Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας θέτει σε κίνδυνο την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας

Τροϊκανότεροι των τροϊκανών

Οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν τροϊκανότεροι των τροϊκανών και με δογματική εμμονή, εξαγγέλλουν συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών δυστυχίας και συλλογικής τιμωρίας του απλού κόσμου και μετά τον Μάρτιο του ‘16 που τελείωσε ο δανεισμός από την τρόικα. Αυτή είναι η νέα εποχή ευημερίας που ευαγγέλλονται και για την οποία προφανώς δεσμεύονται!

Ακριβώς δηλαδή όπως σχεδόν πριν τρία χρόνια όταν αναλάμβαναν την εξουσία και δεσμεύονταν ότι θα φέρουν την Άνοιξη. Με αποτέλεσμα οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βιώνουν στο πετσί τους μια παρατεταμένη βαρυχειμωνιά και τα πράγματα γι’ αυτούς να συνεχίζουν να εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο.

Πέρα των 170 μνημονιακών νομοσχεδίων

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα, κατάθεσε στη Βουλή πέρα των 170 μνημονιακών νομοσχεδίων, τα σημαντικότερα από τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις αρμοδιότητες, την εποπτεία και τις «αποφάσεις» του Υπουργού Οικονομικών, με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα για τον Κύπριο πολίτη.
Διάφορες φορολογίες, αλλαγές στον περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμο, τροποποιήσεις στον περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο, φορολογία ακινήτων, Εκποιήσεις, Αποκρατικοποιήσεις, Φορολογία Ακίνητης Ιδιοκτησίας, πέντε Νομοσχέδια για την Αφερεγγυότητα.

Η λίστα ατελείωτη, με τον Κύπριο πολίτη να οδηγείται αργά και σταθερά στον όλεθρο, την εξαθλίωση και την ολική καταστροφή.
Είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια, που οδήγησαν την ανεργία να καλπάζει με φρενήρεις ρυθμούς και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) να αποτελούν ένα τεράστιο και αυξανόμενο ποσοστό των δανείων.
Το τεράστιο, αυξανόμενο μέχρι σήμερα ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), το μεγαλύτερο με διαφορά στην Ευρώπη, είναι αποτέλεσμα πρωτίστως της λεγόμενης θεραπείας που επιβλήθηκε στην Κύπρο και περιλάμβανε το κούρεμα καταθέσεων και τις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας του συνεχιζόμενου κουρέματος των μισθών, των συντάξεων, και του κοινωνικού κράτους.

Σημαντική ευθύνη φέρουν ταυτόχρονα η ΚΤΚ και οι Τράπεζες, τόσο για τον ιδιαίτερα αργό ρυθμό αναδιαρθρώσεων όσο και για τους όρους που επιβάλλουν στα σχέδια αναδιαρθρώσεων.
Η λύση του επικίνδυνου για την οικονομία προβλήματος των ΜΕΔ δεν μπορεί να βρίσκεται στην εκ των πραγμάτων αποτυχημένη συνταγή της επιβολής ακόμη περισσότερης λιτότητας, αλλά στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης με αυξημένη κρατική παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν στους μεγαλο-οφειλέτες ενώ βάρος θα πρέπει να δοθεί στις γενναίες και δίκαιες αναδιαρθρώσεις των δανείων των μικρο-οφειλετών, και όχι στην μεθόδευση πώλησης πακέτων δανείων στα επενδυτικά ταμεία- γύπες και συνακόλουθα σε ένα νέο κούρεμα των ήδη θυμάτων της τραπεζικής ληστείας, αυτή τη φορά της κύριας κατοικίας ή της επαγγελματικής τους στέγης.

Οι τράπεζες το «αγκάθι»

Είναι φυσικά ευρέως γνωστό, όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, ότι για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι τράπεζες. Το μεγάλο φαγοπότι. Οι μίζες. Οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Το ξεπούλημα κάποιων τραπεζών, θυγατρικών Κυπριακών Τραπεζών, στο εξωτερικό. Τα ανασφάλιστα δάνεια εκατομμυρίων σε στελέχη των τραπεζών, στην ελίτ, σε κουμπάρους και σε φίλους.

Τα εμπλεκόμενα συμφέροντα πολλά. Η εποπτεία ανύπαρκτη και οι πολιτικοί προϊστάμενοι Υπουργείων που θα έπρεπε να είχαν ήδη προχωρήσει προ καιρού τις ποινικές έρευνες, να κωφεύουν.

Τα ονόματα που χρωστούν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες είναι γνωστά. Γιατί δεν προχωράτε κύριοι της κυβέρνησης σε δήμευση της περιουσίας τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα; Γιατί τόση εμμονή με τον φτωχό, τον άνεργο, τον δυσπραγούντα συμπολίτη μας που χρωστά μηδαμινά ποσά, την ίδια στιγμή που οι εκατομμυριούχοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι; Γιατί βαλθήκατε με το έτσι θέλω να ξεσπιτώσετε τον κόσμο, με τις ηρωικές εκποιήσεις, για να σωθούν οι Τράπεζες, κατά σας, την στιγμή που τα μεγάλα ψάρια, χρεώστες εκατομμυρίων, όχι μόνο δεν «ενοχλούνται» αλλά συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά…ακόμα και στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο κόσμος πεινά

Ανάκαμψη της οικονομίας δεν υπάρχει κύριοι κυβερνώντες, όπως ισχυρίζεστε.
Οι αριθμοί ευημερούν, ο κόσμος πεινά.
Οι τράπεζες δείχνουν κέρδη εκατομμυρίων αλλά οι πολίτες κινδυνεύουν με εκποίηση ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους.
Η ανεργία μειώθηκε αισθητά, κατά τον κύριο υπουργό Οικονομικών. Οι πραγματικοί αριθμοί τον διαψεύδουν.

Δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας όταν:

• δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι
• οι Κύπριοι νέοι μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό
• περίπου ένας στους τέσσερις Κύπριους ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας
• χιλιάδες οικογένειες στηρίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία για να μην πεινάσουν
• έχουμε από τα ψηλότερα επιτόκια στην ΕΕ και
• περίπου ένα στα δύο δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενο

Την ίδια ώρα οι τράπεζες

• έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα των καταθετών τους και τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών
• ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής ο νόμος των εκποιήσεων
• ψηφίστηκε ο εκσυγχρονισμός του περί Πτωχεύσεως Νόμου
• ψηφίστηκε ο νόμος της αφερεγγυότητας για προστασία των αδύνατων ομάδων του πληθυσμού, αλλά οι ρυθμοί αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν χαμηλοί και δεν ανταποκρίνονται σε καμιά πρόβλεψη ή και προσδοκία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε από την κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικές πιέσεις στις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων, αύξηση του ρυθμού αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κόστος της οικονομικής κρίσης.

Η πραγματική ανάκαμψη δεν έρχεται μέσα από τη βελτίωση των αριθμών αλλά μέσα από τη στήριξη της κοινωνίας και της ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Χάρη ακούς;