Α. Θεολόγου : «H απερχόμενη Βουλή βαρύνεται με τεράστιες ευθύνες»

{loadposition ba_textlink}

Τι μας απάντησε σε  ερωτήματα που αφορούν στην απόφαση της να κατέλθει ως υποψήφια, στην οικονομία και στους πρωταρχικούς της στόχους σε περίπτωση εκλογής της,  η Άννα Θεολόγου υποψήφια βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «24»

 

Η Άννα Θεολόγου υποψήφια βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «24»

Φιλοξενούμε σήμερα μια νέα ανερχόμενη πολιτικό την Άννα Θεολόγου, Υποψήφια Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

Για κάποιους από μας άγνωστη μέχρι πριν τρία περίπου χρόνια. Μας «κέρδισε» με την απλότητα του χαραχτήρα της, με τον μεστό και τεκμηριωμένο λόγο της στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια που την φιλοξενούν, αλλά κυρίως με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί, για να τεκμηριώσει τις απόψεις και τις θέσεις της χωρίς συνθηματολογίες και μεγάλα λόγια.

Η Άννα Θεολόγου, με καταγωγή το κατεχόμενο Λευκόνοικο της Επαρχίας Αμμοχώστου, γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1986 και κατοικεί στη Λευκωσία. Η 30χρονη σύζυγος και μητέρα
έχει σπουδάσει Οικονομικά (BSc) και έχει κάνει μεταπτυχιακό στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά (MSc) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Απόκτησε επίσης με υποτροφία μεταπτυχιακό δίπλωμα στην διαχείριση Ενεργειακών Πόρων (ΜΒΑ) από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως Οικονομικός Σύμβουλος και παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα με προοπτική την βιωσιμότητα και την ορθή διαχείριση των οικονομικών τους. Δραστηριοποιείται σε διάφορα κινήματα όπως το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, το Κίνημα για Εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης και τη Διεθνή Αμνηστία.
Πολλοί την γνωρίζουν από την αρθρογραφία της σε θέματα οικονομίας και την παρουσία της σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές.

24. Τι σας ώθησε να κατέλθετε σαν υποψήφια στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές του Μάη;

«Η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες αυτού του τόπου και η άρνηση εμπλοκής μας ως νέοι στην διαδικασία καθορισμού τους μέλλοντος μας, είναι αυτά που με οδήγησαν στο να πάρω αυτή την απόφαση. Οφείλουμε σαν νέα μορφωμένη γενιά να αναλάβουμε ευθύνη διόρθωσης και διαμόρφωσης της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Πιστεύω ότι η επόμενη Βουλή θα έχει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, εφόσον θα κληθεί να νομοθετήσει για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού.»

24. Γιατί με τη Συμμαχία Πολιτών;

« Υπήρξαν κάποιες προτάσεις από κόμματα και κινήματα. Αξιολογήθηκαν όλες στο έπακρο. Η απόφαση μου να κατέλθω στις επικείμενες εκλογές με τη Συμμαχία Πολιτών είναι απόλυτα συνειδητή και πάρθηκε αφού μελέτησα με πολλή προσοχή τις θέσεις του Κινήματος στα μείζονα θέματα του τόπου. Η Συμμαχία απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και νέους στην πολιτική που μπορούν και θέλουν να δώσουν το στίγμα της καθαρότητας και της εξαίρεσης στον κανόνα για όσους αναμιγνύονται με το πολιτικό σύστημα. Είναι επίσης πολυσυλλεκτική και διατηρεί πληθώρα ιδεολογιών με κοινό παράγοντα την διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τεσσάρων ελευθεριών όλων των νόμιμων κατοίκων της, εντός της επικράτειας της.»

24. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική σκηνή του τόπου;

«Το πρώτιστο είναι να αλλάξουμε την αντίληψη του πολίτη ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Δυστυχώς η απερχόμενη Βουλή βαρύνεται με τεράστιες ευθύνες για την οικονομική δυσπραγία του λαού επειδή απέτυχε παταγωδώς να σταθεί αντάξια των προσδοκιών μας και προκάλεσε την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος αποθαρρύνοντας όλους όσους θέλουν να παλέψουν για να επιλύσουν κάποια προβλήματα της κοινωνίας. Τα θέματα διαφάνειας, πάταξης της διαφθοράς, εποπτείας και ελέγχου καθώς και τιμωρίας σε όσους παρανομούν και καταχράζονται δημόσιο χρήμα είναι μέγιστης σημασίας και πρέπει να δοθεί άμεσα δικαίωση στον φορολογούμενο πολίτη που πληρώνει πάντα το λογαριασμό.»

24. Ποιος είναι ο πρωταρχικός τομέας που προτίθεστε να δραστηριοποιηθείτε σε περίπτωση εκλογής σας;

«Ο πρωταρχικός τομέας που θέλω να δραστηριοποιηθώ είναι και ο τομέας ενασχόλησης μου, τα οικονομικά. Ασκούσα και ασκώ έντονη κριτική επιχειρηματολογώντας δημόσια για την οικονομία του τόπου. Πιστεύω ότι υπάρχουν λύσεις στα οικονομικά θέματα που μας ταλαιπωρούν όπως θέματα δανείων, φορολογιών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και γι’ αυτό αποφάσισα να μετουσιώσω τις θέσεις μου σε πράξη και καλώ τους νέους να λάβουν μέρος στην σύνθεση της νέας πολιτικής σκηνής που θα προκύψει από τις εκλογές.»
24. Στη βάση των πιο πάνω, τι εισηγείστε ότι πρέπει να αλλάξει στον ευρύτερο τομέα της οικονομίας;
«Οι εισηγήσεις είναι πολλές και προσωπικά εδώ και χρόνια τις διατυπώνω. Θα πρέπει να γίνει η πολυπόθητη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα όχι όμως μόνο μέσω της φυγής δημοσίων υπαλλήλων αλλά μέσω της λειτουργικότητας και της διαχείρισης της μισθοδοσίας. Θα πρέπει επίσης να στοχεύσουμε καλύτερα την φορολόγηση. Είναι απαράδεκτο να φορολογούνται ακίνητα που δεν εμπίπτουν σε εμπορικές συναλλαγές όπως είναι η πρώτη κατοικία ή δασικά ακίνητα που δεν μπορούν να πωληθούν και να μην πληρώνονται μεταβιβαστικά τέλη σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων δανείων και αγοραπωλησίας διαμέσου τράπεζας. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που μπορούν να διορθωθούν αν και εφόσον μας δώσουν την δυνατότητα οι πολίτες να τα διορθώσουμε.»

24. Πιστεύετε ότι τα τρία τελευταία χρόνια υπήρχε ουσιαστική αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του τόπου;

«Από όσα εγώ αντιλαμβάνομαι, δεν υπήρξε ουσιαστική αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος, για να μην πω ότι έχουμε δημιουργήσει χειρότερες συνθήκες. Όπως γι παράδειγμα τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία το 2013 ήταν στο 30% και τώρα έχουν διπλασιαστεί, όπως επίσης και η χρόνια ανεργία. Διότι το να διατηρείται σε τόσο υψηλά επίπεδα, χάνεται η δυναμική της οικονομίας να παράγει και να επανέλθει σε επίπεδα ανάπτυξης προ κρίσης. Επίσης το 27% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Εδώ και 40 μήνες υπάρχει αποπληθωρισμός και δεν είδαμε να λαμβάνονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης και ρευστότητας στην αγορά, ώστε να υποβοηθήσει και το ζήτημα της ανεργίας.»

24. Ένα καταληκτικό σχόλιο…

«Πρέπει να γίνουν πολλά, πρέπει να ανακουφιστούν όσοι υποφέρουν από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που έφερε το μνημόνιο και από όσες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια έως ότου αποπληρώσουμε το χρέος μας. Πρέπει να αναλάβουν όσοι έφταιξαν για την οικονομική δυσπραγία του τόπου τις ευθύνες τους και να πληρώσουν το αντίτιμο. Είναι υποχρέωση μας να αντιληφθούμε ότι και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαιώματα όσο και αν τα έχουμε αποποιηθεί και πρέπει να παλέψουμε για να τα επανακτήσουμε όσο καιρό και αν πάρει. Τα δικαιώματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη προστατεύονται μόνο από την Βουλή και στην Βουλή πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους.»

24. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία.