24Η Αποκλειστικό: Ξεπουλάνε την εθνική μας περιουσία σε περίοδο κρίσης

Της Ιωάννας Μάντζιηπα

Το 24h.com.cy έχει στην κατοχή του το  εμπιστευτικό έγγραφο προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε ότι αφορά την πώληση του Αεροπλάνου «ΕΡΜΗΣ» της Κυπριακής Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το 24h.com.cy, αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως η πώληση του συγκεκριμένου αεροπλάνου έγινε ύστερα από «εισήγηση- καθοδήγηση» της Αστυνομίας.

Το «ΕΡΜΗΣ» πωλήθηκε στην εταιρεία ISLANDER AIRCRAFT για το ποσό των €150.000, ενώ η ίδια εταιρεία όπως βλέπετε στην ιστοσελίδα της, το πωλεί σήμερα στην τιμή των GBP 790,000 (€932.680) μετά και από την επισκευή του.

 

Ποιοι εμπλέκονται στο θέμα αυτό, και γιατί εμείς δεν συντηρήσαμε το αεροπλάνο μας…; 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Το Μάιο του 2006 η Αστυνομία ζήτησε από το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, απευθείας ανάθεση της διαδικασίας συντήρησης του αεροπλάνου «ΕΡΜΗΣ» από την κατασκευάστρια εταιρεία FLY-BN με το κόστος της συντήρησης να ανέρχεται στις 141,000 GBP (€166.470).

Τότε η Αστυνομία με επιστολή της από το Διευθυντή του Τμήματος Δ’ ( νυν Αρχηγό) τόνιζε πως το αεροπλάνο  μετά από την συντήρηση του, θα ανέβαζε το επίπεδο ασφαλείας πτήσεων όπως ένα καινούργιο αεροπλάνο, ενώ θα μπορούσε να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες της Κυπριακής Αστυνομίας για 10 συνεχόμενα έτη. 

 

 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας το 2006 η άξια του συγκεκριμένου αεροπλάνο ανερχόταν στις €427,150 – €512,580 εύρω. Ενώ η αγορά ενός καινούργιου αεροπλάνου , παρόμοιου τύπου ανέρχεται στα 2εκ. 

Τον Ιούνιο του 2006 ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Προσφορών του ΥΔΔΤ,  ζήτησε από την Αστυνομία να ερευνήσει και άλλα εξουσιοδοτημένα επισκευαστικά κέντρα στην Ευρώπη τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες συντήρησης ενός αεροπλάνου. 

Η Αστυνομία επανήλθε στο Συμβούλιο Προσφορών επισημαίνοντας πως δεν είχε εντοπίσει άλλο κατάλληλο επισκευαστικό κέντρο στην Ευρώπη. Μάλιστα ο νυν Αρχηγός (με την τότε ιδιότητα του) ζήτησε εκ νέου την έγκριση του Συμβ. Προσφορών για την εφαρμογή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την εν λόγο εταιρεία FLY-BN.

Στην διάρκεια συνεδρίας του Συμβουλίου (Σεπτέμβριος 2006) ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Προσφορών κατέθεσε κατάλογο με εξουσιοδοτημένες εταιρείες που θα μπορούσαν να επισκευάσουν το αεροπλάνο. 

Η Αστυνομία τον Νοέμβριο 2006 (ένα μήνα μετά από την πληροφόρηση για την εξεύρεση νέων εταιρειών) πληροφόρησε τον Γενικό Δ/ντη του ΥΔΔΤ πως μετά από έλεγχο του αεροπλάνου, διαπιστώθηκε επέκταση της οξείδωσης του, με αποτέλεσμα την καθήλωση του στο έδαφος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Αστυνομίας το κόστος επιδιόρθωσης του είχε αυξηθεί στο ποσό των £262,000 (€447.654) και με πιθανότητα μάλιστα και επιπρόσθετων βλαβών που δεν ήταν εμφανής. 

Το θέμα τέθηκε υπό συζήτηση στις 7.11.2006 στο Συμβούλιο Προσφορών του ΥΔΔΤ.  Την ίδια ημέρα μάλιστα, και πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ο  Αρχηγός της Αστυνομίας έστειλε επιστολή προς το συμβούλιο, με πληροφόρηση πως μετά από έλεγχο που έγινε στις 2.11.2006 (πέντε μέρες πριν) διαπιστώθηκε επέκταση της οξείδωσης του αεροπλάνου σε τέτοιο βαθμό που το καθιστούσε με λίγα λόγια «άχρηστο για χρήση της Αστυνομίας…». 

 

Σύμφωνα με τα έγγραφα φαίνεται πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου χαρακτήρισε περίεργη την σύμπτωση της επιστολής της Αστυνομίας την ίδια ημέρα. Μάλιστα φαίνεται να αφήνει και υπονοούμενα σχετικά με το θέμα, καθώς αμέσως μετά την εξεύρεση νέων κατάλληλων εταιρειών έκτος από την κατασκευάστρια εταιρεία, το αεροπλάνο θεωρείτο άχρηστο!! 

Αξίζει να σημειωθεί πως για το εν λόγω αεροπλάνο αναμενόταν να προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός από εξουσιοδοτημένες εταιρείες για την συντήρηση του.

Το ξεπούλημα του «ΕΡΜΗ» 

Η εκποίηση του αεροπλάνου αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2008. 

Προκηρύχτηκαν και επίσημα τρεις ανοικτοί διαγωνισμοί προσφορών. 

 

Οι δύο πρώτοι ήταν άγονοι 

Το 2009  δεν υποβλήθηκε προσφορά από κανένα. Το 2010 με ένα μοναδικό προσφοροδότη ο οποίος έδινε το ποσό των €24.700( €17,700 για το αεροπλάνο και €7.000 για τα εξαρτήματα), ενώ η Αστυνομία εκτιμούσε ότι η άξια του αεροπλάνου και των εξαρτημάτων του ανερχόταν στις €294.000. 

Τρίτη και… φαρμακερή

Τον  Μάιο του 2012 προκηρύχθηκε και τρίτος διαγωνισμός οπού υποβλήθηκε μια προσφορά από την Εταιρεία ISLANDER AIRCRAFT LTD με τιμή για €150.001 (€75.000 για το αεροπλάνο και €75.000 για τα εξαρτήματα) τον Νοέμβριο του 2012 το Συμβούλιο Προσφορών του ΥΔΔΤ αποφάσισε να πωλήσει το αεροπλάνο στον μοναδικό προσφοροδότη. 

 

Μετά από έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που έγινε πρόσφατα εντοπίσθηκε σε ιστοσελίδα της εταιρείας CORMACK ISLANDER AIRCRAFT εμπορική ονομασία της εταιρείας ISLANDER AIRCRAFT LTD που αγόρασε το αεροπλάνο, να ανακοινώνει την πώληση του, στην τιμή των 790,000 GBP (932.680  ΕΥΡΩ!!!)

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.com.cy το αεροπλάνο «ΕΡΜΗΣ» πήγε στην Σκώτια αεροπορικώς… από τον ίδιο τον αγοραστή του….!!!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

  • Γιατί η Αστυνομία ήθελε την επισκευή του αεροπλάνου μόνο από την κατασκευάστρια εταιρεία με απευθείας ανάθεση και όχι σε ανοικτό διαγωνισμό προσφορών.
  • Ήταν πράγματι το αρχικό κόστος συντήρησης του 141.000 GBP (€166.470) ή κάποιοι θα έπαιρναν και το «μερίδιο τους…»;
  • Πως το κόστος συντήρησης του «ΕΡΜΗ» από το 141.000 GBP (€166.470) τριπλασιάσθηκε μέσα σε 7 μήνες στις €447.654.;  
  • Πως διαπιστώθηκε μέσα σε διάστημα 5 ήμερων η επέκταση της οξείδωσης του, ενώ αναμενόταν η λήψη της απόφασης για ανοικτό διαγωνισμό επισκευής του; 
  • Ποιοί έκαναν τους ελέγχους του αεροπλάνου και πως έκριναν την ακαταλληλότητα του; 
  • Πως πραγματοποίησε πτήση από Κύπρο –  Σκώτια (αγοραστής), αφού η ακτίνα δράσης του ήταν μονό 40-50 ναυτικά μίλια, σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας; 
  • Το πωλήσαμε τσάμπα…;!! Ο αγοραστής σήμερα το πωλεί στην τιμή των 790.000 GBP (€932.680 ΕΥΡΩ)!! 
  • Που βρίσκεται το θέμα κ. Υπουργέ Ιωνά Νικολάου και τι προτίθεστε να κάνετε;
  • Ποιοί εμπλέκονται πίσω από την καθοδηγούμενη πώληση του «ΕΡΜΗ»;

 

Οι απαντήσεις προσεχώς στο 24Η, το site των αυθεντικών αποκαλύψεων.

Και για το τέλος… αν η Κυπριακή Κυβέρνηση  επισκεύαζε τον αεροπλάνο «ΕΡΜΗΣ» θα τις στοίχιζε πολύ λιγότερα από το να αγόραζε ένα καινούργιο ιδίου τύπου.