Το καταστροφικό κοκτέιλ: Αδιαφάνεια-Μυστικισμός-Σύγχυση

Ερευνα: Ιωάννα Μάντζιηπα

Η έρευνα μας ξεκίνησε όταν πρώτοι σας αποκαλύψαμε το κλείσιμο των νέων εργασιών της Liberty Life που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό της. 

Από τότε μέχρι και σήμερα οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο 24H είναι εκατοντάδες, με τα παράπονα και τα έγγραφα να μην έχουν τελειωμό. 

Ο σκοπός μας δεν είναι να κατηγορήσουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες της Κύπρου, αλλά να αποκαλύψουμε ποιες είναι επικίνδυνες. 

Πολλές από τις καταγγελίες που έχουν έρθει στην κατοχή μας, μιλούν για εξαπάτηση των ίδιων των ασφαλιζόμενων, ενώ ακόμη και άνθρωποι που εργάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες μας τονίζουν πως υπάρχει ένα μεγάλο «κύκλωμα». Ένα «κύκλωμα» που εμπλέκει πολλούς. 

Στην έρευνα μας, έχουμε μιλήσει με ασφαλιστές, πελάτες, οι οποίοι έχασαν μεγάλα ποσά στις ασφάλειες που είχαν επενδύσει, οικονομολόγους αλλά και στελέχη της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας.

Θα ξεκινήσουμε όμως με τα απλά:  

Ο νόμος για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες είναι ο περί Ασκήσεως Ασφαλιστικών Εργασιών και Αλλων Συναφών Θεμάτων Νόμων του (35(I) /2002).

Σύμφωνα με το άρθρο 15 μια κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με μετοχές, που συνιστάται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και του περί Εταιρειών Νόμου, με αποκλειστικό σκοπό την άσκηση ασφαλιστικών εργασιών ή/κ αι εργασιών αντασφάλισης και κατέχει άδεια ασκήσεως των εργασιών αυτών, που της χορηγήθηκε, κατά τα οριζόμενα σε επόμενες διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού.

Μια από τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών ή αντασφαλιστικών εργασιών σε κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία σύμφωνα με το άρθρο 21 είναι να έχει καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ύψους τουλάχιστο τετρακοσίων χιλιάδων λιρών Κύπρου (Λ.Κ. 400.000) σε σχέση με τον Κλάδο Γενικής Φύσεως και τουλάχιστον εξακοσίων χιλιάδων λιρών Κύπρου (Λ.Κ. 600.000) σε σχέση με τον Κλάδο Ζωής, ή προκειμένου περί αντασφαλιστικής εταιρείας, ύψους ενός τουλάχιστον εκατομμυρίου λιρών Κύπρου (Λ.Κ. 1.000.000). 

Βάσει του άρθρου 5 του νόμου ο Έφορος ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ τη λειτουργία των Κυπριακών Ασφαλιστικών Εταιρειών και των Αλλοδαπών Ασφαλιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Δημοκρατία, καθώς και ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ που ασκούν εργασίες διαμεσολάβησης, ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ και γενικά ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ των δραστηριοτήτων τους, προς το συμφέρον των ασφαλισμένων καθώς και προσώπων τα οποία δικαιούνται αποζημίωση δυνάμει του ασφαλιστηρίου. 

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ, ΑΡΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Οι Ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο.

Η βιομηχανία της Ασφάλισης στην Κύπρο αποτελεί και αυτή ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ είναι τα ετήσια ασφάλιστρα που εισπράττουν και διαχειρίζονται οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και είναι σχεδόν ίσα με το σημερινό καθαρό εισόδημα των Τραπεζών μας. ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ. Αν αναλογιστείτε ότι η σημερινή εγχώρια Τραπεζική αγορά έχει μέγεθος 40 δις και το καθαρό επιτόκιο (net interest) είναι 2% η διαφορά δηλαδή καταθετικού με δανειστικού Επιτοκίου που εισπράττουν οι Τράπεζες τότε καταλήγουμε στο ίδιο νούμερο δηλαδή καθαρά τραπεζικά έσοδα 800 εκατομμύρια για τις Τράπεζες όσα και τα ασφάλιστρα.

ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ. 

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ. Και ενώ οι Τράπεζες εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα που εργοδοτεί περίπου 330 άτομα συν άλλα 300 η Συνεργατική Κεντρική με εξαιρετικού επιπέδου Διευθυντικά Στελέχη που εποπτεύονται και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κυρία Νάταρ με τι ασχολείται; Πως καταφέρνει να να φερνει εις πέρας το τεράστιο και δύσκολο έργο της με ΜΟΝΟ 24 άτομα; 

Επαρκεί  η εμπειρία;

Υπάρχει έλεγχος;

Φτάνει το προσωπικό;

Ξυπνήστε κύριε Υπουργέ των Οικονομικών γιατί πάλι εμείς θα κλάψουμε χάνοντας εκατομμύρια!

Ξυπνήστε κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών!

Εάν τα γνωρίζετε και δεν πράττετε τότε είστε εκ προμελέτης υπεύθυνοι, εάν δεν ξέρετε, διαβάστε τα και πάρτε τις σωστές αποφάσεις.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ.

Κάναμε λοιπόν μια επιλογή από 7 Ασφαλιστικές Εταιρείες βασισμένη σε κριτήρια που εξηγήσαμε στο άρθρο μας ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου 2013 που συμπεριλαμβάνουν τις πιο κάτω Εταιρείες: 

1. Atlantic Insurance.

2. Cosmos Insurance.

3. Ρrime Insurance.

4. Gan Direct.

5. Ύδρα Ασφαλιστική.

6. Olympic Insurance.

7. Trust Ασφαλιστική

Προχωρήσαμε και στείλαμε επιστολές / κάναμε τηλεφωνήματα και πιέσαμε όσο μπορούσαμε τις Εταιρείες και το Γραφείο της Νάταρ για να μας απαντήσουν τα πιο κάτω ερωτήματα: 

Ποιοι αποτελούν την Διευθυντική ομάδα, όπως επίσης και την ακαδημαϊκή τους μόρφωση;

Οικονομικές Καταστάσεις 2011 και 2012. 

Εκκρεμείς ζημιές σε αριθμό υποθέσεων και σε ποσά ανά έτος 2011,2012, και 2013, όπως επίσης και για ανά κατηγορία προϊόντων τις οποίες παρέχουν. 

Πληρωθείσες ζημίες για τις ίδιες περιόδους. 

Ανάλυση περιουσιακών στοιχείων της κάθε Εταιρείας και των Αποθεματικών της.

Οι μόνες εταιρείες οι οποίες μας απέστειλαν τους ετήσιους λογαριασμούς του 2012 ήταν η Prime και η Trust όχι πως αυτό βέβαια αρκεί. 

Από την Olympic ακόμα περιμένουμε να μας πάρουν τηλέφωνο για να κλείσουμε ραντεβού, η Ydra μας παράπεμψε στην Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών, όπου όπως αντιλαμβάνεστε δεν μάθαμε τίποτα. 

Η Gan Direct από την άλλη μας κάλεσε στο γραφείο της για να μας ενημερώσει για τα προϊόντα της εταιρείας της, ενώ μας απάντησε προφορικά πως οι εκκρεμούσες υποθέσεις του γενικού κλάδου αυτή την στιγμή είναι γύρω στις 100 ενώ η πρακτική της εταιρείας είναι να κλείνει τις υποθέσεις της και να πληρώνει τους ασφαλιζόμενους της. Χωρίς να μας δώσει καμιά γραπτή πληροφόρηση, ωσάν να είμαστε παιδάκια που θα εντυπωσιαστούν με μια απλή παρουσίαση. 

Δεν πήραμε καμιά γραπτή πληροφόρηση, ενώ μας έκαναν μια μικρή παρουσίαση της εταιρείας από τους υπεύθυνους των τμημάτων της. Φυσικά για εμάς αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού αυτά που ζητήσαμε τα θέλαμε γραπτώς!

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ. 

Γιατί δεν μας δίνουν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε; Δεν είναι προσωπικά δεδομένα, ενώ θα έπρεπε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποια είναι η πιο αξιόλογη Ασφαλιστική Εταιρεία για να ασφαλιστεί. 

Τι έχουν να κρύψουν; Φοβούνται κάτι; 

Κρύβουν μήπως τα αποθεματικά τους; Κρύβουν μήπως ότι θα βρούμε πόσο εκτεθειμένες είναι; 

Οι Τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους και μάλιστα με τον αυστηρό έλεγχο που γίνεται τώρα δεν μπορούν να αποφύγουν τον έλεγχο αυτό. 

Τι γίνεται από την πλευρά των Ασφαλιστικών Εταιρειών; 

Ποια είναι τα πραγματικά εισοδήματα και ποσό αποθεματικό έχουν… και δεν υπολογίζουμε αυτό που θα περιμένουν να εισπράξουν από τα claims, αλλά το πραγματικό αποθεματικό τις κάθε εταιρείας. Ποια είναι η εποπτεία σας κ. Νάταρ; Γίνεται σωστός έλεγχος; 

Ζητήσαμε από την ίδια την Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών να παρουσιάσει δημόσια σε συνέντευξη της τον ρόλο της άλλα και τα καθήκοντα της,όπως επίσης και τις θέσεις επί επί του θέματος που ερευνούμε. Για αρχή πήραμε τηλέφωνο και μιλήσαμε με την ιδιαιτέρα της… ακόμα περιμένουμε να μας πάρει πίσω. 

Επιχειρούμε να κλείσουμε και δεύτερη φορά ραντεβού μαζί της, αυτή την φορά στείλαμε και επίσημα με επιστολή (στις 30/12/2013) όπου αναφέρουμε ποιοι είμαστε και τι ακριβώς θέλουμε… φυσικά δεν πήραμε ποτέ απάντηση! 

Πήραμε μετά από 1 εβδομάδα την ιδιαιτέρα της κ.Νάταρ για να βεβαιωθούμε πως πήρε την επιστολή. Η απάντηση της ήταν πως η Έφορος έχει πάρει την επιστολή, και πως το θέμα το χειρίζεται η ίδια. 

Να σας υπενθυμίσουμε πως τους τελευταίους μήνες έχουμε πάρει συνεντεύξεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, από Ευρωπαίους Επίτροπους και τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και όχι μόνο ζωής της Κύπρου. Εμείς όμως περιμένουμε ακόμα την κ. Βικτώρια Νάταρ!

Η κ. Νάταρ γυρίζει την πλάτη στην κοινωνία, στους πολίτες που την πληρώνουν για να τους προστατεύει και να τους ενημερώνει.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που έχουμε προσέξει είναι πως στην έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας δεν γίνεται σχεδόν καθόλου αναφορά στο Τμήμα του Έφορου Ασφαλιστικών Εταιρειών… Γιατί άραγε; Όλα πάνε τόσο καλά…;

Από τηλεφώνημα που κάναμε στην Ελεγκτική Υπηρεσία μας είπαν πως λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας, και έλλειψης προσωπικού δεν μπορούσαν να κάνουν επαρκή έλεγχο και φυσικά να μπει κάτι στην Έκθεση του 2012. Πράγμα που συμβαίνει και για το έτος 2011. Αν πάρει κάνεις τις 2 τελευταίες εκθέσεις θα δει να γράφει ακριβώς το ίδιο πράγμα!

Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό;

Αξίζει να σας αναφέρουμε πως πριν από την κ. Νάταρ, Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών ήταν η κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Μάλιστα οι θετικές συστάσεις της νυν Γενικής Ελέκγτριας βοήθησαν για την επιλογή της κ. Νάταρ.  

Στην επόμενη δημοσίευση θα σας αναλύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε με βάση τα όσα λίγα στοιχεία έχουμε στην κατοχή μας με την βοήθεια των Εμπειρογνωμόνων και Οικονομικών Αναλυτών μας τα αποτελέσματα της Prime Ασφαλιστικής του κ. Κοντομηνά και της Cosmos Ασφαλιστικής. Μέσα από αυτή την ανάλυση θα σας αναδείξουμε προβληματισμούς και σημεία που η κ. Νάταρ και η Υπηρεσία της δεν ασχολείται ή/και δημοσιεύει. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Ασφαλιστικές Εταιρείες και τότε θα καταλάβετε γιατί ανησυχούμε.

Κρατηθείτε λοιπόν γερά αφού θα αποκαλύψουμε πράγματα και θαύματα που αφορούν τις Εταιρείες, τους ανθρώπους και την οικονομική τους κατάσταση, και θα αποδείξουμε την ανεπάρκεια της κας Νάταρ γι΄αυτό το σημαντικό πόστο τους.

Επίσης έχουμε στην κατοχή μας καταγγελίες που μιλούν για την χρονοβόρα καθυστέρηση των Ασφαλιστικών Εταιρειών να αποζημιώσουν τους πελάτες τους, περιπτώσεις που φτάνουν μέχρι και 10 χρόνια καθυστέρησης. Όπως επίσης θα σας πούμε για τα ασφάλιστρα που κρύβουν παγίδες, τις κοντραπάντες που γίνονται και τα μεγάλα κόλπα!!

Μόνο στο 24h.com.cy