Σ. Ντενκτάς στο 24Η: ”Να ξεκαθαρίσουμε τί είναι Λύση για τον καθένα”

Συνέντευξη στην Μανιάνα Καλογεράκη 

”Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τί εννοεί ο καθένας ότι μιλά για Λύση του Κυπριακού”, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο 24Η ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ Ντενκτάς.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος των κατεχομένων μίλησε για την δική του οπτική πάνω στο ζήτημα της Λύσης, με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ε/κ και την τ/κ πλευρά, καθώς και το πώς βλέπει τις επαφές Αναστασιάδη-Ακιντζί, σε μια στιγμή που η ελπίδα εμφανίζεται μεγαλύτερη και οπωσδήποτε οι προσδοκίες είναι υψηλότερες.  

Οι προσδοκίες είναι πράγματι υψηλότερες, αυτό είναι βέβαιο, ωστόσο δεν είμαι απολύτως σίγουρος για το εάν οι προσδοκίες και η ελπίδα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό τέλος.

Λέω πάντοτε ότι για μια βιώσιμη λύση, η μια πλευρά (και αυτό ισχύει και για τους δύο) έχει ανάγκη τον σεβασμό της άλλης. Αυτό εκλείπει για πολλά χρόνια τώρα. Αν βρούμε Λύση, πρέπει να καταστήσουμε σαφές και σίγουρο ότι δεν θα είναι μια ακόμη δυσάρεστη περίοδος συγκρούσεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ειρήνη μεταξύ μας που διαρκεί εδώ και 40 χρόνια θα συνεχιστεί. Ναι, υπάρχει μια πολιτική σύγκρουση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να «πυροβολούμε» ο ένας τον άλλο.   

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες τόσο της μιας πλευράς, όσο και της άλλης, και κυρίως εκείνοι που δεν θέλουν Λύση, δεν μπορούν να καταστρέψουν το περιβάλλον που δημιουργείται για μια ακόμη φορά. Αυτό είναι που για την ακριβεια περιμένω να δω”, δήλωσε ο κος Ντεκντάς στο 24Η. 

24: Από πού πηγάζει αυτή η επιφύλαξή σας; 

Σ.Ν.: ”Εχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση διαπραγματεύσεων. Αλλά από την άλλη, ακριβώς την ίδια στιγμή, η ελληνοκυπριακή πλευρά μπλοκάρει συνεχώς την επαφή και την διασύνδεση της τουρκοκυπριακής πλευράς με οποιαδήποτε χώρα και οποιοδήποτε διεθνή Οργανισμό. Αυτό δείχνει μη ειλικρινή διάθεση. ‘Η θα βρούμε μια λύση, ή θα ξέρουμε ότι ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις, οι ευρύτερες σχέσεις ε/κ και τ/κ απλά δεν μπορούν να συνεχίζονται. Για την δική μας πλευρά, την τ/κ πλευρά, αυτή δεν είναι σωστή στάση. Θέλουμε να δούμε περισσότερη καλή πρόθεση από τους Ε/κ. Οπως βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την Ελληνοκυπριακή πλευρά που περιμένει να δεί εξίσου καλή διάθεση από τους τ/κ”.

24: ”Και οι ελληνοκύπριοι πάντως το ίδιο λένε για τους τ/κ: Οτι εκείνοι μπλοκάρουν διαδικασίες και σχέσεις εις βάρος της Ε/κ πλευράς”.

Σ.Ν.: ”Είμαι σίγουρος. Μα για αυτό δεν συμφωνούμε”.

(Φωτο από την είσοδο του γραφείου του κου Ντενκτάς) 

Ζητήσαμε από τον κο Ντενκτάς να μας σχολιάσει την δήλωση του τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί, λίγα λεπτά μετά την συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν, όπου εκτός από την σκληρή δουλειά για την οποία μίλησε, έκανε λόγο για Λύση εντός μηνών και όχι ετών. 

”Παρα είναι μεγάλη η ελπίδα και παραείναι πολλά για να ελπίζουμε όλα αυτά. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως οι δύο πλευρές πιεστούν από τα Ηνωμένα Εθνη, από τις ΗΠΑ, ή άλλες δυνάμεις να υπογράψουν μια Συμφωνία”.

24: Γιατί το λέτε αυτό;

Σ.Ν.: ”Στην Ιδρυση και την Συγκρότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Ελληνοκύπριοι πιέστηκαν από τους Βρετανούς και τους τ/κ να σχηματίσουν μια νέα μορφή Δημοκρατίας. Αυτό δεν αποτελούσε ποτέ στόχο και των δύο πλευρών. Κάποιος μας πίεσε, δεχτήκαμε και υπογράψαμε μια συμφωνία, η οποία κράτησε μόλις τρία χρόνια. Από το 1960 μέχρι το 1963.

Δεν θέλω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, λοιπόν, να ζήσουν τα νεανικά χρόνια που εγώ έζησα πριν το ’74.

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι και οι δύο πλευρές, ε/κ και τ/κ δεν αφήσουν να ξαναγίνουν τα ίδια πράγματα ποτέ ξανά. Είναι μια ανησυχία καθαρά δική μου και εκφράζει αποκλειστικά και μόνο την δική μου λογική”.      

24: Είστε δηλαδή πολύ ανήσυχος και δύσπιστος στο ενδεχόμενο Λύσης… 

Σ.Ν.: ”Στο ενδεχόμενο μιας λύσης που δεν ανταποκρίνεται στις καρδιές των ανθρώπων. Να σας πώ ένα παράδειγμα: Μιλήστε με ε/κ. Ολοι θα σας πούν ότι θέλουν Λύση. Το πώς ορίζει ο καθένας, όμως, την Λύση έχει τεράστια διαφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν είναι κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν”.

24: Αυτό αφορά στο εδαφικό ζήτημα, τις περιουσίες, το ρόλο το στρατού; Τί ακριβώς; 

Σ.Ν.: ”Σε όλα. Στην οικονομία, τον πολιτισμό, ζητήματα περιουσιών, οτιδήποτε μπορεί ο καθένας να σκεφτεί. Μετά ρωτήστε τ/κ. Ολοι θα σας πούν ότι θέλουν Λύση. Και όταν τους ρωτήσετε «για εσάς τί είναι Λύση;» θα σας πούν κάτι διαφορετικό. Ακόμη και οι ίδιοι οι τ/κ μεταξύ τους θα διαφέρουν. Σκεφτείτε λοιπόν ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις υφίστανται ακόμη και ανάμεσα στους ίδιους τους Ε/κ. Ολο το σκηνικό, με τον καθένα να έχει άλλη άποψη για το τί είναι Λύση, είναι απλά καταστροφικό. Το να συμβιώσουν, το να ζήσουν μαζί, το πώς θα ζήσουν μαζί, τί θα γίνει με τις περιουσίες, την Οικονομία, το πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός της εξουσίας”.

24: Εχουν ήδη κυκλοφοτήσει στον Τύπου πέντε εκδοχές διαμοιρασμού της Εξουσίας, πάντως. 

Σ.Ν.: ”Εγώ μπορώ να σας πώ πενήντα, όχι πέντε. Ποια είναι η κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές; Πώς θα διευθετηθεί το καθετί; Ακόμη και η δική μας πλευρά έχει πολλά ζητήματα να επιλύσει. Οπως για παράδειγμα αυτό των εποίκων.

Ολα αυτά είναι θέματα που κρατούν τις ελπίδες μου σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτές των άλλων ανθρώπων. Δεν πουλάω ελπίδα, ούτε θέλω να φανώ αρεστός, απλά είμαι ρεαλιστής. Πρέπει να βρούμε τρόπους εκμετάλλευσης των κερδών και μετά να συνεχίσουμε με τις διαπραγματεύσεις”.

Ο κος Ντενκτάς αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα, αλλά και τις προσδοκίες που υπήρξαν την στιγμή που ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξελέξη ηγέτης της τ/κ πλευράς. «Οταν βγήκε ο Ταλάτ, είπαμε ότι Ταλάτ και Χριστόφιας θα το λύσουν. Δεν λύθηκε. Τώρα λέμε ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί θα το λύσουν. Πρέπει όμως και οι δυο τους να λειτουργήσουν με ειλικρίνεια και με τρόπο αληθινό που να περάσει στον κόσμο”.

24: ”Αυτό ισχύει…Ειλικρινά λειτουργούν”… 

Σ.Ν.: ”Εξωτερικά ναι. Το ζήτημα είναι να διαπιστώσουμε αν και επί της ουσίας ισχύει. Περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα. Nα σας πώ κάτι; Αν μας επισκεφτεί ένας ξένος, είτε πολιτικός, είτε επιχειρηματίας, είτε απλός πολίτης και δει ότι καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, τρώμε, γελάμε και συνυπάρχουμε όπως συνυπάρχουμε, θα πει αυτοί μας κοροϊδεύουν. Αφού, θέλουν λύση, γιατί δεν την βρίσκουν;” Πρέπει να πράξουμε δεόντως λοιπόν. 

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ, της Ρωσίας, αλλά και άλλων εμπλεκομένων δυνάμεων, ήταν σαφής: ”Νομίζετε ότι όλες αυτές οι χώρες ενδιαφέρονται να λύσουν την εσωτερική μας διένεξη; Τα δικά τους συμφέροντα κοιτούν και καλύπτουν με τις κινήσεις τους”.

Οσο για το τί θα έκανε εάν είχε το περιθώριο Λύσης;

”Εχω τον δικό μου ορισμό στο τί είναι λύση και αυτό περιλαμβάνει αλλαγή συνόρων, άρα διαπραγματευόμαστε σε άλλη βάση σε ό,τι αφορά το εδαφικό για παράδειγμα, αλλά αυτό που πιστεύω είναι ότι για να έχεις μια πραγματικά ίση λύση Ομοσπονδίας δύο Κρατών πρέπει να κάνεις πολλά. Για παράδειγμα, η Γαλλία και η Γερμανία διαχώρισαν τα προσωπικά τους στοιχεία, υπάρχουν πολλά ξεχωριστά μεταξύ τους θέματα, αλλά μπορούν και συνυπάρχουν τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο κάτω από τις συνθήκες που όρισε η ΕΕ χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Το σύστημα της ΕΕ πρέπει να προωθηθεί ακόμη περισσότερο ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ, στην Κύπρο κι έτσι ο καθένας θα ξέρει πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται ο ρόλος του”.     

(Φωτο του Ραούφ Ντενκτάς από το γραφείο του Σ. Ντενκτάς)

Διαβάστε στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει τί λέει ο Σερντάρ Ντενκτάς στο 24Η για το ΦΑ, το ρόλο της Τουρκίας, αλλά και τον Ντερβίς Ερογλου.