας Παπασταύρου έχει κάνει έκθεση για το συγκεκριμένο έργο, σχολιάζοντας μάλιστα και την 2η συμπληρωματική μελέτη του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «….. η αδειοδότηση ολόκληρου του Έργου όπως υπεβλήθη με βάση τις επιστημονικές μελέτες που έγιναν και υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας δεν αναμένεται να δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στο βιότοπο των χελωνών και σίγουρα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στην επιστολή αυτή τονίζεται επίσης πως οι οροί του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι αυθαίρετοι, ατεκμηρίωτοι όπως επίσης και καταστροφικοί για την Εταιρεία και έχουν σαν αποτέλεσμα τη μη υλοποίηση του έργου «Limni Resorts».

Ενώ επισημαίνεται και κάτι ακόμα από τον κ.Σιακόλα, το οποίο ο καθένας μπορεί να το εκλάβει όπως θέλει: «εάν γίνουν δεκτές οι θέσεις και οι απόψεις της Περιβαλλοντικής Αρχής και παρεμποδίσουν τη δημιουργία του έργου, θα ρίξουν στην ανεργία, φτώχεια και δυστυχία ένα μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας».

Αυτό κ.Σιακόλα πως να το πάρουμε εμείς… ως έμμεσο εκβιασμό;

Τι έκανε όμως η κ. Αθηνά Αριστοτέλους- Κληρίδου, και πως έβαλε και εκείνη το λιθαράκι της σε αυτή την υπόθεση;

Πολύ απλά η διευθύντρια του τμ. Πολεοδομίας αφού πήρε την επιστολή του κ.Σιακόλα, έστειλε η ίδια επιστολή προς το τμ. Περιβάλλοντος στην οποία αναφέρει πως η 2η γνωμάτευση χρήζει επαναξιολόγησης με τον σκοπό της τήρησης των Γενικών Αρχή του Διοικητικού Δικαίου.

Δείτε τη δεύτερη επιστολή του τμήματος Πολεοδομίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηπαναγιώτου για το θέμα αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με την πρόνοια την οποία μου είχε υποδείξει το Τμ. Πολεοδομίας δεν μπορούσα να επιβάλω την γνωμάτευση των 270 μέτρων. Να σας αναφέρω πως η απόσταση της Natura στην περιοχή εκεί είναι περίπου 10 χλμ.. Θα αρνηθώ και στους υπόλοιπους που έχουν τεμάχια να κτίσουν, δηλαδή σε 10 χωριά  θα έπρεπε να αρνηθώ να κτίσουν.  Αν δεχτώ να κτίσουν άλλοι κάτοικοι στην συγκεκριμένη περιοχή σημαίνει πως ο κ.Σιακόλας θα μπορούσε να πάει μέσω της δικαστικής οδού και αυτό θα σημαίνει πως από το κράτος θα έβγαιναν εκατομμύρια από τα ταμεία του. Έτσι η εισήγηση της κ. Αριστοτέλους ήταν να κρατηθεί μόνο μια απόσταση των 20 μέτρων μετά από την Natura, πράγμα που έγινε.»

Διαβάστε την πλήρη γνωμάτευση.

Έτσι η νέα 3η γνωμάτευση τον Νοέμβριο του 2013 είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κ. Σιακόλα.

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή του δ/ντη του Τμ. Περιβάλλοντος κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου προς την Πολεοδομία στις 8 Νοεμβρίου 2013 ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Πιστεύουμε ότι με την εν λόγω αλλαγή δεν εφαρμόζουμε ούτε στο ελάχιστο μια βασική αρχή για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος ευρύτερα, την αρχή της πρόληψης κα της προφύλαξης».

Κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε όλο το έγγραφο

Με λίγα λόγια υπάρχει παραδοχή πως δεν έχουμε τηρήσει σωστά το άρθρο 6 ( 3 ) της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Να σας υπενθυμίσουμε τι μας είχε απαντήσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος στην προηγούμενη μας έρευνα.

Ζητήσαμε και από την νυν Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα. Η κ. Παναγιώτου μεταξύ άλλων μας ανέφερε πως έχει στείλει επιστολή προς το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέροντας του την άποψη και το καθήκον της σχετικά με το θέμα.

Το 24H έχει στην κατοχή του την επιστολή αυτή και σας την παρουσιάζει.

Κάντε κλικ για να διαβάσετε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Η προσωπική άποψη της Επίτροπου Περιβάλλοντος είναι πως το έργο αυτό δεν πρέπει να γίνει. Όσο αφορά το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει πως εάν υπάρξει πρόστιμο θα το πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.


Ιωάννα Παναγιώτου (Επ. Περιβ.) από 24hcomcy

Σκάνδαλο; Και φυσικά είναι σκάνδαλο και μάλιστα από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει στην Κύπρο.


Περδίκης: Σκάνδαλο οικονομικό, πολιτικό… από 24hcomcy

Ενώ πράγματι έχουμε παρανομήσει ως κράτος με τις πιο πάνω αποφάσεις κανείς μέχρι σήμερα δεν λέει να αλλάξει την κατάσταση. Φυσικά όλα αυτά έχουν γίνει με τις εύνοιες της Πολιτείας… αλλά ακόμη και τώρα κάποιοι συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους.

Και κάτι τελευταίο, με τόσους εμπλεκόμενους λειτουργούς του κράτος, ίσως Κύριοι θα πρέπει να προχωρήσετε και σε πόθεν έσχες διαφόρων λειτουργών, όσο και των συγγενών πρώτου βαθμού!