Οι γυναίκες του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Ανδρέας, γιος ενός πολιτικού που σημάδεψε την περασμένη γενιά από τη δική του, ο Παπανδρέου ακαδημαϊκός, μα κυρίως ο Ανδρέας Παπανδρέου ως άνδρας. Είναι γνωστό τοις πάσι πως η βιβλιογραφία για την πολιτική του, την εποχή της παντοκρατορίας του ή ακόμη και την πολιτική βιογραφία του είναι αναρίθμητη. Εκείνο που ίσως είναι λιγότερο γνωστό, είναι πως ο Ανδρέας δεν ενέπνευσε μόνο τους πολιτικούς αναλυτές, τους ιστορικούς και τους δημοσιογράφους να γράψουν για εκείνον… προκάλεσε τον ίδιο συγγραφικό οίστρο και για τις τρεις επίσημες συζύγους του.

Τρεις σύζυγοι, τρία βιβλία για τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου
Το κεφάλαιο γυναίκες στη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου είναι αρκετά πλούσιο, πολλοί θα το χαρακτήριζαν σκανδαλωδώς πιπεράτο. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παντρεύτηκε τρεις φορές, συνδέθηκε βέβαια ερωτικά δεκάδες (όπως μαρτυρούν και οι αναφορές των συζύγων του) και αποτέλεσε τον μοναδικό Έλληνα πρωθυπουργό που απασχόλησε για χρόνια ολόκληρα με τα εξωσυζυγικά του καμώματα και μάλιστα την περίοδο της πρωθυπουργίας του.
Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των συζύγων του

Κάπως έτσι αποφασίσαμε να διηγηθούμε την ιστορία του, από την αρχή σχεδόν και συγκεκριμένα την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, ξεφυλλίζοντας τα βιβλία των τριών γυναικών του: Της Χριστίνας Ρασσιά, πρώτης συζύγου και μάλλον λιγότερο γνωστής για τη σχέση της με τον Παπανδρέου, της Μαργαρίτας Παπανδρέου, γυναίκας με την οποία ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και απέκτησε τέσσερα παιδιά και φυσικά της τελευταίας συζύγου του, ως το θάνατό του, Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου.

Ο πρώτος γάμος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν με την Χριστίνα Ρασσιά το Φλεβάρη του 1941
Στις σελίδες του “10 χρόνια σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου” ανακαλύπτουμε πτυχές της ζωής του, από την παιδική ακόμη ηλικία. Υπήρξε για παράδειγμα ιδιαίτερα αντιδραστικός σαν παιδί. Συγκεκριμένα, σε κάποιο σημείο του βιβλίου, αναφέρεται πως ο Ανδρέας ήταν τελευταίος της τάξης του στην Πέμπτη Δημοτικού και κινδύνευε να χάσει τη χρονιά. Χρειάστηκε η αυστηρή παρέμβαση του πατέρα του, που ταρακούνησε τον μικρό Ανδρέα, η εικόνα του οποίου άλλαξε άρδην στη συνέχεια με αποτέλεσμα να εισέλθει στη Νομική Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιγραφές της Χριστίνας Ρασσιά στην οικογένεια Παπανδρέου. Δεν θα ήμασταν υπερβολικοί αν αναφέραμε το γνωμικό το “μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει” για τον Ανδρέα και τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου. Ο γέρος της Δημοκρατίας είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και μητέρα του Ανδρέα, για τον έρωτα της πρωταγωνίστριας του Εθνικού, Κυβέλης και έτσι ο Παπανδρέου έμενε μόνος με τη μητέρα του, Σοφία Μινέικο.

ΜΙΑ ΘΝΗΣΙΓΕΝΗΣ ΣΧΕΣΗ
“Έπρεπε να δώσω την εντύπωση ανάλαφρης, σοφιστικέ, απελευθερωμένης, έμπειρης γυναίκας και από πίσω μου φερόταν σαν σε Ελληνίδα χωριατοπούλα που το σεντόνι της έπρεπε να εκτεθεί σε κοινή θέα” σημειώνει η πρώτη σύζυγος του Παπανδρέου, για τον τρόπο που την αντιμετώπιζε, ενώ μοιάζει ιδιαίτερα ενοχλημένη με το γεγονός πως ο μέχρι πρότινος μέλλοντας σύζυγός της δεν ήθελε να έχουν σεξουαλικές επαφές πριν το γάμο.
Η Χριστίνα Ρασσιά περιγράφει τη συμπεριφορά της όλο και πιο απόμακρη, ενώ εξηγεί πως έπειτα από κάποιο διάστημα δεν επιθυμεί να συνευρεθεί ερωτικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, γεγονός που προκαλεί τριβές στις σχέσεις τους. “Όταν σου ζήτησα να παντρευτούμε, δεν περίμενα ότι θα παντρευόμουν ένα ερείπιο” αναφέρει πως της λέει εκνευρισμένος. Στο σημείο αυτό, παραθέτει ένα ακόμη στοιχείο στην προσπάθειά της να μειώσει τη φήμη του μετέπειτα διάσημου άνδρα της και να “αποδείξει” κατά κάποιο τρόπο τα ποταπά του αισθήματα. “Κάποια στιγμή ανακάλυψε μια γυναίκα που ζούσε απέναντι και είχε τη συνήθεια να γδύνεται με τις κουρτίνες ανοιχτές” σημειώνει και αναφέρει πως ο τότε άνδρας της περνούσε ώρες ατελείωτες στην κουζίνα με την ελπίδα να δει εκείνη τη γυναίκα γυμνή.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου γνωρίζει τη Μαργαρίτα Τσαντ και η έλξη είναι κεραυνοβόλα. Η έντονη αντίδραση όμως της Χριστίνας Ρασσιά τον αναγκάζει να μείνει στο γάμο του, έπειτα και από συμβουλή ψυχιάτρου, τρία χρόνια ακόμη και σχεδόν να χάσει την γυναίκα της ζωής του (ή τέλος πάντων μία από αυτές), η οποία στο μεταξύ παντρεύεται έναν Αμερικανό. Όταν ο χωρισμός είναι πια τελεσίδικος, η Χριστίνα Ρασσιά, όπως σημειώνει στο βιβλίο της, συνειδητοποιεί ότι τον αγαπά. Μια αποκάλυψη που μοιάζει ιδιαίτερα αντιφατική με όλη την περιγραφή της σχέσης τους, αλλά και του χαρακτήρα που σκιαγραφεί η ίδια, για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Μαργαρίτα και η “αλλαγή”
Το καλοκαίρι του ’51, ο γάμος του Ανδρέα Παπανδρέου με τη Χριστίνα Ρασσιά βαίνει προς ένα τέλος και ξεκινά αμέσως ο έγγαμος βίος με τη Μαργαρίτα Τσαντ. Η Αμερικανίδα από το Σικάγο, περιγράφει τη γνωριμία τους, τρία χρόνια νωρίτερα, σαν βγαλμένη από ερωτική κομεντί. Οι περιπέτειες του Παπανδρέου με τον πρώτο γάμο του, χωρίζουν τους δρόμους τους, όταν τρία χρόνια αργότερα θα συναντηθούν τυχαία και πάλι. Έπειτα από δύο συνοπτικά διαζύγια, παντρεύονται στις 30 Αυγούστου 1951 στο Ρίνο της Νεβάδα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται τη Μαργαρίτα Τσαντ, τον Αύγουστο του 1951
Η Μαργαρίτα Τσαντ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1923 στην πόλη Oak Park, προάστιο του Σικάγο, είναι η μεγαλύτερη από πέντε κόρες ενός πεζοναύτη. Από φτωχή οικογένεια, έκανε πολλές δουλειές του “ποδαριού” – σερβιτόρα, μπέιμπι σίτερ, βοηθός νοσοκόμας – προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η Μαργαρίτα μοιάζει να έχει εντελώς διαφορετική εικόνα για τον Ανδρέα Παπανδρέου από την πρώτη του σύζυγο. Συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις πολιτικές του ιδέες, γοητεύεται από τον ακαδημαϊκό Ανδρέα και αποφασίζει να τον ακολουθήσει όπου κι αν βρεθεί. Η ζωή τους στην Αμερική κυλά όμορφα, ενώ αποκτούν και τα τέσσερά τους παιδιά, πριν έρθει το κάλεσμα από την Ελλάδα.

Στο τελευταίο της βιβλίο “Έρωτας και Εξουσία” η Μαργαρίτα Παπανδρέου περιγράφει πως βλέπει από πολύ νωρίς τις ηγετικές ικανότητες του άνδρα της και τον παρακινεί να δεχτεί την πρόταση του τότε πρωθυπουργού και πολιτικού αντιπάλου του πατέρα του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, να αναλάβει τη διεύθυνση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Σύσσωμη η οικογένεια Παπανδρέου αποβιβάζεται στο λιμάνι του Πειραιά το 1959.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Γρήγορα ο Ανδρέας Παπανδρέου θα εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μέσα από την Ένωση Κέντρου, της οποία ηγείται ο πατέρας του Γεώργιος και φυσικά θα λάβει χαρτοφυλάκιο μετά τη θριαμβευτική νίκη του τελευταίου στις εκλογές του 1964.

Η δικτατορία αναγκάζει την οικογένεια να δραπετεύσει στη Σουηδία και μετέπειτα στον Καναδά
Ο έγγαμος βίος ως και τη μεταπολίτευση, περιγράφεται από τη Μαργαρίτα περίπου ειδυλλιακά, ακόμη και σε περιόδους δύσκολες, όπως η νύχτα της ανατροπής της δημοκρατίας, το 1967. Η νύχτα της 21ης Απριλίου είναι μια από τις πιο έντονες σκηνές του βιβλίου. Η Μαργαρίτα και ο Ανδρέας βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρά τους στο Καστρί, όταν στρατιώτες προσπαθούν να εισέλθουν στο σπίτι. Η προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου να δραπετεύσει, η αγωνία της οικογένειας για την τύχη του και η φυλάκισή του, περιγράφονται με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, έτσι που κάνουν τον αναγνώστη να αισθάνεται πως βρίσκεται εκεί, στο σπίτι των Παπανδρέου, τη νύχτα που οι Συνταγματάρχες διέταξαν τη σύλληψή του. Ήταν η Μαργαρίτα που κάλεσε τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον ειδοποίησε για τη σύλληψη του Ανδρέα, αλλά και την επικείμενη δική του προσαγωγή.

ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία η Μαργαρίτα συγχωρεί την απιστία του Παπανδρέου τα επόμενα χρόνια. Πριν τη Χούντα, η ζωή της Αθήνας βουίζει για τη σχέση του με την σύζυγο γνωστού πολιτικού Μηχανικού, Έπη Σκιαδαρέση, με την οποία υπήρξαν συμμαθητές στο Κολέγιο Αθηνών. Η Μαργαρίτα δεν αναφέρει καν τη συγκεκριμένη περιπέτεια του συζύγου της στις σελίδες του βιβλίου του.
Με την αποφυλάκιση του Ανδρέα Παπανδρέου, η οικογένεια φεύγει από τη χώρα, με πρώτο προορισμό τη Σουηδία το Δεκέμβριο του 1967. Εκεί, ο Παπανδρέου θα συνάψει σχέση με μια Σουηδή τηλεπαρουσιάστρια, την Ράνια Νιμπλούμ, με την οποία θα αποκτήσει και ένα ακόμη παιδί, μια κόρη εκτός γάμου.

Κατά την παραμονή του στη Σουηδία το 1967, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα συνάψει σχέση με τη Σουηδή Ράνια Νιμπλούμ
Η Μαργαρίτα περιγράφει την εξωσυζυγική σχέση του άνδρα της σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα και την αποδίδει στην τραυματική εμπειρία των έξι και πλέον μηνών του στη φυλακή. Όπως αναφέρει στο βιβλίο, όλη η οικογένεια γνώριζε για τη σχέση, αλλά και την ύπαρξη ενός παιδιού από την πρώτη στιγμή, ενώ όπως λέει είχε προσφερθεί ώστε να υιοθετήσουν το μωρό και να το μεγαλώσουν οι ίδιοι. “Η γυναίκα θέλησε να κρατήσει το παιδί, με τον όρο να το αναγνωρίσει ο Ανδρέας και να πάρει το όνομά του” σημείωνε στη συνέχεια της μικροσκοπικής παραγράφου για την απιστία του Παπανδρέου (αν αναλογιστεί κανείς πως η επόμενη ερωτική σχέση του καταλαμβάνει τις μισές σελίδες του βιβλίου) με τη Σουηδή σταρ.

Από πρώτη κυρία, απλή πολίτης
Την Πρωτοχρονιά του 1986 η Μαργαρίτα βρισκόταν στην Αίγινα, ενώ ο Ανδρέας “είχε το δικό του πάρτι” όπως γράφει η ίδια. Λίγους μήνες αργότερα, έπειτα από τη συνάντηση στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαφανίζεται για ημέρες, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων να οργιάζουν. Το ροζ σκάνδαλο του Ανδρέα έχει ξεκινήσει και η Μαργαρίτα μοιάζει ανήμπορη να το αποτρέψει.
Στις σελίδες που ακολουθούν διαβάζουμε και άλλες απίστευτες ιστορίες με την “αεροσυνοδό”. Η Μαργαρίτα σημειώνει χαρακτηριστικά ένα περιστατικό από το ταξίδι τους στο Μεξικό. Η ίδια δεν επιθυμεί να κολυμπήσει και παραμένει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, από όπου παρακολουθεί την ακόλουθη σκηνή στην παραλία. “Είδα μια Αμαζόνα – σαν γυναικεία σιλουέτα – που χοροπηδούσε γύρω από τον Ανδρέα” σημειώνει και καταγράφει πως η γυναίκα αυτή είχε τα πόδια της σχεδόν περασμένα γύρω από το σώμα του άνδρα της, ενώ παρατηρούσε όπως γράφει γλαφυρά τα στήθη της να “ανεβοκατεβαίνουν σαν δύο βουνά από ζελέ”.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ
Από την επόμενη κιόλας χρονιά, το ζευγάρι ζούσε χωριστά. Οι όποιες συναντήσεις τους γίνονταν πάντα παρουσία του “Κώστα”, ο οποίος είναι ο ψυχοθεραπευτής του Ανδρέα και βρίσκεται εκεί υποθετικά για να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων του ζευγαριού. Η Μαργαρίτα ζητά από τον Ανδρέα να μιλήσουν: “Όταν άνοιξα την πόρτα του σπιτιού, είδα με κατάπληξη πως εκεί ήταν ο Μένιος ο δικηγόρος και ο Κώστας ο ψυχίατρος. Ζήτησα από τον Ανδρέα να τους πει να φύγουν. Απάντησε πως είναι σημαντικό να είναι παρόντες. “Εσύ ζήτησες αυτή τη συνάντηση. Τι θέλεις από μένα;”. Η Μαργαρίτα που σκέφτεται το διαζύγιο διστάζει, και προτείνει κοινές δημόσιες εμφανίσεις προκειμένου να σταματήσουν τα σχόλια.

ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ
Μετά το διαζύγιο και μέχρι το θάνατό του, η Μαργαρίτα και ο Ανδρέας δεν θα βρεθούν παρά στη βάπτιση της εγγονής τους, κόρης του γιου τους Γιώργου, τον Απρίλιο του 1991. “Καθώς περίμενα να ξεκινήσει η λειτουργία, ένιωθα την παρουσία του Ανδρέα κοντά μου. Δεν είχα καθόλου αισθήματα αγανάκτησης ή εχθρότητας. Εξακολουθούσα να νιώθω ένα ισχυρό δέσιμο με κείνον” γράφει και περιγράφει το τελευταίο στιγμιότυπο που είχε μαζί του, καθώς στάθηκε μπροστά της για να τη χαιρετίσει.
“Τον άκουσα να λέει «Μαργαρίτα» και είδα ένα προτεταμένο χέρι. Του έδωσα το δικό μου. Το πήρε και το έσφιξε τρεις φορές. Δεν υπήρξε ανανέωση της σχέσης μας, αν κι έμαθα πως ο Ανδρέας είχε μετανιώσει για τον χωρισμό μας, αλλά αυτή η παλιά χειραψία αγάπης έσβησε επιτέλους τον επίμονο πόνο της καρδιάς μου” αναφέρει χαρακτηριστικά και αφήνει να εννοηθεί πως δεν συνάντησε τον Ανδρέα ποτέ ως το θάνατό του από τότε.

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΙΑΝΗ
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα τα ζήσει πλάι στην αεροσυνοδό, όπως την αποκαλούσε η Μαργαρίτα. Η Δήμητρα Λιάνη, αναλαμβάνει χρέη αεροσυνοδού στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετά από παράκληση του ξαδέρφου της Γιώργου Λιάνη το 1982. Ο Ανδρεάς την “προσέχει” αμέσως, αλλά η θυελλώδης σχέση της, που έγινε πρωτοσέλιδο ακόμη και στον ιαπωνικό Τύπο δεν θα ξεκινήσει παρά το 1986.
Η Δήμητρα Λιάνη είναι κόρη στρατιωτικού γεννημένη στις 30 Απριλίου 1955 σε ένα σπίτι επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, γεγονός που καθιστά το συμβολισμό ξεκάθαρο. Άλλωστε η Δήμητρα λατρεύει αυτές τις καρμικές συμπτώσεις και αγαπημένη της συνήθεια αποτελεί η αστρολογία.

“Δεν ήξερα ότι ο Γιώργος είχε τέτοια ξαδέρφη” θα πει ο Ανδρέας στην πρώτη τους γνωριμία. Στα χρόνια που μεσολαβούν η Δήμητρα παντρεύεται τον Αλ. Καπόπουλο, με τον οποίο θα κάνει την εκπομπή ”Μισό-Μισό” στην ΕΡΤ. Οι εκπομπές ξεκινούν και οι πτήσεις με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος συνεχίζονται με τη Δήμητρα μόνιμο μέλος του πληρώματος. Φυσικά και δεν έχει ξεχάσει το κομπλιμέντο του. ”Πρόεδρε θέλω μια συνέντευξη από εσάς και τη σύζυγό σας” είναι τα λόγια της, σε μια παράτολμη πρόταση.

Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, μία κατανόηση, στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές. Πολλές φορές μου είπε Δήμητρα, χωρίς εσένα θα είχα πεθάνει από χρόνια
Έχει προηγηθεί ο χορός με το “Ι just call to say Ι love you” το 1985 αμέσως μετά την εκλογή του Χρ. Σαρτζετάκη, όταν ο Α. Παπανδρέου ταξιδεύει στις Βρυξέλλες και της ζητά ενώπιον όλου του πληρώματος να του χαρίσει το χορό.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1985 συναντιούνται στο Καστρί, συνοδεία του τότε συζύγου της, για να την περιβόητη συνέντευξη. Ο Παπανδρέου είναι μόνος του, η Μαργαρίτα δεν εμφανίζεται ποτέ. Την ίδια τύχη, της αφάνειας, έχει και η εκπομπή, η οποία δεν προβάλλεται ποτέ. Η Δήμητρα ή Μιμή, όπως θα γίνει γνωστή, έχει μπει όμως για τα καλά στη ζωή του παντοδύναμου και λαοφιλούς Ανδρέα.

Τον Αύγουστο του 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου αναχωρεί για το Σεντ Τόμας του Λονδίνου, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς. Στο πλευρό του αδιάκοπα βρίσκεται η Δήμητρα, σε μία περίοδο δύσκολη που θα σηματοδοτήσει της κυριαρχίας της πάνω του. Στο βιβλίο της θα γράψει πως “του ζήτησε να ζήσει” και ακόμη πως συζήτησαν ακόμη και το ενδεχόμενο να παντρευτούν.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Ανδρέας επιστρέφει στην Αθήνα. Το περιστατικό με το νεύμα στη σκάλα του αεροπλάνου, που εισήγαγε και επίσημα τη Δήμητρα Λιάνη στην πολιτική ζωή της χώρας, έχει καταγραφεί ως ένα από τα πιο ασυνήθιστα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας. Στις 13 Ιουλίου του 1989 θα παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας. Εκείνος έχει πατήσει τα 70 κι εκείνη είναι μόλις 35.

Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σα γυναίκα
Η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί περίπου δύο χρόνια μετά στο Ωνάσειο, στο οποίο θα εισαχθεί ο Ανδρέας εξαιτίας των προβλημάτων με την καρδιά του. Στις 20 Νοεμβρίου 1995 μπαίνει και για 123 συνεχείς ημέρες τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα εκεί και φυσικά στη Δήμητρα Λιάνη. Η ζωή της έχει ταυτιστεί με εκείνη του Ανδρέα. Ό,τι αφορά τον ίδιο αυτομάτως επηρεάζει και εκείνη. Οι κάμερες πεθαίνουν για ένα πλάνο της, για μία δήλωσή της.
Το πρωί της 16ης Ιανουαρίου 1996 ο Ανδρέας δεν είναι πια πρωθυπουργός (έχει υποβάλλει την παραίτησή του) και η Δήμητρα δεν είναι πια προστατευμένη από πουθενά. Το ”αλεξίσφαιρο” Παπανδρέου θα χάσει τη ζωή του στις 23 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς κι εκείνη θα μείνει απλά η Δήμητρα Λιάνη που δεν έχει ούτε δύναμη, ούτε τον σεβασμό της πλειονότητας του περίγυρού της.

”Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σα γυναίκα. Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, μία κατανόηση, στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές. Πολλές φορές μου είπε Δήμητρα, χωρίς εσένα θα είχα πεθάνει από χρόνια”. Με αυτές τις φράσεις η Δήμητρα περιέγραψε τη σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μόνο που για κακή της τύχη χωρίς εκείνον το πιο εύκολο ήταν να την πετάξουν από το παράθυρο. Η απειλή του Κατσανέβα βρήκε την απόλυτη εφαρμογή της με επτά χρόνια καθυστέρηση. Η ξανθιά αεροσυνοδός πετά και πάλι μόνη της.

Πηγή news247gr