Την Τρίτη ανοίγουν τα χαρτιά τους


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Το «χαλί» ενός εγγράφου που θα καταγράφονται που συμφωνούν και που διαφωνούν θα στρώσουν την ερχόμενη Τρίτη Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι. Μάλιστα η Τ/κ πλευρά κάνει λόγο για έναρξη της τρίτης φάσης των συνομιλιών στα τέλη του καλοκαιρού με την κυβέρνηση πάντως να τονίζει ότι «πρώτα η κωδικοποίηση των συγκλίσεων – αποκλίσεων και μετά τα υπόλοιπα». Ο στόχος είναι στην συνάντηση των ηγετών στις 24 Ιουλίου να οριστικοποιηθούν που πάνε οι  διαπραγματεύσεις, η μεθοδολογία και τα ΜΟΕ. Πάντως ο Έρογλου συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση. Όπως ισχυρίζεται «αν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι «ναι» στο νέο σχέδιο,  τότε θα προχωρήσει η δημιουργία του εταιρικού κράτους. Αν το σχέδιο που θα προταθεί απορριφθεί, τότε να μελετηθούν εναλλακτικές μορφές λύσης του Κυπριακού».

Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι ελάχιστα θα μπουν στον πίνακα των συγκλίσεων, καθώς διαφωνίες υπάρχουν ακόμη και δευτερεύοντα ζητήματα όπως την ομοσπονδιακή δημόσια διοίκηση, τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, τις αναλογίες, το πως θα λαμβάνονται αποφάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

 

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα της Ε/κ πλευράς

Για τους Έποικους η πλευρά μας σύμφωνα με την Τ/κ πλευρά προνοεί παραμονή μετά τη λύση του Κυπριακού όσων Τούρκων εποίκων έχουν παντρευτεί με Τουρκοκύπριους όπως και των παιδιών τους. Όλοι οι υπόλοιποι έποικοι θα πρέπει να αποχωρήσουν από το νησί μετά τη λύση.

Για τις εγγυήσεις και την παρουσία στρατού η πλευρά μας σύμφωνα με την Τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει διατήρηση ενός μικρού στρατιωτικού σχήματος στο νησί και μετά τη λύση, ενώ τις εγγυήσεις θα τις αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ

Για την μεταβατική περίοδο μετά την συμφωνία η ε/κ πλευρά υποστηρίζει πως η νέα τάξη πραγμάτων που θα προκύψει μετά τη συμφωνία πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή εσωτερικά και διεθνώς εντός 24ώρου εφόσον εγκριθεί από τις δύο κοινότητες.

 

Ο οδικός χάρτης του Έρογλου

1. Να κατατεθούν έγγραφες προτάσεις σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού εκτός από χάρτες που θα αφορούν το εδαφικό.

2. Έναρξη της λεγόμενης τρίτης φάσης της διαδικασίας, αυτής δηλαδή του πάρε-δώσε, στο τέλος Αυγούστου. 

3. Νέα επίσκεψη των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και  Τουρκία. 

4. Το φθινόπωρο, κατά πάσα πιθανότητα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του γενικού γραμματέα, Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη. Στην ατζέντα η σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

5. Καθορισμός ημερομηνίας για τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων. Τότε, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συζητήσει το θέμα της έναρξης προετοιμασιών για την Αμμόχωστο.

6. Διεξαγωγή των χωριστών δημοψηφισμάτων.

 

Πολυμερή συνεδρίαση μέσα σε κακό κλίμα

Στη σύγκληση πολυήμερης συνεδρίας, προκειμένου να καθοριστούν οι τρόποι αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και των τουρκικών σχεδιασμών, προχωρεί σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο, έχοντας και τη συνδρομή από ειδικούς που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών. 

Πάντως η εικόνα του Εθνικού Συμβουλίου είναι το λιγότερο απογοητευτική καθώς πια υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από την μία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και από την άλλη όλα τα υπόλοιπα κόμματα. 

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας  κύλησε σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων κυρίως μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, με αφορμή και την επιστολή του τελευταίου, στην οποία διατυπώνονται επικρίσεις για την ακολουθούμενη πολιτική.

Πάντως ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η δημιουργία ενός εγγράφου όπου όλα τα κόμματα θα συμφωνούν. Πάντως σημαντικό είναι το ζήτημα και του ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ στην Κύπρο με όλα τα σενάρια να τείνουν στο πρόσωπο του Λίν Πάσκο. Η επιλογή αυτή γίνεται καθώς είναι προσωπικός φίλος του Γ.Γ. και «του έχει εμπιστοσύνη» και δεύτερο επειδή γνωρίζει το Κυπριακό.

 

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 20/7/2014.