Στ. Θεοδωράκης στο 24Η: ”Δεν επαναπαυόμαστε στην προδοσία της Χούντας”

Ο Πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» μας μίλησε σε ένα διάλειμμα από το εξαιρετικά βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμά του κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο. Και πρώτα από όλα για την επανέναρξη των συνομιλιών, με βάση βεβαίως και τα όσα λέγονται και γράφονται για το τελικό αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα και την πολυπόθητη ανατροπή.

«Ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Δεν είναι σοβαρό να σχολιάζουμε πριν δούμε τί ψηφίζουν οι τουρκοκύπριοι. Ελπίζω πάντως να επιλέξουν – και αυτή είναι η ελπίδα μου για όλους – ανθρώπους οι οποίοι είναι λογικοί και τάσσονται υπέρ του διαλόγου.

Σε ό,τι αφορά τις δικές μας ευθύνες για αυτήν την εκκρεμότητα, η άποψή μας είναι ότι το πατριωτικό δεν είναι να κυνηγάς ανεμόμυλους. Να κυνηγάς το ανέφικτο. Πατριωτικό είναι να σκέφτεσαι θετικά και να βρίσκεις λύσεις για την χώρα σου. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί της Κύπρου θα συζητήσουν και θα βρουν την καλύτερη φόρμουλα που θα οδηγήσει σε μια λύση του Κυπριακού και σε μια ενιαία Κύπρο. Δεν είμαστε από αυτούς που επαναπαυόμαστε σε αυτά που εχει δημιουργήσει η προδοσία της Χούντας. Θέλουμε όλο το νησί να αποκτήσει μια διεθνή και δημοκρατική οντότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ερώτημά μας τί σημαίνει επανέναρξη και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με έναν ηγέτη που ενδεχομένως να επιθυμεί ακόμη και ρήξη με την τουρκική πλευρά.

24: «Αυτό το εφικτό, όμως,στο οποίο αναφέρεστε, τί μπορεί να σημαίνει; Ακούγονται πάρα πολλά για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, για τις κατοικίες, για τ/κ διοίκηση, για την αποχώρηση του στρατού».

Σ.Θ: «Δεν θέλω να μπώ σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί νομίζω πως αυτό είναι έργο της διαπραγμάτευσης, έργο του σχεδίου και έργο των Κυπρίων πατριωτών. Οι Ελληνες πολιτικοί δεν ζουν εδώ και δεν ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες του Κυπριακού δράματος (γιατί το δράμα δεν διδάσκεται μόνο από τα βιβλία, το δράμα για να το καταλάβεις πρέπει να το ζήσεις).

24: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης, τώρα, για την οποία επίσης λέγονται και γράφονται πολλά, κατά πρώτη φορά ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της χώρας κάνει λόγο για αποθεματικά οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέρος των οποίων θα διατεθεί για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Ισχύει αυτό και τί συμβαίνει τελικά;»

Σ.Θ.: «Η Κυβέρνηση της Ελλάδας, αν και της το είχαμε επισημάνει αρκετές στιγμές, έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στην διαχείριση του χρήματος. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Σπατάλησε πάρα πολύ χρόνο στο να αλλάζει ονόματα στα Μνημόνια και τις Τρόϊκες και να μην εξασφαλίζει λεφτά για τον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτά τα λεφτά της Ευρώπης τα χρειαζόμαστε. Και πολύ κακώς η Κυβέρνηση και τα στελέχη της έλεγαν ότι αυτά είναι Μνημονιακά λεφτά και δεν τα χρειαζόμαστε. Ελπίζω τώρα που έχουν καταλάβει ότι είμαστε στα όρια να επιταχύνουν ει δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.

Γενικά αυτή η Κυβέρνηση έδωσε βάση στα επουσιώδη. Αυτή η Κυβέρνηση έχει ένα πρόβλημα προτεραιοτήτων. Για εμάς οι προτεραιότητες δεν ήταν επικοινωνιακές, ήταν προτεραιότητες ουσίας. Το επισήμανα με κάθε τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν μας άκουσε. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δυσκολεύονται ακόμη και να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Προέδρου του κόμματος ”Το Ποτάμι”, καθώς και τί δηλώνει για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στα ζητήματα του ΦΑ και το Μεταναστευτικό, στην ”24” που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο 25/4 στα περίπτερα όλης της Κύπρου.