Το 24Η στο 22ο Εκλογικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ (pics)

{loadposition ba_textlink}

Το 22ο Εκλογικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ με σύνθημα “στους αγώνες η δύναμη στην αριστερά η ελπίδα”, άρχισε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Κριτική, αυτοκριτική αλλά και η φυσιογνωμία του κόμματος αποτελούν το επίκεντρο στις συζητήσεις των συνέδρων. Η διαδικασία θα κορυφωθεί την Κυριακή με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Γενικού Γραμματέα με τον Άντρο Κυπριανού να επανεκλέγεται. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης αλλά και Ευρωβουλευτής του κόμματος Τάκης Χατζηγεωργίου μιλούν στο 24Η για το μέλλον του ΑΚΕΛ, την πενταετία Δημήτρη Χριστόφια, το Κυπριακό αλλά και τον Νίκο Κατσουρίδη.

Γιώργος Λουκαίδης Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

24Η: Το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη, τι αναμένετε ότι θα βγει μέσα από αυτήν την διαδικασία;

Πρώτα απ’ όλα είναι οι αποφάσεις που θα λάβουμε στο πλαίσιο του συνεδρίου που θα είναι αποτέλεσμα της κορύφωσης των διαδικασιών διαλόγου που έχει αναπτυχθεί στις κομματικές οργανώσεις βάσης του κόμματος. Αυτές οι αποφάσεις θα λειτουργούν ως καθοδήγηση για τα επόμενα πέντε χρόνια για το κόμμα και είναι εξόχως σημαντικές όχι μόνο για το ΑΚΕΛ αλλά και για την κοινωνία η οποία για άλλη μια φορά εναποθέτει τις ελπίδες της στην αριστερά και το ΑΚΕΛ. Ο λαός μας σήμερα αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις ξεκινώντας από το Κυπριακό όπου η αριστερά παραμένει η ελπίδα για την λύση του προβλήματος. Από εκεί και πέρα ο λαός προσβλέπει στο ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση αυτής της αντιλαϊκής λαίλαπας που περνά ο τόπος τα τελευταία χρόνια με τα μνημονιακά και ταξικά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από την Τροίκα και την Κυβέρνηση. Μια σειρά από ζητήματα είναι ανοιχτά και εμείς αναμένουμε ότι το ΑΚΕΛ θα βγει ενισχυμένο από το συνέδριο του ώστε να δίνει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τις μάχες για να προστατεύσουμε την κοινωνία και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

24Η: Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην έναρξη του Συνεδρίου άσκησε δριμεία κρητική ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε πως δεν θέλει να σχολιάσει το γεγονός για μην “ρίξει λάδι στην φωτιά”. Θεωρείτε πως το ΑΚΕΛ πυροδοτεί το πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που όλοι μιλούν για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης;

Αυτός που πυροδοτεί το κλίμα είναι αυτός που αποφασίζει μονομερώς, αυθαίρετα αλαζωνικά πολλές φορές και παράνομα χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ευαισθησίες και τις θέσεις μεγάλου μέρους των πολιτικών δυνάμεων και του λαού. Το ΑΚΕΛ είναι υποχρεωμένο ιδίως στο συνέδριο του να καταγράψει τις αλήθειες και τα δεδομένα όπως τα κατανοούμε εμείς αλλά που έχουν επιβεβαιωθεί την ίδια ώρα από την ζωή και τα γεγονότα. Ήταν λοιπόν αναγκαίο όπως συμβαίνει σε κάθε συνέδριο να κατατεθούν με ένα ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο οι θέσεις και η πολιτική του κόμματος και είναι καταγεγραμμένο στα θετικά ότι ενώ ασκείται κρητική έχουμε τον πολιτικό πολιτισμό να συνδιαλεγόμαστε και να παρευρίσκεται ο ένας στα συνέδρια του άλλου. Δεν θεωρούμε όμως ότι η σκληρή κρητική που ασκεί το ΑΚΕΛ επηρεάζει τις θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές που ανοίγονται. Το ΑΚΕΛ δεν καθοδηγείται από συναισθηματισμούς ή τάσεις ρεβανσισμού αυτό που μας καθοδηγεί είναι το καλός νοούμενο συμφέρον του λαού μας. Από εκεί και πέρα εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λειτουργήσει συλλογικά και εντός του συμφωνημένου πλαισίου και αρχών γνωρίζοντας πως όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την διαδικασία όμως θα παραμείνει σε ευθεία σύγκρουση με την Κυβέρνηση σε αυτά που διαφωνεί.

24Η: Πέραν όμως της κρητικής υπάρχει και η αυτοκριτική. Θεωρείται ότι έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό τόσο για τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια όσο και στα εσωκομματικά σας ζητήματα;

Όσο αφορά το πρώτο έχουν παρέλθει σχεδόν δυόμισι χρόνια από την προηγούμενη διακυβέρνηση όπου έγκαιρα είχαμε προχωρήσει σε μια συζήτηση με κρητική και αυτοκριτική διάθεση. Όμως είχαμε καταγράψει την προηγούμενη πενταετία ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο που κανείς δεν μπορεί να διαγράψει ιδίως σήμερα που καταρρίπτονται διάφοροι μύθοι.

24Η: Ένα μύθος ήταν πως για όλα φταίει ο Δημήτρης Χριστόφιας;

Προεκλογικά οι κυβερνώντες ενίοτε και μέσα από αήθεις επιθέσεις φόρτωναν τα πάντα στον Δημήτρη Χριστόφια σε μια προσπάθεια να αναρριχηθούν στην εξουσία. Υποσχέθηκαν λοιπόν ότι την καμένη γη που δήθεν θα παραλάμβαναν θα γινόταν ανοιξιάτικο τοπίο. Οι πολίτες λοιπόν μπορούν εύκολα αν κρίνουν ότι από τον Μάρτη του 2013 πάμε από το καλό στο καλύτερο. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει καμία προπαγάνδα διότι ο κυπριακός λαός ζει την πραγματικότητα στο πετσί του.

24: Όσο αφορά το θέμα του κύριου Κατσουρίδη υπάρχει κάτι νεότερο;

Θωρούμε ότι το θέμα του κυρίου Κατσουρίδη είναι κλειστό και έχει ήδη συζητηθεί στις κομματικές οργανώσεις βάσης. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αντιπαλεύει φαινόμενα τα οποία είναι ξένα με τον χαρακτήρα και την ιδεολογία και τις αρχές του κόμματος.

24: Είναι ξένο σώμα ο Νίκος Κατσουρίδης για το ΑΚΕΛ;

Έχω πει ότι θα αντιπαλεύουμε φαινόμενα δεν έχω αναφερθεί στον κύριο Κατσουρίδη. Είπα ότι το θέμα θεωρείται κλειστό. Όμως αν είναι κάτι που μπορώ να πω γι αυτό το ζήτημα είναι ότι έχουμε κινήσει διαδικασίες και οι διαδικασίες δείχνουν ότι το ΑΚΕΛ έχει τόλμη και την αποφασιστικότητα και στα μάτια της κοινής γνώμης οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογούνται θετικά. 

Τάκης Χατζηγεωργίου Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ

24Η: Κύριε Χατζηγεωργίου πως βλέπετε εσείς να πορεύεται το ΑΚΕΛ μετά το τέλους αυτού του συνεδρίου;

Το κυριότερο που νομίζω ότι πρέπει να βγει από αυτό το συνέδριο είναι μια εικόνα ενός κόμματος που θέλει να κυβερνήσει. Να αναδιατάξει της δυνάμεις του και να δώσει πρόταση στο λαό πειστική για να διεκδικήσει επιτυχώς την εξουσία. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να πάμε μπροστά στο κόσμο με προτάσεις υλοποιήσιμες αλλά και ριζοσπαστικές. Ιδιαίτερα αν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού η αριστερά δεν μπορεί να απέχει από την διακυβέρνηση της νέας εικόνας που θα προκύψει.

24Η: Θεωρείτε ότι το ΑΚΕΛ έχει φθαρεί πολιτικά με την διακυβέρνηση Χριστόφια που θα χρειαστεί να διανύσει αρκετό δρόμο για να φτάσει ξανά στην εξουσία;

Νομίζω έχουμε διανύσει ήδη αρκετό δρόμο. Ο κόσμος έχει δει και την νέα διακυβέρνηση, έχει δει πολιτικές που έχουν υποσκάψει την πίστη του για το μέλλον και την πεποίθηση μας ότι μπορούμε σαν λαός να έχουμε ρόλο. Στην Ευρώπη σήμερα αναγεννιέται ένα νέο αριστερό κίνημα και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία, την Γερμανία και την Ιρλανδία. Υπάρχουν μάζες πληθυσμού που ανησυχούν και θέλουν μια νέα πορεία της Ευρώπης και εμείς είμαστε μέλος αυτού του χώρου και ως κόμμα μπορούμε να συμβάλουμε από το δικό μας μετερίζι. Όποια εικόνα και αν έχει δημιουργηθεί από την δική μας διακυβέρνηση με την πάροδο του χρόνου ξεκαθαρίζει και είμαστε μπροστά στο χρονικό σημείο να ετοιμάσουμε την δική μας ουσιώδη πρόταση.

24Η: Αναφερθήκατε στην Ευρώπη που αλλάζει και θα θέλαμε να μας πείτε κατά πόσον αυτή η αλλαγή είναι όντως πραγματική και έχει αποτέλεσμα, γνωρίζοντας της δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην διαπραγμάτευση με του δανειστές της σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση..

Είναι απίστευτα δύσκολη η μάχη και το ερώτημα που θέτετε δεν μπορεί να απαντηθεί γιατί είμαστε σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να δώσει την τελική απάντηση κάνει λάθος. Είμαστε σε μια εξελικτική διαδικασία και οι αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα στηρίχτηκες ιδίως αν στην Ευρώπη έχουμε άλλη μια αριστερή κυβέρνηση τότε θα δημιουργηθούν δυνατότητες χωρίς να λέω ότι τα πράγματα είναι εύκολα.

24Η: Όσο αφορά το Κυπριακό εσείς βλέπετε να υπάρχει μια υπεραισιοδοξία από την δική μας πλευρά μετά την εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα;

Εάν υπάρχει δεν πρέπει να υπάρχει διότι έχουμε αποτύχει τόσες πολλές φορές που ιδιαίτερα τώρα με τον κύριο Ακιντζί θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Εγώ είμαι εξ αυτών που πιστεύουν ότι η Τουρκία μετεωρίζεται ακόμα αν το συμφέρον της είναι η λύση ή ακόμα ένα ναυάγιο. Ακόμα ένα ναυάγιο μπορεί να της αφήσει στα χέρια της σε βάθος χρόνου όσα πήρε με τα όπλα παρανόμως το 1974. Είναι εδώ που είναι τεράστιας σημασίας η επιλογή Ακιντζί διότι είναι ικανή η επιλογή του συγκεκριμένου πολιτικού να σπρώξει τον μοχλό της Τουρκίας προς την λύση δεδομένου ότι η Τουρκία όπως σας είπα δεν έχει καταλήξει ακόμα για το που θέλει να πάει στο Κυπριακό. Εγώ έχω την άποψη πως της συμφέρει περισσότερο η λύση και δεν μιλώ για το περιεχόμενο της αλλά ως αυτή καθ’ αυτή. Ένας από του λόγους είναι διότι θα της δώσει ένα εμπράγματο βάρος μέσα στην Ε.Ε και θα ανοίξουν πολλοί διάδρομοι για την Τουρκία. Δεύτερον θεωρεί ότι θα ανοίξουν ενεργειακοί δρόμοι μέσα από τα εδάφη και τρίτων αλλά όχι τριτεύων θα λύσει ένα πρόβλημα.