Πυρά ευρωβουλευτών και Χατζηγεωργίου: Ούτε λέξη στην ομιλία Σαμαρά για την Κύπρο

Δεν ήξερα καθόλου πως έπρεπε να νοιώθω ακούγοντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κο Αντώνη Σαμαρά. Τον πρωθυπουργό μιας χώρας που χρωστούσε λιγότερα, και χρωστά περισσότερα, απ’ όταν ξεκίνησε η δήθεν χρηματοδότηση της, να ξεκινά την ομιλία του λέγοντας πως όσα υποφέρει η Ελλάδα οφείλονται σε λάθη της χώρας του, και να λέει απλώς ότι πολλά οφείλονται και στην ίδια τη δομή και της λειτουργία της Ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος.

Μα εκείνο που σίγουρα με ενόχλησε, με στεναχώρησε  είναι πως αν έχει κάποιο δίκιο, και υποχρέωση του ήταν να το πει (για τα λάθη της χώρας του) δεν βρίσκω καμία λογική στο να γίνεται ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελληνική Προεδρία και να απουσιάζει εκκωφαντικά η λέξη Κύπρος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κυπριακό πρόβλημα, στην ανάγκη η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και στον εαυτό της. Αναφέρομαι βέβαια και σε αυτά. Κυρίως όμως ενοχλήθηκα που δεν βρέθηκε μια λέξη, μια συλλαβή  για να λεχθεί, να ακουστεί πως το 90% (ναι δεν είναι λίγο) των οικονομικών προβλημάτων του κυπριακού λάου δεν οφείλονται μόνο στη διασύνδεση της κυπριακής οικονομίας με την ελληνική, αλλά κυρίως στη απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα, μα και στην απόφαση του Εurogroup, για το κούρεμα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά σε εξευτελιστικές τιμές των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, πράγμα που κόστισε στους Κύπριους μερικά δισεκατομμύρια. Μια λέξη γι’ αυτά και ένα αίτημα για μια ουσιαστική στήριξη στη Κύπρο, θα ήταν ίσως μόνο λόγια.  Ήταν όμως λόγια, αναγκαία να ακουστούν.

Αρκετά πυρά δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός από Ευρωβουλευτές

Ο Γάλλος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, σημείωσε πόσο σημαντική είναι η “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” στην δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη φορολογική και δημοσιονομική εναρμόνιση στην ΕΕ.

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Γερμανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Χάνες Σβόμποντα, κατηγόρησε την Τρόικα ότι επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο στην περίπτωση της Ελλάδας: “πολλές από τις απαιτήσεις της Τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας”.

“Αν η ελληνική πολιτική τάξη είχε αναλάβει πολύ νωρίτερα τις ευθύνες της κι αν η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη και οι ελίτ είχαν με τη σειρά τους επιδείξει εξ αρχής αλληλεγγύη, δεν θα υπήρχε ούτε ελληνική κρίση ούτε ευρωπαϊκή κρίση”, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ.

Για τους Πρασίνους, η Γερμανίδα Ρεμπέκα Χαρμς επέκρινε την αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πετύχει μόνο στα χαρτιά: “πρέπει να λάβετε μέτρα επειγόντως γιατί ο κόσμος έχει πολύ έντονα την αίσθηση ότι έχει αδικηθεί” και πρέπει έτσι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει ομοψυχία στη χώρα.

Για τους Βρετανούς συντηρητικούς, Ο Μάρτιν Κάλαναν χαρακτήρισε ειρωνεία να λέγεται ότι η Ελλάδα υπέφερε από την κρίση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός “πληρώνει τα σφάλματα που ο ίδιος διέπραξε”.

Η Γκαμπριέλ Τσιμέρ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (Γερμανία) σημείωσε ότι “αυτή η καθοδηγούμενη από την αγορά πολιτική οδήγησε εδώ που είμαστε τώρα, σε μία ανθρωπιστική καταστροφή. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα εξαλείφοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα του ελληνικού λαού. Πρώτα πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες και μετά να βρούμε λύσεις για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις”.

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από ξένο έλεγχο και ότι τελικά ήταν λάθος της να υιοθετήσει το ευρώ, εξέφρασε ο Βρετανός επικεφαλής της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, Νάιτζελ Φάρατζ. Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά πρόσθεσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι γραφειοκράτες είναι αυτοί που κινούν την ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “ο μύθος πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναπόφευκτη θα συντριβεί στις ευρωεκλογές”.

Τέλος, από τους Μη Εγγεγραμμένους σε ομάδα ευρωβουλευτές, η Νικόλ Σενκλέρ (Βρετανία) σχολίασε τη δέσμευση του έλληνα πρωθυπουργού για περεταίρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λέγοντας ” Βρίσκεστε σε τεχνητούς παραδείσους αν πιστεύετε ότι η ΕΕ είναι η λύση”.