Στ. Θεοδωράκης στην «24»: «Δεν επαναπαυόμαστε στην προδοσία της Χούντας»

{loadposition ba_textlink}

Χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς ξύλινο πολιτικό λόγο, που πολλοί θα χρησιμοποιούσαν στην θέση του άνετα για να εντυπωσιάσουν, χωρίς συμπεράσματα άνευ ουσίας και κυρίως χωρίς ίχνος απρόσιτου προέδρου πολιτικού κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλά στην «24» για τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν Κύπρο και Ελλάδα.    

Ο Πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» μας μίλησε σε ένα διάλειμμα από το εξαιρετικά βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμά του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο. Και πρώτα από όλα για την επανέναρξη των συνομιλιών, με βάση βεβαίως και τα όσα λέγονται και γράφονται για το τελικό αποτέλεσματων «εκλογών» στα Κατεχόμενα και την πολυπόθητη ανατροπή.

«Ας περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Δεν είναι σοβαρό να σχολιάζουμε πριν δούμε τι ψηφίζουν οι τουρκοκύπριοι. Ελπίζω πάντως να επιλέξουν – και αυτή είναι η ελπίδα μου για όλους – ανθρώπους, οι οποίοι είναι λογικοί και τάσσονται υπέρ του διαλόγου. Σε ό,τι αφορά τις δικές μας ευθύνες για αυτήν την εκκρεμότητα, η άποψή μας είναι ότι το πατριωτικό δεν είναι να κυνηγάς ανεμόμυλους. Να κυνηγάς το ανέφικτο. Πατριωτικό είναι να σκέφτεσαι θετικά  και να βρίσκεις λύσεις για την χώρα σου. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι  πολιτικοί της Κύπρου θα συζητήσουν και θα βρουν την καλύτερη φόρμουλα που θα οδηγήσει σε μια λύση του Κυπριακού και σε μια ενιαία Κύπρο. Δεν είμαστε από αυτούς που επαναπαυόμαστε σε αυτά που εχει δημιουργήσει η προδοσία της Χούντας. Θέλουμε όλο το νησί να αποκτήσει μια διεθνή και δημοκρατική οντότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ερώτημά μας τι σημαίνει επανέναρξη και πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με έναν ηγέτη που ενδεχομένως να επιθυμεί ακόμη και ρήξη με την τουρκική πλευρά.

24: «Αυτό το εφικτό, όμως,στο οποίο αναφέρεστε,  τι μπορεί να σημαίνει; Ακούγονται πάρα πολλά για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, για τις κατοικίες, για τ/κ διοίκηση, για την αποχώρηση του στρατού».

Σ.Θ: «Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες, γιατί νομίζω πως αυτό είναι έργο της διαπραγμάτευσης, έργο του σχεδίου και έργο των Κυπρίων πατριωτών. Οι Έλληνες πολιτικοί δεν ζουν εδώ και δεν ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες του κυπριακού δράματος (γιατί το δράμα δεν διδάσκεται μόνο από τα βιβλία, το δράμα για να το καταλάβεις πρέπει να το ζήσεις).  Δεν είναι οι Έλληνες πολιτικοί, λοιπόν, εκείνοι που θα υποδείξουν τη λύση στους Ε/κ. Πρέπει να παρακολουθούμε, να κρίνουμε, να λέμε τις απόψεις μας στους ηγέτες, αλλά όχι να υποδείξω εγώ τη λύση».

24: «Κύριε Πρόεδρε, η Τουρκία απέσυρε το Μπαρμπαρός. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης, αλλά κατά πολλούς αποτέλεσμα των γεωτρήσεων στα οικόπεδα της κυπριακής αποκλειστικής ζώνης, που δεν ήταν τα αναμενόμενα, συν ότι αυτήν την περίοδο οι εταιρείες εξόρυξης έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους. Εσείς αυτό πώς το σχολιάζετε;»  

Σ.Θ.: «Αυτό που έχουμε πει και νομίζω το έχει πει με τον καλύτερο τρόπο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ότι αυτά τα πετρέλαια, όπως και το ΦΑ ανήκει σε όλο τον κυπριακό λαό και η πρόθεση των Ε/κ, της Δημοκρατίας της Κύπρου, ήταν ό,τι πετρέλαιο και ό,τι αέριο βγει να μοιραστεί αναλογικά όταν τελειώσει η κατοχή των Τούρκων και έλθει η λύση του Κυπριακού.  Αυτή είναι η σωστή άποψη. Και νομίζω ότι αυτά τα δύο πράγματα θα πρέπει να πάνε και παράλληλα. Δηλαδή όσο επιταχύνεται η λύση, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται η Κύπρος».

24: «Πράττει σωστά άρα ο Πρόεδρος»;

Σ.Θ.: «Τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζω. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα, όπως κάνουν όλες οι σύγχρονες χώρες, αλλά χωρίς εγωισμούς να λέμε ότι αυτά τα κοιτάσματα ανήκουν στο σύνολο του κυπριακού λαού. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή προσφορά της Κύπρου στα προβλήματα της περιοχής. Να μην προσθέτει η Κύπρος εγωισμούς. Να έχει μια ευρωπαϊκή οπτική».

24: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελληνικής διαπραγμάτευσης, τώρα, για την οποία επίσης λέγονται και γράφονται πολλά, κατά πρώτη φορά ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της χώρας κάνει λόγο για αποθεματικά οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέρος των οποίων θα διατεθεί για πληρωμή μισθών και συντάξεων. Ισχύει αυτό και τι συμβαίνει τελικά;».   

Σ.Θ.: «Η Κυβέρνηση της Ελλάδας, αν και της το είχαμε επισημάνει αρκετές στιγμές, έπρεπε να είναι πιο προσεκτική στη διαχείριση του χρήματος. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Σπατάλησε πάρα πολύ χρόνο στο να αλλάζει ονόματα στα Μνημόνια και τις Τρόικες και να μην εξασφαλίζει λεφτά για τον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτά τα λεφτά της Ευρώπης τα χρειαζόμαστε. Και πολύ κακώς η Κυβέρνηση και τα στελέχη της έλεγαν ότι αυτά είναι μνημονιακά λεφτά και δεν τα χρειαζόμαστε. Ελπίζω τώρα που έχουν καταλάβει ότι είμαστε στα όρια να επιταχύνουν ει δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.
Γενικά αυτή η Κυβέρνηση έδωσε βάση στα επουσιώδη. Αυτή η Κυβέρνηση έχει ένα πρόβλημα προτεραιοτήτων. Για εμάς οι προτεραιότητες δεν ήταν επικοινωνιακές, ήταν προτεραιότητες ουσίας. Το επισήμανα με κάθε τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν μας άκουσε. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που δυσκολεύονται ακόμη και να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις».   

24: «Ενα άλλο καυτό ζήτημα είναι το μεταναστευτικό. Με αφορμή τα τελευταία δραματικά γεγονότα τόσο στη Λαμπεντούζα όσο και επί ελληνικού χώρου, θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;».

Σ.Θ.: «Η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα μεγάλο λάθος. Προσκάλεσε ουσιαστικά τους δουλέμπορους να ανοίξουν καινούριες δουλειές με την Ελλάδα. Γιατί όπως φαντάζεστε όλοι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι κινούνται από κάποια κυκλώματα προς τις χώρες της Ευρώπης.  Η ρήση ότι όλοι οι καλοί χωράνε και η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανοικτά σύνορα άνοιξαν την όρεξη των δουλεμπόρων. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις στην περιοχή και οφείλουμε να έχουμε ανοικτές και καθαρές σχέσεις με την ΕΕ για όλα τα θέματα. Και φυσικά και για την προστασία των προσφύγων. Αλλά και η φροντίδα και η περίθαλψη των προσφύγων, καθώς και η προστασία των συνόρων θα πρέπει να δοθεί στην Frontex.  Oπως ίσως ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι η Frontex πρέπει να φύγει από τη χώρα μας. Οτι η Frontex δεν έχει καμιά δουλειά στην Ελλάδα. Ελπίζω έστω τώρα να αλλάξει άποψη και η Frontex να παραμείνει στα ελληνικά σύνορα με αυξημένη αρμοδιότητα. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει στην Αθήνα μια πολιτική, ναι μεν υποδοχής και φροντίδας των προσφύγων, αλλά από την άλλη να είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η χώρα έχει Αρχές, Θεσμούς και Νόμους. Δεν είναι η χώρα για τον καθένα οικονομικό μετανάστη που θέλει να βρει ένα καλύτερο μέλλον.  Η Ελλάδα, τέλος, πρέπει να μπει σε μια συζήτηση με την Τουρκία γιατί από εκεί προέρχονται οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Η Τουρκία, λοιπόν, έχει υποχρέωση έναντι της Ευρώπης να μην έχει ανοικτά τα σύνορά της. Και να μην επιτρέπει σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη να ταξιδεύουν στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα».

Σε ερώτησή μας για την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου και την απουσία του Ισραήλ, ο κος Θεοδωράκης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, καθώς αυτό αποτελούσε θέμα το οποίο θα συζητούσε αμέσως μετά με τον Πρόεδρο.  

24: «Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια ως Πρόεδρος του Κόμματος «Το Ποτάμι», το οποίο αν μη τι άλλο συμμετέχει στην προσπάθεια στήριξης της Κύπρου τόσο στο Κυπριακό, όσο και γενικότερα, αλλά και δεδομένου ότι και η Μεγαλόνησος στηρίζει στον βαθμό που μπορεί, βεβαίως, τα ελληνικά πράγματα».

Σ.Θ.: «Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να έχουν μια κοινή πορεία σε κάποιους άξονες. Το ένα είναι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού. Βλέπω ότι και στην Κύπρο υπάρχουν αρνητικά φαινόμενα όπως αυτά της Ελλάδας. Η λύση είναι να φύγουμε μπροστά. Είναι θεσμοί, έλεγχος, πάταξη της διαφθοράς και βέβαια αλλαγές. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Διαφάνεια. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Ελλάδας και της Κύπρου. Και αυτό γίνεται όταν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ευρωπαϊκές προοπτικές είναι πολύ καλές και για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, αλλά για να τις κατακτήσουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να μελετάμε και να προχωράμε».

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!