Η προσωπική σφραγίδα του Δρα Grotenhermen

Του Μάριου Δημητρίου


Αυτή η συγκλονιστική φωτογραφία του Νοεμβρίου 2016, όπου ο Γερμανός εμπειρογνώμονας για την κάνναβη, Δρ Franjo Grotenhermen, συμμετέχει στο διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ξαπλωμένος σε φορείο, αφού υποφέρει εδώ και δέκα χρόνια από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που τον καθηλώνει στο κρεβάτι, επιβεβαιώνει τη διαχρονική επικαιρότητά της, με την απεργία πείνας για την κάνναβη, που άρχισε πριν λίγες μέρες (τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Αυγούστου 2017), ο Δρ Grotenhermen.

«Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να θυσιάσει τον εαυτό του…Η ποινική δίωξη των ασθενών που χρησιμοποιούν κάνναβη, πρέπει να σταματήσει», είπε ο Γερμανός γιατρός, που βάζει στο ζήτημα, τη δική του ανεξίτηλη, προσωπική σφραγίδα – του γιατρού και του ανθρώπου με την ακατάβλητη ψυχική και ηθική δύναμη, που ήδη υποφέρει από χρόνια αναπηρία και που πλέον διακινδυνεύει σοβαρά την εύθραυστη υγεία του και την ίδια τη ζωή του, για να περάσει στον κόσμο το επιστημονικό και κοινωνικό του μήνυμα.

Ανέφερε τα εξής στη σχετική, γραπτή δήλωσή του, ο Franjo Grotenhermen: «Στις 17 Αυγούστου 2017, ξεκίνησα μια απεργία πείνας αορίστου χρόνου. Ο στόχος της άρνησης μου να αποδεχτώ οποιασδήποτε τροφή, είναι για την αποποινικοποίηση όλων των πολιτών που χρειάζονται την κάνναβη για να θεραπεύσουν τις σοβαρές ασθένειες τους. Στις 10 Μαρτίου 2017, τέθηκε σε ισχύ ένας πολυσυζητημένος νόμος για την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς στη Γερμανία. Ο δηλωμένος στόχος του νομοθέτη, ήταν να επιτρέψει σε όλους τους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με φάρμακα κάνναβης, να το πράξουν. Ο νόμος, ωστόσο, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι πολύ γραφειοκρατικός. Ως εκ τούτου, η θεραπεία με κάνναβη και κανναβινοειδή δεν είναι ελκυστική για τους γιατρούς που υποστηρίζουν κατ’ αρχήν μια τέτοια θεραπεία. Πολλοί ασθενείς δεν βρίσκουν γιατρό που να τους επιτρέψει τη νόμιμη πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία. Ο νομοθέτης έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να εξαρτώνται ακόμα από μια θεωρούμενη ως παράνομη θεραπεία. Αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις. Αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό. Επομένως, πρέπει να θεσπιστεί μια βασική διευκρίνιση, στον νόμο περί ναρκωτικών. Η δίωξη των ασθενών, στους οποίους ένας γιατρός έχει πιστοποιήσει την ανάγκη για θεραπεία με κάνναβη, πρέπει να λήξει.

Ήδη σήμερα, ο γερμανικός νόμος περί ναρκωτικών, επιτρέπει στους εισαγγελείς να σταματήσουν μια ποινική υπόθεση στην περίπτωση μιας «μικρής ποσότητας». Αυτή η δυνατότητα εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις κατοχής μικρής ποσότητας κάνναβης. Εγώ προτρέπω προς καταστολή της ποινικής διαδικασίας, εφόσον οι κατηγορούμενοι πολίτες χρειάζονται κάνναβη για ιατρικούς λόγους. Η ανάγκη για θεραπεία με κάνναβη, δεν πρέπει να κρίνεται από το δικαστικό σώμα, από κάποια κυβερνητική υπηρεσία, ή από μια ιατροφαρμακευτική εταιρεία, αλλά, όπως και με τις άλλες ιατρικές θεραπείες, από γιατρό. Υποστηρίζω επίσης την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε τυποποιημένα παρασκευάσματα, από το φαρμακείο. Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί ο υφιστάμενος νόμος. Εντούτοις, η δίωξη όλων όσων έχουν πληγεί από το νομικό σύστημα, επίσης πρέπει να τερματιστεί. Δεν γνωρίζω ένα πειστικό επιχείρημα με το οποίο μπορεί να διατηρηθεί πλέον η όποια δίωξη των ασθενών. Επομένως, μια αντίστοιχη τροποποίηση του νόμου περί ναρκωτικών, είναι λογική και αναπόφευκτη».

Ο Franjo Grotenhermen, γεννημένος το 1957, σπούδασε Ιατρική στην Κολωνία. Έκανε ιατρική πρακτική στο Rüthen (NRW), με έμφαση στη θεραπεία με κάνναβη και κανναβινοειδή. Είναι Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης για την Κάνναβη ως Φάρμακο, (Association for Cannabis as Medicine, ACM), Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης για τα Κανναβινοειδή Φάρμακα (International Association for Cannabinoid Medicines, IACM) και Πρόεδρος της Διακήρυξης για την Φαρμακευτική Κάνναβη (Medical Cannabis Declaration, MCD), καθώς και συντάκτης του Δελτίου IACM, το οποίο είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες, στην ιστοσελίδα του IACM. Ο Grotenhermen είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Κολωνίας στο τμήμα ανανεώσιμων πηγών και συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και βιβλίων, σχετικά με τις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης και των κανναβινοειδών, την φαρμακολογία και την τοξικολογία τους. Μεταξύ άλλων, από το 2008 παρίσταται ως ειδικός, στις συζητήσεις στην Επιτροπή Υγείας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, σχετικά με την ιατρική χρήση προϊόντων κάνναβης.

Στην Κύπρο, ο Βιολόγος-Φυσικός Θεραπευτής Πέτρος Ευδόκας, μέλος του Σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης, σχολίασε ότι ενώ στη Γερμανία ο Δρ Franjo Grotenhermen, προχώρησε στην απεργία πείνας για ν’ αναδείξει τη σημασία της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, «οι Κύπριοι συνάδελφοι του, συνεχίζουν να χλευάζουν και να εκβιάζουν τους ασθενείς: «Αν θα πάρεις κάνναβη, να μην ξανάρθεις κοντά μου για θεραπεία». Και συνεχίζει: «Ούτε μήνας δεν έχει κλείσει από το περιστατικό, όπου καρκινοπαθής σε τελικό στάδιο, εισήχθη επειγόντως σε Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λευκωσία και ο επί καθήκοντι γιατρός, έβαλε τις φωνές στον ανήμπορο ασθενή ενώπιον των συγγενών: «Πήγες να κάμεις ομοιοπαθητικά και τώρα κατέληξες πίσω σε μας, τι θέλεις να κάμουμε; Υπάρχει καμιά έρευνα για την κάνναβη που να λέει ότι θεραπεύει τον καρκίνο; Γιατί επήγες να την πάρεις;». Ήταν το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό φέτος που διηγούνται οι συγγενείς κλαίγοντας. Πρωταγωνιστής ο ίδιος γιατρός και στα δύο. Ενώ ο νόμος είναι πεντακάθαρος, και μάλιστα με διεθνείς διακρατικές συμφωνίες, ότι ο κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα επιλογής για την θεραπεία του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών (2002) η οποία και αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Εθνικών Δικαίων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει αυτά τα Δικαιώματα χωρίς καμία παρέκκλιση.

Σε αυτήν καθορίζονται ξεκάθαρα και χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας ή παρανόησης, τα εξής: «Το Δικαίωμα στη Συναίνεση. Το κάθε άτομο έχει το Δικαίωμα Πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες που θα του/της επιτρέψουν να πάρει ενεργό μέρος στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία του/της. Αυτή η πληροφόρηση είναι προαπαιτούμενο για κάθε διαδικασία και θεραπεία και συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα. Ο ασθενής έχει δικαίωμα να αρνηθεί οποιαδήποτε θεραπεία ή ιατρική παρέμβαση και το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη για αυτό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, διακόπτοντας την».

«Το Δικαίωμα στην Ελεύθερη Επιλογή. Το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα, ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και παροχείς τους, στη βάση επαρκούς πληροφόρησης».

Την ίδια στιγμή ο γιατρός Franjo Grotenhermen, αρχίζει απεργία πείνας για να διεκδικήσει καλύτερη πρόσβαση στην κάνναβη, για τους ασθενείς που την χρειάζονται. Διαμαρτύρεται διότι ο «ρυθμιστικός νόμος» για την ιατρική κάνναβη, είναι τόσο περιοριστικός και γραφειοκρατικός, που χιλιάδες ασθενείς στη Γερμανία αποκλείονται από πρόσβαση σε νόμιμη θεραπεία. Τον ίδιο ακριβώς νόμο προσπαθούν να μας επιβάλουν σε Κύπρο και Ελλάδα. Η έμφαση του νομοσχεδίου, είναι σε περιορισμό της πρόσβασης ασθενών στην κάνναβη στο ελάχιστο και σε οικονομική και πολιτική εκμετάλλευση της ιατρικής κάνναβης, στο μέγιστο. Ο γιατρός Franjo Grotenhermen είναι γνωστός στην Κύπρο, από τα πολύ δημοφιλή άρθρα του αρχισυντάκτη της «24» Μάριου Δημητρίου, όπου παρουσιάζονται η εργασία και οι αγώνες του γιατρού, για τους ασθενείς του. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, γράφτηκαν τα εξής για τον αγωνιστή, με ευκαιρία την εμφάνιση του στο Ευρωκοινοβούλιο:

«Μια αξέχαστη παρουσία στο διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη, που έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2016. Πρόκειται για τον Γερμανό γιατρό Franjo Grotenhermen, Πρόεδρο της Γερμανικής και της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, που παρουσίασε το νέο πρόγραμμα της Γερμανίας για την ιατρική κάνναβη, ξαπλωμένος σε φορείο, όπου είναι αναγκασμένος να παραμένει για 23 ώρες την ημέρα, αφού υποφέρει εδώ και δέκα χρόνια από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια. «Έχω κουράρει, συνολικά, περισσότερους από χίλιους ασθενείς με λουλούδια κάνναβης και είδα να βελτιώνεται η υγεία τους», είπε μεταξύ άλλων. Στο πάνελ διακρίνεται μεταξύ άλλων ο Πέτρος Ευδόκας, που κατάγγειλε ότι ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας «έβαλε παράλογους περιορισμούς στις άδειες για ιατρική χρήση της κάνναβης στην Κύπρο, αφού αυτές οι άδειες αφορούν μόνο καρκινοπαθείς και όχι και άλλους ασθενείς, που στερούνται αυτής της ευκαιρίας».