Πρωταθλητές στο ρατσισμό οι Κύπριοι – Μύθος ή πραγματικότητα; (vids)

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Διάφορες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσουν την Κύπρο στα πρώτα σκαλιά του ρατσισμού. Είναι όμως οι Κύπριοι ως λαός ρατσιστές;

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα φαινόμενα των ρατσιστικών “επιθέσεων” καθημερινά πληθαίνουν. Με τον όρο ρατσιστικές “επιθέσεις” αναφέρομαι και στις περιπτώσεις που φερόμαστε ως ρατσιστές χωρίς καν να το γνωρίζουμε, άθελα μας. Κι όμως συμβαίνει…

Δείτε πιο κάτω ένα βίντεο που σαρώνει τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο.

Μέσα σε 2 μόλις λεπτά η ταινία μικρού μήκους “Τζαφάρ” λέει με τον πιο απλό και συγκινητικό τρόπο όσα χρειάζονται να ειπωθούν για τον ρατσισμό, μεταδίδοντας ένα μήνυμα ανθρωπιάς.

Το 24Η επικοινώνησε με τη Νάταλη Αλκιβιάδου, ιδρύτρια του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού AEQUITAS, ο οποίος προωθεί την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Κύπρο.

“Στις μέρες μας επικεντρωνόμαστε στο οικονομικό στοιχείο της κρίσης κι όχι στο κοινωνικό. Υπάρχει όμως κοινωνική κρίση, κι όταν υπάρχει κοινωνική κρίση, αυξάνονται και τα φαινόμενα του ρατσισμού”, δήλωσε στο 24Η η κ. Αλκιβιάδου.

Ερωτηθείσα εάν οι Κύπριοι ως λαός είμαστε ρατσιστές θελημένα ή άθελα, η κ. Αλκιβιάδου μας είπε ότι οι έρευνες που γίνονται περί ρατσισμού, δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό ευσταθούν, διότι ο ρατσισμός δεν είναι κάτι που μπορείς να μετρήσεις. “Ο ρατσισμός εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Ακόμα και στην Αγγλία, μπορεί να σε μαθαίνουν να “προσέχεις πως να μιλάς”, για να μην φέρεσαι ρατσιστικά, αλλά αυτό είναι χειρότερο. Η πρόθεση είναι που μετρά“, είπε συγκεκριμένα.

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχει ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι όμως αυτή η εκπαίδευση επαρκής;

Η κ. Αλκιβιάδου μας είπε πως υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ρατσισμού στην Κύπρο, αλλά εάν αυτή η εκπαίδευση δε συνεχιστεί και σε άλλους τομείς, ιδίως στην οικογένεια, είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί ένα αντιρατσιστικό κλίμα. “Είμαστε όμως σε καλό δρόμο”, συμπλήρωσε.

“Η γνώση είναι δύναμη”, είχε πει κάποτε ο Μπέικον.  Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα  ανθρώπινα δικαιώματα σας;

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο πιο κάτω βίντεο με την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:


Δείτε επίσης διδακτικά βίντεο τα οποία περιγράφουν τα 30 ανθρώπινα δικαιώματα που κατατάσσονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Στην Κύπρο, γινόμαστε ρατσιστές για να μη χάσουμε τις παραδοσιακές μας αξίες και με αυτό τον τρόπο μεγαλώνουμε. Κάποτε όμως πρέπει να αλλάξει αυτό. Ας μην αφήσουμε τη ξενοφοβία να μας καταβάλει.

“Ως άνθρωποι χρειαζόμαστε περισσότερη ανοχή”, είπε η κ. Αλκιβιάδου.

Κι αυτό διότι είμαστε όλοι άνθρωποι, ναι μεν διαφορετικοί, αλλά όλοι ίσοι.

Άνθρωπος: μέλος του είδους Homo sapiens· ένας άντρας, μια γυναίκα ή ένα παιδί.

Δικαιώματα: πράγματα τα οποία δικαιούσαι ή σου επιτρέπονται· εγγυημένες ελευθερίες.

Ανθρώπινα Δικαιώματα: τα δικαιώματα που έχεις επειδή είσαι άνθρωπος.

Πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν αφιερώσει τις προσπάθειές τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον τερματισμό των παραβιάσεών τους. Ένας από αυτούς είναι και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός AEQUITAS που στα λατινικά σημαίνει ισότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον οργανισμό στο πιο κάτω βίντεο:

Για ένα καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο μην ξεχνάτε: Σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα!