Το ανύπαρκτο κράτος και τα καταφύγια σκύλων

 

ΤΗΣ ΚΑΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε έντονη αύξηση στις κακοποιήσεις ζώων και ιδιαίτερα σκυλιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα όσον αφορά το θέμα ευθυνών που θα έπρεπε να αναλαμβάνει το κράτος.

Ενώ είναι ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη αρκετό καιρό, εν τούτοις δεν βλέπουμε να υπάρχει η οποιαδήποτε αισθητή εξέλιξη. Η ανικανότητα του κράτους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν στην μεγάλη αύξηση των αδέσποτων αλλά και στην κακοποίησή τους, «αναγκάζει» τους πολίτες να δρουν δημιουργώντας καταφύγια με αποκλειστικά δικά τους έξοδα, αλλά και προσφέροντας εθελοντική εργασία.

– Όταν το κράτος ρίχνει το μπαλάκι….στον πολίτη

Συνέντευξη στην Έφη Ξάνθου Αντιπρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών

24. Είχε προταθεί Αστυνομία ζώων από τον κ. Περδίκη. Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση;

«Η πρότασή μας έχει δύο σκέλη. Κατ αρχάς δίνει το δικαίωμα και σε ειδικούς αστυνομικούς να εκδίδουν πρόστιμα όταν παραβιάζεται το νομικό πλαίσιο που αφορά την ευημερία των ζώων. Επιπλέον όμως επιμέναμε πως έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ειδικό σώμα με αστυνομικούς ειδικά εκπαιδευμένους για να χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις ώστε να υπάρχει η αναγκαία εμπειρία αλλά και ευαισθησία εκ μέρους τους όταν θα καλούνται να χειριστούν τέτοια θέματα».

24. Τί γίνεται με την μεγαλύτερη βιομηχανία κακοποίησης ζώων; Τις κτηνοτροφίες, τα σφαγεία, τους ζωολογικούς κήπους και τις παράνομες εισαγωγές εξωτικών ζώων;

«Η ερώτηση αυτή έχει μεγάλο εύρος και αφορά διαφορετικές πτυχές του ιδίου όμως προβλήματος: του μη σεβασμού των βασικών ευημερίας των ζώων που έπρεπε να διέπουν οποιαδήποτε σύγχρονη κοινωνία. Και η πηγή του προβλήματος είναι κυρίως η αδυναμία ή και άρνηση αν θέλετε των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να ανταποκριθούν στο πλήρες εύρος των αρμοδιοτήτων του και να επιβάλει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές για να ενισχύσει την προστασία των ζώων. Ειδικά όμως όσον αφορά την εισαγωγή εξωτικών ζώων θεωρούμε πως είναι εγκληματική η αμέλεια που επιδεικνύουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες γιατί τυχόν διαφυγή αυτών των ειδών στην Κύπρο θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στις λεπτές ισορροπίες που έχει το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου».

24. Διαπαιδαγώγηση υπάρχει; Θα υπάρξει; Δεν είναι μόνο θέμα Υπουργού Δικαιοσύνης η κακοποίηση των ζώων αλλά και Υπουργού Παιδείας…

«Είναι κυρίως θέμα παιδείας βέβαια η αλλαγή κουλτούρας όσον αφορά την αγάπη και σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε στα ζώα, αλλά όλοι ατομικά έχουμε την ευθύνη να φέρουμε αυτή την αλλαγή. Η κουλτούρα συνολικά αλλάζει όταν όλοι υποδεικνύουμε την αντίθεσή μας σε προβατικές συμπεριφορές και τις καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές και απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των περιστατικών που προκύπτουν».

24. Πώς αντιμετωπίζονται τα περιστατικά κακοποίησης ζώων; Υπάρχει καθόλου εξέλιξη συγκριτικά με το παρελθόν;

«Δυστυχώς ακόμη η ανταπόκριση εξαρτάται από την ευαισθησία των αστυνομικών που θα κληθούν να χειριστούν την κάθε υπόθεση και των αξιωματικών τους. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά και την ανταπόκριση των κτηνιατρικών λειτουργών σε αντίστοιχες περιπτώσεις που αυτοί είναι υπεύθυνοι να χειριστούν. Γι’ αυτό θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να στελεχωθεί ξεχωριστή μονάδα αντιμετώπισης περιστατικών βίας κατά των ζώων για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την απογοητευτική εικόνα και να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, τόσο από τους αρμόδιους θεσμούς όσο και από τους πολίτες».

24. Τι γίνεται με όλους αυτούς που αναπαράγουν σκύλους και τους πουλούν μέσω διαδικτύου;

«Θεωρούμε πως η αναπαραγωγή σκύλων με αυτό τον τρόπο δεν εξασφαλίζει την ευημερία τους. Κατ’ αρχάς θεωρούμε παράνομη τη δραστηριότητα αυτή εφ όσον πρόκειται για μη δηλωμένη εμπορική δραστηριότητα. Αυτό δυστυχώς κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξασφάλιση της ευημερίας των ζώων που τυγχάνουν εκμετάλλευσης αλλά και τον έλεγχο της κατάστασης στις οποίες κρατούνται τα ζώα αυτά. Πρόκειται για προβληματική πρακτική που έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως αδήλωτη εργασία και να τυγχάνει αυστηρής διερεύνησης και δίωξης».

24. Υπάρχουν άδειες ή έλεγχοι;

«Εξ όσον γνωρίζουμε όχι. Μάλιστα εκμεταλλεύονται κενά που υπάρχουν στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για να εξασφαλίζουν πως δεν θα χρειαστούν να δηλώσουν οποιοδήποτε σκύλο στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης».

24. Η αναπαραγωγή κυρίως σκύλων, συμβάλει στην διόγκωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε με τα χιλιάδες αδέσποτα;

«Σίγουρα γιατί δυστυχώς η εγκατάλειψη σκύλων δεν αφορά μόνο κυνηγετικά σκυλιά ή σκυλιά που δεν είναι ράτσες. Επιπλέον πρέπει κανείς να αναλογιστεί πως πολλά σκυλιά που εγκαταλείπονται είναι παιδιά σκυλιών ράτσας που έχουν προκύψει από πατέρα μη ράτσας, και εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους γιατί δεν θεωρούνται αξίας για τους ίδιους. Άρα η όλη κουλτούρα εξασφάλισης σκυλιών ράτσας με βούλα και η συνεχής αναπαραγωγή τους είναι αιτία αύξησης του φαινομένου εγκατάλειψης σκυλιών».

24. Δεν θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται τα δεκάδες καταφύγια που φιλοξενούν αδέσποτα;

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως δεν λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες δημοτικοί χώροι φιλοξενίας αδέσποτων και η ανθρωπιά των Κυπρίων εξαρτάται από την εθελοντική εργασία και φιλότιμο φιλόζωων συμπολιτών μας. Το κόστος θα ήταν καταρχάς πολύ χαμηλότερο και αφετέρου θα υπήρχε πλήρης εξασφάλιση της σωστής φιλοξενίας των αδέσποτων και εξασφάλισης νέων οικογενειών για αυτά».

24. Υπάρχει χρηματοδότηση από την Ευρώπη για επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ και πιο συγκεκριμένα σε φιλοζωικές οργανώσεις;

«Υπάρχει χρηματοδότηση διαθέσιμη για χρήση από ΜΚΟ οργανώσεις αλλά δεν επαρκεί για τον τεράστιο όγκο εργασίας που πρέπει να γίνει. Δεν νοείται να αναμένουμε χορηγίες από το εξωτερικό για να χειριστούμε ένα διογκωμένο πρόβλημα που προκαλεί η ασυνειδησία και ανομία που επικρατεί σε αυτό τον τόπο».

24. Δεν θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν η στείρωση στα ζώα από το ίδιο το κράτος;

«Βεβαίως έπρεπε να παρέχεται. Και μάλιστα έπρεπε να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τους κτηνιάτρους να αφήνουν κάποιο σημάδι σε κάθε ζώο που στειρώνεται για να αποφεύγεται η κατ’ επανάληψη ταλαιπωρία των ιδίων ζώων για να στειρωθούν επειδή δεν μπορεί να γνωρίζει ο κτηνίατρος αν έχουν στειρωθεί πριν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση. Πχ στις γάτες στο εξωτερικό ανοίγουν μια μικρή τρύπα στο αυτί για να μην τις ταλαιπωρούν ξανά».

24. Με ποιους τρόπους συμβάλει το κράτος στην υποστήριξη των καταφυγίων;

«Αυτή τη στιγμή κάποια καταφύγια τυγχάνουν πενιχρής χρηματοδότησης από το κράτος, που τους μοιράζονται συνολικά 50.000 το χρόνο, ποσό πολύ πιο χαμηλό από τα ετήσια έξοδα οποιοδήποτε καταφυγίου. Η έλλειψη συνολικής πολιτικής για αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων, μεταξύ των οποίων και η μη στήριξη των υφιστάμενων καταφυγίων και έλλειψη δημοτικών καταφυγίων αδέσποτων, είναι η ουσία του προβλήματος. Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση».

24. Είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες είτε να χρηματοδοτούν είτε να προσφέρουν εθελοντική εργασία στα καταφύγια ζώων για να καλύψουν τα κενά και την αδυναμία του κράτους να αναλαμβάνει ευθύνες για την προστασία τους;

«Δυστυχώς ναι, και αυτό είναι τραγικό για μια χώρα που θέλει να θεωρείται σύγχρονη και ευαισθητοποιημένη».

24. Είναι επαρκής η εργασία των Δήμων Λευκωσίας όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων;

«Γνωρίζω πως αριθμός Δήμων της Λευκωσίας κατάφεραν μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών να θέσουν σε λειτουργία δημοτικό καταφύγιο σκύλων στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Αλλά ενόσω ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους δήμους να θανατώνουν τα αδέσποτα που παραλαμβάνουν στις 15 μέρες αν δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους τότε η εργασία αυτού του καταφυγίου δεν είναι επαρκής για να υπάρξει συνολικός χειρισμός του προβλήματος».