Τουρίστας: Ο καλύτερος «πελάτης»

{loadposition ba_textlink}

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και ο τουρισμός υπήρξαν ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας της Κύπρου. Αφού ο πρώτος έχει πλέον λαβωθεί και ψάχνει γωνιά να πεθάνει, ας επικεντρωθούμε στον άλλο οικονομικό πνεύμονα της Κύπρου, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

Καμπάνιες, διαφημιστικά σποτ μέχρι και η συμμετοχή μας στην Eurovision αποτελούν ένα οργανωμένο σχέδιο μάρκετινγκ με σκοπό την κάθοδο εκατομμυρίων τουριστών στο νησί.

Καταρχάς, η βιομηχανία του τουρισμού μπορεί να επιφέρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις και σε ιδιώτες, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια γενική ανάσα οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρο το νησί. Φυσικό να επωφελούνται πιο πολύ οι παραθαλάσσιες κοινότητες,  ωστόσο, από τα συγκεκριμένα έσοδα παίρνει στροφές ολόκληρη η οικονομία. Ως εκ τούτου, είτε είσαι από τον Πρωταρά, είτε από την Κρήτου Τέρρα, αυτό το άρθρο είναι κάτι που ίσως να σε ενδιαφέρει.

Τι έχουμε πετύχει όμως μέχρι τώρα αλλά και σε ποιο επίπεδο θέλουμε να φτάσουμε; Τι άποψη έχουν οι τουρίστες για τις διακοπές τους εδώ και τι θα μπορούσε να αλλάξει θετικά προς όφελος του νησιού; Ποιες είναι οι κυριότερες αγορές άντλησης τουριστών για την Κύπρο, αλλά και ποιοι παράγοντες φέρνουν ή αντίστοιχα διώχνουν τους τουρίστες από το νησί; Παράγοντες που θα επεξηγηθούν πιο κάτω.

Ποιες χώρες μας προτιμούν;

Οι κυριότερες αγορές άντλησης τουριστών για την Κύπρο με στοιχεία του 2014 είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ελλάδα (με σειρά δυναμικότητας). Η Μεγάλη Βρετανία είναι παραδοσιακά η πρώτη αγορά, ενώ η αγορά της Ρωσίας έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια θεαματική αύξηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην  5η θέση με 105.000 επισκέπτες.

Τα σχόλια των τουριστών

Βάσει κριτικών, σε γνωστή ιστοσελίδα για σχολιασμό ταξιδιωτικών προορισμών, η Κύπρος απαριθμεί κυρίως θετικά σχόλια. Η φιλοξενία, οι ηλιόλουστες παραλίες αλλά και η ιστορία της Κύπρου σε συνδυασμό με τα μνημεία της διακρίνονται μεταξύ των πρώτων.

Από την αντίπερα όχθη τώρα, τα όχι τόσο ανεπτυγμένα σε δρομολόγια αλλά και ωράρια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι «τσουχτερές» τιμές αλλά και οι «φτωχές» και ελάχιστες εκδηλώσεις σε σχέση με ξένα πρότυπα, φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των αρνητικών για να επισκεφθείς την Κύπρο.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως η νυκτερινή διασκέδαση και οι ατελείωτες νύχτες με άφθονο αλκοόλ και χορό συγκαταλέγονται στην λίστα με τα υπέρ στις πιο νεαρές ηλικίες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κριτικές για το συγκεκριμένο γεγονός αφού το «hangover» είναι τόσο δυνατό που δεν σου επιτρέπει να γράψεις κριτική για το πόσο πολύ ήπιες το περασμένο βραδύ.

Το νησί του έρωτα

Η Κύπρος των τουριστών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χώρα ηλιόλουστη, με ωραίες παραλίες και πολιτισμό. Η χώρα της Θεάς Αφροδίτης φαντάζει στα μάτια των ξένων ως μία χώρα με φιλόξενους κατοίκους, με αρκετή διασκέδαση αλλά και η ηρεμία αν κάποιος το θελήσει. Αυτά δείχνουμε, αυτά διαφημίζουμε και φυσικό αυτά μόνο θα γνωρίζουν οι τουρίστες όταν θα «κλείσουν» τις διακοπές τους στην Κύπρο.

Είναι όμως αυτά αρκετά; Από την δική μας πλευρά τι δείχνουμε στον άνθρωπο που επιλέγει να περάσει τις διακοπές του στην Κύπρο;

Επαγγελματισμός με μέτρο

Ο τουριστικός επαγγελματισμός είναι κάτι που πρέπει να αναπτυχθεί τόσο σε κυβερνητικό, αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο. Η Κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση, πρέπει να ψάξει τρόπους επαγγελματικής προσέγγισής του θέματος της διαφήμισης, αλλά και παροχών ως προς τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας.

Οι επιχειρήσεις, επίσης, να αναπτυχθούν επαγγελματικά αλλά με προσοχή, αφού ο υπέρμετρος  επαγγελματισμός θα χαλάσει την άμεση επαφή που υπάρχει με τον πελάτη. Άλλωστε, η φιλοξενία είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει. Αν αφήσουμε να χαθεί αυτή η ιδιότητα μας ως Κύπριοι, τότε χάσαμε και το παιχνίδι.

Φιλόξενοι ή «κλέφτες»;

Από την άλλη, το να είσαι απλά φιλόξενος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα κερδίσεις και τον σεβασμό του τουρίστα. Και τι εννοώ με τον σεβασμό; Πολύ απλά, κάτσε και ρώτα τον εαυτό σου «αν βγω κάπου, διασκεδάσω, ο ιδιοκτήτης είναι φιλόξενος και εξυπηρετικός, αλλά πληρώσω περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε, θα ξαναπάω;».

Είναι φορές που τα καλοκαίρια στην Κύπρο φαντάζουν σαν να κάνεις διακοπές στην Καραϊβική (και δεν μιλάω για ομορφιά). Κοιτάζοντας απλά τον τιμοκατάλογο σε κάποιες παραλιακές επιχειρήσεις, διερωτάσαι πού μπαίνει το κόμμα στην τιμή. Και όταν πλέον συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει ούτε κόμμα, ούτε τελεία, αλλά ούτε και οποιοδήποτε άλλο σημείο στίξης, δυο μονάχα κυπριακές λέξεις αντηχούν στο μυαλό σου: «Εν κλέφτες».

Και ερχόμαστε στο συμπέρασμα: Αν εσύ, χωρίς καθόλου ενδοιασμούς, χαρακτηρίζεις κλέφτη τον συντοπίτη σου, για σκέψου πώς μας χαρακτηρίζουν οι «ξένοι» που έρχονται στο νησί. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, και ειδικά όσοι εμπλέκονται άμεσα με τον τουρισμό, είναι την πολύ απλή λογική του οποιουδήποτε τουρίστα.

«Πάω διακοπές με σκοπό να χαλάσω λεφτά. Ο προϋπολογισμός μου είναι πάνω-κάτω ο ίδιος και είτε είναι ακριβή χώρα, είτε φτηνή, εγώ έχω σκοπό να χαλάσω όλα τα χρήματα που έφερα μαζί μου. Αν τα χαλάσω και τα διασκεδάσω θα επιστρέψω, αν μου τα ‘’κλέψουν΄΄ όμως θα πάω αλλού την επόμενη φορά».

Με αυτό το σκεπτικό σας αφήνω, και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που μας δίνουν οικονομικές ανάσες. Απλή τροφή για σκέψη, αφού σήμερα και αύριο το πιο πιθανό να βρίσκεσαι σε μια παραλία γεμάτη τουρίστες!

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!