Όταν απαιτείται… Προφυλακτικό!

Του ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 

Το νοσηρό φαινόμενο της δράσης της κυπριακής Αστυνομίας ως… πελάτη της πορνείας, στο πλαίσιο της… καταπολέμησής της, ανέδειξε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη Δευτέρα (31 Οκτωβρίου 2016), ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, Δώρος Πολυκάρπου.

«Φωτογραφίζοντας» τους ντετέκτιβ, καθώς αυτοί μαζεύουν ως τεκμήρια που θα παρουσιάσουν στο Δικαστήριο, τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά των συνεργατών της Αστυνομίας, ο κ. Πολυκάρπου υπέδειξε ότι «στέλνουμε αστυνομικούς να αγοράσουν υπηρεσίες από γυναίκες που ασκούν πορνεία και δεν ξέρω καμιά περίπτωση που στέλνουμε αστυνομικούς για να παγιδεύσουν κυκλώματα»

Άμεση ήταν η απάντηση από την παρευρισκόμενη στη συζήτηση, Υπαστυνόμο Ρίτα Σούπερμαν, Υπεύθυνη του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση Εμπορίας Προσώπων, που έβαλε δημόσια στο τραπέζι, για ακόμα μια φορά, ένα από τα τρία θεμελιώδη προβλήματα στη νομοθεσία και στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου, που συμβάλλουν στην ατιμωρησία των σωματεμπόρων και των εκμεταλλευτών γυναικών. «Είναι ξεκάθαρο», είπε, ότι δεν στέλνουμε ποτέ αστυνομικούς, αλλά συνεργάτες. Δεν μας αρέσει αυτό που κάνουμε, αλλά εμείς δεν έχουμε στη διάθεσή μας το μέτρο που έχουν άλλες χώρες για να παγιδευτούν τα κυκλώματα σωματεμπορίου, που είναι οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις». Υπονοούσε η Υπαστυνόμος Σούπερμαν ότι η επιστράτευση των αντρών συνεργατών που κάνουν σεξ ως πελάτες με τις γυναίκες των κυκλωμάτων καταναγκαστικής πορνείας είναι, υπό τις συνθήκες, αναγκαίο κακό, για καταστολή του σωματεμπορίου. Να υπενθυμίσω ότι είναι και επιπλέον παράνομο, σύμφωνα με τον νέο νόμο του 2014, που εκτός από τον σωματέμπορο, ποινικοποιεί και τον πελάτη του σωματεμπορίου.

Από τον Απρίλη 2012, είχε τοποθετηθεί στο θέμα αυτό η Υπαστυνόμος Σούπερμαν, όταν σε παρέμβασή της σε εκδήλωση για την εμπορία προσώπων, που είχε οργανώσει στη Λευκωσία το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, αναφέρθηκε στους συνταγματικούς περιορισμούς που εμποδίζουν τις διωκτικές Αρχές της Κύπρου να χρησιμοποιούν τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, για να καταπολεμούν το οργανωμένο έγκλημα. «Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την παρακολούθηση τηλεφώνων, πράγμα που δεν μας βοηθά να βελτιώσουμε τη διερεύνηση», είπε σε εκείνη την εκδήλωση η κυρία Σούπερμαν. «Δεν μπορείς», συνέχισε, «να διερευνάς κυκλώματα, χωρίς να παρακολουθείς τα τηλέφωνα και δεν μπορείς να φτάσεις έτσι στον διακινητή, στη χώρα προέλευσης των θυμάτων, στο κύκλωμα».

Τον Αύγουστο 2016 με επιστολή της στον υπογράφοντα, η Επίτιμη Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking Ανδρούλα Χριστοφίδου Henriques, έδωσε νέα κατεύθυνση στο ζήτημα, υποδείχνοντας ως…«ενόχους» τους δικαστές και την κυπριακή Δικαιοσύνη, για την επιστράτευση συνεργατών από την Αστυνομία, στην καταστολή του σωματεμπορίου. Σημείωσε μάλιστα, ότι ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, με γνωμάτευσή του, επιτρέπει αυτή την απαράδεκτη πρακτική.

Υπογραμμίζεται στην επιστολή της κυρίας Henriques, ότι «στον σχετικό νόμο περί σωματεμπορίας, δεν αναφέρεται κάτι το συγκεκριμένο σχετικά με τις αναγκαίες αποδείξεις, που χρειάζονται για κάθε υπόθεση που εξετάζεται. Δυστυχώς όμως το Δικαστήριο απαιτεί, μέχρι σήμερα, τεκμήρια τέτοιου είδους, που προσβάλλουν ηθικούς κανόνες. Απαιτεί δηλαδή χρησιμοποιημένο προφυλακτικό, ώστε να υπάρχει ακράδαντη απόδειξη ότι το θύμα υπέστη σεξουαλική εκμετάλλευση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό, εάν δεν χρησιμοποιεί η Αστυνομία συνεργάτες; Δεν είναι λοιπόν η Αστυνομία που παρανομεί, αλλά το Δικαστήριο, που έχει τέτοιου είδους απαιτήσεις».