Συζήτηση για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

 

{loadposition ba_textlink}

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ζητήσαμε από κ. Θεοχάρους μία αποτίμηση της όλης συζήτησης για την Έκθεση.

Η κ. Θεοχάρους μας δήλωσε αποκλειστικά ότι διαφάνηκε ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις εντός του ΕΚ οι οποίες θεωρούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει στην ΕΕ εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ίδια την Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία. “Εκείνο που θα ανέμενε κανείς είναι η χρησιμοποίηση, με την καλή έννοια του όρου, όλων αυτών των δυνάμεων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Τουρκία για να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο και να πληρώσει κόστος εάν δεν το πράξει.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες αμοιβαίου οφέλους για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, αλλά και για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση τω ν αρχών και αξιών της ΕΕ. Εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, τότε δεν δικαιολογείται κανένα εύφορο κλίμα ως προς τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”, κατέληξε.

Δείτε επίσης: “Μοιρασμένο” το Ευρωκοινοβούλιο για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας

Θεοχάρους:  Απειλείται με  διάλυση  η Κυπριακή Δημοκρατία καιδημιουργείται  Δούρειος Ίππος για την άλωση της ΕΕ.

“Η έκθεση για την Τουρκία είναι απαράδεκτη διότι θέτει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία και την εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους. Εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία και απειλεί να  δημιουργήσει ένα τουρκικό προτεκτοράτο,  ένα Δούρειο    Ίππο δια του οποίου θα πλημμυρίσει η Ευρώπη με εκατομμύρια μουσουλμάνους φονταμενταλιστές”.  Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ελένη Θεοχάρους με αφορμή τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για την έκθεση αξιολόγησης της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας, που ψηφίζεται αύριο το μεσημέρι.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Θεοχάρους, τόνισε ότι, “η έκθεση αποσυνδέει  το Κυπριακό από την ενταξιακή διαδικασία, προωθεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων  χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και προς την Ένωση, προάγει την  εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης χωρίς η Τουρκία να έχει εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο  και αρνείται να περιλάβει στην παράγραφο για το Κυπριακό, την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου,  η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου και καθορίζει ρητώς ότι η ΕΕ αναγνωρίζει στο νησί ένα κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία  εντάχθηκε στην Ένωση ως ενιαίο κράτος με βάση το Πρωτόκολλο 10”.  

Επιπλέον  η κ. Θεοχάρους πρόσθεσε: “Επιτρέπει στην Τουρκία να συμμετέχει στα Συμβούλια Εξωτερικών και Άμυνας και προωθεί το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ασφάλεια ενώ ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο και ο τουρκικός στόλος να παραβιάζει καθημερινά τις θάλασσες μας.   

Εάν – επισημαίνει η κ. Θεοχάρους – το ΕΚ ψηφίσει την έκθεση εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία σε άμεσο κίνδυνο διάλυσης και μετατροπής της σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και καθιστά αυτό το προτεκτοράτο Δούρειο Ίππο για να κατακλυσθεί η ΕΕ από εκατομμύρια μουσουλμάνους φονταμενταλιστές”.  Πρόσθεσε σε αυτά τα εξής: “Εάν το ΕΚ δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίσει την πολιτειακή μορφή της λύσης του Κυπριακού προβλήματος και  συνεπώς η  προώθηση συγκεκριμένης λύσης,  η οποία  νομιμοποιεί το συνεχιζόμενο έγκλημα πολέμου που διεξάγει η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου  εκθέτει και την ΕΕ σε σοβαρούς κινδύνους”. Καταλήγοντας, η κ. Θεοχάρους είπε ότι: “Το ΕΚ έχει ηθική υποχρέωση να διασφαλίσει ότι η  λύση θα διέπεται από τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κυπριακού

Δήλωση του Τάκη Χατζηγεωργίου στην συζήτηση για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας που έγινε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ.

“Η Έκθεση που συζητάμε έχει για μας αρκετά θετικά στοιχεία. Δυστυχώς και κάποια αρνητικά. Θα πω στην συνέχεια γι αυτά.

Προσωπικά θα σταθώ κυρίως στη νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού. Θέμα, που απασχολεί έντονα και την παρούσα Έκθεση.

Επειδή υπάρχουν πιθανόν πραγματικές δυνατότητες επίλυσης, θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δια των εκπροσώπων της πρέπει να παρακολουθήσει στενά αυτή τη νέα διαδικασία.

Καλώ ως εκ τούτου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους της Κομισιόν και όλως ιδιαιτέρως τον κ Γιούνκερ, να είναι παρόντες στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι προτάσεις που κατατίθενται συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο και πως η τελική λύση θα διατρέχεται από τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ.

Αν λοιπόν οι δύο ηγέτες (χαιρετίζω εδώ την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/Κ) καταλήξουν σε συμφωνία για εσωτερική πτυχή του κυπριακού, τότε πρέπει να αυξηθεί η πίεση στην Τουρκία για θέματα που κυρίως την αφορούν και που είναι οι εγγυήσεις και ο στρατός. Κράτος μέλος δεν έχει ανάγκη εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, ο δε στρατός με την λύση πρέπει να αποσύρεται άμεσα.

Η Έκθεση έχει θετικές αναφορές όσον αφορά την Κύπρο, το Κουρδικό, τα ανθρωπινά δικαιώματα στην Τουρκία. Δεν συμφωνούμε με το άνοιγμα των υπό αναφορά κεφαλαίων.

Ευχαριστώ την κα Πίρι για τον υψηλό πολιτικό πολιτισμό που επέδειξε κατά την διάρκεια όλων των συζητήσεων γύρω από το θέμα.

Η λύση αγαπητοί συνάδελφοι, θα εκπέμψει λαμπρό μήνυμα τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός. Και αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη η Γηραιά ήπειρος”.

Συλικιώτης

“To EK πριν λίγους μήνες καταδίκασε τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Πώς αιτιολογείται σήμερα το αίτημα της εισηγήτριας για άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας; Για να ανοίξει το κεφάλαιο πρέπει πρώτα η  Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει την σύμβαση για το δίκαιο της Θάλασσας, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.”