Άντρος Κυπριανού: «Όλα εξαρτώνται από την Τουρκία» (Vid)

 

 

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό «τρέχουν». Η νίκη Ακιντζί έδωσε άλλη προοπτική στις συνομιλίες. Οι ψίθυροι περί δημοψηφίσματος δημιουργούν στον λαό προσδοκίες αλλά και προβληματισμούς.

Τι γίνεται τελικά στο Κυπριακό;

24: Πώς χαρακτηρίζετε τις πρόσφατες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ;

«Σε αυτές τις επισκέψεις θα πρέπει να προσθέσουμε και τις επισκέψεις του Βρετανού και του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Αυτές οι επισκέψεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό το ενδιαφέρον για εμάς είναι καλοδεχούμενο, με την προϋπόθεση ότι θα εδράζεται σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή στο συμφωνημένο πλαίσιο για τη λύση του Κυπριακού. Ευελπιστώ ότι με αυτό τον τρόπο θα τοποθετηθούν όλοι στις κρίσιμες στιγμές που θα ακολουθήσουν. Σε ότι αφορά ιδιαίτερα την επίσκεψη του κύριου Λαβρόφ, θεωρώ ότι ήταν απόλυτα επιτυχής από όλες τις απόψεις. Βέβαια, αναμένουμε την ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαμορφώσουμε συνολική άποψη, αλλά οι δημόσιες παρεμβάσεις του κύριου Λαβρόφ επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία αποτελεί ένα από τα βασικότερα στηρίγματα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, και αυτό είναι κατά την άποψή μας ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, κανένας δεν μπορεί να τον υποτιμήσει, λόγω και της θέσης που κατέχουν στα διεθνή ζητήματα. Η απαίτηση που έχουμε είναι να αξιοποιηθεί αυτός ο ρόλος στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να στραφεί προς την τουρκική πλευρά για να την πείσει ότι χρειάζεται να συνεργαστεί στις βάσεις που έχουμε συμφωνήσει».

24: Πώς βλέπετε την εν εξελίξει διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών;

«Υπήρξε πρόοδος και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναδείχθηκε ο κύριος Ακιντζί, ένας μετριοπαθής πολιτικός, πολιτικός που διαχρονικά υποστήριζε τη λύση του Κυπριακού, με τον οποίο θεωρώ ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δεν αναμένουμε ότι θα ασπαστεί τις θέσεις μας από την αρχή, όμως πιστεύουμε ότι με τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία από τη δική μας πλευρά, μπορούμε να τον πείσουμε για τα σημαντικά ζητήματα. Επίσης συνέβαλε στην πρόοδο των συνομιλιών και το γεγονός ότι ο κύριος Αναστασιάδης επιτέλους αξιοποίησε τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μεταξύ του κύριου Χριστόφια και του κύριου Ταλάτ, και αυτό έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών. Αν καταφέρουμε να λύσουμε το περιουσιακό, τότε θεωρώ ότι είναι ένα μεγάλο βήμα στο να συμφωνήσουμε στην εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Η συνέχεια θα είναι να προχωρήσουμε στα θέματα της εξωτερικής πτυχής, ζητήματα στα οποία η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει πλέον καλή θέληση. Και αυτό δεν γνωρίζουμε αν θα το δείξει η Τουρκία. Θα έλεγα λοιπόν ότι υπάρχει πρόοδος, είμαστε όμως πολύ μακριά από μια συμφωνία. Για αυτό θα ήταν λάθος από τη μια να θριαμβολογούμε ότι είμαστε στα πρόθυρα επίτευξης συμφωνίας και από την άλλη θα ήταν το ίδιο λάθος να λένε κάποιοι ότι τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει».

24: Χαρακτηρίζετε τον κύριο Ακιντζί ως μετριοπαθή πολιτικό. Πιστεύετε ότι από μόνος του ο κύριος Ακιντζί θα μπορέσει να ξεφύγει από την πολιτική της Άγκυρας;

«Όχι δεν το πιστεύω, άλλωστε τόνισα προηγουμένως και το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία. Στα ζητήματα εσωτερικής πτυχής θεωρώ ότι ο κύριος Ακιντζί έχει αρκετά περιθώρια ελιγμών, διότι είναι ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, καθώς επίσης και τη δομή του κράτους όπως θα λειτουργήσει. Στα ζητήματα όμως της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού, εκεί θεωρώ ότι η Τουρκία θα έχει τον αποκλειστικό ρόλο. Η Τουρκία είναι που θα αποφασίσει. Για αυτό είπα ότι θα φανεί κατά πόσο η Τουρκία έχει διάθεση για λύση, εάν και εφόσον φτάσουμε σε αυτό το στάδιο».

24: Άρα επί της ουσίας αυτό που λέτε είναι ότι όλα εξαρτώνται από την Τουρκία και όχι από τον κύριο Ακιντζί.

«Σίγουρα. Νομίζω ότι το καθοριστικό για τη λύση θα είναι το τι θα πει η Τουρκία στη δεύτερη φάση των συζητήσεων».

24: Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύντομα δημοψήφισμα;

«Νομίζω ότι είναι λάθος να συζητούμε τέτοια ζητήματα. Αυτοεγκλωβίζουμε τον εαυτό μας και θέτουμε μπροστά του ανύπαρκτα διλήμματα και ερωτήματα. Εμείς πρέπει να δουλεύουμε με στόχο να πάμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία, και αυτό θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν η τουρκική πλευρά έρθει σε αυτές τις συζητήσεις με στόχο να υπάρξει συμφωνία, θα το πετύχουμε. Αν όχι, και εκατό χρόνια να συζητούμε, δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό. Βέβαια κατ’ αναλογία ισχύει και για τη δική μας τη πλευρά αυτό. Θα πρέπει να κατανοήσουν κάποιοι που επιμένουν ότι είναι η ώρα απεμπλοκής από τα όσα έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα τα τελευταία 38 χρόνια, ότι επιτελούν μεγάλη ζημιά στην όλη προσπάθεια. Και όχι μόνο προκαλούν ζημιά, αλλά εάν υιοθετηθούν οι απόψεις τους, θα θέσουν την Κύπρο σε μία τυχοδιωκτική περιπέτεια από την οποία θα εξέλθουμε πάρα πολύ λαβωμένοι.

24:  Η Κυβέρνηση αλλά και ο κύριος Γεωργιάδης υποστηρίζουν ότι πάμε καλά όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες. Εσείς πώς το σχολιάζετε αυτό;

«Οι δείκτες που πάνε καλά δεν είναι αυτοί που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στην κοινωνία. Δεν συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς τους δείκτες παραδείγματος χάρη, τον δείκτη των ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας. 234 χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν στο όριο της φτώχειας. Είναι σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού. Δεν συμπεριλαμβάνουν επίσης το δείκτη της ανεργίας που βρίσκεται σταθερά στο 16%. Επίσης θα πρέπει να δούμε και πώς γίνεται η κατανομή των εισοδημάτων. Το 10% των πλουσιότερων Κυπρίων είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται κατά 3,4% τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 90% είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 8% κατά μέσο όρο. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην κοινωνία. Για να μην αναφερθώ στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που μας επιστρέφει στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, στο ζήτημα των εκποιήσεων, στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου και στη γενικότερη κατάσταση αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού. Αυτά τα πράγματα δεν τα βλέπει η Κυβέρνηση και θριαμβολογεί γιατί θα βγούμε από το Μνημόνιο. Θα βγούμε από το Μνημόνιο, τριετής η διάρκειά του. Το ερώτημα είναι ποιες πολιτικές θα εφαρμόζονται στη συνέχεια. Ο Υπουργός και ο κύριος Νεοφύτου κατ’ επανάληψη έχουν πει ότι “πρέπει να ακολουθήσουμε τις ίδιες πολιτικές”. Πώς λοιπόν θα βοηθήσει τον κόσμο η έξοδος από το Μνημόνιο; Προειδοποιώ την Κυβέρνηση ότι με τις θριαμβολογίες της, ο κόσμος θα αναμένει να δει διαφορετικές πολιτικές να εφαρμόζονται μετά από τον Μάρτιο. Η Κυβέρνηση θα κρίνεται πολύ πιο αυστηρά. Αυτό να το περιμένει».

24: Θεωρείτε ότι Γενικός Ελεγκτής και η Κεντρική Διοικήτρια, επιτελούν ως θεσμοί το ρόλο τους;

«Δεν είναι εμείς που κάναμε δηλώσεις για τους ανεξάρτητους θεσμούς. Εμείς όταν ήμασταν στην εξουσία επιχειρούσαμε να πούμε στον κύριο Ορφανίδη το αυτονόητο. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έπρεπε να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα, και εκεί θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή του, και τα δημοσιονομικά να τα αφήσει στην Κυβέρνηση που ήταν η αρμοδιότητά της. Όταν προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτό το πράγμα δεχόμασταν εντονότατη κριτική -ισοπεδωτική θα την χαρακτήριζα- από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, και βέβαια μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης».

«Ο κ. Μιχαηλίδης είναι ένας ικανός και έντιμος άνθρωπος, ωστόσο δεν θα έπρεπε να εξάγει συμπεράσματα δίχως να μιλήσει πρώτα με τους άμεσους ενδιαφερόμενους για κάποια συγκεκριμένα θέματα».

24. Ας περάσουμε σε ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί αρκετά, και αυτό δεν είναι άλλο από την υπόθεση «Focus». Κατηγορήθηκε το κόμμα σας ότι έλαβε κάποια χρήματα από την συγκεκριμένη εταιρεία. Τι απαντάτε στις συγκεκριμένες κατηγορίες;

«Στα ταμεία του ΑΚΕΛ δεν έχουν κατατεθεί καθόλου λεφτά. Εμείς απαιτήσαμε να διερευνηθεί η υπόθεση μέχρι τέλους, ωστόσο ενώ έχει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνος δεν έχει καταλήξει κάπου η εξέταση, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε κάποιους να επανέρχονται συνεχώς στο θέμα. Στην Κύπρο υπήρχε μια πρακτική, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Διάφοροι επιχειρηματίες έδιναν χρήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα και αυτό δεν θεωρείτο μίασμα. Μίασμα ήταν εάν και εφόσον αυτοί οι επιχειρηματίες έπαιρναν διάφορα ανταλλάγματα και αυτό είναι που πρέπει να διερευνηθεί».

«Ο κύριος Βγενόπουλος ή ο κύριος Ζολώτας, τους οποίους δεν τους γνωρίζω και δεν τους συνάντησα ποτέ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έφεραν στην Κύπρο 50 εκατομμύρια και τα έδωσαν σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο να δει που πήγαν αυτά τα εκατομμύρια».

«Σήμερα παρουσιάζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες  της διαφάνειας και της κάθαρσης εκείνοι που το 2009 παρουσίαζαν τον κ. Βγενόπουλο ως τον άνθρωπο που θα καθάριζε τον στάβλο του Αυγείου. Φέρνω στο μυαλό μου τα πρωτοσέλιδα του «Πολίτη» της τότε εποχής που έλεγαν ότι ο κ. Βγενόπουλος θα συγκρουστεί με την διαφθορά και την διαπλοκή, ότι θα τα βάλει με το κατεστημένο και τα λοιπά».

«Τον στήριζε ο «Πολίτης» τότε τον κ. Βγενόπουλο, ωστόσο εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς παρουσιάζεται ως σφοδρός πολέμιος του. Λυπούμαι, ο καθένας κρίνεται για το τι πράττει την ώρα την κρίσιμη και όχι εκ των υστέρων».

24. Αφού εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό κατά του ΑΚΕΛ, δεν προτίθεστε να προχωρήσετε νομικά εναντίων κάποιων προσώπων;

«Κινηθήκαμε. Κινήθηκα προσωπικά εναντίων του «Πολίτη» και περιμένω να εκδικαστεί η υπόθεση. Εκκρεμεί η υπόθεση εναντίον των δικαστηρίων και δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα».

24. Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε, ποιο μήνυμα στέλνετε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους σας που βρίσκονται στο μεταίχμιο για το αν θα στηρίξουν το κόμμα σας ή οχι;

«Το ΑΚΕΛ έχει 90 χρόνια ζωής. Δεν είναι ένα κόμμα ευκαιριακό. Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά πάντα βρίσκαμε την δύναμη να βελτιωνόμαστε. Ζητώ από όλους τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το ΑΚΕΛ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Εάν αυτός ο τόπος θα έχει μέλλον, νομίζω ότι εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσο ισχυρό θα είναι το ΑΚΕΛ. Αυτό έδειξε η 90χρονη ιστορία μας».

 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!