Α.Θεμιστοκλέους: «Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και κανένας δεν θα πρέπει να παραμένει ατιμώρητος όταν διαπράττει αδίκημα»

{loadposition ba_textlink}

O Ανδρέας Θεμιστοκλέους γεννήθηκε στην Πάχνα το 1962. Είναι υιός του Χρυσόστομου και της Θέας Θεμιστοκλέους και ο μικρότερος από τα 4 παιδιά τους. Είναι νυμφευμένος με την Γεωργία Αριστείδου Παλλούζα και έχουν αποχτήσει μία κόρη, την Θέα.
Το 1977 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Με το πέρας της στρατιωτικής του θητείας εξασφάλισε θέση στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάσθηκε ως καθηγητής στην μέση ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Την πενταετία 1988-1993 εκλέχθηκε Επαρχιακός ταμίας και Οργανωτικός της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. και αμέσως μετά ανάλαβε τα ηνία της ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ. Λεμεσού ως Επαρχιακός Γραμματέας μέχρι το 1999 όπου και ολοκλήρωσε την προσφορά του στη Νεολαία. Αμέσως μετά εκλέχθηκε Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗ.ΣΥ. στη Λεμεσό μέχρι το 2006, χρόνος κατά τον οποίο εκλέχθηκε Βουλευτής. Την ίδια περίοδο ανάλαβε καθήκοντα Επίτροπου Ελέγχου Θεσμών και Δημοσίου Βίου του ΔΗ.ΣΥ. ενώ μέχρι να διαλυθεί η απερχόμενη Βουλή ήταν Μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Θεσμών. Ήταν επίσης Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

24.Πως αξιολογείτε την θητεία σας ως βουλευτής αυτή την τριετία; Πείτε μας λίγα λόγια για την κοινοβουλευτική σας δράση.

«Απόλυτος κριτής μου δεν μπορεί να είναι άλλος από τον πολίτη. Θέλω όμως να πιστεύω, ότι έχω φανεί αντάξιος των προσδοκιών των Λεμεσιανών ψηφοφόρων και του Συναγερμικού κόσμου.

Πιστεύω ότι ήμουν χρήσιμος και ωφέλιμος. Το κοινοβουλευτικό μου έργο τόσο στην πρώτη μου θητεία όσο και στη δεύτερη έχει ήδη καταγραφεί και είναι στη συνείδηση του κάθε Λεμεσιανού για κρίση και σύγκριση. Ήρθα σε ανοικτή ρήξη με το κατεστημένο και έχω δώσει μάχες τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας σωρεία σκανδάλων. Πρωτοστάτησα στο να προσαχθούν οι υπαίτιοι τις οικονομικής καταστροφής ενώπιον της δικαιοσύνης. Μίλησα στον λαό με ειλικρίνεια και αλήθεια και ήρθα αντιμέτωπος με τον λαϊκισμό και την πολιτική ανευθυνότητα. Εργάστηκα για την πολιτική εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την διασφάλιση των μεγάλων κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειάς μας. Αγωνίστηκα για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και συνείδησης, της γλώσσας και της ιστορίας μας.

Τόσον στην πρώτη μου θητεία όσο και στα τρία τελευταία χρόνια δούλεψα σκληρά για την υιοθέτηση σωστής μεταναστευτικής πολιτικής με στόχο να προστατεύσουμε τον θεσμό της οικογένειας και τις αξίες μας. Και αυτά μέσα σε απίστευτες επιθέσεις, ύβρεις και λοιδορίες. Πάλεψα για την επίλυση προβλημάτων της πόλης και της υπαίθρου μας. Ανέλαβα και σήκωσα το βάρος με την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διάσωση της οικονομίας μας, που μερικές φορές πήρε σκληρές αλλά αναγκαίες για τον τόπο αποφάσεις. Ως Συναγερμικός βουλευτής πάλεψα για να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός η πλέον αξιόπιστη πολιτική δύναμη της χώρας. Εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους και επανεκλεγώ βουλευτής η συνέχιση αυτής της πορείας αποτελεί έναντι αυτών συμβόλαιο τιμής».

24.Βιώνουμε έντονα μια βαθιά οικονομική ύφεση. Σε τέτοια κρίσιμη για τον τόπο περίοδο, η κοινή γνώμη είναι ιδιαιτέρως επικριτική με τη στάση διαφόρων βουλευτών και ζητά επίμονα την τιμωρία τους. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την άρση της βουλευτικής ασυλίας και σε ποιες περιπτώσεις πιστεύετε ότι πρέπει να εφαρμόζεται;

«Συμφωνώ απόλυτα με την αρχή ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και κανένας δεν θα πρέπει να παραμένει ατιμώρητος όταν διαπράττει αδίκημα. Με γνώμονα αυτήν την αρχή, από την πρώτη στιγμή έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της δικαιοσύνης και δεν έφερα ένσταση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της βουλευτικής μου ασυλίας. Θέλησα να τύχω της ίδιας μεταχείρισης όπως όλοι οι άλλοι πολίτες. Το Ανώτατο Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν έφερα ένσταση αποφάσισε την άρση της ασυλίας μου.
Επειδή έχει δοθεί δυσμενής δημοσιότητα στο πρόσωπο μου σχετικά με το θέμα αυτό, η οποία να μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν παραπλανητική και δυσανάλογα σκληρή, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω ότι οι κατ’ ισχυρισμό παραβάσεις ήταν μεμονωμένα και ατυχή περιστατικά κάτω από την πίεση του σκληρού προγράμματος μου ως βουλευτής. Πηγαινοέρχομαι στη Λευκωσία περίπου 4 φορές την εβδομάδα. Κάποιες μέρες αν και εφόσον το επιβάλλουν οι υποχρεώσεις μου, δυο φορές την ίδια μέρα. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να παρανομώ. Απολογούμαι γιατί οι κατ’ ισχυρισμό αυτές καταγγελίες έγιναν η αιτία να δοθεί για εμένα λανθασμένη εικόνα. Το Δικαστήριο θα αποφασίσει για τις 4 κατ’ ισχυρισμό παραβάσεις του ορίου ταχύτητας για τις οποίες κατηγορούμαι και η όποια απόφαση του θα είναι σεβαστή».

24.Κατηγορείστε ότι «εκμεταλλευτήκατε» την βουλευτική σας ασυλία, για να αποφύγετε την πληρωμή των τροχαίων προστίμων και ότι έχετε υβρίσει αστυνομικούς. Πως το σχολιάζετε;

«Η ερώτηση σας αυτή δείχνει ακριβώς την παραπλανητική εικόνα των γεγονότων που μεσολάβησαν. Ουδέποτε απέφυγα να πληρώσω οποιοδήποτε πρόστιμο. Έτσι και αλλιώς με τη λήξη της θητείας, ο κάθε Βουλευτής καλείται να πληρώσει όπως ο κάθε πολίτης οποιοδήποτε πρόστιμο εκδόθηκε για τις τροχαίες παραβάσεις που διέπραξε. Αυτό ισχύει από το 1960 μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τις κατηγορίες για εξύβριση αστυνομικού κατηγορηματικά τονίζω ότι ουδέποτε έβρισα αστυνομικό. Σέβομαι απόλυτα το έργο που επιτελούν. Κατά την άποψη μου το συγκεκριμένο θέμα πηρέ υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις και κακοήθη προβολή από μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης».

24.Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε τόσο τις πρόσθετες κατηγορίες που ο Γενικός Εισαγγελέας ήθελε να προσθέσει στο κατηγορητήριο όσο και το αίτημα του να παραμερίσει άλλες υποθέσεις παλαιότερες και σοβαρότερες για να δικαστείτε πριν τις εκλογές. Αφού θα δικαστείτε μετά τις βουλευτικές εκλογές τότε προς τι η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας;

«Η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα έγινε δυο και πλέον χρόνια από την πρώτη κατηγορία, 10 μήνες από την τελευταία, 5 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές και ολοκληρώθηκε μέσα Φεβρουαρίου. Ερωτήματα όπως το γιατί έγινε αυτή η αίτηση, γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας και πρώην δικαστής του Ανωτάτου ήθελε να προσθέσει κατηγορίες που απέφυγε να τις συμπεριλάβει στην αίτηση του προς το Ανώτατο και γιατί ήθελε να δικαστώ άρον – άρον πριν τις εκλογές εις βάρος άλλων, είναι ερωτήματα που δεν μπορώ εγώ να απαντήσω, αλλά ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας και προφανώς ο πολιτικός και νομικός κόσμος της χώρας».

24.Με ποια κριτήρια, κατά τη δική σας άποψη, πρέπει να αποφασίσει ο κόσμος για το ποιον υποψήφιο θα ψηφίσει την Κυριακή; Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για τις εκλογές στις 22 Μαΐου 2016;

«Με πολιτικά κριτήρια και για πολιτικούς μόνο λόγους. Η Κυριακή των εκλογών είναι γιορτή της δημοκρατίας, της ευθύνης και της συμμετοχής. Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές για τον τόπο. Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί εάν ο τόπος θα συνεχίσει την σταθερή προοπτική ανάκαμψης, που μετά την καταστροφική διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια τροχοδρόμησε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Είναι γι’ αυτό που ο κάθε πολίτης ξεχωριστά οφείλει να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Με κριτήριο την εντιμότητα, ικανότητα και αξιοπιστία θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στην νέα βουλή. Κριτήρια τα οποία πιστεύω ότι διαθέτω. Είναι γι’ αυτό που ζητώ από τον κόσμο να με περιβάλει με την εμπιστοσύνη του και να μου ανανεώσει την εντολή και τη μεγάλη πολιτική ευθύνη, για να συνεχίσω να αγωνίζομαι όπως έκανα μέχρι σήμερα για τον τόπο. Είχα μια καθαρή πορεία και ήμουν πάντοτε παρών στα μικρά και μεγάλα ζητήματα, αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος, πάντοτε με το δυναμισμό και το θάρρος της γνώμης που με διακατέχει. Με σταθερές ιδέες και καθαρό τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο».