Σκάνδαλο εκτιμητών – Πως η εσκεμμένη υποτίμηση των αξιών των ακινήτων πλήττει την οικονομία

Το ρεπορτάζ της «24» την προηγούμενη εβδομάδα για τους εκτιμητές ακινήτων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες και υποτιμούν συστηματικά τις αξίες των ακινήτων που βγαίνουν στη διαδικασία των εκποιήσεων, έγινε viral στα social media, καθώς είναι φανερό ότι η όλη διαδικασία είναι το λιγότερο ύποπτη.

Το «παιχνίδι» που παίζεται με τους εκτιμητές έχει αποβεί εις βάρος των Κυπρίων πολιτών, που βλέπουν τις αξίες των ακινήτων που αγόρασαν στα ύψη τα προηγούμενα χρόνια να έχουν πέσει στον βυθό όταν πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ταυτόχρονα, αυτές οι χαμηλές εκτιμήσεις προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία, καθώς οι εκτιμήσεις παίζουν ρόλο στον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας των κυπριακών τραπεζών, ως εξασφαλίσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει και τα οποία πλέον θεωρούνται Μη Εξυπηρετούμενα.

Οι εκτιμητές και τα «παιχνίδια»

Οι σχολιαστές του δημοσιεύματος της «24» έκαναν εύστοχες παρατηρήσεις για τον ρόλο των εκτιμητών, σχολιάζοντας ότι πολλές φορές και οι ίδιοι οι εκτιμητές «αναγκάζονται» να υποτιμήσουν τα ακίνητα, γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα ξαναβρούν δουλειά από τις τράπεζες, αν δεν «υπακούσουν» στα θελήματά τους.
Το γεγονός είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν εκπληρώνει το θεσμικό της ρόλο σε ένα ακόμη σημείο που «στρεβλώνει» την κυπριακή οικονομία και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον Κύπριο πολίτη.

Η σημασία της αγοράς ακινήτων για την Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο έχουμε μεγάλες επενδύσεις από ξένους στην αγορά των ακινήτων, καθώς οι κατασκευαστές απευθύνονται σε ξένους και έχουν αγοράσει χιλιάδες μονάδες τα προηγούμενα χρόνια.
Η πτώση των τιμών των ακινήτων έχει βοηθήσει αρκετούς να αγοράσουν σπίτια και διαμερίσματα, αλλά από την άλλη έχει αποθαρρύνει όσους βλέπουν την αγορά ακινήτων ως επένδυση, καθώς όσοι αγόρασαν σπίτια τα προηγούμενα χρόνια προ του 2013, έχουν δει την αξία των ακινήτων τους να μειώνεται δραματικά και την επένδυσή τους να έχει χάσει ακόμη και το μισό της αρχικής της αξίας.

Το παράδειγμα του Brexit και οι επιπτώσεις

Το Brexit συγκλόνισε την παγκόσμια οικονομία και έφερε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην βρετανική οικονομία με πρώτο και σημαντικό θύμα τις βρετανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στην βρετανική αγορά του real estate, οι τιμές των ακινήτων μπορεί να πέσουν ακόμη και 18%, μία καταστροφική πτώση στην περίπτωση της Βρετανίας. Ήδη οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει δραματική πτώση για τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας να εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας από τους πάντες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην προκαλούν πανικό για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας.

Η αλήθεια είναι ότι και μόνο η πτώση των τιμών των ακινήτων κατά 3% σύμφωνα με την Liberum Capital θα επιφέρει πτώση κατά 18% από τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, που με τη σειρά του θα σημάνει τεράστιες ζημίες για τις βρετανικές τράπεζες, που έχουν στηρίξει με δάνεια τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν πέσει κατά μέσο όρο κατά 26% με εξαίρεση τις τελευταίες μέρες, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν έδωσε τα πάντα για να στηρίξει τις βρετανικές τράπεζες με δηλώσεις και συναντήσεις, αλλά από τους σημαντικότερους παράγοντες της πτώσης των τιμών των μετοχών είναι το μίνι-κραχ που σημειώθηκε στις τιμές των ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία και στο Λονδίνο πιο συγκεκριμένα.